2011-06-04 102 浏览
兩至三年沒去過塔門,今日風和日麗的一天再踏踏塔門的草披地,身心舒泰的一天!落船後,很掛住無冰凍奶茶!不如食一個早餐先呢!晨咁早冇理由食飯架嘛!就食左一個海膽煎蛋麵!感覺很富貴呢我們可能係第一檯客!阿姐有傾有講,又會走過黎問好冇味!味道當然很好啦,很豐富的海膽煎蛋,不太油,海膽腥味/海水味? 總之就很好的味道!再配上一杯無冰凍奶茶!一樂也!吃完這富貴早餐,往山上走一個圈後!再回店子食一碗豆腐花,加上薑汁糖水,都是一個不錯的match!
豆腐花
海膽煎蛋麵
落船後,很掛住無冰凍奶茶!不如食一個早餐先呢!
晨咁早冇理由食飯架嘛!就食左一個海膽煎蛋麵!感覺很富貴呢

2011-06-04
海膽煎蛋麵
豆腐花
2011-05-30 33 浏览
隔離只做團餐,所以來了這裏。4大2小,海膽炒飯 55,海膽煎蛋 50,菠蘿牛肉炒飯 35,五香肉丁炒河 35,豉椒炒蜆 50,蝦醬通菜 25。味道不錯,價錢公道。
2011-05-29
2011-04-12 33 浏览
難得放假,跟男友去塔門逛逛,吹吹風看看海。很開心的逛完一圈回到碼頭附近,當然要回到想念已久的新惠和喝奶茶。上次沒有嚐過海胆炒飯今次要試返喇,一支奶茶有大約兩杯多一點,跟年多前的味道一樣,保持到好水準,正。海胆炒飯兩個人食份量都可以,門外開放式廚房即炒,未上枱己經香氣滿室,好吸引。海胆很多很足料,好味由於要等船關係多坐了一會,男友再點了鮮尤蝦籽麵試下,尤魚很新鮮又厚肉。我吃飽了都吃了兩口。老闆娘很好的招待我們坐多一會等船,見仲有時間就行埋天后廟先走,臨走食左凍豆花,老實說真的麻麻。再買多支咸檸茶上船飲,我好喜歡那裡的自製咸檸,下次要再買。海胆炒飯 $60@碟鮮尤蝦籽麵 $18@碗凍豆花 $10@碗奶茶 $20@支咸檸茶 $10@支
難得放假,跟男友去塔門逛逛,吹吹風看看海。
很開心的逛完一圈回到碼頭附近,
當然要回到想念已久的新惠和喝奶茶。
上次沒有嚐過海胆炒飯今次要試返喇,
海胆炒飯,奶茶
一支奶茶有大約兩杯多一點,
跟年多前的味道一樣,保持到好水準,正。
海胆炒飯兩個人食份量都可以,
門外開放式廚房即炒,未上枱己經香氣滿室,好吸引。
海胆很多很足料,好味

由於要等船關係多坐了一會,
男友再點了鮮尤蝦籽麵試下,
鮮尤蝦籽麵
尤魚很新鮮又厚肉。

我吃飽了都吃了兩口。

老闆娘很好的招待我們坐多一會等船,
見仲有時間就行埋天后廟先走,
臨走食左凍豆花,老實說真的麻麻。

再買多支咸檸茶上船飲,
我好喜歡那裡的自製咸檸,
下次要再買。
咸檸茶
海胆炒飯 $60@碟
鮮尤蝦籽麵 $18@碗
凍豆花 $10@碗
奶茶 $20@支
咸檸茶 $10@支
2011-03-31
$60 (其他)
海胆炒飯,奶茶
鮮尤蝦籽麵
咸檸茶
  • 海膽炒飯,奶茶 ,咸檸茶
12月25日, 聖誕節快樂! 等咗一年時間, 終於可以帶到呀菲嚟塔門~ 喺行下山郊遊下之餘, 不少得一試呀比年前一食愛上嘅海膽炒飯! 其實塔門並不大, 喺落船之後沿路一直行就可以嚟到~ 標榜住“首間無冰凍奶茶”, 門面不大, 廚房仲喺正門口open kitchen咁, 只有2位呀姐1位呀叔招呼~ 未開飯已感受到鄉村風味~::: 海膽炒飯 ::: $50必食推介! 雖則$50對於一間鄉村茶餐廳唔算平, 不過份量絕對不馬虎! 一大大碟即叫即睇住呀姐炒, 炒出嚟仲香噴噴有煙出~ 份量絕對不惹少, 足2人份! 雖然d海膽並不是什麼高價貨, 但看得出佢嘅用心, 好有住家炒飯feel~ 熱辣辣兼炒到一粒粒嘅飯, 乾身得嚟, 啖啖都食到足料嘅海膽, 再配搭上蔥花蛋花粒, 更突顯鮮味! 行山之前食一食真係會令精神肉體得到飽滿~!::: 海膽煎蛋三文治烘底 ::: $20只係海膽炒飯又點會滿足到我地, 海膽煎蛋治烘底同樣係推介之選~ 海膽煎蛋完完全全係四四方方同塊麵包size一樣咁大, 唔似有d三文治咁只係中間有餡料, 真係值得稱讚~!! 海膽煎蛋有一份煎蛋香, 煎蛋脆得嚟更有少少炸嘅感覺~ 海膽溶化喺

::: 海膽炒飯 ::: $50

::: 海膽煎蛋三文治烘底 ::: $20
只係海膽炒飯又點會滿足到我地, 海膽煎蛋治烘底同樣係推介之選~ 海膽煎蛋完完全全係四四方方同塊麵包size一樣咁大, 唔似有d三文治咁只係中間有餡料, 真係值得稱讚~!! 海膽煎蛋有一份煎蛋香, 煎蛋脆得嚟更有少少炸嘅感覺~ 海膽溶化喺蛋入面好濃郁, 甜中帶鮮~ 如果麵包烘耐一點更脆就更加好~

::: 無冰凍奶茶 ::: $9
竟然店名下有句“首間無冰凍奶茶”! 係咪真係佢地首創就不得而知, 不過確實地個凍奶茶真係幾好飲~ 濃郁嘅奶味唔會俾冰溝稀, 茶味濃得嚟亦唔怕有澀味! 不過喺雪櫃攞出嚟就有d唔新鮮~ 佢地仲可以枝裝咁買, 可以一路行山一路飲~

::: 熱豆花 ::: $10
本身食完上面d野就起程去行山, 但回程時都係忍唔住返去再食多個豆腐花先走! 豆花絕對係百份百自家製, 即叫即片出嚟用膠兜裝住~ 台上除咗有最基本嘅黃糖之外仲有薑汁糖水, 糖水帶微辣, 甜度自然適中~ 主角豆腐花亦十分出色, 豆香味濃而且滑嘟嘟~ 好味!

喺一個只有數間餐廳嘅塔門, 呢度絕對係我地嘅必食推介~ 重點嘅海膽炒飯, 喺鄉村地方食別有一番風味~ 唔知幾時先再有機會嚟塔門, 不過呢度嘅食物必定成為我地重臨嘅原因~
海膽煎蛋三文治烘底
海膽煎蛋同麵包size一樣咁大!
首創無冰凍奶茶
2010-12-25
庆祝纪念
圣诞节
海膽煎蛋三文治烘底
海膽煎蛋同麵包size一樣咁大!
首創無冰凍奶茶
熱豆花 + 薑汁糖水
又落埋黃糖
open kitchen 睇住呀姐炒飯
簡單樸素
  • 海膽煎蛋三文治
2010-06-06 22 浏览
今天與女友二人到塔門遊玩,遠離繁囂,親親大自然。乘搭十二點半從馬料水開出的街渡,到塔門已是下午二時,先醫醫肚吧。我們選擇了就腳的新惠和。已不是第一次來了,因此要吃些甚麼,早已心中有數。與女友二人胃納不多,只點了︰海膽炒飯($50),油菜($20),無冰凍奶茶($18/支)。手機影的相全都out focus了,因此不貼相了。 海膽炒飯 炒得乾身,海膽分量亦不少,蛋和蔥的分量也是恰到好處。廚師下油的分量也是剛好,清碟後,碟子只剩下一丁點油,不俗!果然是此處的名物!雖說不是我吃過最好吃的炒飯,但是以小店來說,也絕對吃得過,至少在一般的餐廳是很少以海膽入饌吧。 油菜 是炒過的生菜和慷慨地加上的蠔油。純粹為吃菜而點的一道菜。 無冰凍奶茶 此處不是沖奶茶的名店,茶、奶和糖的分量並非掌握得十足,可以做得更好,不過,我不是挑剔的客人,所以這杯奶茶也絕對合格。據說塔門曾經盛產鮑魚,但是由於過度開採、污染等問題,塔門鮑魚幾近絕跡,實在可惜!

2010-06-05
  • 海膽炒飯
2010-03-02 16 浏览
每次去系 Centre 蹉板出 Trip 都系去 塔門 .呢度 , 好出名. 買來飲果然, 正!好香葉同淡奶味. 須然賣拾幾蚊, 但佢份量有 2 杯的.至於佢 d 抄野麻麻地啦, 但勝在幾抵食 ga. 海膽炒飯好有海膽味, 不過偏乾. 下次會再食.
每次去系 Centre 蹉板出 Trip 都系去 塔門 [新惠和].
呢度
[無冰凍奶茶], 好出名.
買來飲果然, 正!
好香葉同淡奶味.

須然賣拾幾蚊, 但佢份量有 2 杯的.
至於佢 d 抄野麻麻地啦, 但勝在幾抵食 ga.
海膽炒飯好有海膽味, 不過偏乾. 下次會再食.

• 海膽炒飯
  • 無冰凍奶茶
2009-10-25 24 浏览
上星期天帶了從加國回來的朋友去塔門三小時行完塔門, 之後有點時間補給一下, 要了豆花及無冰凍奶茶1)豆花($6): 感覺不太新鮮, 味道跟超市有得賣的百x即食豆花一樣2)無冰凍奶茶($18): 原以為無冰凍即是不凍, 但當然是凍的, 味道很好, 很有香港茶餐龐的風味, 很濃郁別人吃炒飯, 看似不錯, 有機會再試!笑臉是給無冰凍奶茶
上星期天帶了從加國回來的朋友去塔門

別人吃炒飯, 看似不錯, 有機會再試!
笑臉是給無冰凍奶茶
豆花 (雞屎藤在外面買, 不好吃的)
2009-08-26 15 浏览
蟹粥.....好味!! 有成隻蟹架. 炒蟹.....好味!! 好新鮮!! 海膽炒飯唔係好有海膽味 , 可能海膽已經炒乾了. 不過都good!! 奶荼....味濃. 好!! 唔使加 ice, 已經係雪凍了. 地方係小了一點, 吃個lunch, 都可以.
蟹粥.....好味!! 有成隻蟹架.
炒蟹.....好味!! 好新鮮!!

地方係小了一點, 吃個lunch, 都可以.

兩個人飲一支都可以
Congee with Crab!!
Fried Rice!!
兩個人飲一支都可以
Congee with Crab!!
Fried Rice!!
  • 蟹粥
  • 炒蟹
2009-06-26 27 浏览
西頁附近有一個寧靜的小島叫塔門,以前是港督的郊遊熱點,現時島上還是一樣的寧靜,要由馬料水或黃石碼頭坐船到達,途中會停高流灣,另一個寧靜的海灣。新惠和是島上少有的士多食店,由於四面是清澈見底的海水,島上居民又以漁民為主,所以有很多新鮮的水產供應,例如海螺、石頭魚之類,隨手釣也可釣到,而每年到春、夏季之交,海膽特別肥美,新惠和的海膽炒飯,真的很美味,有勁多新鮮的海膽,差不多每一粒飯都有海膽,炒得都算有鑊氣,很正,當然食這裏的海膽要看時份,不時不食。另外食了海膽炒蛋三文治$20,有很香濃的海膽味,而且只賣二十蚊,很平宜又新鮮,真的很美味,下次去塔門記得試下。http://icuteee.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1794222

2009-05-17 63 浏览
今日塔門一行,曾經到過此店,很愛無冰凍奶茶(茶味好濃,夠凍,十分出色),於是帶著朋友一試並且食埋出名嘅海膽炒飯,海膽炒飯,好濃嘅海膽味,味道不差。油菜要了生菜,淥得爽脆,都幾OK!最後要論 鮮魷炒麵及魚片炒河就超油,真係食到大家嘩嘩聲。
油菜要了生菜,淥得爽脆,都幾OK!
最後要論 鮮魷炒麵及魚片炒河就超油,真係食到大家嘩嘩聲。
鮮魷炒麵
油菜
魚片炒河
2009-05-17
油菜
2009-02-09 25 浏览
好開心,入塔門行山,第一站---有人請食午飯!原本各人自備了食物,但有人偏偏要請客(因遲到啊),人人都客客氣氣,叫豬扒麵,蛋米,就等我叫海膽炒飯,蝦醬炒魷魚同大家分享啦...海膽炒飯:炒得幾乾身亦見到d海膽粒,行山友話食到海水味,可惜我就食唔到海膽味...蝦醬炒魷:魷新鮮,但少淡,因為蝦醬唔夠濃.e碟野個名無個菜字,但有好多菜托底,所以覺得45伩有點貴.錯有錯着,d菜吸晒d蝦醬,幾好味.我還試了行山友點的海膽煎蛋治.煎蛋治有B grade,加上海膽,個分跌到D grade.因為我還是沒吃出海膽的味道,海膽~i miss you...我要求不高,翠華的蛋已經係A grade...找數我無份,唔知幾錢,所以影咗個menu同大家分享下...在此多謝遲到行山友對大家的貢獻.
好開心,入塔門行山,第一站---有人請食午飯!
原本各人自備了食物,但有人偏偏要請客(因遲到啊
...
找數我無份,唔知幾錢,所以影咗個menu同大家分享下...
在此多謝遲到行山友對大家的貢獻.

午餐
2009-02-04 14 浏览
第一天之前一天其實是去培門行下,因為太久未到過,又久仰了那無冰奶茶,一上島,不到兩分鐘便行到新惠和了,未有看清楚店內情況,行過了,以為不是這店子。但是過了一分鐘不夠,就發覺前方已沒有店舖了,馬上返轉頭,想買了兩支奶茶,買了!一邊行一邊飲。未到山頂已飲了一半(行上山不到5分鐘),之後回家了。第一天完第二三天發覺塔門對露營太好了,第二天馬上發起露營,第三天早上看日出,跟隨去行行,發覺新惠和一早開了,太好了!太早了(不用自己煮早餐了),以為少人?no...座無虛席,見到有只睇日出沒有露營的人,當地人,露營人!食物方面當然有要無冰奶茶啦!我就再要了餐蛋麵。原來這裡只會用出前一丁麵,不用加錢,麵$18+無冰奶茶(杯)$9,不貴,大大的餐肉+出前一丁!下次我定不會煮早餐了。不過我朋友有微言,他說熱奶茶唔夠滑...美中不足,可能只有無冰好吧!有海膽炒飯,不過太早,希望下次有機會食吧!

第一天
第二三天
$27 (早餐)
  • 無冰奶茶
2008-09-17 23 浏览
九月十五日(星期一)去到塔門,第一時間當然是醫肚啦!到了新惠和吃lunch他的招牌是"首創"無冰凍奶茶呢!其實是把奶茶雪凍了!我們一行六人叫了三碟飯,分別是海膽蛋炒飯,蝦醬鮮魷炒飯和义燒炒蛋飯所有的都是即叫即炒的,所以都新鮮,香嘖嘖呢海膽蛋炒飯,都不錯,不過海膽不多,可能不是當灶呢,不夠香!而蝦醬炒飯就非常香呢!!!!.....近海的地方都不難做出好蝦醬,不過炒飯的飯不是隔夜飯,所以黏住了...不是分散的飯粒,要扣分了义燒炒蛋飯都不錯,不過义燒不多呢我們當然叫了每人一杯凍奶茶,都算不錯,不過不是首創的呢,也沒有冰鎮,所以很快已經不凍了!特別是那麼炎熱的一日呢!
九月十五日(星期一)

去到塔門,第一時間當然是醫肚啦!

到了新惠和吃lunch

他的招牌是"首創"無冰凍奶茶呢!其實是把奶茶雪凍了!

所有的都是即叫即炒的,所以都新鮮,香嘖嘖呢

海膽蛋炒飯,都不錯,不過海膽不多,可能不是當灶呢,不夠香!

义燒炒蛋飯都不錯,不過义燒不多呢

首創!?
蝦醬鮮魷炒飯