週末逛完書展,心血來潮想試試新景園咖喱豬扒飯,便去碰碰運氣。餐廳6時半晚市開門,我們6時到達已見一條長長的人龍,最後邊看書邊等,約8時半才可入座,真佩服我們的毅力,整天都在排隊。。咖喱豬扒飯🍛 $94 (🌟9/10)來到必嘗名物咖喱豬扒飯,一上碟份量令人驚訝,兩大塊巨型即炸豬扒金黃酥脆,肥瘦適中,炸漿亦相當薄身,不會與肉分離,單吃已經非常美味,飯的份量也是多得誇張,不想浪費的建議叫少飯~飯另附一碗咖喱汁,咖喱比平常茶餐廳的港式咖喱偏辣和香口,後勁凌厲,薯仔非常入味,但單評咖喱汁未有驚艷得非要排隊不可,試一次就好了🤫加$10 轉套餐有油菜+汽水/例湯 Sun King Yuen is renowned for its mega curry pork chop rice across the territory. Despite the high price ($94 a plate), the portion size and presentation really make us exclaim “WOW” to the table. Their pork chops are deep

咖喱豬扒飯🍛 $94 (🌟9/10)

加$10 轉套餐有油菜+汽水/例湯

Sun King Yuen is renowned for its mega curry pork chop rice across the territory. Despite the high price ($94 a plate), the portion size and presentation really make us exclaim “WOW” to the table. Their pork chops are deep fried to order and served searing hot. The meat is tender with little fat or tendon. The crispy layer outside is very thin and it does a great job in keeping the meat moist. Underneath the two hefty, golden brown chops is a huge portion of rice.

The curry comes separately in a bowl with pieces of soft boiled potatoes inside. It is much spicier than the HK-style curries in typical cha chaan tengs. But I won’t queue up again for two hours just for the “specialty” curry.

可惜當天粉麵已賣清光了,沒機會嘗嘗另一名物乾炒牛河,建議大家預早排隊等候,或提早打電話外賣(約要等30-40分鐘)~

令我深刻的還有老闆娘的待客之道,當食物一樣接一樣的賣光時,只不住聽到她將「不好意思」掛在嘴邊,身為首屈一指的食店老闆娘,卻沒有擺起一副高高在上的姿態,真是難能可貴✨
2023-07-15
2023-08-01 537 浏览
難得去到灣仔做嘢,就算要花時間排隊都要來呢一間餐廳食佢嘅咖喱豬扒飯。豬扒飯嘅size分量十足,豬扒大過你塊面。堂食就冇得選擇豬扒飯嘅大細。豬扒口感好有咬口,係新鮮炸起,所以要等一段時間先至有得食。另外我哋仲叫咗餐廳出名嘅菜式-乾炒牛河。牛河上面嘅牛份量都好多,不過就有少少鹹。不過餐廳就有最低消費,所以就兩個人叫唔同嘅菜式,等大家都可以試吓。

2023-07-27 688 浏览
呢度嘅咖哩炸豬排飯一定要試一次咖哩味非常濃烈豬扒都好足料😍,不過可惜真係好多人排隊幾乎見唔到龍尾🥹🥹🥹🥲🥲,不過如果多時間排隊真係值得排環境都可接受服務態度都好情切❤️
咖哩炸豬排飯
咖哩炸豬排飯
這間餐廳名氣很大!💛💛💛💛💛在疫情期間,由於香港比較少遊客,所以我有幸不用排隊便吃到。疫情過後的現在,人流超級多!!!超級多人在排隊!超誇張的!我剛好在六點已經在門口排隊,所以有幸第一批進入吃我的晚餐 🙏🏻他最有名的,就是咖喱豬扒飯!咖喱有點辣,香濃地道香港咖喱味道😝豬扒,超大,香脆又美味 😇😇😇我還點了辣蝦茄子煲!鐵板的聲音,吸引了全場看着我們的食物! 🤩而且超級香!最特別的是這個菜跟平時能吃到的魚香茄子煲不同之處是他在裏面放了一些香菇、蝦米等等增添風味!太好吃了吧!!!份量又大,又便宜! 是香港人跟遊客們的幸福啊 💛💛💛💛💛💛這次嘗試了他馳名的食物,下次再嘗試一下其他美食吧!
這間餐廳名氣很大!💛💛💛💛💛
在疫情期間,由於香港比較少遊客,所以我有幸不用排隊便吃到。
疫情過後的現在,人流超級多!!!
超級多人在排隊!超誇張的!
他最有名的,就是咖喱豬扒飯!
咖喱有點辣,香濃地道香港咖喱味道😝
豬扒,超大,香脆又美味 😇😇😇
我還點了辣蝦茄子煲!
鐵板的聲音,吸引了全場看着我們的食物! 🤩

份量又大,又便宜! 是香港人跟遊客們的幸福啊 💛💛💛💛💛💛

這次嘗試了他馳名的食物,下次再嘗試一下其他美食吧!
2023-07-20 638 浏览
今日先發現我竟然冇寫過哩間嘅食評😮即刻補翻我不嬲都係落雨去食 琴日落雨 排隊人少😌6點廿幾一睇得番兩三人 衝上去排隊!豬排份量一如既往 食肉獸好滿足 皮薄脆肉厚 比起啲貴價日式豬排 我鍾意哩個多啲👍🏻湯都係好出色 每次必嗌 最後可以解膩 或者稀釋下咖喱汁 冇咁漏超級抵食 質素又高 係我搵到機會就會來嘅店❤️
今日先發現我竟然冇寫過哩間嘅食評😮即刻補翻
咖喱豬排飯套餐

咖哩豬排飯套餐

超級抵食 質素又高 係我搵到機會就會來嘅店❤️
咖喱豬排飯套餐
咖哩豬排飯套餐
一直都想食,今日終於有機會食,12:25到已經要排隊,排咗大約15分鐘已經可以安排入坐,點左咖喱豬扒飯再加杯凍檸茶,等嘅期間,見到隔籬枱嗌咗碟咖喱雞扒飯,黐線㗎,仲大過塊面,下次一定要試吓,大約等咗10分鐘左右就出餐,有兩塊大豬扒,咬一啖係起熱同埋好軟身,再加埋落街執,係我食過最好食嘅咖喱豬扒飯,兩大塊豬扒已經值回票價,隔籬枱,有位客人坐咗好耐,已經食完都唔肯定離座,店員係非常有耐性沒有驅趕,飯市期間,多數食肆都需要限時交枱,但它們沒有之餘,仲顯出他們的耐性!每位員工都非常之有禮貌
每位員工都非常之有禮貌
2023-07-02 1600 浏览
閒日中午12點半到新景園午膳大排長龍,下起雨粉粉仍堅持排隊,因嚟到灣仔加上好肚餓,就心思思想食我最愛的咖哩豬扒飯,大分夾好味。我一定點我最愛的咖哩豬扒飯,咖哩微辣帶香濃椰香味,加在粒粒分明的米飯上胃口大開,吃完一口又一口。豬扒外脆內軟炸得唔油膩,仍保存肉汁的鮮嫩,無得輸極好味另點了乾炒牛河,牛肉多個河粉,牛肉奄得入味鮮嫩淋滑,河粉炒得乾身唔太油膩,惹味滿足飲品沒有得跟餐另外點的,檸檬茶茶底沒苦澀味,淡淡茶香可飯後消滯排隊其間都見店鋪很多外賣單,店員亦很有禮貌,話晒我最愛豬扒飯,下次到灣仔會再惠顧,真係好鍾意食你地既咖哩豬扒飯,唔係都唔會排隊🤣🤣

咖哩豬扒飯

豬扒外脆內軟炸得唔油膩,仍保存肉汁的鮮嫩,無得輸極好味

2023-04-11
咖哩豬扒飯
  • 咖喱豬扒飯
平日lunch hour黎到,真係超多人排,等左差唔多半個鐘先入到~ 餐廳上菜速度夠晒快,店員意外地友善 (見我地拎住好多野,主動比多張凳我地擺野)。重點係食物質素相當唔錯,夠晒大份,難怪價錢比坊間嘅貴少少都咁多人排隊!堂食設最低消費,所以都好難兩個人share一碟。細食嘅大家建議帶定外賣盒,或者外賣 (好似份量減半 價錢同時平差唔多一半)▪️咖喱豬扒飯 $94全場十個有八個都係嗌呢個招牌豬扒飯!豬扒好大塊,表面炸到金黃色好靚仔!炸皮夠晒薄,香脆唔刮口,唔會好油膩。肉質軟腍唔乾,近骨位仲有啲肥膏。另上嘅咖喱汁幾岀色喎!雖然𢳂落偏水,但入口香濃唔稀,微辣惹味,唔會太鹹,撈飯一流!啲汁多到包保夠撈飯▪️干炒牛河 $86乾炒牛河幾有鑊氣!河粉唔會黐埋一餅,每一條都均勻上色有光澤,滑身煙韌。牛肉大大塊,軟腍唔韌有咬口,有肉味,份量仲幾多添。配料嘅芽菜都炒得幾爽口!唯獨上枱個下無熱氣騰騰岀煙咁,似擺左一陣

▪️咖喱豬扒飯 $94
咖喱豬扒飯

全場十個有八個都係嗌呢個招牌豬扒飯!

▪️干炒牛河 $86
干炒牛河

干炒牛河
2023-06-28 566 浏览
新景園咖喱小廚是一家位於香港灣仔區的咖喱餐廳,灣仔地鐵站B2出品步行約2分鐘。新景園咖喱小廚店舖位置不多,中午還未到12時已經出現人龍,如果12點才到,排隊大約需要30-45分鐘。這家餐廳以咖喱飯為招牌菜,咖喱可以配豬扒,炸魚柳,牛腩等等。這家咖喱十分濃郁豐富,味道辛香,微微帶有甜味,且不會太辣,非常適合喜歡咖喱的人士品嘗,配上香噴噴的白飯,非常開胃。咖喱內的薯仔也非常好吃。魚柳炸得剛剛好,口感酥脆,不會太油膩,且魚肉質地鮮嫩,非常美味。咖喱飯的份量非常大,很多顧客會多要一個外賣盒打包一半份量走。

2023-06-27 1122 浏览
久仰大名嘅小店,終於搵到機會食啦夜晚7點去到都已經有人龍排隊個到排隊都有比蚊咬左幾啖未食飯已經要先餵蚊🥲🥲我地兩個人好似等左25分鐘就有位兩個人要搭枱,入面環境就比較狹窄咖喱豬扒飯 $93一嚟到真係會比佢既份量嚇親應該係有兩塊豬扒,重要係好厚炸得岩岩好,唔會乾重要淋身,超好味!不過一嚟到超熱,要小心唔好即刻放入口咖喱就正常,不過就比一般茶餐廳辣少少成個配搭超好味!真係無令人失望!😋套餐+$10(有一碟油菜同一碗湯)個例湯係好好飲,好有味又唔會太鹹重有2-3舊雪耳個人認為佢地既例湯都係必叫🤤乾炒牛河 $87嚟到又係先比個份量嚇親睇到好有光準,而且唔係出面咁炒到黑蚊蚊牛肉都係淋身,份量都唔少,好足料都係食過最好食既乾炒牛河!🤩雖然要排隊,但都係值得再去既小店!

久仰大名嘅小店,終於搵到機會食啦
夜晚7點去到都已經有人龍排隊
個到排隊都有比蚊咬左幾啖
未食飯已經要先餵蚊🥲🥲
我地兩個人好似等左25分鐘就有位
兩個人要搭枱,入面環境就比較狹窄

咖喱豬扒飯 $93
一嚟到真係會比佢既份量嚇親
應該係有兩塊豬扒,重要係好厚
炸得岩岩好,唔會乾重要淋身,超好味!
不過一嚟到超熱,要小心唔好即刻放入口
咖喱就正常,不過就比一般茶餐廳辣少少
成個配搭超好味!真係無令人失望!😋
例湯

套餐+$10(有一碟油菜同一碗湯)
個例湯係好好飲,好有味又唔會太鹹
重有2-3舊雪耳
個人認為佢地既例湯都係必叫🤤

乾炒牛河 $87
嚟到又係先比個份量嚇親
睇到好有光準,而且唔係出面咁炒到黑蚊蚊
牛肉都係淋身,份量都唔少,好足料
都係食過最好食既乾炒牛河!🤩

雖然要排隊,但都係值得再去既小店!
例湯
2023-06-08 1190 浏览
如果你係餓底…..如果你食極唔飽…..如果你已#移民 咗去大英祖國🇬🇧 (嘅Manchester )又同時好掛住港式咖喱🍛,睇落去喇!無錯,我哋今次係介紹由1979年英治時期創業,屹立於灣仔不倒嘅殿堂級人氣長龍店新景園咖喱小廚去挑戰佢哋遠近馳名嘅巨型咖喱豬扒飯 (當然我哋仲有叫其他嘢食啦)。我哋大約18:45到,排咗約廿分鐘先成功入座,想食嘅朋友真係要早少少排隊🤏🏻咖喱豬扒飯套餐($105):套餐包一碟油菜及一碗例湯或一罐汽水,質素正正常常啦。反而個豬扒飯一上枱即時嚇親,塊巨型炸豬扒大過我哋塊面😱熱辣辣脆卜卜,仲要超級厚切🥹我哋心諗究竟邊個供應商俾貨佢哋,視覺效果超級震撼😨佢哋嘅港式咖喱,唔似日式咖喱咁甜、亦唔似印度咖喱咁香濃,反而我哋覺得似係兩者中間,而且帶少少辣。我哋集合二人之力先成功食晒成個咖喱豬扒飯,我哋真係好犀利🤣辣蝦茄子煲套餐($98):套餐包一碗白飯、一碟油菜及一碗例湯,佢係即叫即做,我哋等咗15分鐘先有得食。佢係瓦煲上台,煲蓋中噴緊煙,熱辣辣🥵材料有蝦、茄子、肉碎、臘腸、辣椒、豬肉粒等,即係魚香茄子煲嘅翻版😂好香濃惹味,唔會太辣,份量充足,一個成年男仔一定食得飽🤣唯獨是

辣蝦茄子煲套餐($98):套餐包一碗白飯、一碟油菜及一碗例湯,佢係即叫即做,我哋等咗15分鐘先有得食。佢係瓦煲上台,煲蓋中噴緊煙,熱辣辣🥵材料有蝦、茄子、肉碎、臘腸、辣椒、豬肉粒等,即係魚香茄子煲嘅翻版😂好香濃惹味,唔會太辣,份量充足,一個成年男仔一定食得飽🤣唯獨是要彈嘅地方係啲蝦用雪藏蝦,唔夠爽口彈牙。

總結,新景園咖喱小廚嘅價錢可能會令你卻步,過百港紙食茶餐廳咖喱豬扒飯😳不過信我哋,你當一餐分兩餐食就會發覺好抵,而且佢嘅質素真心唔差,如果唔係都唔可能喺灣仔咁多年,而且仲順利進軍英國,為各位舊香港人能夠喺英國Manchester品嚐家的味道,希望呢間餐廳可以繼續堅持落去,同時喺英國開更多分店🙏🏻
2023-06-06 1491 浏览
一直都知道灣仔有間超出名既咖喱豬扒飯,終於有機會試到😍收工去到門口18:15,晚市佢開18:30,但去到已經有十幾個人排緊隊,嚇到我都拿拿趕跑去隊尾😂😂鋪頭比較細,好似得十張枱,好彩一開門第一round我地成功入坐,枱枱都必點咖喱豬扒飯🤣🤣🤣🤣個份量超大份,咬左一啖真係完全明白佢條人龍係點黎,豬扒炸得超嫩,一d都唔油膩👍👍👍👍另外一樣必點就係乾炒牛河,份量又係超大份,d牛肉超大舊同埋勁嫩。同埋一碟裡面真係好多舊牛肉,老闆真係完全唔孤寒🤤加$10仲有碟菜同汽水/湯仲想讚讚員工服務態度非常好,好有禮貌👍
一直都知道灣仔有間超出名既咖喱豬扒飯,終於有機會試到😍

加$10仲有碟菜同汽水/湯

仲想讚讚員工服務態度非常好,好有禮貌👍
2023-05-18 1355 浏览
舖頭座位唔多,所以等候時間比較耐。咖哩豬扒飯係必嗌,豬扒係即炸,呈金黃色,外皮香脆,炸衣薄,肉質厚而鬆化,而且好貼心已經切塊方便客人進食。咖哩係港式咖哩嘅味道,非常惹味,送飯一流! 份量好大,可以2個人share,之後再嗌一碟菜。
心情不好 就是要飲涼茶下下火聽說..這間涼茶鋪在灣仔挺出名只賣👉🏻野葛菜水和羅漢果茶💕野葛菜水加了鹽 很下火哈哈..梅窩麻糬開在灣仔新景園的咖喱豬扒飯好吃😋是用新鮮豬扒炸 超巨型的份量超大😍 好好吃
心情不好 就是要飲涼茶下下火

新景園的咖喱豬扒飯好吃😋
是用新鮮豬扒炸 超巨型的
份量超大😍 好好吃
2023-05-16 1162 浏览
新景園 嘅咖喱豬扒飯,其實食過好多次,買過外賣返公司,亦試過搭巴士拎返屋企食,一直見證住外賣盒改進,但單挑堂食,真係第一次✔️🍛 咖喱豬扒飯 $90雖然已經有心理準備,堂食版嘅豬扒飯份量會好驚人,但見到實物都嚇到窒咗一窒😧帶定飯盒嚟打大佬👹 預先裝滿咗一盒,剩低嘅都仲夠食到好飽好飽,一餐足以當兩餐食😂飯熱豬扒脆,咖喱香辣帶微甜,無可挑剔,堂食果然係唔同啲🤤

🍛 咖喱豬扒飯 $90

飯熱豬扒脆,咖喱香辣帶微甜,無可挑剔,堂食果然係唔同啲🤤