2023-05-28 68 浏览
見到清一色好評,諗住帶屋企人試吓,點知有點失望。叫咗菠蘿咕嚕肉,豉油王煎大蝦,啫啫蝦乾蝦醬炒通菜,爆汁炆花生鳳爪,魚肚豆腐羹,同福果芋泥。菠蘿咕嚕肉$108正常發揮,唔係好夠鑊氣。豉油王煎大蝦$168得六隻,而且蝦肉有少少霉,不過煎得幾香。啫啫蝦乾蝦醬炒通菜$108其他地方一上碟會咋咋聲,呢碟只係正常炒出嚟,唔夠熱。鮑汁炆花生鳳爪$68呢碟算抵食啲,炆得幾腍。魚肚豆腐羹$128魚肚同豆腐都細粒,正常味道。福果芋泥$96第一次食,食完好漏。總括嚟講份量偏細,不夠穫氣,性價比不高,唯一好處係環境比較靜局,服務也殷勤,但人均$200有好多更加好食嘅選擇。

菠蘿咕嚕肉$108
正常發揮,唔係好夠鑊氣。

豉油王煎大蝦$168
得六隻,而且蝦肉有少少霉,不過煎得幾香。

啫啫蝦乾蝦醬炒通菜$108
其他地方一上碟會咋咋聲,呢碟只係正常炒出嚟,唔夠熱。

鮑汁炆花生鳳爪$68
呢碟算抵食啲,炆得幾腍。

魚肚豆腐羹$128
魚肚同豆腐都細粒,正常味道。

福果芋泥$96
第一次食,食完好漏。

2023-05-28
2023-05-25 56 浏览
新潮樓係一個非常值得嚟品嚐嘅餐廳,佢哋嘅菜色非常豐富,適合唔同口味嘅食客。我哋嚟評價一下佢哋嘅招牌菜「客家黃酒雞」。呢道菜嘅雞肉口感非常嫩滑,味道濃郁而唔會太膩。而黃酒嘅味道更係一絕,令人回味無窮。另外,佢哋嘅「黑椒牛仔骨」亦都非常出色,牛仔骨骨頭上嘅肉質非常豐盛,再配上香氣十足嘅黑椒醬汁,味道更係讓人驚艷。我哋再講下新潮樓嘅素菜啦。「金銀蛋浸菜心」係一道非常簡單但美味嘅菜式,菜心嘅清香同金銀蛋嘅香氣相互融合,再配上清淡嘅醬汁,令人感到十分清新。另一道素菜「竹笙北菇燉菜膽」則有濃濃嘅湯汁同豐富嘅菌菇味道,菜膽嘅口感亦都十分爽脆。最後,我哋來評價下新潮樓嘅甜品「福果芋泥」。呢道甜品嘅芋泥口感非常順滑,而且甜度恰到好處。福果嘅加入亦都為芋泥增添咗新嘅口感,非常美味。總括而言,新潮樓係一個非常值得光顧嘅餐廳,菜色豐盛而味道出色,令人回味無窮。

2023-05-19 2038 浏览
高質潮洲菜🌸竹笙北菇燉菜膽(一位)🌟🌟🌟🌟🌟每人一盅啱啱好,超清甜呀,有冬菇、竹笙、娃娃菜仲有數粒唔算嚡口既瘦肉,小編同朋友都覺得飲完好舒服呀!重點唔會口渴🤭🤭🌸香煎蠔仔酪🌟🌟🌟🌟🌟煎得好香脆呀!超大份,好多飽滿既蠔仔,鐘意蠔仔既你一定要食呀!🌸客家黃酒雞(半隻)🌟🌟🌟🌟🌟小編一見到有黃酒雞已經心心眼,黃酒味突出,雞肉索既黃酒既味道,超正呀!配料仲有木耳、紅棗同薑絲。🌸潮汕梅膏骨🌟🌟🌟🌟🌟估唔到梅膏骨咁好味,一尐都唔油膩,表面脆卜卜,肉質嫩滑,旁邊配菜仲脆口,味道有點似紫菜味。======詳情======新潮樓 (九龍灣)九龍灣展貿徑1號國際展覽中心3樓319-329號舖================#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #九龍灣美食 #九龍灣好去處 #香港美食探店 #香港探店 #九展 #九龍灣展覽中心 #潮洲菜 #竹笙 #梅膏骨 #黃酒雞 #紅棗 #木耳 #蠔仔酪 #新潮樓
高質潮洲菜

🌸竹笙北菇燉菜膽(一位)🌟🌟🌟🌟🌟

🌸香煎蠔仔酪🌟🌟🌟🌟🌟

🌸客家黃酒雞(半隻)🌟🌟🌟🌟🌟

🌸潮汕梅膏骨🌟🌟🌟🌟🌟

======詳情======
新潮樓 (九龍灣)
九龍灣展貿徑1號國際展覽中心3樓319-329號舖
================

2023-05-17
  • 竹笙北菇燉菜膽
  • 潮汕梅膏骨
  • 客家黃酒雞
新潮樓相信大家去九展大多數都係睇演唱會多,而九展入面嘅餐廳選擇其實唔多,開騷前除咗同紙板偶像合照之外,醫定肚一定係指定動作,因為睇演唱會除咗用眼睇仲要用口尖,全身旭動,舉下燈牌或揮動螢光棒,體力透支一定勁多,所以開騷前約埋一班歌迷一齊食野就最啱啦!今日我介紹呢間「新潮樓」喺九展3樓,係一間有質素嘅潮州酒家,入面好大好寬落,輪椅人士入去食都無問題,枱與枱之間唔擠迫,點心又好味,值得推介比大家!1.午市二人套餐D $158(9/10)呢個套餐入面有點心拼盤、魚香茄子煲同星洲炒米,點心拼盤有2舊蟹籽燒賣、2舊魚翅餃同2舊雜菌上素餃。魚香茄子煲好香,茄子份量多,加咗肉碎同少少辣椒,食落去係微辣。星洲炒米份量都好多, 入面有芽菜、洋蔥,蔥、紅椒、青椒、蝦仁同叉燒, 叉燒唔韌,蝦仁好爽口, 叉燒同蝦仁份量算多,叉燒仲係切幼條狀,呢碟星洲炒米無出面咁油,好好味,勁抵食!2.水晶蝦餃皇$48(10/10)呢籠蝦餃有4舊蝦餃,蝦餃皮薄蝦爽口,入面d蝦係超級多,一咬入面d爽口蝦係滿瀉,勁正好味!3.蒜香蝦春卷$38(10/10)呢個春卷入面除咗充滿蒜香味,仲有入面d係切碎咗嘅蝦,唔係切到變蝦膠,係有咬口嘅
新潮樓

1.午市二人套餐D $158(9/10)

2.水晶蝦餃皇$48(10/10)

3.蒜香蝦春卷$38(10/10)
呢個春卷入面除咗充滿蒜香味,仲有入面d係切碎咗嘅蝦,唔係切到變蝦膠,係有咬口嘅蝦粒,一樣好爽口,其他酒樓嘅春卷餡大多數一半係空心,呢度就放滿哂切碎咗嘅蝦粒,好香好脆好好味!

4.豉汁蒸鳳爪$38(8/10)
味道同其他酒樓差唔多,但份量算多,大約6-8舊鳳爪!

5.山竹牛肉球$38(10/10)
呢個山竹牛肉球同其他酒樓好唔同,其他酒樓個牛肉球好膠,而呢度牛肉球食得出佔牛肉比例相對多,牛肉球彈牙,入面仲有馬蹄、蔥同芫茜,出面酒樓相對好少加入馬蹄,加咗馬蹄令到牛肉球有咬口,「索索聲」好似返到去以前嘅酒樓咁,充滿以前酒樓嘅回憶!

6.帶子腸粉$58(10/10)
呢個帶子腸粉好少有,一碟有3條腸粉,每條腸粉大約有1.5粒帶子,帶子份量相當多,腸粉皮又薄身,好好味!

7.金沙炸魚皮$68(9/10)
呢碟炸魚皮充滿咸蛋香,好脆好香口,每舊魚皮又大舊,勁好味!

8.紫米露$免費(9/10)
最後送兩碗紫米露糖水比我哋飲,好飲唔甜!

2人總共價錢$510,茶位$24,有加一服務費!

個人口味總評分:9.375/10

@crown_sky_hk

地址:九龍灣展貿徑1號國際展覽中心3樓319-329號舖

#新潮樓 #九龍灣美食 #九龍灣好去處 #香港探店 #相機食先 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
2023-05-10 111 浏览
今日來九龍灣e Max食潮州菜,地方夠晒大,枱凳之間都好寬敞,加上呢邊係工商業區,唔使排隊亦唔迫人,可以靜靜地嘆茶,坐得幾舒服~新潮小炒皇 $118材料都幾豐富,有魷魚,蝦乾,韭菜,腰果⋯ 加咗爆香嘅魷魚同蝦乾味道鹹香,又唔會太鹹,韭菜新鮮爽脆,腰果都爆香左好香脆~ 整體好有鑊氣,又唔會好多油鹹魚煎肉餅 $128肉餅外皮煎到好香脆,裏面嘅肉餅係手剁嘅,好有咬口,加咗鹹魚喺裏面鹹香味濃,送飯一流~
XO醬翡翠炒帶子 $168帶子超大粒好厚身,食落好鮮味,肉質爽彈~ 西蘭花爽脆翠綠,加埋XO醬爆炒都幾惹味,非常少辣大人細路都啱食

新潮小炒皇 $118

鹹魚煎肉餅 $128

XO醬翡翠炒帶子 $168

2023-05-09 112 浏览
上星期五放工同屋企人去「新潮樓」食晚飯,我哋食咗四款菜,包括沙茶牛肉炒河、芝士蝦球伊面、潮汕梅膏骨同椒鹽白飯魚。首先係沙茶牛肉炒河,啱啱出爐嘅河粉好彈牙,加埋花生味濃嘅沙茶牛肉,味道非常豐富,好好味!👌之後就係芝士蝦球伊面,個芝士醬汁好香濃,同埋蝦球嘅鮮甜味道好夾,伊面亦做得好滑好入味,一試就愛上!🤤第三道菜係潮汕梅膏骨,骨頭燉得好腍滑,梅膏醬汁有一啲酸甜味道,好開胃!😋最後係椒鹽白飯魚,外脆內軟,加上鹽同椒嘅調味,味道好清新,啱啱好食嘅一碗飯就食哂晒!🍚🐟整體食物質素好高,味道好啱我哋口味,令人回味無窮!服務都好親切好迅速,環境舒適,好適合同朋友、家人去享受一個美食之旅。💯下次再去「新潮樓」一定會再食其他嘅菜式啦!👍

下次再去「新潮樓」一定會再食其他嘅菜式啦!👍
2023-05-09 93 浏览
新潮樓九龍灣展貿徑1號國際展覽中心3樓319-329號舖去開E-MAX睇電影,發現一間很舒適的酒樓,好耐冇食中菜,入去嘆吓先。😎午市二人套餐點心拼盤配料有蝦餃、牛肉燒賣和鮮竹卷。即叫即蒸,食材新鮮,牛肉燒賣點喼汁提升層次。😁咖哩薯仔雞中翼咖哩粉調配得不錯,夠香夠辣,薯仔和洋蔥炆得夠淋,好入味。雞中翼又香又滑,細細件容易食。😸乾炒牛河牛肉新鮮juicy,沒有梳打粉味,即叫即炒夠鑊氣,份量十足,抵食!😺招牌照燒雞大廚處理得很好,照燒雞皮脆肉滑,香氣四溢,特別喜歡雞翼和雞髀,比其他部位更出色,吃到一半可以加淮鹽和喼汁,進入另一個層次,必食!😍西蘭花帶子帶子鮮甜爽口又彈牙,好大粒,好滿足。🤤西蘭花新鮮煙韌夠健康。金銀蛋浸菜心大廚把皮蛋切碎,香味提升,鹹蛋的鹹度適中,新鮮的菜心浸在上湯中,鮮甜好味道。😊新潮樓環境舒適,食物高質,侍應服務好,還會再來。👍🏻
新潮樓

九龍灣展貿徑1號國際展覽中心
3樓319-329號舖

午市二人套餐

點心拼盤

配料有蝦餃、牛肉燒賣和鮮竹卷。
即叫即蒸,食材新鮮,牛肉燒賣點喼汁提升層次。😁

咖哩薯仔雞中翼

乾炒牛河

招牌照燒雞

西蘭花帶子

帶子鮮甜爽口又彈牙,好大粒,好滿足。🤤
西蘭花新鮮煙韌夠健康。

金銀蛋浸菜心

新潮樓環境舒適,食物高質,侍應服務好,還會再來。👍🏻

2023-05-09
宜家到處都開放,九龍灣國際展覽中心亦開始放寬好多活動,好多演唱會/小型活動都會係九展都舉行,係九展食好西醫肚就強烈推介潮州菜餐廳🍴———新潮樓😋呢度類似高級酒樓形式,超大超豪華,就算搞春茗搞活動相信也夠坐,亦適合一家大細同多人聚會🥳食物方面水準正宗又大大碟🍽️,我本身都唔知潮州菜係咁好食,新潮樓絕對給我驚喜。1.客家黃酒雞半隻($138)超級補身,女性恩物,真係好好味,平時湯水少,一定要飲曬個湯,覺得滋補養身。2. 潮汕梅膏骨($118)勁香肉多入曬味,用來送飯真係可以食幾碗飯🍚啊。3. 自家製蝦蟹棗($148)如同炸香脆蝦球蟹球,香脆可口,做小食配茶🍵喝最好。4. 反沙芋頭($68)壓軸甜品真的不錯,甜甜的反沙芋頭味道甜,芋頭鬆軟易入口,作法正宗好吃😋這裡的服務很好,茶水也好喝,特別是喝的茶口感味道都是靚茶葉,感覺跟平時茶樓完全不一樣,但感覺等級都高好多,十分值得推薦。
2023-04-28
2023-05-07 72 浏览
係九展中既一間好食餐廳❤️環境都好闊落,晚市黎食,小菜CP值都抵食,味道都唔錯👍🏻醬爆京蔥牛肉 $128鑊氣好足,牛肉嫩口又惹味,蔥香仲係好爽甜,配住黎食,口感味道都好豐富椒鹽鮮魷 $108鮮魷炸得外皮脆香,入面既魷魚亦好鮮香,爽彈得黎肉質幼嫩,椒鹽味道亦好香口啫啫蝦乾蝦醬通菜 $108熱辣辣,撈一撈啲香味即刻湧哂上黎,鹹香味十足,蝦乾仲係大大隻,通菜爽脆蠔仔肉碎粥 $108蠔仔🦪份量好多,仲要隻隻都好肥美飽滿,成個湯底都好鮮甜好食🤤福果芋泥 $48芋泥真係好綿密,每一啖都食到好濃郁晚芋香味,大滿足❤️
係九展中既一間好食餐廳❤️

環境都好闊落,晚市黎食,小菜CP值都抵食,味道都唔錯👍🏻

醬爆京蔥牛肉 $128

椒鹽鮮魷 $108

啫啫蝦乾蝦醬通菜 $108

蠔仔肉碎粥 $108

福果芋泥 $48
芋泥真係好綿密,每一啖都食到好濃郁晚芋香味,大滿足❤️

2023-05-07 55 浏览
-新潮樓🍽-椒鹽九肚魚平時成日食椒鹽魷魚🦑其實椒鹽九肚魚都好正個外皮炸到酥脆入面係係好似啫喱咁滑既魚肉😋不過食既時候就會比較多軟骨🤔-蝦籽肉碎炆魚肚飲茶好鐘意叫棉花雞但淨係食個魚肚🤣今次有成煲火魚肚慢慢食😌魚肚雖然唔係棉花雞個款咁軟綿綿而係有少少咬口爽爽地咁👍-咸魚煎肉餅蒸肉餅就食得多之前係一間大排檔食骨煎肉餅就反唔到轉頭🤣咸魚味都好出如果個肉再juicy d會更好味😉-芝士蝦球伊麵雖然唔係龍蝦伊麵但佢個蝦球一樣做到好爽口而家大大料望落都充得下場面😂不過個芝士汁如果再收多d水唔好太稀應該會更正😋-竹苼北菇燉菜膽呢個湯必點!好養生飲完感覺到好清😋勁鮮甜就咁用菜同瘦肉燉都👍-🌟評分:🏅🏅🏅🏅📍地址: 九龍灣展貿徑1號國際展覽中心3樓319-329號舖-#foodieluveat#foodieluveat_hk#foodieluveat_九龍灣#foodieluveat_潮州菜#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodblogger
新潮樓🍽

#foodieluveat
#foodieluveat_hk
#foodieluveat_九龍灣
#foodieluveat_潮州菜
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #九展 #九龍灣EMAX #潮州菜 #打冷
2023-05-06 64 浏览
母親節就到就同媽媽係屋企附近食個dinner 去咗呢間新潮樓食估唔到都好多人黎呢間食 首先,讚下個茶唔同有啲連鎖酒家既無味茶包,啲茶係幾好飲既黃金大蝦($168)一上枱就聞到好香!鹹蛋碎都好足,食落啖啖都食到鹹香味,好香口客家黃酒雞 (半隻$138)又係一上枱就好香!黃酒好香 唔嗆鼻食落有黃酒味,又有紅棗既甜,仲好暖身 雞肉好嫩蠔仔肉碎粥($108)🙈咁既價錢,好大兜呀望落去見到佢真村實料啦,個粥底個色都話到比你知特別既係,佢加左蝦米係入面,所以個粥既鮮味係無限Up 本身仲想叫甜品,見反沙芋同芋泥都好吸引,不過已經好飽🫣唯有下次
母親節就到
就同媽媽係屋企附近食個dinner
去咗呢間新潮樓食
估唔到都好多人黎呢間食

首先,讚下個茶
唔同有啲連鎖酒家既無味茶包,啲茶係幾好飲既

黃金大蝦($168)

客家黃酒雞 (半隻$138)
又係一上枱就好香!黃酒好香 唔嗆鼻
食落有黃酒味,又有紅棗既甜,仲好暖身
雞肉好嫩

蠔仔肉碎粥($108)
🙈咁既價錢,好大兜呀
望落去見到佢真村實料啦,個粥底個色都話到比你知
特別既係,佢加左蝦米係入面,所以個粥既鮮味係無限Up

2023-05-06 1828 浏览
周末的茶樓通常都是擠滿了人,想起九展的這間很大的潮州酒家,除了有潮洲特色菜外,還有點心及其他小菜供應,正好附近都是工商廈,假日人流少,不用等位之餘,還能靜靜地嘆茶🤫不像一般茶樓般嘈雜🍵在德福乘穿梭巴士大概5分鐘便到達,非常方便😌是接下來母親節的飲茶推介之選🥢 水晶蝦餃皇($48)晶瑩通透,蝦亦彈牙🥢 蟹籽鮮蝦燒賣($48)燒賣是每次飲茶必點之一😆🥢 潮式煎韮菜粿($38)煎香的外皮軟糯,一啖咬開☺️中間的韮菜餡隨即爆汁🥢 珍珠咸水角($28)香脆軟糯🥢 牛肉腸粉($48)牛肉混了芫荽與馬蹄碎增加口感及香味,而外皮也軟滑🥢 XO醬翡翠炒帶子($168)份量挺多的,少少XO醬提味又不會搶走帶子的鮮味,帶子大隻又彈牙🥢 金銀蛋浸時蔬($88) 選了菜心,最愛大量的金銀蛋和炸蒜頭☺️令湯底清甜又帶點咸蛋味🥢 竹笙北菇燉菜膽($48/位)沒用味精,很清甜🥹 晚市才有我很想吃的反沙芋及蠔餅*茶芥 $12 / 位

🥢 水晶蝦餃皇($48)晶瑩通透,蝦亦彈牙

2023-05-06
  • 金銀蛋浸時蔬
  • 潮式煎韮菜粿
2023-05-04 68 浏览
之前去左EMAX考試,考完試當然要慰勞下自己食餐好😎所以就同朋友去左3/F食中菜🍽️🌟椒鹽白飯魚椒鹽永遠係我最鍾意嘅菜式之一白飯魚好新鮮,魚肉鮮嫩,口感極佳🐟配上椒鹽嘅香氣和微微嘅辣味,讓人食指大動🤤🌟新潮XO醬海鮮炒飯炒飯粒粒分明,炒得色澤金黃,嚼勁十足🍚配料亦好豐富,有新鮮嘅蝦仁🦐菜心🥬等XO醬嘅辣度適中,令炒飯更加惹味🌟香煎蠔仔酪蠔仔新鮮鮮甜,口感嫩滑🦪煎得外層酥脆、內裡鮮嫩酥脆,香脆可口配上酸酸甜甜嘅醬汁,提升整道蠔仔酪嘅味道🌟反沙芋頭反沙芋頭係潮州名菜之一,但因為融糖漿的火候很難掌握唔多餐廳可以食到,所以一定要試試😉芋頭口感夠粉,香氣十足而且烤得外皮酥脆,內裡鬆軟,令人一試難忘餐廳地方闊落,坐得好舒服👍🏻無諗到EMAX都有咁高質嘅中菜大家下次過去睇戲或者concert後,都可以試試呢間潮州菜館🤩
之前去左EMAX考試,考完試當然要慰勞下自己食餐好😎
所以就同朋友去左3/F食中菜🍽️

🌟椒鹽白飯魚
椒鹽永遠係我最鍾意嘅菜式之一
白飯魚好新鮮,魚肉鮮嫩,口感極佳🐟
配上椒鹽嘅香氣和微微嘅辣味,讓人食指大動🤤

🌟新潮XO醬海鮮炒飯
炒飯粒粒分明,炒得色澤金黃,嚼勁十足🍚
配料亦好豐富,有新鮮嘅蝦仁🦐菜心🥬等
XO醬嘅辣度適中,令炒飯更加惹味

🌟香煎蠔仔酪
蠔仔新鮮鮮甜,口感嫩滑🦪
煎得外層酥脆、內裡鮮嫩酥脆,香脆可口
配上酸酸甜甜嘅醬汁,提升整道蠔仔酪嘅味道

🌟反沙芋頭
反沙芋頭係潮州名菜之一,但因為融糖漿的火候很難掌握
唔多餐廳可以食到,所以一定要試試😉
芋頭口感夠粉,香氣十足
而且烤得外皮酥脆,內裡鬆軟,令人一試難忘

餐廳地方闊落,坐得好舒服👍🏻
無諗到EMAX都有咁高質嘅中菜
  • 香煎蠔仔酪
  • 反沙芋頭
2023-04-28 84 浏览
同家人食晚餐慶祝生日🥳叫了精選4人A餐⭐️胡椒咸菜豬肚湯咸菜&豬肚分量唔少,個湯本身落嘅胡椒唔多,重口味嘅人可以另外加⭐️菠蘿咕嚕石斑球同咕嚕肉個汁差唔多味,但特別嘅係用魚🐟做個肉,唔腥好鮮甜,而且魚肉結實入味,超級推薦👍🏻👍🏻⭐️豉油皇煎大虎蝦🦐大虎蝦肉質紮實飽滿,仲好彈牙,而且超級入味,好好食😋⭐️薑蔥霸王雞好香嘅蔥味,雞皮好爽而肉就好滑,係好滑‼️係咁夾嚟食☺️⭐️沙茶牛肉芥蘭芥蘭&牛肉唔會炒到好老,配埋沙茶醬估唔到會夾😗⭐️金銀蛋時蔬食咗好多濃味嘅餸,食返啲清清底嘅,個菜湯好清甜,正😁⭐️潮州炒粗麵會有啲蝦、牛肉、芽菜豐富返啲味道&口感⭐️紅豆沙埋尾糖水😙
同家人食晚餐慶祝生日🥳叫了精選4人A餐

⭐️胡椒咸菜豬肚湯

胡椒咸菜豬肚湯

⭐️菠蘿咕嚕石斑球

菠蘿咕嚕石斑球

⭐️豉油皇煎大虎蝦🦐
大虎蝦肉質紮實飽滿,仲好彈牙,而且超級入味,好好食😋

豉油皇煎大虎蝦

⭐️薑蔥霸王雞
好香嘅蔥味,雞皮好爽而肉就好滑,係好滑‼️係咁夾嚟食☺️

薑蔥霸王雞

⭐️沙茶牛肉芥蘭
芥蘭&牛肉唔會炒到好老,配埋沙茶醬估唔到會夾😗

沙茶牛肉芥蘭

⭐️金銀蛋時蔬
食咗好多濃味嘅餸,食返啲清清底嘅,個菜湯好清甜,正😁

金銀蛋時蔬

⭐️潮州炒粗麵
會有啲蝦、牛肉、芽菜豐富返啲味道&口感

潮州炒粗麵

沙茶牛肉芥蘭
金銀蛋時蔬
潮州炒粗麵
紅豆沙
💙九龍灣·新潮樓💙環境裝潢優雅高貴 非常大又闊落👍🏻✨讓人感到非常舒適和放鬆 氣氛溫馨作為潮式中茶茶樓喺九展唔算多人亦都唔洗點排隊 一去到已經有枱入座😛🌈鮑魚燒賣一籠2粒 大大隻飽魚係上面🥰🥰看起來非常grand 燒賣皮薄 色澤金黃鮑魚肉質滑嫩 入口即化 鮮嫩多汁恰好兩樣野我都鍾意食 成籠食晒🤤😌🌈帶子腸粉腸粉皮薄但好夠大份 本身味淡不油膩彈性十足 口感非常好👍🏻帶子鮮味非常濃郁腸粉令帶子鮮味更加突出😉👍🏻搭配豉油增添風味坊間真係比較少見到帶子蒸腸粉 長見識🤣🌈蠔仔肉碎粥味道非常鮮美 粥的口感非常滑嫩🤤蠔仔🦪+肉碎嘅味道非常夾熱辣辣啖啖食落肚 暖胃又滿足而且好一大碗3-4人分享都可以😌略略啲蠔仔清得未夠乾淨 有沙同碎殼🤧🌈竹笙北菇燉菜膽色澤非常清徹又靚 燉得非常入味菜膽嘅鮮甜+竹笙北菇嘅香氣交融回味無窮 成碗湯都飲晒又夠健康😏✨🌈金沙炸魚皮外觀非常靚仔🤵‍♂️色澤金黃 口感酥脆魚皮🐟的味道非常鮮美鹹蛋黃嘅加入令味道冇咁單一非常適合做下酒菜或者小食略微有啲過鹹 要飲多幾杯茶補救🥹
💙九龍灣·新潮樓💙

環境裝潢優雅高貴 非常大又闊落👍🏻✨