2007-04-18 25 浏览
醬爆雞丁- 雞肉份量都幾多, 肉質都幾滑, 而個醬汁個味好似五香肉丁, 因佢炒得唔油, 所以盒底個汁用來撈飯都唔錯(如可以再多D汁就好)冬菇菜膽菜飯- 冬菇幾厚身同炆得幾腍, 而個菜飯味道今次好似淡左D
2007-04-13 17 浏览
京蔥炒羊肉($38) - 京蔥好香, 羊肉好羶(我喜歡), 本來就好好食, 但太油, 好似油浸羊肉咁, 食完好漏同好似好唔健康雪菜肉絲炒年糕($32) - 雪菜唔夠鹹香, 令到年糕都唔係咁入味. 食呢個食送難免會有比較, 食落都係隔離濰京坊整得好食D砂鍋津白($48) - 有兩大個外賣碗, 豬肚, 肉片, 豆腐, 津白等, 每樣份量都好多, 而湯很清甜, 不錯
2007-03-20 15 浏览
之前係太古有間, 我和一班同事, 間中都幫襯下. 自從那間摺咗後, 以為蕃薯苗從此不再. 估唔到可以再碰上它, 不知是幸還是不幸?!是日得兩個人, 點了蒜蓉蕃薯苗, 鱔糊客飯和紅油炒手. 食物大致都幾對辦. 忽然聽到鄰座的食客大叫: 有蟲呀! 我心往下一沉. 之後每條菜都小心察看, 還被友人嘲笑, "驗屍咩你!" 說時遲, 那時快, 我挾起了一條綠色的...大家都知道啦...我即時叫亞姐把菜取走...另一邊的食客也加句, 亞姐, 唔該你洗乾淨d菜啦, 我們都有叫呀! 多謝晒你的加料, 很飽!

多謝晒你的加料, 很飽!

2007-02-26 15 浏览
Went here for dinner last night... the food here was not too oil .. and is very hot... overall good!we have dumplings..... noddles, vegetables, prawns and tofu.. all taste good! although is a small shop.. the service also good and friendly

2006-12-06 10 浏览
自從濰京坊開左之後好耐都無幫襯過呢間, 點解? 因濰京坊有我最鍾意食既蝦仁炒蛋菜飯, 而呢間無.昨晚朋友仔想食青菜煨麵, 就選左係呢間買, 個麵拎到返去有d淋, 菜就切一條條, 同d麵一齊食都幾清, 而個湯底係雞湯, 味道唔太咸有雞肉味, ok
2006-11-12 15 浏览
晚市都幾旺,等左大約十五分鐘。叫了腐乳炒蕃薯苗﹑賽螃蟹﹑芝麻手撕雞﹑八寶豆腐﹑京燒羊腩﹑陽春麵同擔擔麵。各樣都幾好,只是芝麻手撕雞太淡,雞肉太韌,而羊腩就太蘇。但麵打得幾好,招牌蕃薯苗亦不錯。
2006-09-21 16 浏览
今日同個囡開完學校果D垃圾會,兩人落北角已經五點多,囡囡話肚餓WO,於是就入左就近既呢間食店。一人一份下午茶餐,個人推介麵食:酸辣湯麵,因為佢仲用緊正宗酸辣湯底,唔同出面大部份食店果D辣醬開水,正!呢外佢個茶餐會跟一個小食,唔好講咁多,一定要叫醉雞翼!呢個小食賣樣精緻,份量係一隻雞翼碎上。有酒香,但唔會太濃烈,呢個小食係冷盤,所以上枱果時係凍既,個人提議唔好食佢住,比佢放多兩三分鐘先至食會好D。呢間店在我還住在北角時已經有的了,忘了有幾年時間,不過入到去環境都仲好乾淨,清潔做得唔錯。
2006-09-19 6 浏览
蕃薯苗之前曾食過,給我的印象不錯,因此行開這兒於是再來食,比較失望,因為今次食物有點退步。叫了一個麻婆豆腐菜飯,擔擔麵及紅油抄手,菜飯很好味,可惜餸較為咸,擔擔麵亦如是,紅油抄手較膩,有點失望!

(非会员)
2006-09-16 14 浏览
Dumplings are also good. The porkchop with rice are not as good as I expected. Reasonable price. Will come again.
2006-09-04 15 浏览
朋友想食醉鴿, 而阿鴻又成日食所以試下呢間, 兩個人點了...醉鴿($68) - 其實都算唔錯, 但如同阿鴻比較會覺得佢\既味唔夠濃同無咁滑9王鱔餬菜飯($29) - 鱔餬份量不算多, 但味道算濃海蜇($22) - 爽口外賣自取有9折, 味道又唔錯, 同埋服務態度都好好, 會再試下其他既食物
9王鱔餬菜飯($29) - 鱔餬份量不算多, 但味道算濃
海蜇($22) - 爽口
2006-08-17 7 浏览
這裡跟牛一是同一幕後主理,風格也差不多,以走平實家庭風味為主,價錢經濟。星期一,落北角找舊部屬做點事,之後一起吃飯。牛一去過幾次,忽然想吃這裡的炒蕃薯苗,就來幫襯。兩個人,要了菜肉餛飩麵、羊肉搶麵及蒜蓉炒蕃薯苗,朋友的餛飩是下午茶餐,還跟一碟醉雞翼作小吃。不要小看這碟跟餐的小吃,醉雞翼也做得有板有眼。肉質結實,雖然酒味略搶喉,但都算交足功課;蕃薯苗是這裡的招牌,當然不會差。嫩綠又爽甜,酒份不多不少,蒜蓉味道亦剛好,雖然是平凡打緊的菜,但自己也炒不到這個水準,值得一試的;想吃點濃味的食物,要了羊肉搶麵。湯底夠濃郁有臊香,還有點點藥材的味道,不錯。拉麵夠口感,我們邊說邊吃,麵浸了良久也不發軟。薄片羊肉雖然味道略遜,但加入大量的蔥及香茜,味道也好;菜肉餛飩是即叫即製,所以是最遲才有得吃的。餛飩大大隻,菜肉餡味道好,醮豆板醬友香醋的醬汁,都吃得過。幾位阿姐服務都算不錯,小店節奏,難免給客人有「趕頭趕命」之感,不見怪。反而時有蚊滋在飛來飛去,環境一欄要扣分。連兩杯豆漿,埋單一百零三蚊,吃得飽一飽,都算值得一試。

連兩杯豆漿,埋單一百零三蚊,吃得飽一飽,都算值得一試。
2006-07-30 15 浏览
25/7(二) 3pmOT的第4天.午飯與2位同事到此店食個輕怡午餐.3點到達,食客不多.衛生環境極其惡劣,烏蠅滿場飛,阿姐亦愛理不理.點了3個下午茶餐:麵跟小食$27(小食要了醉雞翼,五香牛展,燻魚.麵食點了五香牛肉麵,嫩雞煨麵,北京水餃麵),另點了豆漿$5杯.醉雞翼--雞肉屬嫩滑,但酒不算香濃,味道偏淡.五香牛展--鹵得入味腍身,屬佳作!燻魚--與上次的評價一樣差,得個甜字!五香牛肉麵--其實即是牛展,炆得挺入味,麵條蛋麵,略嫌不夠彈牙.嫩雞煨麵--湯底還可以,但雞肉其實是雞碎,沒甚口感.個人而言不太喜歡煨麵那種軟爛口感.北京水餃麵--水餃4大隻大如乒乓波,韭菜豬肉餡頗鮮味,餃皮厚度適中有咬口.豆漿--豆味欠奉幸而無豆渣.服務方面阿姐呆呆滯滯似乎吾想撈.$91埋單,每人$30,可blacklist!
25/7(二) 3pm

醉雞翼--雞肉屬嫩滑,但酒不算香濃,味道偏淡.

五香牛展--鹵得入味腍身,屬佳作!

燻魚--與上次的評價一樣差,得個甜字!

豆漿--豆味欠奉幸而無豆渣.

服務方面阿姐呆呆滯滯似乎吾想撈.

$91埋單,每人$30,可blacklist!
2006-07-30 32 浏览
25/7(二) 3pm

醉雞翼--雞肉屬嫩滑,但酒不算香濃,味道偏淡.

五香牛展--鹵得入味腍身,屬佳作!

燻魚--與上次的評價一樣差,得個甜字!

豆漿--豆味欠奉幸而無豆渣.

服務方面阿姐呆呆滯滯似乎吾想撈.

$91埋單,每人$30,可blacklist!
2006-06-09 21 浏览
約了幾個朋友食晚飯,我們叫了幾個小菜,而比較特別的是花雕醉雞。侍應說是新鮮雞,當然要試試啦,雞隻唔算太大隻,幾個人食剛剛好;可能因為酒味太濃,我真係食唔出雞味,也不知是雪雞,還是新鮮雞;但雞肉肉質明顯唔會好韌,也算幾嫩滑,相信也應該係新鮮雞吧!如果酒的份量能夠減少一點就更好了。食物質數幾好,可惜地方比較細,坐得唔算好舒服。
如果酒的份量能夠減少一點就更好了。
食物質數幾好,可惜地方比較細,坐得唔算好舒服。
2006-06-05 31 浏览
(3/6)食友介紹,地點方便,那便要試試,叫了食物如下:1.蕃薯苗、2.醉雞、3.虎皮青椒、4.羊肉餃。蕃薯苗,很清,很鮮嫩,蒜蓉的比例較多,如果比例調較,更加突顯蕃薯苗的鮮嫩。而正當想叫醉雞翼時,她說你不如叫醉雞,是「新鮮雞」,她亦提到於馬寶道取貨,認識那雞聯會主席等等......我是那種反對冰鮮雞的人,聽到這三個字「新鮮雞」,不理會甚麼主席,即叫。入口時便知龍鳳,友人說吃不出那雞是否新鮮,因酒的比例過多,但吃下去時已吃得出,那些黃油已出,入口多了一種嫩滑,沒有(鞋)口,即使你怎烹調,也不能改變,但它的酒份量略為調較更佳。虎皮青椒,全隻沒有起籽,入口新鮮,亦不算辣,繼續一隻接一隻。而羊肉餃,入口的羊肉味濃郁,新鮮的羊汁已濺出,真的值得叫。你叫我去麥xx,不是不能,只是每一次吃的時間要相隔很久才成事。
(3/6)