2008-05-28 27 浏览
見呢間粥店中午時間都幾多人, 就去試試囉.一個人點了碎牛粥和炒麵. 粥底都幾綿, 碎牛被燙一燙, 夠嫩. 細個好鐘意碎牛粥的口感, 成日唔知係咩, 到後來先知係炸米粉. 炒麵幾乾身, 仲暖暖地, 加咗甜醬再配粥, 正!
見呢間粥店中午時間都幾多人, 就去試試囉.

2008-05-04 24 浏览
這兒的滑肉粥是絕對值得一吃的, 粥底夠杰又夠味, 滑肉(即是豬肉片)夠晒甜,這兒的伯伯婆婆都幾好服務的, 希望多些香港人支持這些傳統老店吧

2008-04-13 35 浏览
主人與奴隸獸曾經閱讀過此粥店的食評,好評甚多。既然途經,一於光顧,點了:1. 滑牛豬腰粥(HK$22):粥底夠稠夠綿,可惜豬腰煮得過火,失去爽脆口感。牛肉雖然夠滑,但沒有牛肉味,2. 皮蛋豬肚粥(HK$18):豬肚腍得來又彈牙,口感及味道都唔錯。3. 齋腸(HK$6.0):夠滑,有『米』味,唔錯。4. 炒麵(HK$6.0):麵有點兒硬,味道只屬一般。

3. 齋腸(HK$6.0):夠滑,有『米』味,唔錯。

4. 炒麵(HK$6.0):麵有點兒硬,味道只屬一般。
齋腸及炒麵
皮蛋豬肚粥
滑牛豬腰粥
2008-03-13 35 浏览
(12-03)今天休息,早上要到深水埗購物,出門前盤算著來些甚麼美食?劉森記已嚐過,況且還未到營業時間,維記?興趣不大,每天上班也是吃着那些即食麵、通粉,始終懷念着早餐至愛----炸腸,就上來搜尋一下,似乎除了新貴記,也別無選擇;10:00到來,要了一碗及弟粥($15)加碟炸腸($6),粥品馬馬虎虎,粥底有味精,豬肚有化學品,始終身在粥店,心在炸兩,炸兩上桌,一貫的是4/3條油條,提醒自己,沒祈望,沒失望,戰戰兢兢地嚐一口,是凍的,半淋半脆,也許真的是沒祈望,反感到有點安慰(半脆),算了吧!預製品總不會好得那裡去,比起坊間一般粥店,收貨。
(12-03)
2008-03-06 25 浏览
呢排食得太多熱氣野la.一早打完鼓就同fd去左食粥我叫左碗艇仔粥(10蚊).fd叫左碗碎牛粥(10蚊)兩碗粥都夠多料.好味.我食左半碗多d就飽晒10蚊碗真係好抵^^
呢排食得太多熱氣野la.一早打完鼓就同fd去左食粥
我叫左碗艇仔粥(10蚊).fd叫左碗碎牛粥(10蚊)
兩碗粥都夠多料.好味.我食左半碗多d就飽晒
10蚊碗真係好抵^^
2008-01-15 17 浏览
一向如到深水埗又想食粥的話, 呢間一定係我首選.因為價錢合理之餘, 食物o既水準又好. 好抵食.早幾又行過深水埗, 又去返呢到食早餐.~艇仔粥及滑牛粥: 好味,料足又綿. 唔會好稀同好杰. 正!!~炸兩: 一個字---脆. 唔會係放o左好耐o個d. 不過如果下次可以少返dd豉油會更好.大碟又好食.~腸粉: 好滑. 呢間o野我都試過夜晚去食, d炸兩都好脆. 唔似係擺o左好耐o個d. 似係即整咁. 正.Remark: 環境都ok. 唔會好污衊同埋枱與枱之間都唔算係太迫. 不過星期日照早會好多人. 有機會冇位.
一向如到深水埗又想食粥的話, 呢間一定係我首選.
因為價錢合理之餘, 食物o既水準又好. 好抵食.
早幾又行過深水埗, 又去返呢到食早餐.
~腸粉: 好滑.

2007-12-04 26 浏览
唔多講廢話啦!沉日來叫了碗(下火),一碟腸粉腸粉唔係即拉的,來到已凍凍地,麻麻地碗粥的料幾足,皮蛋ok,但廋肉d調味不足,勁啖,粥底異常地有米氣,ok好味.代價係之後要買支水!
唔多講廢話啦!

沉日來叫了碗(下火),一碟腸粉

腸粉唔係即拉的,來到已凍凍地,麻麻地

碗粥的料幾足,皮蛋ok,但廋肉d調味不足,勁啖,

粥底異常地有米氣,ok好味.代價係之後要買支水!
2007-09-28 20 浏览
自從搬離青衣後,真係相當耐冇嚟食佢哋嘅豬潤滑肉粥...今日專誠嚟懷舊懷舊...豬潤片得薄薄,起晒黄沙,苦味全無,亦夠爽口;醃過後嘅滑肉仍然係滑嘟嘟;粥底依然係有"師傅"...一切依舊....多麼的美好...
自從搬離青衣後,真係相當耐冇嚟食佢哋嘅豬潤滑肉粥...

今日專誠嚟懷舊懷舊...

一切依舊....

多麼的美好...

2007-09-21 22 浏览
叫了一碗及弟粥($14)和一碟羅白糕($6),粥很大碗,份量也足夠. 十四元實在是很便宜了. 粥底夠稠夠味, 配料也美味. 還以為羅白榚是煎的, 到來才發現是蒸的, 白白一大件, 咬落軟棉棉的像吃布甸, 有羅白味惟粉及水的份量太多.笑臉是給有水準的粥
2007-05-12 25 浏览
之前很多OR既核心食友俾左呢間粥店笑面,我這一評,也只是錦上添花。是日要到牙醫處覆診。完事後,係時候吃點清清地的食物,食粥就最好不過。本想去新耀記,但記得睇過食評呢間都幾好,就行多幾步過來。照例要碗及第粥和炸兩。及第粥材料不少,豬潤、豬肚、豬腸和肉片,總體都是可以,如有我喜歡的肉丸會更好;粥底的確幾綿,卻沒有如食友般說得那樣厚身,不過也算是很不錯的。炸兩好大堆頭,可是裡面的油炸鬼已淋,要靠甜醬去取分。

2007-03-11 22 浏览
今日見凍凍地就專登去左深水埗食粥...新貴記去左幾次..次次都係食及第粥走腸加個炸量..炸量唔脆,冇特別,不過夠大份,岩哂我..呵呵..粥都有d師傅,雖然唔係好口渴,但係好綿好好味..食左d豬肚,唔知點解有一舊有d怪味,其他ok^^不過店員好nice,我次次話唔該,佢地都好有禮貌話唔駛..本來坐近toilet位有異味,見其他抬吉左,即刻調,個嬸嬸好好,話你過去得喇,我幫你攞..原來舊粥舖就係有呢d人情味...
今日見凍凍地就專登去左深水埗食粥...
新貴記去左幾次..次次都係食及第粥走腸加個炸量..

炸量唔脆,冇特別,不過夠大份,岩哂我..呵呵..
粥都有d師傅,雖然唔係好口渴,但係好綿好好味..
食左d豬肚,唔知點解有一舊有d怪味,其他ok^^

2006-12-31 38 浏览
炸兩已經好一段時間無食過,原因可能係搵唔倒邊度有好味既炸兩,行開呢頭見倒呢度有,而且望下周圍好似個個客都有叫炸兩咁,六蚊一碟不如我都試下,一黎個份量幾多似乎幾抵食,點知真係大失所望,四個字︰又凍又硬,都唔知點解咁多人叫.... 加杯普普通通既豆漿埋單十一蚊真係唔抵食囉。記得以前樓下五蚊一碟,雖然又細件份量又小,但真係好好味,可惜已經執o左好多年。
2006-12-01 26 浏览
上次食得相當愜意,琴朝再嚟幫襯...上次D豬潤水準有番咁上下,吃出信心來,今次決定食碗及第粥,再例牌加碟炸両...今次炸両入面嘅油炸鬼就唔係即炸,有D淰,當然比上次食嘅差一大截,但勝在份量夠,加埋甜甜嘅豉油,都叫食得過...及第入面有豬膶、豬腸、豬肚及滑肉,但就缺少咗豬腰,有D美中不足...水準十分不錯--- 豬潤新鮮爽口,淖得時間剛好,一D苦味都冇;豬腸夠粉;豬肚亦夠爽,且一D異味都冇;滑肉更係招牌貨之一,真正滑不溜口,夠鮮甜...粥夠杰身,雖然仍然係"師傅"上身,依然吃得不亦樂乎...二十蚊換嚟飽飽滿足嘅感覺...
上次食得相當愜意,琴朝再嚟幫襯...

粥夠杰身,雖然仍然係"師傅"上身,依然吃得不亦樂乎...

二十蚊換嚟飽飽滿足嘅感覺...
今日去了新貴記食粥, 平時食開o既粥都係比較稀D, 只有生滾粥才比較杰身一點, 呢度o既粥不論大少都係比教杰身(我鍾意), 加上佢地o既粥真係煲得好綿, D米爆哂花, 所以口感好好! 今次嗌左個魚片艇仔粥+ 新鮮炸兩, 好少食到咁鬼死脆o既炸兩, 6蚊一碟抵食到極! 連粥加埋成為廿蚊咁多多! 真係平靚正AR !P.S 粥味精味略重,食完有少少口乾

P.S 粥味精味略重,食完有少少口乾
2006-11-17 27 浏览
(2/11)這個題目,不是代表別過去「新記」,亦不是記述“別過新”記,而是「別過了-“新記”」後。長記居民應該記得長發鐵皮屋時代,前身粥店的格局與耀東街等相似,後經遷徙至青山道的新記,數年前已沒有再經營,現址已不再是那一品牌。不過那時新記,亦是功夫到家,粥品是出色外,鮮製腸粉、油炸食品、糖不甩是同樣了得。由於這原因,是少有光顧這間粥店,當然這間是不錯,始終有多於十年以上的經營心得,沒有質疑的地方,粥底是綿,配料亦有多項選擇。從來喜歡吃米皇,沒有過多的修飾,嚐一兩口便知底蘊,況且那稻米的自然香味、質感滲透於粥底中,再與腐竹、白果一起烹調,老少咸宜的妙品。但今天棄之取那皮蛋魚片粥,嚐那一濃一淡的皮蛋、滑魚片,互補不足,配合濃烈的鮮薑蔥,既能除魚腥味,亦同時喚醒著味蕾。昔日這些有歷史的粥店其門如市,但身處於這個另類「都市」,不幸地被邊緣化。
(2/11)