2016-06-16 894 浏览
今日忙到食唔到lunch,好肚餓好肚餓,快啲食個下午茶先。廈門炒米 & 凍檸樂凍檸樂唔算多冰,不過檸檬切得好薄仲有啲澀口,所以唔夠檸味。廈門炒米好大碟,都算炒得有鑊氣而且味道酸酸甜甜,係甜比較多啦,有啲蝦仁同埋d火腿絲,我就覺得幾好味啦,唔知會唔會係太肚餓so that 乜都覺得好味。
今日忙到食唔到lunch,好肚餓好肚餓,快啲食個下午茶先。

廈門炒米 & 凍檸樂
凍檸樂唔算多冰,不過檸檬切得好薄仲有啲澀口,所以唔夠檸味。

2012-01-06 479 浏览
聖誕節,因為我倆要看BB的關係而要留在家中,沒有plan過去做什麼什麼。適逢是日是聖誕正日,兼是初一,我們就帶著BB,來到屯門的佛堂。來到,時間尚早,BB又有佛堂眾阿姨代為照顧,4點正,肚子有少少空虛的我們,就地係景峰商場找家茶餐廳,食返個簡單而隆重的聖誕下午茶。素心不素口的我,理得佢初一定十五,我一於叫返個有肉食既,輕輕便的一個濃味炒野,就是我喜歡的味道。原先的我,的確係想素食的,不過出來的上海粗炒本身有肉絲的,既然這樣,那就肉一點吧,而且有肉炒出來的粗炒,是更加香口的。下午茶的份量,的確係比較細,細不緊要,味道要好就是得。結果出來的粗炒,夠鑊氣,而且油份不重,咸味豉味恰到好處,直程比得上真正的上海館子。 太太就要了一份西多士,而這兒的下午茶套餐,原來包一個沙律。看起來,真的是一個不常有的配搭,沙律,就是每朝準備定的凍沙律。新鮮,沒有出水,薄薄的沙律醬能夠保持薯仔同水果既原味,不差。而西多士,做得到平衡的金黃色,不過內裡是JAM,我總覺得中間層夾花生醬會更好。食落夠脆,夠香,沒有多餘油脂。 一人一杯奶茶,沖得香濃

一人一杯奶茶,沖得香濃香滑,雖不是一流,但總算好飲。

食飽,太太笑說,這個也許就是我們的聖誕大餐吧.......我也笑而無語!!!!
2008-12-12 375 浏览
聽二哥講, 呢度出左隻一人邊爐, 佢話好抵食播, 又話夠2個人食添, 終於同老公仔黎試下啦二哥講到咁大份, 叫住一個睇下先啦, 點知黎到, 邊係咁大份播, 真係一人份量啦, 同大家樂個D差唔多囉, 不過$48都抵既旦係之前二哥黎食有蠔添架, 仲話樣樣有2件架, 旦係家下我呢碟, 好多都係得一件之麻, 唔知係唔係初頭少人食, 比多D優惠D呢不過最好笑係叫啤酒佢比D鐵杯囉, 我話咁得意既, 個阿叔仲話, 係呀, 家下時代進步丫嗎, 呵呵, 飲落特別冰凍, 正呀另外加野, 好似好唔抵咁, 叫碟水餃都成$28, 都係食一個火窩算, 留肚一陣再去食糖水好過埋單, 一個一人邊爐, 一支啤酒, $60, 其實係之前係咁話夠2個人O者, 計落一個人係抵架, 好過去大家樂個D丫