放工想平平地鋸下扒,推介喜帖街附近呢間 \•新金堡•/🥳 !門口細細,上到樓上有幾張四正枱仔,地方唔大但好企理二人餐$388好吸引,簡直應有盡有🌸前菜三選一:忌廉白酒煮青口,忌廉味濃,青口鮮甜🍲紅白湯配蒜蓉包,正常發揮🥩主菜各一:揀左頂級牛柳同新西蘭西冷,兩個都選配蒜蓉汁,牛柳五成熟剛剛好,唔係成口鬆肉粉!切落軟嫩有肉汁,一流!西冷都好味但相較之下覺得牛柳出色啲🧡😙🍨甜品各一:有芝士蛋糕同杏仁巴菲,因為唔食杏仁所以兩個都揀芝士蛋糕🍰,薄身啲,唔怕食唔落😂🍹餐飲各一:有凍熱飲橙汁等,揀左橙汁,唔係鮮榨,係比較淡口嗰隻,不過ok la咁嘅價錢仲想點🥹成晚最欣賞嘅係服務好好,樓上主要一個人做哂幾枱客生意,落單上餐全部係佢,但節奏掌控得好,又好親切好有禮貌,食得好舒服🥰埋單無加一,388走得🤩不過記得呢間係收現金架!(一路食都聽到隔離枱話可以encore,下次再嚟)📍新金堡餐廳 (灣仔)灣仔麥加力歌街13號加達樓地下G號舖

門口細細,上到樓上有幾張四正枱仔,地方唔大但好企理

二人餐$388好吸引,簡直應有盡有

🌸前菜三選一:忌廉白酒煮青口,忌廉味濃,青口鮮甜

🍲紅白湯配蒜蓉包,正常發揮
蒜蓉汁頂級牛柳

埋單無加一,388走得🤩不過記得呢間係收現金架!

(一路食都聽到隔離枱話可以encore,下次再嚟)

📍新金堡餐廳 (灣仔)
灣仔麥加力歌街13號加達樓地下G號舖
蒜蓉汁頂級牛柳
2024-02-20 1038 浏览
最近情人節去咗一間新金堡餐廳,兩個人點咗一份德國脆皮鹹豬手飯同美國雞扒伴什果沙律,每份餐都會跟送羅宋湯同蒜蓉包先講豬手飯皮香肉嫩多汁,至於沙律係我見最多人點,蜜瓜夠鮮甜,成碟食哂最估唔到係碗羅宋湯超足料,一個字,蒜蓉包夠香脆,整體上野食質素都係性價比高,平均消費都係$88咋
最估唔到係碗羅宋湯超足料,一個字
2024-02-14
庆祝纪念
情人节
  • 德國香脆鹹豬手飯
2024-01-03 871 浏览
無意中喺社交媒體網站見到有人推薦餐廳,八卦上openrice 睇下,見到咁多好評仲心諗係唔係打手,今晚食完之後決心做一次打手,因為真係好食又抵食。(本人第二篇食評)真心覺得好食又抵食,忍唔住要寫一遍食評給點鼓勵及讚讚!現今經營食肆真不容易呢!今晚晚餐點了雞排,朋友點了牛排,忘記叫汁另上,上菜時,原來汁不是淋在排上,非常好,而且份量大,雞排肉嫩好味,連薯菜都好味,西蘭花夠淋。下次會早點去,因為餐廳比較早關門,8:30pm 就關門。

香煎雞排扮帶子
2024-01-03
香煎雞排扮帶子
2023-12-05 836 浏览
在熱鬧的太源街,轉入隱秘的小巷,才會發現這間小店。點咗主菜會奉送餐湯,我通常揀紅湯-羅宋湯,足料又濃郁,仲有即刻焗熱嘅蒜蓉包,好香脆。😍已經食過好多次,每次質素都好高,無試過失望。今晚點了龍脷魚柳配意粉,要求少意粉多菜,老闆娘都冇托手踭。😝龍脷柳煎得外脆內軟,配杏仁牛油汁唔會好腬。😋之前都係食佢個牛柳多,今次另一半叫咗香煎雞扒,一睇賣相就知個皮勁脆,簡直好似生炸咁正!塊皮脆卜卜,但係雞扒仍然保留到Juicy,亦完全冇油膩嘅感覺🤩。 (本身影咗相可惜鬆郁矇,所以冇得post俾大家睇)😅唯一比較弱嘅係帶子,因為係急凍冇咩鮮味,但係都唔會腥同幾大粒。而餐飲會最鍾意點老闆特製嘅熱檸蜜,老闆一定係用靚檸檬,因為放耐咗杯檸蜜,都唔會變苦同澀,每個細節都感受到老闆嘅用心。💖佢地下冇乜位,通常係上閣樓坐,因為樓底矮,如果多人可能傾偈會有啲嘈,但我一般放工後才去晚餐,每次都差不多包場,所以好寧靜,坐耐啲傾偈都好舒服。但係夜晚咁少人,有啲擔心會否做唔住,所以都寫返個食評等大家知道佢嘅存在,最主要係擔心,呢個咁好食嘅飯堂會消失咗😝 不過相信佢係做外賣同埋午市較多。臨近聖誕,見佢擺咗好多好靚嘅裝飾,有心思又有
在熱鬧的太源街,轉入隱秘的小巷,才會發現這間小店。

臨近聖誕,見佢擺咗好多好靚嘅裝飾,有心思又有品味,都同大家分享吓。
香煎龍脷柳拌杏仁牛油汁
2023-12-05
香煎龍脷柳拌杏仁牛油汁
2023-11-13 710 浏览
街角的扒房,很不起眼。但是出品非常好,兩人來吃了兩次,不重複的四個餐都沒有令人失望。難得的是,服務也非常好,阿姐阿叔禮貌客氣,賓至如歸,然而卻沒有加一服務費。餐包上之前會用烤箱額外加熱一下,餐盤也是溫的,十分講究,街邊小店的標準也很高,配菜裡最推薦的是薯菜,餐湯也很有味~餐後甜品水準也令人印象深刻。下樓的時候發現門口晚市更加抵,只要五六十蚊,唔知午市有冇咁樣既套餐,日後灣仔返工既時候可以考慮。推薦!delicious

2023-11-13
2023-05-03 1921 浏览
灣仔巷裏扒屋 外店看像間普通的餐/外賣店 午飯途過見餐牌 黑毛豬呀 新西蘭牛 法國咸豬手 紅酒脷 etc 名似勁 今晚特襲去食 望入 地下不大 原來上有雅座 環境雖不大 但舒服 晚上只有一枱像包場 haha 還有音樂伴食 兩人 叫了 新西蘭牛& 紅酒脷(簡寫/詳看相)ha 按老闆?(當係)建議牛扒要5成熟 過了良久 來了來了 看相 很不錯 牛扒肉質豐厚 滿滿的 一口 切 入口 - 嫩 五成不是那血淋淋的 (忘拍下)是剛好 肉包了層肉 內是酒紅色 咬口不是撕口 好質感 我喜歡 紅酒脷 份量 足 有4塊 一般餐廳 貴的都是 一兩塊 且最怕弄原脷上碟 成條脷個d 真見到五想食 這個單看相頭 不似脷 一大片 厚度的適中 試了一口 嘩 美味 也是嫩嫩的 兩款都選了配菜/薯角 比普通波浪薯條 軟軟又脆脆的 牛扒選了蒜汁 不是一般醬汁 濃濃的沒過多蒜味 沒搶走牛肉肉味 沒作大 雖然不是 「米之蓮」級 也不是一般啊 飲品 coffee & lemon
飲品 coffee & lemon tea 飽飽晚餐 比去波X頓 餐廳 更抵食更好味😋 總分 89.99
呀 忘了讚餐湯 羅宋湯 濃濃的 非常好 驚喜是 羅宋湯 沒牛肉的 也能濃濃的 且味道不是(敷衍) 的 喝了就知道
餐廳是使用韓國電解水 雖然不知咩東東 但飲用安全 亦沒有難渴水味 👍🏼👍🏼
就寫五這裡 直接去吃吧
紅酒脷
新西蘭牛
羅宋湯
紅酒脷
新西蘭牛
羅宋湯
2023-02-17 1810 浏览
朋友介紹下今晚來這間小店試試。點了紅酒燴牛舌及香煎牛柳套餐,先來蕃茄湯、粟米忌廉湯及蒜蓉包,味道不過不失,牛燴得很入味、肉質鬆軟,牛柳煎得香脆、厚身有肉味好淋還有香脆薯角伴碟。整體食物質數很好、價錢大眾化,除此之外,餐廳環境優雅,坐得舒服,適合一家大小或朋友聚餐。
紅酒燴牛舌
香煎牛柳
2023-02-14
庆祝纪念
情人节
紅酒燴牛舌
香煎牛柳
2023-02-15 1234 浏览
🔅呢間新開張,仲係試業期間一開始見到佢門口真係唔覺得吸引,就好普通一間茶餐廳咁,係同事帶我去食先發現搵到寶🤩舖面好細,要上去2樓食,裝修幾日系,真係估佢唔到,有木櫈木枱木牆咁😮午餐$68-$150不等,包蒜蓉包+餐湯(羅宋湯/忌廉湯)+熱/凍飲,而且大份兼唔洗加一,灣仔嚟講超抵食,良心價😱前菜蒜蓉包🥖 有蒜蓉味但唔夠重,香啲就更好,咬落幾硬,配湯一流〰️羅宋湯🥫 好濃,應該落咗好多茄膏令佢好有蕃茄味🤣忌廉湯🥣 好淡,唔夠忌廉味,溝太多水了,不過有粟米同火腿,尚可接受🫡德國脆皮鹹豬手🐖 💰80 ❤️‍🔥8/10分🔅可配飯/意粉/薯菜肉幾嫩滑,香,份量多,配燒汁意外地match🤤略嫌有啲鹹兼唔係舊舊都皮脆,好多都係豬皮feel,食落係幾有骨膠原嘅,不過想食脆皮多啲咁😗薯角有薯仔味,但唔重兼有啲燶,同上,唔係舊舊都係脆,少失望🫠粟米蘿蔔仔同西蘭花就唔多講了,正正常常咁😌懷舊芝士鮮茄焗豬扒飯🍚 💰68 ❤️‍🔥7/10分好有芝士味😍茄味都有不過畀芝士搶咗個味,無咁明顯😶‍🌫️豬扒都大塊但唔係話好重豬味,有層粉喺上面嘅感覺,我麻麻😕服務都幾好,會同你講拜拜,提你落樓梯小心啲😆🔅留意番佢營業時間星期一至日
🔅呢間新開張,仲係試業期間

前菜
羅宋湯🥫 好濃,應該落咗好多茄膏令佢好有蕃茄味🤣

德國脆皮鹹豬手🐖 💰80 ❤️‍🔥8/10分
🔅可配飯/意粉/薯菜
粟米蘿蔔仔同西蘭花就唔多講了,正正常常咁😌

懷舊芝士鮮茄焗豬扒飯🍚 💰68 ❤️‍🔥7/10分

服務都幾好,會同你講拜拜,提你落樓梯小心啲😆
🔅留意番佢營業時間

懷舊芝士鮮茄焗豬扒飯
德國鹹豬手
懷舊芝士鮮茄焗豬扒飯
2023-02-10 887 浏览
雞扒沙律外賣沙律同雞扒都好大份雞扒唔乾,剛剛好餐廳仲好有heart咁加左哈密瓜唯一一樣覺得有改善嘅地方係沙律太多醬,尤其是當份沙律好大份嘅時候,會覺得好"流" 但呢個價位呢個地段真係好抵食,會再幫襯
雞扒沙律外賣
沙律同雞扒都好大份
雞扒唔乾,剛剛好
餐廳仲好有heart咁加左哈密瓜
但呢個價位呢個地段真係好抵食,會再幫襯
雞扒沙律
2023-02-10
外卖自取
雞扒沙律
2023-02-07 645 浏览
今晚路過見到..又未食晚餐一於試試佢😝叫左2個餐,一個慢燒頂級牛柳, 肉質細嫩👍6成熟剛剛好🤤另外叫左一個香煎安格斯新西蘭頂級肉眼,份量足😬肉味香濃,絕對值得一試😍
今晚路過見到..又未食晚餐一於試試佢😝

2023-02-07
2023-02-07 505 浏览
lunch time 得一個鐘求其快快買個飯返公司食。 行過呢間應該係新開既,都幾多人排隊, 好快諗好食咩就係門口同老闆講, 老闆係超快手,真係10秒倒就包好份外賣,我就可以極速返公司喂飽個肚。 本身怕啲外賣咁快搞掂,會唔會擺左出黎好耐凍曬或者好求其! 事實係! 熱辣辣! 味道正! 大大份! 正呀! 重要近公司🥳🥳🥳🥳好開心搵到呢間餐廳,將佢變成我御用飯堂先希望可以一路keep到水準呀!💝

事實係! 熱辣辣! 味道正! 大大份!

正呀! 重要近公司🥳🥳🥳🥳
好開心搵到呢間餐廳,將佢變成我御用飯堂先

希望可以一路keep到水準呀!💝
紅酒牛利飯
2023-02-07
等候时间
1 分钟 (堂食)
用餐时段
紅酒牛利飯
2023-02-05 377 浏览
行過太原街,路過小店~港式西餐廳好多都買少見少,首先有熱辣辣蒜蓉包醫肚先,加10蚊就可轉龍蝦湯,個人建議一定要轉!好Creamy但又有濃濃既龍蝦味有田螺有白酒煮青口,鐘意食蒜味濃既呢個田螺好放心有薯蓉底🤭另外,青口果個白汁好夠白酒味,不左少少黎飲主菜,因為今行有7人,所以都比較多野試到~本人比較鐘意羊架牛脷,兩樣都煮得好軟熟~羊架好想再食…同埋唔係SO囉,牛扒家人叫左紐西蘭同安格斯肉眼佢地都話好夠肉味,另外叫左個白汁魚柳意粉,都唔錯!平平無奇小店真有驚喜!會再次光顧
行過太原街,路過小店~
港式西餐廳好多都買少見少,
首先有熱辣辣蒜蓉包醫肚先,
加10蚊就可轉龍蝦湯,
個人建議一定要轉!
好Creamy但又有濃濃既龍蝦味

有田螺有白酒煮青口,
鐘意食蒜味濃既呢個田螺好

放心有薯蓉底🤭
另外,青口果個白汁好夠白酒味,不左少少黎飲

主菜,因為今行有7人,
所以都比較多野試到~
本人比較鐘意羊架牛脷,
兩樣都煮得好軟熟~羊架好想再食…
同埋唔係SO囉,
牛扒家人叫左紐西蘭同安格斯肉眼
佢地都話好夠肉味,
另外叫左個白汁魚柳意粉,都唔錯!
平平無奇小店真有驚喜!
會再次光顧

2023-02-04 321 浏览
星期一見這小店新開張,想去試菜,中午時份可能很多附近街坊人同此心,很快滿座。咁就試吓外賣焗豬扒飯,咦!有驚喜,只係$52有杯飲品,性價比高喎。星期五,約2個老友去試吓晚餐,問咗老闆,不會收開瓶費。新開張,暫時晚市比較靜。只有幾枱客。三個人自備紅白酒各一支,老闆備有紅酒杯,細心喎。叫了法國蝸牛,青口送酒吹水。水準唔錯叫了羅宋湯,龍蝦湯,非常啱口味主菜2份牛柳,1份羊架。羊架好嫩唔騷。牛柳肉淋有牛味,而且居然套餐$160,真係黐線咁平,點為皮?跟著老闆推介芝士瓶及巴菲,本身很少吃甜品,和老友分享,又幾好喎,我唔食甜野都覺得好食。呢間小店真心覺得有驚喜,味道幾好味。性價比冇得輸。
星期五,約2個老友去試吓晚餐,問咗老闆,不會收開瓶費。
新開張,暫時晚市比較靜。只有幾枱客。
三個人自備紅白酒各一支,老闆備有紅酒杯,細心喎。
叫了法國蝸牛,青口送酒吹水。水準唔錯
叫了羅宋湯,龍蝦湯,非常啱口味

呢間小店真心覺得有驚喜,味道幾好味。性價比冇得輸。