2023-08-26 24 浏览
方叔叔重慶老火鍋 (POPCORN) (將軍澳).鴛鴦麻辣鍋(蕃茄湯+普通辣).黎得方叔叔一定要食佢嘅麻辣湯,我哋唔算好食得辣,所以叫咗鴛鴦湯底,另一面係蕃茄湯!.十秒牛舌,精品羊肉卷.今次試咗佢地新出品嘅10秒牛舌,半份嘅份量都足夠四個人食,價錢只係$58!牛舌食落好爽,而且充滿牛肉味,性價比首選!除咗牛之外,我哋都嗌咗精品羊肉卷去襯返佢嘅麻辣湯底!.桂花蚌,鵝腸.桂花蚌可以話係每次嚟到必要嘅食物,用料新鮮,非常爽口,鮮味十足!不過記得唔好煮太耐,唔係就會Overcooked!鵝腸亦都係麻辣湯配料嘅好選擇,餐廳洗得好乾淨,食落好爽!.無骨掌翼,重慶耗兒魚.鍾意食魚嘅朋友一定要試佢嘅招牌菜重慶耗兒魚,肉質嫩滑,咬落都好實淨!至於無骨掌翼亦係我從未試過係打邊爐食嘅配菜,食落好爽口,而且滲透哂湯底嘅味道!呢兩款配菜都要15分鐘左右,想食嘅朋友記得一早叫定先啦!.方叔叔重慶老火鍋 (POPCORN) (將軍澳)將軍澳唐俊街9號POPCORN 2期地下G49號舖
方叔叔重慶老火鍋 (POPCORN) (將軍澳)
鴛鴦麻辣鍋(蕃茄湯+普通辣)

十秒牛舌,精品羊肉卷

桂花蚌,鵝腸

無骨掌翼,重慶耗兒魚
將軍澳唐俊街9號POPCORN 2期地下G49號舖
2023-08-26 25 浏览
方叔叔重慶老火鍋 (POPCORN) (將軍澳).▪️鴛鴦蕃茄/麻辣鍋▪️.唔好比兩個紅色嘅湯底嚇親,蕃茄湯內有金菇,麻辣鍋充滿着辣椒同配料,有一個只有方叔叔先有幾特殊香氣.▪️鮮鵝腸•十秒牛舌▪️.今次黎到發現又有新配料,十秒牛舌芯超好食,半份都有好多片鵝腸就淥30秒食得,勁爽口.▪️冬瓜·土豆片•粟米▪️.呢三樣野都係索湯,個人覺得配蕃茄湯一流!.▪️乾貢菜·重慶耗兒魚▪️.乾貢菜淥三分鐘食得,非常爽脆,係我係呢到好愛食嘅野之一!耗兒魚唔肯定其實係咪就係出面嘅剝皮魚,一客兩條,我媽媽同男朋友都好喜歡因為魚肉好嫩,叫左兩份!.▪️無骨鴨掌▪️.呢個又係encore左兩份嘅食物,鴨掌係要淥15分鐘,店員表示佢係要燘耐啲,無骨真係超好食!.📌 方叔叔重慶老火鍋 (POPCORN) (將軍澳)將軍澳唐俊街9號POPCORN 2期地下G49號舖.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

▪️鴛鴦蕃茄/麻辣鍋▪️

▪️鮮鵝腸•十秒牛舌▪️
今次黎到發現又有新配料,十秒牛舌芯超好食,半份都有好多片
鵝腸就淥30秒食得,勁爽口

▪️冬瓜·土豆片•粟米▪️
呢三樣野都係索湯,個人覺得配蕃茄湯一流!
▪️乾貢菜·重慶耗兒魚▪️
乾貢菜淥三分鐘食得,非常爽脆,係我係呢到好愛食嘅野之一!

▪️無骨鴨掌▪️
📌 方叔叔重慶老火鍋 (POPCORN) (將軍澳)
將軍澳唐俊街9號POPCORN 2期地下G49號舖
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-08-24 32 浏览
同朋友們去長洲camping燃燒青春後,竟然仲有氣力去宵夜邊爐。夜晚9點後邊爐有88折,我哋返咗屋企各自休息吓後又出動。叫咗鴛鴦鍋底,一邊辣,一邊芫荽皮蛋。另外啤酒暢酒$68位,我哋只有2個飲就只叫2位,因為好多餐廳都要全枱一齊叫先可以有呢啲優惠。食物方面,叫咗滑牛,小牛排,毛肚,豆皮,皇帝菜,五花肉,九菜餃,鴨血,鱔片等大路嘢。第一次試牛肝,建議時間係淥2分鐘,有計時器提供,都幾好食,無內臟嘅怪味,跟佢建議時間啱啱好,再會有一碟干料(花生碎,辣椒粉)點住食,都值得一試。

夜晚9點後邊爐有88折,我哋返咗屋企各自休息吓後又出動。

鴛鴦鍋底
2023-08-23
$200 (宵夜)
鴛鴦鍋底
2023-08-22 26 浏览
同朋友約左好內 終於約到過嚟食啦雖然佢住喺附近 但係因為要湊小朋友嘅關係好難就到時間 今次重終於就到小朋友訓醒覺終於可以一齊黎食啦😍😍😍😍今次因有小朋友既關係,所以冇叫辣既湯底要咗個蕃茄湯底,同埋加咗$20要一個花膠既鴛鴦湯底 超推薦要加花膠雞鍋湯底 除咗好足料 一開始滾咗仲可以當湯飲 夠晒養顏 d雞又唔會鞋口好滑🫰🏻所有火鍋配料都好新鮮 叫左d推薦既食物 主力我要大推蝦滑、桂花蚌同嫩牛肉蝦滑既蝦味好濃,好有口感;桂花蚌好鮮甜又爽口;嫩牛肉真係如其名超嫩😍又夠曬牛味,大推!🍀總結侍應哥哥好好人,除左會介紹有乜嘢好食同埋抵食🫶🏻 重一直擔心小朋友冇野岩食,抵讚👍🏻食物質素又高,會再黎💕

同朋友約左好內 終於約到過嚟食啦
雖然佢住喺附近 但係因為要湊小朋友嘅關係
好難就到時間 今次重終於就到小朋友訓醒覺
終於可以一齊黎食啦😍😍😍😍

今次因有小朋友既關係,所以冇叫辣既湯底

🍀總結

2023-08-18 30 浏览
呢間火鍋真係好好食,個人覺得係火鍋界嘅頂尖之一。 湯底、食物都好高質。下午揀咗二人餐,超抵食,有好多野食。🧡午市二人火鍋套餐$398🧡雙拼鴛鴦鍋:麻辣、大骨滋補美國牛板腱、稻田毛肚、珊瑚蚌、手打蝦滑、長城小白豬午餐肉萵筍條、田園菜籃、鮮鴨血、武隆苕粉甜品:紅糖爆漿糍粑飲品x 2另外再散叫咗韭菜豬肉水餃🥟、美國桶蠔🦪、美國Prime牛小排🥩、小水母、小郡肝串串。呢度每款食物都有建議淥嘅最佳時間,唔怕影響食物質素。仲有呢度嘅麻辣鍋好香辣,越食越過癮。大骨滋補清清地唔錯。有兩款食物特別有驚喜,個人覺得小水母好好味,放落鍋淥一淥,超爽口。小郡肝串串,超正!麻味又香又辣,淥完又係超爽口,好惹味!另外其他火鍋配料都好味😋 稻田毛肚、珊瑚蚌都爽。美國桶蠔超大隻又肥美!手打蝦滑有蝦鮮味,夠彈牙!肉類牛板腱牛味好濃郁。牛小排有油脂香。鮮鴨血同武隆苕粉放落麻辣湯底好正!甜品紅糖爆漿糍粑即炸香脆,入面紅糖甜甜地好味!餐廳服務超好!必定會再嚟!

下午揀咗二人餐,超抵食,有好多野食。

🧡午市二人火鍋套餐$398🧡
雙拼鴛鴦鍋:麻辣、大骨滋補
美國牛板腱、稻田毛肚、珊瑚蚌、手打蝦滑、長城小白豬午餐肉
萵筍條、田園菜籃、鮮鴨血、武隆苕粉
甜品:紅糖爆漿糍粑
飲品x 2

小郡肝串串,超正!麻味又香又辣,淥完又係超爽口,好惹味!

另外其他火鍋配料都好味😋 稻田毛肚、珊瑚蚌都爽。
美國桶蠔超大隻又肥美!
餐廳服務超好!必定會再嚟!
2023-08-15 33 浏览
呢間方叔叔位於將軍澳廣場,地鐵站要行一陣先到。佢幾貼心,有提供圍裙。餐前有個甜品暖下個胃先。養生花膠雞湯/重慶辣鍋叫左佢個鴛鴦鍋。個花膠雞湯係可以飲左先然後打邊爐。不過個雞湯真係唔洗太期待,無乜膠味,唔夠濃。個辣椒湯底都好油,黎到比我一撈撈左成舊牛油出黎..原隻小水母 半份小水母係幾特別嘅,我都係第一次咁食。爽爽地,幾好食。武隆苕粉 半份 $28值得一試,好咬口,索曬湯汁好正手打四寶丸 半份 $58美國Prime牛小排 半份 $138美國牛板腱 半份 $98肉類都唔錯,唔太肥,脂肪比例偏少,肉味濃。海蟶 半份稻田毛肚 半份 $78桂花蚌 半份 $88其他海產都正常啦,新鮮嘅。不過碟頭算少。百香果雞尾酒 $48個野飲好大杯,有汽,唔係好覺有酒。杯野呢個價真係幾貴..其實整體個鍋底味道唔係好夠,香料嘅味唔太出,少失望。個辣度ok嘅,唔算太辣。全部d碟頭都偏小,性價比差d.

養生花膠雞湯/重慶辣鍋
個辣椒湯底都好油,黎到比我一撈撈左成舊牛油出黎..

原隻小水母 半份
小水母係幾特別嘅,我都係第一次咁食。爽爽地,幾好食。

武隆苕粉 半份 $28
值得一試,好咬口,索曬湯汁好正

手打四寶丸 半份 $58
美國Prime牛小排 半份 $138
美國牛板腱 半份 $98
肉類都唔錯,唔太肥,脂肪比例偏少,肉味濃。

海蟶 半份
稻田毛肚 半份 $78
桂花蚌 半份 $88
其他海產都正常啦,新鮮嘅。不過碟頭算少。

百香果雞尾酒 $48
個野飲好大杯,有汽,唔係好覺有酒。杯野呢個價真係幾貴..

百香果雞尾酒
原隻小水母
手打四寶丸 半份
美國牛板腱 半份
2023-07-20 120 浏览
呢間方叔叔重慶老火鍋,已經食過三次,實在太正,環境一流,枱同枱之間有距離,坐得好舒服,服務殷勤貼心。不過晚市嚟食,次次500大元落樓,有d貴。今日驚喜發現午市,好抵,食物一樣咁正,捧住個肚走。午市一人火鍋98元,先送個雪耳糖水,清甜滋潤。😊可以選2款湯底,我今次選了重慶麻辣湯同皮蛋香菜湯,主食我選了嫩牛肉,肉質鮮嫩,魚麵係必食推介,彈牙又好味。再配一大盤菜、蓮藕、百頁豆腐、粟米、蟹肉、冬菇、午餐肉、芝士腸加海鮮蟶子兩隻,真係好飽,滿足咁走。要留意既係麻辣湯底d辣椒籽走出嚟後,越食越辣🥵今次飲了豆漿,又有驚喜,個豆漿係有花生味的,幾特別。

呢間方叔叔重慶老火鍋
已經食過三次,實在太正,
環境一流,枱同枱之間有距離,
坐得好舒服,服務殷勤貼心。
不過晚市嚟食,次次500大元落樓,
有d貴。今日驚喜發現午市,
好抵,食物一樣咁正,捧住個肚走。

午市一人火鍋98元,
先送個雪耳糖水
清甜滋潤。😊
可以選2款湯底,
我今次選了重慶麻辣湯同皮蛋香菜湯,
主食我選了嫩牛肉,肉質鮮嫩,
魚麵係必食推介,彈牙又好味。
再配一大盤菜、蓮藕、百頁豆腐、
粟米、蟹肉、冬菇、午餐肉、
芝士腸加海鮮蟶子兩隻,
真係好飽,滿足咁走。

要留意既係麻辣湯底d辣椒籽走出嚟後,
越食越辣🥵今次飲了豆漿,又有驚喜,
個豆漿係有花生味的,幾特別。

2023-06-19
鍾意食打邊爐嘅真係越來越多選擇呢一間有大大杯嘅飲品 仲有擺盤擺得好靚食材新鮮 服務態度好好食之前有雪耳糖水 超細心 仲有埋圍裙 唔怕整污糟衫 識咗好多嘢全部好高質都係$800左右 而家做緊優惠 唔使每位湯底費用1×九宮格麻辣大紅鍋1×手打四寶丸(半份)1×黑豚腩肉(半份)1×鮮鴨血(半份)1×霞浦海帶苗(半份)唔係度度都有得食好味 1× 手打魚籽蝦滑(半份)1×美國Prime牛小排(半份)1X小郡肝串串(一份)呢個超級推介 火鍋但係都有燒肉串嘅效果1×現炸豆皮(半份)1×功夫萵筍片(一份)Drink 1X生津止渴楊梅汁(凍)大杯酸酸甜甜1×洛神花鮮橙特飲(凍)真係有半個橙喺度 切開可以俾你食Dessert 1×紅糖爆漿糍粑(半份)
鍾意食打邊爐嘅真係越來越多選擇

呢一間有大大杯嘅飲品 仲有擺盤擺得好靚
食材新鮮 服務態度好好

食之前有雪耳糖水 超細心
仲有埋圍裙 唔怕整污糟衫
識咗好多嘢全部好高質都係$800左右

而家做緊優惠 唔使每位湯底費用

1×九宮格麻辣大紅鍋

1×手打四寶丸(半份)
1×黑豚腩肉(半份)
1×鮮鴨血(半份)

1×霞浦海帶苗(半份)
唔係度度都有得食好味

1× 手打魚籽蝦滑(半份)

1×美國Prime牛小排(半份)

1X小郡肝串串(一份)
呢個超級推介 火鍋但係都有燒肉串嘅效果

1×現炸豆皮(半份)
1×功夫萵筍片(一份)

Drink
1X生津止渴楊梅汁(凍)
大杯酸酸甜甜

1×洛神花鮮橙特飲(凍)
真係有半個橙喺度 切開可以俾你食

Dessert
1×紅糖爆漿糍粑(半份)

2023-07-11 936 浏览
久唔久就想食麻辣火鍋😂 即刻約無辣不歡嘅朋友一齊食,首選一定係味道正宗嘅方叔叔重慶火鍋😎 環境寬敞舒適,裝修新穎又帶點中式古典風格,通風系統做得好好,食完唔會成陣味👏🌟九宮格麻辣大紅鍋(普通辣)$38/位九宮格設計暗藏玄機,中間適合淥快熟嘅食材,例如肉類、海鮮,側邊格適合耐煮食材,例如豆腐,鴨血類,設計好貼心,味道麻辣鮮香🤩🤩🌟鮮活海蟶(半份)$45期間限定必食推介,肥美鮮甜,唔好錯過👍🌟黑豚腩肉(半份)$48🌟紐西蘭精品羊肉卷(半份)$58🌟美國牛板腱(半份)$98🌟十秒牛舌(半份)$58🌟嫩牛肉(半份)$48肉類好新鮮,色澤紅潤,淥一淥好快熟,肉質鮮嫩,牛板腱肉味濃,牛舌、嫩牛肉口感嫩滑🤩🌟手打四寶丸(半份)$58🌟魚籽蝦滑(半份)$58四寶丸爽口彈牙夠鮮甜,蝦滑有蝦味,加咗魚籽口感更豐富👏🌟小郡肝吊吊(一份)$58估唔到咁好食,係麻辣雞腎,店員推介果然特別又惹味😎🌟千絲柏葉(半份)$38好索汁,食落麻辣鮮香又唔會冚咗牛柏葉味👏🌟萵筍片(半份)$28每次來方叔叔必食,好考師傅刀功👍🌟洛神花鮮橙特飲(凍)$48🌟衝上百香果雞尾酒(含酒精)$48店舖創意飲品,夏日炎炎,解辣又解暑😎🌟茶

🌟九宮格麻辣大紅鍋(普通辣)$38/位

🌟鮮活海蟶(半份)$45
期間限定必食推介,肥美鮮甜,唔好錯過👍

🌟黑豚腩肉(半份)$48
🌟紐西蘭精品羊肉卷(半份)$58
🌟美國牛板腱(半份)$98
🌟十秒牛舌(半份)$58
🌟嫩牛肉(半份)$48

🌟手打四寶丸(半份)$58
🌟魚籽蝦滑(半份)$58
四寶丸爽口彈牙夠鮮甜,蝦滑有蝦味,加咗魚籽口感更豐富👏

🌟小郡肝吊吊(一份)$58
估唔到咁好食,係麻辣雞腎,店員推介果然特別又惹味😎

🌟千絲柏葉(半份)$38
好索汁,食落麻辣鮮香又唔會冚咗牛柏葉味👏

🌟萵筍片(半份)$28
每次來方叔叔必食,好考師傅刀功👍

🌟洛神花鮮橙特飲(凍)$48
🌟衝上百香果雞尾酒(含酒精)$48
店舖創意飲品,夏日炎炎,解辣又解暑😎

🌟茶位/醬料$20/位
2023-07-03
方叔叔重慶老火鍋另收加一~味道評分:☄️(highest_surprise)/☀️/🌤(pass)/⛅️/💨(lowest)鍋底九宮格麻辣大紅鍋-普通辣 (免費)越食越辣,好癲🤫一坐低就會比一小碗食辣前食既養胃甜品我地🤤清清地幾好食,最重要係唔洗錢既😂😂調味料就在枱邊可以自己調配,好方便!我地兩個人食,以下餐點全部叫左半份(除左肝串串xd)肉類☀️美國Prime牛小排(半份)$138有牛味,唔係cheapcheap的😂☀️十秒牛舌(半份)$5810秒一淥搞掂,薄身~☄️嫩牛肉(半份)$48好滑好滑🤤☄️小郡肝串串(一份)$48新品,原來係腎👍🏻外面仲有d好惹味既調味粉😍好好味😆btw尼個冇得叫半份☄️重慶炸酥肉(半份)$38好好食!可直接食用,唔淥都食得!☀️鰻魚(白鱔)(半份)$58我至愛,小心有碎骨素類☀️稻田毛肚(半份)$78 超級爽口、吸曬d湯底真係好辣🤭☀️大刀筍片(半份)$18本身係卷埋左,煮完會攤開左,食落脆身!☀️小水母(半份)$48又係新品,望佢個名完全唔知佢係咩😂好奇心驅使下叫左😂佢煮完真係變左水母😍好可愛,口感係脆身,因為佢係水母形狀,食落個層次會比大刀筍片豐富啲😆☀️皇帝菜(半份)$28
方叔叔重慶老火鍋
另收加一~

九宮格麻辣大紅鍋-普通辣

鍋底
九宮格麻辣大紅鍋-普通辣 (免費)
越食越辣,好癲🤫

我地兩個人食,以下餐點全部叫左半份(除左肝串串xd)

肉類
☀️美國Prime牛小排(半份)$138
有牛味,唔係cheapcheap的😂
☀️十秒牛舌(半份)$58
10秒一淥搞掂,薄身~
☄️嫩牛肉(半份)$48
好滑好滑🤤
☄️小郡肝串串(一份)$48
☄️重慶炸酥肉(半份)$38
好好食!可直接食用,唔淥都食得!
☀️鰻魚(白鱔)(半份)$58
我至愛,小心有碎骨

素類
☀️稻田毛肚(半份)$78
超級爽口、吸曬d湯底真係好辣🤭
☀️大刀筍片(半份)$18
本身係卷埋左,煮完會攤開左,食落脆身!
☀️小水母(半份)$48
☀️皇帝菜(半份)$28
我知有唔少人唔中意,但我中意喎!

主食
☀️武隆苕粉(半份)$28
男朋友至愛,紅薯粉超級彈牙😯😆

甜品
☄️紅糖爆漿糍粑(半份)$38
入面係流心的紅糖漿😍糍粑煙靭得黎有彈性🙈
☄️紅糖冰粉 免費贈送~
提子乾&堅果配Q彈既果凍🤤🤤
衝上雲霄百香果雞尾酒(含酒精)

飲品
☀️衝上雲霄百香果雞尾酒(含酒精)$48
超級大杯,兩個人飲岩岩好🙈放心完全唔會死甜,飲落好fresh~

❤️‍🔥最後既最後,口味尼家野因人而異啦~
九宮格麻辣大紅鍋-普通辣
衝上雲霄百香果雞尾酒(含酒精)
  • 小郡肝串串
  • 嫩牛肉
  • 紅糖爆漿糍粑
方叔叔重慶老火鍋 又約左朋友來方叔叔打邊爐🤪有多間分店超方便~今晚來左將軍澳分店由於朋友同我都係辣椒🌶️愛好者👍🏻今次叫左招牌 #九宮格麻辣大紅鍋有得簡辣度~配合各人口味嘅需要👍🏻同大家介紹九宮格麻辣大紅鍋~辣得過癮不同層次的格子代表不同的溫度及牛油濃度。中心格上下翻滚適合燙。十宇格上下翻滾適合煮。四角格交火細磨適合炆配返合相關格子同食材相輔相成~火鍋🍲更添美味😄😍🌶️由於呢期係~鮮活海蟶季節當然係必食之選~海蟶新鮮美味當然叫左多款火鍋配料~特別喜歡可以叫半份~食材仍舊保持到水準。萵筍條。美國牛板腱。千絲柏葉。潮汕手打牛筋丸。現炸豆皮。珊瑚蚌。鮮黃喉。稻田毛肚。特色迷你燕餃。嫩牛肉飲品~衝上雲霄百香果雞尾酒~含酒精🍷超大杯~解辣解渴一流甜品~紅糖爆漿糍粑~夾心餡料一流😃📍將軍澳唐俊街9號PopCorn 2地下G49號舖
方叔叔重慶老火鍋
又約左朋友來方叔叔打邊爐🤪
有多間分店超方便~今晚來左將軍澳分店

由於朋友同我都係辣椒🌶️愛好者👍🏻
今次叫左招牌 #九宮格麻辣大紅鍋
有得簡辣度~配合各人口味嘅需要👍🏻

同大家介紹九宮格麻辣大紅鍋~辣得過癮
不同層次的格子代表不同的溫度及牛油濃度

。中心格上下翻滚適合燙
。十宇格上下翻滾適合煮
。四角格交火細磨適合炆

配返合相關格子同食材相輔相成
火鍋🍲更添美味😄😍🌶️

由於呢期係~鮮活海蟶季節
當然係必食之選~海蟶新鮮美味

當然叫左多款火鍋配料~
特別喜歡可以叫半份~食材仍舊保持到水準

。萵筍條。美國牛板腱
。千絲柏葉。潮汕手打牛筋丸

。現炸豆皮。珊瑚蚌。鮮黃喉

。稻田毛肚。特色迷你燕餃
。嫩牛肉

飲品~衝上雲霄百香果雞尾酒~含酒精🍷
超大杯~解辣解渴一流

甜品~紅糖爆漿糍粑~夾心餡料一流😃

📍將軍澳唐俊街9號PopCorn 2地下G49號舖
2023-06-19 34 浏览
話說好耐無食麻辣野,今日決定想去食下重慶麻辣出一身汗,就黎到popcorn2呢度食方叔叔重慶火鍋啦。九宮格麻辣大紅鍋 $38/位九宮格並唔係有9個辣度,而係每格既溫度都唔同,所以適合煮唔同既食材,例如中間格係火力最大既,所以可以渌d快熟既食物,四角既火力就最弱所以適合煮時間比較耐既食材,呢方面真係幾貼心。鮮活海蟶 $90/全見到時間限定既海蟶咁吸引緊係要試下,原來全份既份量都幾多,海螲既口感食落好嫩,而且肥美,帶有滿滿鮮味。功夫萵筍片 $28/半萵筍片真係切到好薄,好考師傅刀功,輕輕渌一渌就得,爽脆鮮甜。嫩牛肉 $48/半肉如其名,真係十分嫩滑,牛味都重,唔會比麻辣味蓋過。手打魚子蝦滑,墨魚滑 $58/半蝦滑同墨魚滑好足料,而且店員會幫我地渌埋,服務好好。大刀豬腰片 $49/半平時好小食豬腰片,估唔到食落咁爽口,又唔會有腥味,輕輕渌十秒就夠。美國牛板腱 $98/半肉味濃,肥瘦適中,火鍋基本上都係必叫。桂花蚌 $88/半桂花蚌鮮甜爽口,如果份量再多d就好。水仙烏龍檸檬茶 $48食火鍋一定要叫野飲,佢地既茶底係非常好飲,茶味香濃唔會有苦澀味,如果少少糖會比較容易有解辣既效果。

九宮格麻辣大紅鍋 $38/位

鮮活海蟶 $90/全
功夫萵筍片 $28/半

嫩牛肉 $48/半
肉如其名,真係十分嫩滑,牛味都重,唔會比麻辣味蓋過。

手打魚子蝦滑,墨魚滑 $58/半
蝦滑同墨魚滑好足料,而且店員會幫我地渌埋,服務好好。

大刀豬腰片 $49/半

美國牛板腱 $98/半
肉味濃,肥瘦適中,火鍋基本上都係必叫。

桂花蚌 $88/半
桂花蚌鮮甜爽口,如果份量再多d就好。

水仙烏龍檸檬茶 $48
2023-06-18 40 浏览
尋日落咗一日雨,下午仲落到紅雨,襯黃昏雨停咗,就同朋友出街食吓飯,輕鬆吓。今晚去將軍澳嘅方叔叔食火煱,前身嗰間唔記得乜名嘅重慶火鍋,應該係同一間,只係改咗名。今次點咗鴛鴦煱,一邊係麻辣,另一邊係芫荽清湯,因為有朋友唔食辣。我哋一行5人,叫咗20樣食物,種類選擇都算多,亦因為有2位男士,我哋可以叫多幾款試吓。有啲比較少見嘅,例如有豆皮,毛肚,小水母,丸係鮮打,其中芫荽牛肉幾香。特別提提服務幾好,有禮貌,貼心得嚟唔會太熱情,食得開心嘅一晚。

飯前糖水,送的
皇帝菜
毛肚
  • 小水母
  • 芫荽牛肉丸
九宮格麻辣大紅鍋賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧麻辣火鍋非常正宗,嚴選重慶「石柱紅」頭茬辣椒,「漢源花椒」,再加上頂級牛油以及郫縣豆瓣醬,多達幾十種香料不斷炒香熬製而成。湯底色澤豔麗,辣香馥郁,麻辣鮮香,融於牛油醇厚的口感之中,重麻重辣非常惹味。九宮格特意把火鍋分為三個層次,非常用心:❣️中心格火力旺,適合即燙即起❣️十字格火力削弱,適合均勻滾煑❣️四角格火力小,適合燉燘鮮活海蟶(半份)賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧海蟶肉質滑柔嫩口中帶點爽脆,味道鮮甜帶海下水鹹味,放入麻辣湯底滾煑,滋味更鮮更香。嫩牛肉(一份)賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧牛肉脂肪和瘦肉比例剛好,鮮嫩多汁又香濃嫩滑。於麻辣湯內涮煑,濃厚的麻辣味與牛肉的鮮味互相融合,十分美味可口。紐西蘭精品羊肉卷(半份)賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧羊肉卷除了獨有的羊膻味外,更帶有淡淡的羊香味,肉質細嫩鮮美,值得一試。潮汕手打牛筋丸(半份)賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧牛筋丸口感豐富,既有牛肉的鮮,也有牛筋的爽,吃起來彈牙十足,很有嚼勁。珊瑚蚌(半份)賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧珊瑚蚌爽口彈牙,帶有海水的鹹鮮味道,加入麻辣湯內即燙

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

九宮格特意把火鍋分為三個層次,非常用心:
❣️中心格火力旺,適合即燙即起
❣️十字格火力削弱,適合均勻滾煑
❣️四角格火力小,適合燉燘

嫩牛肉、紐西蘭精品羊肉卷

嫩牛肉(一份)

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

紐西蘭精品羊肉卷(半份)

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

珊瑚蚌爽口彈牙,帶有海水的鹹鮮味道,加入麻辣湯內即燙,既麻且辣非常香口。

手打魚籽蝦滑(半份) ,手打墨魚滑(半份)

手打魚籽蝦滑(半份)
手打墨魚滑(半份)

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

蝦滑採用新鮮無激素白蝦製成,入口鮮美彈牙,能細嚼到蝦肉的質感,必試之選。

墨魚滑嚴選新鮮海捕墨魚製作,入口鮮味澎湃,軟硬適中,嚼勁十足。

重慶炸酥肉

重慶炸酥肉(半份)

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

炸酥肉以肥瘦相間的五花肉做成,彈性極佳,脆嫩不柴,加沾辣椒粉一起食用,更辛香美味。

紅糖爆漿粑

紅糖爆漿粑(一份)

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

爆漿粑入口先是表面黃豆粉的豆香味,接著是糍粑軟糯筋道的口感,內裡濃郁甘香的紅糖漿傾瀉而出,吃起來滿嘴芳香又甜蜜。

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

冰粉Q 彈爽滑,淋上煮好的紅糖水,再加上些許花生碎來享用,絲絲香甜,吃完齒頰留香,又清涼又味美,消暑解辣絕配。

水仙烏龍檸檬茶、洛神花鮮橙特飲

水仙烏龍檸檬茶
洛神花鮮橙特飲

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

檸檬茶帶有水仙的清香與烏龍的馥香,茶味層次獨特豐富,加上酸香清新的檸檬,醒神又解膩。

濃酸的洛神花茶與甘甜的鮮橙味道互相融合,開胃又解辣,食辣必備。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳以傳統中國風特色主題設計,風味十足。桌座位置寬闊舒適,富空間感,十分理想。

服務:🐧🐧🐧🐧🐧

職員態度親切有禮,樂於主動提供協助,對於提問會詳盡解釋。

餐廳採用QR code 自助下單,方便又易於追蹤。

🐧❤️結語:正宗惹味、麻香極辣的重慶火鍋,令人再三回頭必食佳選。
2023-06-15
嫩牛肉、紐西蘭精品羊肉卷
珊瑚蚌(半份)
手打魚籽蝦滑(半份) ,手打墨魚滑(半份)
重慶炸酥肉
紅糖爆漿粑
水仙烏龍檸檬茶、洛神花鮮橙特飲
小編今日來到將軍澳一間重慶麻辣火鍋專門店「方叔叔重慶老火鍋」🔥 餐廳裝修古色古香,環境寬闊而舒適,必試招牌重慶九宮格麻辣大紅鍋🌶️ 麻辣湯底可選普通/重慶辣,餐廳亦提供鴛鴦鍋供選擇😍 大部分食材可選半份或一份,令客人吃多幾款美食🙌🏻 食材上碟時列出每款食材滾煮的時間秒數,也有提供計時器給客人使用夠細心⏰ 快來感受九宮格麻辣大紅鍋湯底的刺激麻辣快感‼️推介以下幾款必食海鮮🐟🐚✨ 🔸「鰻魚(白鱔)」採用新鮮即劏鰻魚,麻辣湯滾煮至水嫩紅潤,香氣逼人火鍋麻辣的魔力,完全融入鰻魚片,完成去骨的鰻魚片肉質肥美軟滑,鮮香味醇,富有麻辣的油潤感,超級推介‼️🔸「鮮活海蟶」是四月至八月季節限定的食材,一份總共有12隻,煮5分鐘就後即食,每隻都肥嫩飽滿,而且一點沙都沒有,口感爽甜又夠鮮美,值得一試😍🔸 「重慶耗兒魚」又稱為「剝皮魚」,因堅韌且富有彈性的魚皮,食用前需要先將魚皮剝去,下鍋煮15分鐘後,魚肉肉質緊緻鮮嫩幼滑、刺少且無腥味,魚肉不易散爛,重慶火鍋必點特色食材☺️仲有推介重慶火鍋三寶菜式🌶️🌶️1️⃣「稻田毛肚」嚴選新鮮黃牛毛肚,只選葉片部分表面呈現許多小顆粒,以冰鎮方式保持口感爽脆❄️ 再以10秒滾煮於燙熱的紅油

推介以下幾款必食海鮮🐟🐚✨

仲有推介重慶火鍋三寶菜式🌶️🌶️
1️⃣「稻田毛肚」嚴選新鮮黃牛毛肚,只選葉片部分表面呈現許多小顆粒,以冰鎮方式保持口感爽脆❄️ 再以10秒滾煮於燙熱的紅油湯底,掛汁能力相當強,是麻辣火辣鍋的最佳菜品🔥
2️⃣「鮮鵝腸」用上潮汕獅頭鵝的鵝腸,涮燙後自然捲曲,口感爽脆彈牙,充滿油脂鵝香,配上麻辣紅湯令人吃不停口😋
3️⃣「黃喉」口感爽脆彈牙,嫩而不韌,需經過多個工序包括洗、切、去膜,黃喉為豬大動脈血管,一般只有60至70cm長可食用,含豐富蛋白質,營養價值比豬肝、豬肚更高😎

特別推介🙌🏻
🔹「大刀牛肝」牛肝用秘製醬料醃3小時🐮,加上鵪鶉蛋拌勻滾熟,外層煮起來有滑蛋的外層,咬起來口感鬆化,牛肝味濃厚,店員介紹滾熟後再蘸上乾撈辣粉和花生碎🥜味道層次更豐富,味道更惹味👍🏼
🔹「嫩牛肉」🐮 以牛里脊加入調味醃製成,脂肪及瘦肉比例適中,麻辣香配牛肉一流🔥
🔹「功夫萵筍片」賣相夠精緻,薄身的筍片擺盤像花朵一樣,花朵造型賞心悅目🌺,下鍋滾30秒即食🥬 火鍋配上一個清新爽脆的蔬菜,解膩又開胃😍
🔹「鮮豬心」新鮮心肌,結實又有彈性,薄身爽口,帶點豬騷味😄
🔹「鮮魚膘)」店員剪破魚膘,口感爽脆滑溜😋
🔹「牛蛙」,大膽初嚐已去皮的牛蛙,斬開四件上碟還不形狀😅 滾熟的下腿肉最嫩滑,味道像雞肉,口感介乎於雞肉和魚肉之間,值得一試的特別食材🙂

🍽 :鰻魚(白鱔);鮮活海蟶;重慶耗兒魚;稻田毛肚;鮮鵝腸;黃喉;大刀牛肝;嫩牛肉;功夫萵筍片;鮮豬心;鮮魚膘;牛蛙
👅好味指數:8.25/10;8.0/10;8.0/10;8.0/10;8.0/10;8.0/10;7.75/10;8.0/10;7.75/10;7.5/10;7.75/10;7.75/10;
💰消費:HK$108;HK$90;HK$68;HK$78;HK$68;HK$58;HK$48;HK$48;HK$28;HK$68;HK$38;HK$38;
📍 地址:方叔叔重慶老火鍋 (PopCorn 2) (將軍澳)
將軍澳唐賢街9號PopCorn 2地下G49號舖