2020-10-14 656 浏览
黑蒜叉燒拉麵 $75成日話馬鞍山係美食沙漠,想食好西真係難。但估唔到有間地區小店既拉麵店,服務態度好既同時味道都算ok。麵質方面偏軟,但對於鍾意食硬麵既小編都唔算係最唔鍾意食果隻超軟麵既,普普通通喇。小編不嬲鍾意黑蒜油湯既拉麵,果種未食已經聞到既香味真係好吸引(咁當然食落去都係好香濃)。呢個拉麵就相反,係帶有黑蒜油既香味,但飲落係淡淡地帶有黑蒜油既餘韻,啱曬啲唔鍾意太濃湯底既拉麵粉。至於叉燒,總共係有四塊既,份量都算係多。肉質係少少油膩,如果可以再熱啲叉燒既香味會更加突出。如果對比過江龍黎講絕對會比下去,但如果以地區小店既質素去評分,其實已經算係唔錯架喇。
黑蒜叉燒拉麵 $75

今次就同朋友黎到所謂美食沙漠既馬鞍山搵食😗咁就揀咗呢間日式小店 夜晚七點半去到唔洗等位話明小店 當然環境就一般 比較細同少少逼 但就多左一份人情味😚我地就分別嗌左幾款野食一口麻吉燒(4個) $24上面灑左少少木魚碎再配埋燒汁 正😚雞軟骨(2串) $22上菜時雞軟骨只係微暖 調味略嫌不足 主菜黎喇🙆🏻‍♀️吉列豬配地獄湯底拉麵吉列豬上枱時已經熱辣辣 明顯岩岩炸起👏🏻唯炸粉有少少多而地獄湯底拉麵 湯底唔辣🤢拉麵亦稍為太硬 要同時將麵撈埋湯咁食先令麵無咁硬 隻蛋如果可以生少少會比較好😗咖哩吉列蝦蛋包飯蛋包飯上面用茄汁畫左連豬 有心思👍🏻吉列蝦就炸粉有少少厚 但隻蝦都幾彈牙而咖哩汁就略為普通 無特別 但汁比較少 唔夠用黎撈飯😿雖然店員只得一個 都比較忙 要兼顧所有樓面工作但態度熱情 亦會好主動幫忙同主動推薦一啲小食👍🏻而枱面亦放置左搓手液比客人使用👍🏻整體來講 性價比都尚可 住附近既朋友不妨一試去支持下小店👍🏻
今次就同朋友黎到所謂美食沙漠既馬鞍山搵食😗

但態度熱情 亦會好主動幫忙同主動推薦一啲小食👍🏻
而枱面亦放置左搓手液比客人使用👍🏻
2020-06-16
2020-06-07 535 浏览
馬鞍山難得搵到間日式黃店,當然要去試一試。呢度地方細細,但有好多食物選擇。今次就試下佢個即燒雞扒拉麵係點質素。.🍜即燒雞扒拉麵.即叫即燒嘅雞扒配上甜甜地嘅燒汁,肉質唔柴口,味道亦都尚可,不過雞扒如果再熱啲就更好。湯底無添加味精,但飲落唔會淡茂茂。麵質就中矩中規,我亦唔會有太高期望。雞蛋可以再煮返溏心啲。.呢間店舖個價位同質素都屬於中等水平,但就比一啲大連鎖嘅拉麵店多咗一份人情味同心機,想係呢區平平地食日本野,可以一試。
🍜即燒雞扒拉麵
2020-05-19 452 浏览
要諗食咩都幾頭痛,最近喜歡到日之出食飯,因為覺得佢地好用心製作而且有時會有期間限定,唔會咁易悶今日我叫左個吉列豬扒拉麵湯底無加味精,唔會好咸。吉列豬扒炸得好鬆脆唔會乾曾曾唯一美中不足係隻蛋,我覺得熟左少少。。。。。另外叫咗燒鯖魚飯燒得好香入口無魚腥味今日舊魚好肥美大大舊當然仲叫咗小食啦!鹽燒雞翼好香咸度岩岩好蒜蓉芝士帶子有驚喜好鮮味另外個雞軟骨係儲印仔交既總結食咗幾次都keep到水準員工又nice
而且有時會有期間限定,唔會咁易悶

今日我叫左個吉列豬扒拉麵

湯底無加味精,唔會好咸。吉列豬扒炸得好鬆脆
唔會乾曾曾
唯一美中不足係隻蛋,我覺得熟左少少。。。。。

另外叫咗燒鯖魚飯

燒得好香
入口無魚腥味
今日舊魚好肥美
大大舊

當然仲叫咗小食啦!

鹽燒雞翼好香
咸度岩岩好

蒜蓉芝士帶子有驚喜
好鮮味
另外個雞軟骨係儲印仔交既

總結食咗幾次都keep到水準
員工又nice
2020-05-16 304 浏览
:🤍2020.04.30 #貓夫婦西式 #貓夫婦日式 #貓夫婦遊黃店難得去到馬鞍山 當然即刻搵黃店幫襯!去到一個小商場 入面有難得一間既黃色小店💛小店座位有限 只得3-4枱 住附近嘅不妨多啲買外賣支持🌟不得不說的是 老闆娘超級無敵nice!!.1️⃣牛魔王炒飯餐牌上面顯示佢有兩隻辣椒 但係睇過食評呢個飯係幾出名嘅加上👦🏻鍾意食炒飯 所以就叫左😍果然冇令人失望 一啖接一啖 係食唔停口😆比我想像中辣少少 但係辣得好惹味唔會辣到好辛苦 但係又想繼續食落去😋推薦啊~~🌟🌟🌟.2️⃣海鮮芝麻醬炒烏冬係普通想像中嘅芝麻醬味不過平時多數習慣凍食都幾多料 有蟹柳 青口等等🦪最驚喜嘅係熱食嘅烏冬都可以咁彈牙!👦🏻又係食唔停口🤪.好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑窮遊指數:🌕🌕🌕🌘🌑性價比:🌕🌕🌕🌘🌑回頭指數:🌕🌕🌕🌕🌑
難得去到馬鞍山 當然即刻搵黃店幫襯!
去到一個小商場 入面有難得一間既黃色小店💛
小店座位有限 只得3-4枱 住附近嘅不妨多啲買外賣支持🌟
不得不說的是 老闆娘超級無敵nice!!
1️⃣牛魔王炒飯
2️⃣海鮮芝麻醬炒烏冬
係普通想像中嘅芝麻醬味
不過平時多數習慣凍食
都幾多料 有蟹柳 青口等等🦪
最驚喜嘅係熱食嘅烏冬都可以咁彈牙!
👦🏻又係食唔停口🤪
庆祝纪念
生日
  • 牛魔王炒飯
2020-04-24 440 浏览
馬鞍山黃店之選 想食日本熟食可以試下💛晚餐性價比超高!而且好多選擇🤩 儲滿3個印花仲會送小食 🍢富良野歐姆蛋咖哩肥牛飯 $63 🍛 一家五口嘅我地 出街食飯注定要留低一個😿👋🏻所以阿媽就幫細佬買外賣 職員問:「買俾阿女啊?」阿媽話:「阿仔啊」於是返到屋企一打開發現...( •̀∀•́ )✧好有人情味啊💛大家除左要好好珍惜煮飯俾你食嘅阿媽 都可以感謝下買外賣俾你嘅無飯煮婦💁🏻‍♀️👦🏻細佬表示:咖哩好香但啲飯硬左少少壽喜鍋肥牛烏冬 $68 🍲 壽喜鍋一直係我嘅最愛 有菜有肉 呢個壽喜鍋嘅牛肉同烏冬都好入味😋 但美中不足 娃娃菜同紅蘿蔔有少少唔新鮮☹️薑燒赤魚定食 $68 🐟 好少食赤魚 所以想試下 不過食落有啲普通🤭感覺係普通蒸熟嘅魚擺落味噌湯入面 下次會試下其他~大阪脆香吉列牛舌$39 👅 炸牛舌粒 外面好香好脆 入面牛舌又好有咬口 醬汁配搭一流 不過吉列皮比較厚~🤏🏻
馬鞍山黃店之選 想食日本熟食可以試下💛

👦🏻細佬表示:咖哩好香但啲飯硬左少少

壽喜鍋肥牛烏冬 $68 🍲

薑燒赤魚定食 $68 🐟
好少食赤魚 所以想試下 不過食落有啲普通🤭
感覺係普通蒸熟嘅魚擺落味噌湯入面 下次會試下其他~

大阪脆香吉列牛舌$39 👅
小妹當時見到佢個黑蒜湯底唔係一大層油嘅時候, 興奮到差啲相都唔記得影, 影嗰時又無影好, 影哂我自己啲垃圾, 唯有cut出黎呢碗黑蒜叉燒拉麵好有水準, 出面食嘅拉麵好多時就算無味都係好大層油, 甚至係個湯好咸, 但啲麵就無味嘅佢除左無左成寸厚嘅一層油喺面, 仲有一粒粒黑蒜嘅, 叉燒亦唔會太瘦, 事關食過好多都係瘦豬嘅叉燒, 食落去好似紙皮咁粗糙, 對於完全唔食有肥肉嘅人黎講, 我建議你叫返其他餸(印象中仲有成起碼四、五款揀, 好似有吉列豬嗰啲香口野, 係日本野又啱香港人口味嘅)小妹難得食野飲哂個湯底, 因為佢嘅湯底比較清甜, 飲落無咩罪惡感, 飲飲下就無哂喇呢碗麵食完成晚唔飲其他野都無口乾嘅感覺, 有理由相信佢完全係用自己嘅食譜調個湯底出黎, 無味精就係呢啲黑蒜叉燒拉麵: 10/10朋友無我咁肚餓, 影張相都正常過我呢個係叉燒拉麵配地獄湯底, 見佢咁多花生粒粒同蔥, 加上佢個地獄湯, 以前會好「俗」喉啦, 點知又出乎意料地無喎朋友平時食開嗰間日資嘅連鎖雲林米線就食開三小辣嘅, 佢食呢個拉麵覺得恰到好處, 唔會嫌佢無味, 亦唔會覺得過辣/食唔到其他野食嘅味唯一挑剔嘅就係佢隻蛋有少少ove
黑蒜油叉燒拉麵 (唔好意思, 因為影到啲雲吞所以cut走左)

黑蒜叉燒拉麵: 10/10

叉燒拉麵 (地獄湯底)

朋友無我咁肚餓, 影張相都正常過我

唯一挑剔嘅就係佢隻蛋有少少overcooked, 熟到好似平時啲烚蛋咁
整返好隻蛋就perfect池喇
题外话/补充资料: 鋪仔細細, 但五臟俱全 款式好多, 雖然餐單唔算好organised, 所以港女要啲時間先決定到食咩 餐廳人手唔多, 所以要啲時間俾佢地包外賣等等, 所以無論係落單定野食都要等一等, 不過食物水準高, 態度都好好, 亦好誠懇, 值得一食再食!!!
2020-01-02
叉燒拉麵 (地獄湯底)
  • 黑蒜叉燒拉麵
2017-10-22 1315 浏览
鋪頭入邊係主張即叫即整,所以D野食泥到都一定熱辣辣。定食入面ga飯都係用珍珠米,粒粒分明,一個白飯加上燒汁,實在絕配😋,我最鐘意ga係燒鯖魚定食。燒完之後將魚身ga肉汁鎖住,人間一大極品,鋪頭食物價位大約$45-90左右不等,誠意推薦😋😋
2016-07-16 1499 浏览
我見都幾多人幫襯就入去試吓,不過食物一般,豬軟骨不太軟,有點韌。後來先知道原來新港城食肆範圍大裝修,難怪咁多客。不過服務態度好好,親切又細心,有如台灣的小店一樣。

不過服務態度好好,親切又細心,有如台灣的小店一樣。
2016-06-23 1131 浏览
今晚同左男友出來食晚餐呢間係誠意推薦咁我今次叫左豬軟骨定食好有誠意佢用左珍珠米😉😉簡直係有誠意做日本菜一定有下次的鋪頭而我男友叫左個鯖魚定食佢話不錯佢叫得不錯等於好好
今晚同左男友出來食晚餐
呢間係誠意推薦