2020-09-14 277 浏览
嗰晚我地去德福睇戲,散場已經接近八點。德福又極多人,所以我地想轉場去Megabox搵食。點知Megabox都不遑多讓,都係好多人。所以我地就上咗去十樓睇下搵唔搵位食飯先。巡咗一圈,見到這間日和號似乎仲有位,咁我地就去咗撳飛仔攞位啦,等咗一陣就安排我地入座,原來裡面嘅空間都幾大下,而且都仲有好多吉枱。坐低打開餐牌睇下,選擇都幾多,有壽司、刺身、拉麵等等。我地為咗穩陣起見,就點咗拉麵嚟食。兩碗拉麵(豬軟骨同叉燒)賣相都唔錯,味道都正常。到埋單時,先發現除咗收加一服務費外,仲要收3蚊位茶錢!真係好少見要收茶錢嘅日式餐廳。。。O咗咀。。。
巡咗一圈,見到這間日和號似乎仲有位,咁我地就去咗撳飛仔攞位啦,等咗一陣就安排我地入座,原來裡面嘅空間都幾大下,而且都仲有好多吉枱。坐低打開餐牌睇下,選擇都幾多,有壽司刺身、拉麵等等。我地為咗穩陣起見,就點咗拉麵嚟食。兩碗拉麵(豬軟骨同叉燒)賣相都唔錯,味道都正常。到埋單時,先發現除咗收加一服務費外,仲要收3蚊位茶錢!真係好少見要收茶錢嘅日式餐廳。。。O咗咀。。。

2020-09-12
2020-07-08 592 浏览
中了伏中之伏 ಠ﹏ಠ 食得好委屈嘅一餐,大家三思呀!Ó╭╮Ò事源早兩日放工睇戲,買完飛得返半個鐘唔夠,冇時間慢慢搵野食同揀餐廳,大部份餐廳都要等嘅情況下見到呢間野嘅外賣promotion! 價錢正常偏平,外賣應該都快快地掛,所以就決定點單!去到門口,個阿姐問左句「幾多個?」,我話外賣,佢唔理我自己行返去收銀個位🤦🤦做咩呢?十萬個黑人問號😒到我行去收銀,佢就話「諗好食咩先過黎?」。我當下反應係「下,你咩事...?」因為趕時間早就諗好食咩,諗住快啲買好,快啲食完去睇戲,唔好多事。所以我忍....就點左咖哩飯同個壽司諗住都會好快啦!但阿姐真係好勁,落單落到唔想落咁,全程串同無禮貌,我真係覺得你唔想做外賣你出聲啦!🤬落到咁唔情願,唔好做外賣啦!雖然我覺得堂食客得到嘅對待應該差唔多😠落單係第一個衝擊,等外賣係第二個衝擊😤😤落完單我企門口度睇下,等下,個阿姐行出黎我同講「你唔好企喺度呢等,去第度等」嘩!你咩意思呢!我左住你到咁,咩態度呢😠佢個門口其實都好闊,我真心冇左住佢....講還講,尊重啲啦!終於等左三個幾字,有得食!第三個衝擊黎😤壽司餐睇落可以,但我話你知仲衰過地鐵站x鮮,我食果啲都好過佢.

落單係第一個衝擊,等外賣係第二個衝擊😤😤

終於等左三個幾字,有得食!第三個衝擊黎😤

壽司餐睇落可以,但我話你知仲衰過地鐵站x鮮,我食果啲都好過佢....壽司飯乾,魚生凍唔凍、暖唔暖,好古怪....樣樣個味都一樣架,如果呢盒野$60,我諗個應該有3/4喺個租度..

咖哩雞扒飯,平心而論,份量同味道係好正常!雖然個賣相差左啲,不過叫做食得,呢個價錢俾呢個質素我覺得好合理~

總的而言,服務態度同餐廳講招牌食壽司就真心非常唔Okay, 如果有經濟考慮想試,我覺得首先有心理準備先好去....我自己雖則唔算好有米,但要我再去,我情願去第二間,好食同食得開心,要我俾多多都願....呢間唔洗錢我都唔會再去...何必攞苦黎辛...對自己好啲😆😆

如果俾多啲錢先會俾好態度,覺得果啲先係客,你真係認真諗下呢個時勢點做生意啦!我唔係俾唔起錢,係你值唔值😒😒
2020-06-21 359 浏览
MeagBox入面食肆都算多,今日揀咗日和號食下午茶,價位大概$50-80,以商場嘅價位都算合理。天氣咁熱唔想食飯,就叫咗呢個石鍋烏冬,呢個石鍋唔係道貝,係真心熱ga佢地嘅讚歧烏冬好彈牙,豬骨湯底都正正常常,配料都俾得大方,算係不過不失啦!最鍾意係佢嘅芝士玉子燒,本身已經好鍾意玉子燒,加埋芝士真係好正呀!睇食評話佢地嘅壽司同剌身一般般,所以都無太大期望,朋友食嘅餐跟咗兩件加州卷,感覺比較實,但有沙律醬撘救,整體都算合格啦!
2020-06-01 337 浏览
我同其他朋友一齊去食,佢地既野已經到咗,我同另外三個朋友寄野好耐都未到,等咗差唔多一個鐘都未到,但係野飲到咗,野食未到,原來佢冇落到單,係咁叫人都冇人理我地,以後唔會再去食!!
2020-05-23 379 浏览
炒飯超難食,仲衰過鼓油撈飯。刺身飯啲三文魚腥味重。叫既野有個炒飯,刺身飯,6客壽司,沙律,除左沙律外真心冇樣得,日本料理整到咁難食都經典,仲要張枱醬油又收鬼走晒,問佢拎好似殺左佢全家咁既樣,呢間野吾掂。話說8點幾去到,職員就話9點半收鋪,9點截單,照入去食,職員已經態度吾好,坐低冇餐牌,好多野都冇,咁是但叫啲野食,未到9點啲野都未黎齊,個啲職員已經無時無刻咁比啲面色我地睇阻佢地收工,想我地快快手食完走。
炒飯超難食,仲衰過鼓油撈飯。
刺身飯啲三文魚腥味重。

2020-05-21 315 浏览
因為要就睇戲既時間,所以諗住食個快飯,行左咁多間就去左日和號到試下。粒粒角切魚生丼魚生飯既份量都正常,不過得一種白身魚比較多,其他三文魚吞拿魚既份量比例明顯少,角切魚生既SIZE都唔吝惜,特別在呢到加左芥辣八爪魚,加埋魚生飯食落去都幾特別,但有小小怪。不過整體個魚生飯都尚算可以。蟹柳玉子燒本身我都好喜愛食玉子燒,於是就點左份黎試。一上枱見到蟹柳少得可憐,完全其實係沒有任何配料既玉子燒,食落去個蛋都尚算濕潤,但係就完全食唔到蟹柳既味道。腐皮壽司我地叫左吞拿魚同蟹籽沙律既腐皮壽司,普普通通。整體黎講,都係普普通通,上餐速度都尚快。

粒粒角切魚生丼

蟹柳玉子燒

腐皮壽司
2020-04-27 310 浏览
壽司唔掂 烏冬還好都唔明點解叫壽司店 但對壽司出品一啲要求都無件壽司係單點食物 正價 係無折叫既黎到真係眼都突埋 咁都送得俾客食 係咪有啲唔尊重壽司呢口感 似擦字膠 賣相一眼望曬啦唔會再叫壽司囉佢啲烏冬係ok 既 如果係去 可以唔好叫壽司
壽司唔掂 烏冬還好

玉子壽司
2020-04-25
午餐
2020-04-19 288 浏览
我從來都唔會寫食評,但係為唔想大家中伏,決定要寫一次。同老公收左工入去mega box搵野食,果陣9點,好多鋪都關門,見呢間野未食過就試下,一入門口就有人招呼,最搞笑既係果陣已經9點但係佢同我地講9點5要離坐,坐低之後枱上有壼茶倒出黎得半杯仲要係已經凍晒既,有個正價餐牌同半價餐牌,跟正價餐牌寫好晒先同我地講有部份同半價係同款既話就寫半價個number,算喇我重寫,落單之後隔左陣先同我講冇晒三文魚腩,咁咪轉三文魚囉,但係上菜果陣又有三文魚腩又有三文魚,食落好腥,再隔一陣,又話冇晒蝦刺身,點解唔係我落單果陣一次過講既?整到先知冇?真係離晒譜!結果上到海膽壽司既時候先最恐怖,竟然咁既形態咁既顏色,個樣仲差過爭鮮既質素!試左一dd就想嘔,一絲絲既野好嘔心,問佢咩黎佢話唔同品種所以唔同色。。。 真係俾300蚊買個知字,以後都唔洗去。
我從來都唔會寫食評,但係為唔想大家中伏,決定要寫一次。

2020-04-17
2020-04-12 206 浏览
Stopped in for lunch with my family. Selection is not very good, options are quite limited and after we ordered they brought one meal at a time over 45 minute period. Reccomend you avoid this place at all costs. There are many other good options.
2020-04-06 235 浏览
石鍋極上芝士番茄牛肉讚岐烏冬最正!😱😱太好味,唔記得影相!哈哈,要再去食咗次至得。😂佢啲番茄味好濃,烏冬又好彈牙,加上濃濃嘅芝士,即使唔落牛肉就已經好好味😋其他的义燒拉麵同泡菜牛肉拉麵都做得不錯。跟餐可揀加州卷或三文魚🍣,仲有餐飲。勁抵,勁飽。
其他的义燒拉麵同泡菜牛肉拉麵都做得不錯。
跟餐可揀加州卷或三文魚🍣,仲有餐飲。勁抵,勁飽。

2020-03-29 258 浏览
今日去megrabox買家私,行到tea time 就上左7樓food court ,見到呢間日本野個下午茶set賣相同價錢都几吸引($50到再加一)就入左去試下。餐廳環境都寬躺,大部分都係卡位設計。我哋叫左兩個茶歺,分別係壽司併盤同火炙松葉蟹柳三文魚丼,不太理想。-小丸子好軟好散太林,一夾就散哂。另外支條竹韱黑唒。-刺身唔新鮮,壽司飯太濕,唔好食-烏冬味噌湯底好喊,食兩啖都要揾水飲真係麻麻地,無想食第二次。
餐廳環境都寬躺,大部分都係卡位設計。

-小丸子好軟好散太林,一夾就散哂。另外支條竹韱黑唒。

-刺身唔新鮮,壽司飯太濕,唔好食
-烏冬味噌湯底好喊,食兩啖都要揾水飲

真係麻麻地,無想食第二次。

2020-03-16 259 浏览
同男朋友去左megabox行完街,想食返餐平平地嘅晚餐,見到呢間做緊海膽丼大特價,為食嘅我決定就試一試呢間🤤🤤呢間餐廳坐位都比較舒服我同男朋友分別叫左一個海膽丼、叉燒拉麵同埋鐵板魷魚燒🥰🥰🥰但係店員點餐個陣好大頭蝦,幫我地兩個叫嘅野double mark低,所以大家埋單一定要對一對單🙈迷你海膽丼:迷你丼size的確好細,只係得我手掌咁大;我自己就夠食,不過男仔就一定一定要叫兩個,味道方面,正常海膽味,唔算好腥,平平地又想食海膽可以叫下叉燒拉麵:拉麵唔重揀水味,幾彈牙,叉燒都幾滑😋,性價比唔錯鐵板魷魚燒:樣唔係好吸引,不過好大碟,不過不失

呢間餐廳坐位都比較舒服
我同男朋友分別叫左一個海膽丼、叉燒拉麵同埋鐵板魷魚燒🥰🥰🥰

迷你海膽丼:

叉燒拉麵:
拉麵唔重揀水味,幾彈牙,叉燒都幾滑😋,性價比唔錯

鐵板魷魚燒:
樣唔係好吸引,不過好大碟,不過不失
2020-01-13 414 浏览
今日好想食sushi,但megabox 好難找到有最後係10樓 見到一間食sushi既 本身都無期望既,應該都吾差餐廳入邊嘅裝飾好似一架火車甘一卡一卡我同男朋友 又吾係話好肚餓 所以最後叫左6时三文魚壽司 (2件)七味火炙鱈場蟹壽司 (2件)劍魚腩壽司 (2件)玉子壽司 (2件)芝士蟹籽軍艦 (2件)火炙柚子胡椒帆立貝壽司 (2件)油金魚壽司 (2件)炸軟殼蟹蟹子沙律最好食嘅係炸軟殼蟹蟹子沙律但D壽司真係麻麻,尤其係三文魚普普通通!
今日好想食sushi,但megabox 好難找到有
最後係10樓 見到一間食sushi既
本身都無期望既,應該都吾差

餐廳入邊嘅裝飾好似一架火車甘一卡一卡
我同男朋友 又吾係話好肚餓 所以最後叫左
6时三文魚壽司 (2件)
七味火炙鱈場蟹壽司 (2件)
劍魚腩壽司 (2件)
玉子壽司 (2件)
芝士蟹籽軍艦 (2件)
火炙柚子胡椒帆立貝壽司 (2件)
油金魚壽司 (2件)
炸軟殼蟹蟹子沙律

最好食嘅係炸軟殼蟹蟹子沙律
但D壽司真係麻麻,尤其係三文魚
普普通通!
2020-01-13 297 浏览
本身琴晚去食宵夜,入邊啲嘢幾好食同埋都算抵,但係去到10點幾嗰陣,聽到個男經理係咁鬧個員工,之後一聲巨響,個員工鬧番個男經理,一間正常嘅食肆餐廳,都比唔到一個安靜嘅環境我哋顧客食嘢,個男經理處事手法好有問題,佢唔係叫個員工細聲啲冷靜啲,而係直接同佢去大聲對質,好影響我地顧客嘅食慾,好好笑嘅係,個男經理反駁唔到個員工,睇到我哋好好笑,最後一句叫佢唔做就完場。其實我想講嘅係公司係抵食,個老闆唔識培養員工同埋經理,尋晚呢種情況真係好影響我嘅食慾,奉勸大家夜晚嗰陣想要安靜環境,就唔好去依間餐廳食,唉
Tea
2019-12-16 364 浏览
落去IKEA睇吓有咩日常用品買,行吓行吓一路都揀唔到心水要食乜嘢,咁樣就索性一路向上行,女朋友大人一路都話口渴,其實已經買咗兩杯嘢飲俾佢飲,我就算再低能都知道,佢行得攰要坐下,咁樣將戰利品全部放晒上車先,就直接睇吓有咩食,佢食乜嘢真心唔多記得,我就好肚餓啦,叫咗一個大漁船盛餐,前菜有中華沙律同螺肉,有兩件腐皮卷壽司,三件加州卷,油甘魚,三文魚,帶子,北寄貝壽司各一件,三件三文魚刺身,牛肉烏冬,食物味道其實唔錯,最主要飽肚