2025-04-26 0 浏览
之前去東京食過日山,超鍾意食佢哋既壽喜燒。係香港口痕又想食,知道灣仔合和商場有得食就約埋朋友一齊去食。餐廳裝修好用心,一入門口就係淺草「鷲神社」,內部設計都好用心,以日本風為主,有石燈柱,日山暖帘,真係好正。簡左「松套餐」,都有好多野食。有前菜,壽喜燒係A5和牛肉眼部位,重要牛勁新鮮。🌟刺身三品盛 刺身超新鮮,有北海道海膽、長崎華𤂍蠔、吞拿魚中腹。海膽鮮甜,蠔肉質肥滿,味道鮮甜帶海水味。吞拿魚油脂適中,好好食😋🌟蒸物(松)清酒蒸鱈埸蟹 鱈埸蟹肉份量都好多,蟹肉口感柔嫩,又鮮甜。清酒的香氣與蟹肉的鮮美好夾,同日本食既味道係一樣,好得好好食👍🏻

🌟刺身三品盛

🌟蒸物(松)清酒蒸鱈埸蟹
清酒蒸鱈場蟹
2025-04-15
清酒蒸鱈場蟹
2025-04-25 0 浏览
日本東京米芝蓮壽喜燒餐廳「壽喜燒 割烹 日山」係灣仔開第二間二分店喇,超期待~除左提供頂級壽喜燒體驗店內重現大正年代的東京風味 ,仲以百年古董珍藏打造,提供沉浸式用餐體驗 入口處仲有模仿東京淺草「鷲神社」的隱蔽小路,具有儀式感和打卡價值,好正呀 灣仔分店特別針對商務客群,提供左多間獨立包廂 有66個座位,包括8間和室設計獨立房同1個半開放房間,提供私人用餐空間👍🏼會有「秘」獨立吧台房間,提供廚師發辦 (Omakase) 的神秘餐牌,大家記得需要提前預訂餐飲特色主打國寶級特選A5和牛壽喜燒,搭配秘製割り下(壽喜燒汁)和牛每月兩次從日本以真空冰鮮方式運送至香港,確保肉質優質👍🏼👍🏼 午市套餐提供多樣選擇,包括有A5和牛丼、A5和牛拉麵拼時雨煮和牛丼, 灣仔店限定既雞肉和鰻魚壽喜燒晚餐提供「松」、「竹」、「梅」套餐,以及全新的派對限定餐牌「聚Atsumaru」,啱哂一班人分享呀 餐牌內容仲好精緻,又多樣選擇,所有和⽜壽喜燒均由受過⽇本團隊專業訓練,職員佢係客⼈席前即燒,為客⼈提供打卡機會,令到用餐體驗更升級 我地揀選左聚套餐食物質素很不錯,好值得一試
除左提供頂級壽喜燒體驗

灣仔分店特別針對商務客群,提供左多間獨立包廂

餐飲特色
主打國寶級特選A5和牛壽喜燒,搭配秘製割り下(壽喜燒汁)

灣仔店限定既雞肉和鰻魚壽喜燒

我地揀選左聚套餐
食物質素很不錯,好值得一試

2025-04-14
試食活動
~餐廳環境靚😍食物質素高🥳店員服務態度好👍~豚肉沙律😍好耐冇食過咁正嘅豚肉🥰肉質非常嫩滑☺️質感有啲似和牛❤️雞蛋非常之香😘下面嘅蔬菜都係非常新鮮🥰撈埋食味道真係一流啊👍☺️~螢光魷魚🦑土鍋飯❤️整得非常之香嘅飯🥰🥰味道似高級版嘅石鍋飯😘魷魚非常清甜爽口新鮮👍調味亦都做得非常好❤️~春筍喜知次🥰喜知次油脂量非高❤️入口即溶🥰難得嘅係完全唔腥👍人間絕頂享受啊🥰~下次有機會一定再嚟呢間食😍😍😍
~餐廳環境靚😍食物質素高🥳店員服務態度好👍

~豚肉沙律😍

~螢光魷魚🦑土鍋飯❤️

~春筍喜知次🥰

~下次有機會一定再嚟呢間食😍😍😍
2025-04-23 0 浏览
日本過江龍壽喜燒香港第二間分店. 進駐灣仔合和商場我地提早book定位收工同朋友嚟品嚐下果然無令我失望餐廳以和風日系裝潢超舒適仲有多個房間.私隱度高好適合公司聚會有不同套餐選擇我地揀咗「聚」套餐. 相當豐富每道食材都好新鮮• 師傅用心製作香甜嘅壽喜燒. 同和牛係完美配合口感軟腍入味仲配上大蔥.冬菇.甜豆入口即化嘅口感. 令人一試難忘食材高質夠新鮮唔洗搭飛機去日本一樣可以品嚐到當地嘅味道環境.服務各樣都好到位朋友食完都大讚
日本過江龍壽喜燒

一樣可以品嚐到當地嘅味道

環境.服務各樣都好到位
朋友食完都大讚
2025-04-23 0 浏览
知道朋友鍾意食日本野,特登做足功課搵間正野比佢食。合和商場有間日山,唔洗去日本都可以食到米芝連壽喜燒餐廳😋日山「松」套餐 $1298/人有前菜、刺身、壽喜燒、飯/烏冬、蒸物、酢物、甘味,相當豐富🌟蒸物(松)淸酒蒸鱈埸蟹鱈埸蟹肉質細膩,口感軟嫩。蒸煮過程中保留了蟹的鮮甜,清酒與蟹肉的鮮味相輔相成,讓人忍不住一口接一口。🌟刺身三品盛有北海道海膽、長崎華𤂍蠔、吞拿魚中腹北海道海膽口感滑嫩,帶有甘甜;長崎華𤂍蠔則鮮美多汁。吞拿魚中腹肉質鮮嫩,入口幾乎即化。🌟壽喜燒原來呢到既牛每月兩次係日本以真空冰鮮方式運送至香港,難怪肉質甘正。太好食啦,好食到連相都唔記得影😂

日山「松」套餐 $1298/人
有前菜、刺身、壽喜燒、飯/烏冬、蒸物、酢物、甘味,相當豐富

🌟蒸物(松)淸酒蒸鱈埸蟹

🌟刺身三品盛
有北海道海膽、長崎華𤂍蠔、吞拿魚中腹

🌟壽喜燒
2025-04-22 0 浏览
今天朋友生日選在日山食晚飯慶祝前菜很有特色當然最喜愛和牛壽喜燒軟軟綿綿 入口即溶配菜例如冬菇豆腐 吸收曬 壽喜燒汁總括來說 食物水準高職員會建議每道菜的先後次序吃法服務態度 十分有禮
今天朋友生日
吸收曬 壽喜燒汁
總括來說 食物水準高
職員會建議每道菜的先後次序吃法
服務態度 十分有禮
呢間喺日本東京米芝蓮開過嚟香港嘅壽喜燒餐廳,專登提早預訂去食,餐廳感覺真係好高級,廚師好專業。晚餐有幾款套餐,我哋今日預訂咗「竹」套餐,本身套餐有前菜 小菜 壽司 壽喜燒 主食 同生果。餐廳嘅食材好新鮮,前菜嘅調味唔會話好濃 食得出佢嘅鮮味。壽司有3款 每款已經有A5和牛,仲要配上極矜貴嘅鵝肝,海膽同埋魚子醬 每一口都係濃郁嘅牛尾同埋鮮味 真係好好食。之後嚟到壽喜燒嘅部份,呢個套餐係跟西冷部位 師傅話牛肉係由日本真空冰鮮運過嚟香港 肉味真係好香濃,而且煮到啱啱好🥩 太好食。去到主食 其實都飽飽地,我就要咗日本飯配和牛清湯,和牛清湯又係香到不得了 配埋個飯又唔會油膩🍚最後食埋水果 完美結束。

最後食埋水果 完美結束。
啱啱去完日本番嚟,仍然好掛住日本啲和牛同壽喜燒🥹所以今日一於就去試下呢間位於灣仔叫「日山」,被評為一星級米之蓮嘅日本料理。一到門口已經有東京淺草「鷲神社」的隱蔽小路,非常有儀式感,仲停留左系度打左好多張卡,扮仲系日本🤣ff下都好餐廳裡面嘅設計融合亦都日本傳統美學,包括石燈柱、日山暖帘、紅色地氈、大和繪屏風等等,完全體現到日本人對細節上嘅要求。一間連裝修精緻嘅餐廳已經對食慾加分。日本人多聚餐文化,呢度都響應呢種文化有8間和室設計獨立房同一間半開放房。比較特別嘅係有一間專食Omakase嘅獨立吧台房,裡面嘅餐牌都屬於神秘餐牌,叫咗到時你就知食咩🤭但我地今次就小試牛刀,試試佢個「松」套餐。壽喜燒招牌A5和牛脂肪比例均勻,入口即溶,鮮甜嫩滑,一啲都唔‘鞋口‘🥰沾上生雞蛋同秘製燒汁,絕配蒸物(松)淸酒蒸鱈埸蟹呢個消酒蒸鱈場蟹一入口就一浸鮮甜嘅蟹肉味,再食落去就食到混合左清酒嘅蟹肉味,層次感非凡❤️刺身三品盛一份刺身有北海道海膽,牡丹蝦同金目鯛。海膽鹹中帶甜,味道濃郁,入口即溶😋
啱啱去完日本番嚟,仍然好掛住日本啲和牛同壽喜燒🥹

但我地今次就小試牛刀,試試佢個「松」套餐。

壽喜燒

蒸物(松)淸酒蒸鱈埸蟹

刺身三品盛
一份刺身有北海道海膽,牡丹蝦同金目鯛。
海膽鹹中帶甜,味道濃郁,入口即溶😋

2025-04-20
2025-04-15 208 浏览
最近去灣仔呢間日式料理品嚐國寶級嘅日本和牛壽喜燒店内放滿百年古董・置身日本一樣裝潢舒適.設有獨立房間 同 開放式房間啱晒三五知己 / 家人聚會我哋揀咗「日山•聚」套餐▫️前菜▫️沙律▫️刺身▫️巻物▫️串焼▫️蒸物▫️焼物▫️炸物▫️壽喜燒▫️飯▫️甜品睇到菜單已Feel 到有幾豐富每道菜式都好有水準最回味係即製嘅串燒🍢沖繩豚肉三色串燒完依然保留豐富肉汁再加上醬汁好Juicy😋整體滿足滿意.一定有下次👍🏻
最近去灣仔呢間日式料理

🍢沖繩豚肉三色串
燒完依然保留豐富肉汁
再加上醬汁好Juicy😋

整體滿足滿意.一定有下次👍🏻

踏入「日山」,低調的藝術氛圍瞬間將人包圍——牆上懸掛的現代畫作與枯山水擺設,為空間添了分侘寂之美。服務生輕聲介紹菜單,笑容溫潤如暖茶,細心解說每片擁有「日本和牛登錄證書」的A5霜降肉,從油花分布到產地故事,專業得令人安心。 壽喜燒湯底甜鹹平衡,沸騰後涮入薄切和牛,肉片瞬間裹上琥珀色醬汁,入口即化,脂香與蛋液交融,層次豐盈。搭配的野菜盛合鮮脆清甜,完美解膩。

「日山」東京首間分店係1935年由有百年歷史嘅日本和牛鑑定「日山畜產」開嘅,仲連續十年攞到東京米其林一🌟!之前分享過海港城店,連壽喜燒醬汁都係東京空運過來,今年年初日山喺灣仔再新開分店,約埋朋友再嚟試下!今次揀咗幾個唔同嘅set menu,前菜、溫物、壽司,再到壽喜燒,真係種類多到眼花撩亂!我印象最深刻係前菜嘅脆炸和牛薯球,口感輕盈又豐富,牛脂香味十足,真係好正!仲有鵝肝A5和牛壽司同海膽A5和牛散壽司都是我嘅最愛♥️!set入面試咗A5和牛肉眼同西冷,肉眼口感更加綿軟,脂肪比例幾近完美;西冷就稍微韌啲,但都好好味,用「入口即溶」形容都唔為過,幸福!🧑‍🍳師傅喺席前燒嘅儀式感完全還原咗傳統壽喜燒嘅做法🪭,而且日式榻榻米古董房都係還原東京本店,唔使飛去東京就可以食到地道sukiyaki,真係超幸福!

2025-04-09 279 浏览
上菜時職員會詳細介紹,好像在日本一樣前菜5小碟包括梅啫喱,枝豆,薯仔沙律,柚子雜菇及茶碗蛋啫喱清新,蛋滑主菜叫左燒魚及和牛拉麵另外用合和商場app 內coupon有送佐酒小食~和牛卷一客,炸得脆口填寫食評亦可獲得果汁一杯甜品是生果,梨鮮甜多汁。整體來說,坐得舒適,食物水準高,大滿足的一餐,會返來再試其他菜式!
上菜時職員會詳細介紹,好像在日本一樣

前菜5小碟
包括梅啫喱,枝豆,薯仔沙律,柚子雜菇及茶碗蛋

啫喱清新,蛋滑

主菜叫左燒魚及和牛拉麵

填寫食評亦可獲得果汁一杯

甜品是生果,梨鮮甜多汁。

2025-04-04
午餐
2025-04-07 244 浏览
hopewell 新開,之前在海港城有光顧過。 午餐食物非常適合朋友聚會商務聊天。和牛一貫水準。重头戏当然是肉类,这边有肉眼、西冷、肩胛肉、后腰脊。我们的set就可以选择A5和牛严选肩胛肉部位,这个部位是背部近颈至腰部肌肉,从图片也可以看到有非常均匀的大理石纹路,建议可以薄片食用最好。另外也有配上野菜盛合当然最后还有水果,我觉得整个搭配上还是非常的不错无论是前菜或者是肉类和甜品吃完感觉也不会很油腻。推荐!
2025-04-05 277 浏览
這算是我吃過離譜榜排名比較好的餐廳了, 798的套餐我作为女生只有三成飽…套餐有1,398-498的四个選擇,但是餐廳環境彷彿可以稱為高級版大家樂…798套餐:三道前菜都是一口的份量,海藻像喝醋,章魚就是像啃海中撈起的章魚…第二道菜是牛臉肉,像茶餐廳金錢盞牛肉麵撈出來的三塊…第三道是壽喜燒配主食,只有兩塊肉喔,也不是什麼入口即化的級別…完全不會考慮再來,也建議餐廳改變路線,高端餐廳的定價,大家樂的食物開不長久
798套餐:
第二道菜是牛臉肉,像茶餐廳金錢盞牛肉麵撈出來的三塊…

2025-04-04 344 浏览
諗住求其搵嘢食,見到合和二期有呢間新餐廳,於是冇訂位入嚟食,點知係日本米芝蓮餐廳新開業兩個月。 主打和牛,和牛壽司和牛Sukiyaki都非常好食。 品質好之餘服務也很好。不過如果呢個價錢燈光可以做好啲。
2025-04-04