2017-06-07 1631 浏览
呢間都係我地喜歡去嘅餐廳之一,話說我地想book個地方可以俾我地開住會食個飯,我地有成10個,餐廳幾好,可以有間房俾我地,係我地有事遲左,店員要清潔房,所以我地坐出邊啦。首50份豬扒餐50元,呢個價錢可以食到鬆化豬扒係好扺。佢兩款醬都係好好食,點菜同豬都一流。有人有叫佢鍾情嘅可樂餅,咖哩烏冬,腩肉烏冬,佢地覺得好食嘅。環境舒服,亦都好乾淨,可能係地牢關係,好窩心有埋wifi提供。整體嚟講都係好嘅,係一個幾好傾計嘅地方,有機會試鍋物先。

2017-04-07 2085 浏览
日本料理とん勝 lunch - 豬柳午市御膳($78+10%)(每日首30份$50咋可惜我唔夠早🤔)傳聞係真嘅,呢度真係好多日本人黎食!我都係因為咁慕名嚟到呢度。吉列做得好好,酥脆又唔油膩,豬肉採用鹿兒島黑毛豬,炸完仍然多汁鬆軟 !(幾年前去鹿兒島食過吉列豬真係好好食嫁🙉🙉🙉)芝麻用黑+白芝麻,更香!我食哂😌白飯香甜、面豉湯略咸不過好多料。稍稍失色的是椰菜絲,唔多清甜,而且得芝麻醬揀,如果有柚子醋就好了。另外,其實我加$8點左杯cranberry juice, 但呢杯野就真心差,唔知點解係灰綠色,勁多冰,而且係沖糖漿出黎....早知係咁飲茶算🙈總結,吉列豬係有水準的!!$80幾蚊抵過丼丼屋!
(每日首30份$50咋可惜我唔夠早🤔)
傳聞係真嘅,呢度真係好多日本人黎食!
我都係因為咁慕名嚟到呢度。
吉列做得好好,酥脆又唔油膩,
芝麻用黑+白芝麻,更香!我食哂😌
白飯香甜、面豉湯略咸不過好多料。

另外,其實我加$8點左杯cranberry juice,
但呢杯野就真心差,唔知點解係灰綠色,
勁多冰,而且係沖糖漿出黎....早知係咁飲茶算🙈
總結,吉列豬係有水準的!!$80幾蚊抵過丼丼屋!
  • 吉列豬柳御膳
2017-02-22 2101 浏览
是晚同幾位好耐冇見嘅朋友食飯聚會,其中一位提議到呢間日式餐廳食飯。七點幾到達,門口疑似有堆人等緊位。因為book咗枱,所以冇多加理會,但心諗呢間餐廳應該唔錯。我叫咗一個吉列豬定食,算係抵食,跟飯,蒸蛋薯仔沙律,仲有一碗拉麵。先講吉列豬,賣相唔錯,外層係鬆脆嘅,但略嫌塊豬嘅脂肪部分過多,會食到成口油,同埋好快膩。至於個拉麵...湯底好咸,冇食哂蒸蛋同薯仔沙律就正常,冇乜特別。唔知係咪塊豬太油喇,食完成晚都有d飽飽濟濟嘅感覺...

蒸蛋同薯仔沙律就正常,冇乜特別。

唔知係咪塊豬太油喇,食完成晚都有d飽飽濟濟嘅感覺...
2017-02-14 1870 浏览
多次光顧,水準還是很高。點了二人set(1位$288),叫了四款清酒,一品純米(300ml)、豐臣秀吉、xx生酛、xx極辛口共三盒(180ml x4),非常滿足。吉列黑豚香脆而不油膩,頗有日本風味,椰菜清甜量足。薑鍋風味甚佳,鹿兒島黑豚有豚肉油香,肉質頗有「嚼勁」,配合薑湯,風味獨特。幾次顧店,店內不少日本客人,侍應精通日語,服務殷勤。日本酒牌種類不少,不乏地酒,價格不算高,可每款一盒(180ml),一過酒癮,爽呢!三文魚腩酒脂豐腴,魚香突出。甜蝦一般。豬柳中規中舉,欠缺特定產地黑豚之油香,可幸尚算香脆軟熟。佐酒魷魚前菜一流。薑鍋豚肉味道甚佳,賣相一般,但味道豐厚多變。生酛一盒,淡然無味,不甚了了。餐後甜點,明治雪糕否?會員卡85折,嘗酒四款,二人套餐,一人500大洋,價格合理,會再來喔。(下次想試藍藍包裝的夏酒)
多次光顧,水準還是很高。

刺身二點
三文魚腩酒脂豐腴,魚香突出。甜蝦一般。
二人set的吉列豬柳
豬柳中規中舉,欠缺特定產地黑豚之油香,可幸尚算香脆軟熟。
佐酒前菜
佐酒魷魚前菜一流。
鹿兒島黑豚
薑鍋豚肉味道甚佳,賣相一般,但味道豐厚多變。
薑涮涮鍋
野菜
一盒生酛清酒
生酛一盒,淡然無味,不甚了了。
餐後甜點,明治雪糕否?
一品純米酒
薑涮涮鍋
野菜
一品純米酒
2016-09-02 4814 浏览
比咁嘅價錢真係估唔到質素......叫咗個牛腸煲,等咗好久都未上嘢食,跟住來到眼前係一大煲菜...全部都係菜)))) 全部都係菜))))  肉得好少,一共十幾粒牛腸咁啦,每一粒大約一節手指咁大左右,咁大個煲又咁多菜,又真係要比啲心機先摷到啲肉食的。個湯淡淡地冇乜特別,係有啲柚子味,牛腸少少煙韌係幾好食嘅,而且有小小肥膏會覺得幾香滑,但啲嘢食要煮好耐都唔滾,哋等到好肚餓都未有得食﹐可能個煲火力唔係好夠,煮好久先熟。望住成個嘢真係好失望,成個煲得捲心菜同十零粒牛腸(仲有十多條韮菜啊!),好單調 (二人份,因為佢話要二人以上先可order)。食埋啲菜都唔夠飽,上去吉魚蛋。
比咁嘅價錢真係估唔到質素......

食埋啲菜都唔夠飽,上去吉魚蛋。
2016-07-19
炸物所需的烹調技巧極高,稍有不慎就會將食材炸至焦黑,失去本應黃金亮麗的外表。這天來到赫德道一間位於地庫的炸豬扒店,可能是門口不夠奪目,所以即使是午餐時間都能輕易找到位置。甫坐下連餐牌都不用看,就點了個豬柳午市御膳,每天首三十份只需$50,實在太抵!跟套餐的新鮮椰菜,自由加上芝麻醬,生椰菜之味帶有點點甘香,混合酸酸的芝麻醬就是個不俗的前菜,吃完還可以要求侍應幫忙添加。左上角是一個壓有坑紋的碗,配合附送的小棍就可以將碗內的黑白芝麻壓碎,碎的程度可因應個人喜好,然後倒入炸物醬汁就形成了一個帶有芝麻香氣的醬料了。炸豬柳當然不能與天生帶有點點脂肪香氣的炸豬扒媲美,不過若以$50價錢來說,一份酥脆香口的炸豬柳定食就實在是尖沙咀區上班族的救星了。豬柳面層甘香,內裡肉質鮮味鬆軟,即使深知炸物是減肥女生的天敵,也願意一嚐再嚐呢~

豬柳午市御膳

2016-07-07
豬柳午市御膳
2016-05-15 5756 浏览
在附近做完gym 誤打誤撞黎呢間餐廳食飯叫咗三樣嘢1. 吉列豬扒定食: 椰菜可無限添加但有少少失望因為豬扒不太厚,但都夠juicy,反而麵豉湯有驚喜,好多料2. 薑汁蛋卷: 薑汁味不太重,但蛋好滑3. 明太子茶漬飯: 唔識講但好好味環境ok,好多枱被訂了,但我只會比ok,因為同類嘅餐廳呢間算偏貴,同要叫先識加茶,但未坐滿客
在附近做完gym 誤打誤撞黎呢間餐廳食飯

叫咗三樣嘢

2. 薑汁蛋卷: 薑汁味不太重,但蛋好滑

3. 明太子茶漬飯: 唔識講但好好味

2016-05-14
2016-04-17 4683 浏览
短短時間已光顧過兩次。一次lunch 一次dinner 。一坐底就見到有一個女侍應是日本人,亦有些日本人客,食物質素應該有保證吧。 吉列豬柳飯lunch 頭30份可以以$50享用!豬柳挺鬆軟,炸粉薄又脆,吃到最後一件仍是脆的,但又不會覺得油膩,外脆內軟,$50絕對值回票價!!!就算用原價$68仍是抵食的! 一人份量也有這麼這麼大碗椰菜絲,而且更可以refill,椰菜絲很爽,可配芝麻醬,但會不知不覺吃了很多芝麻醬。從來都不太喜歡味噌湯,但在這,我竟然飲得晒之餘仲想encore ! 湯不咸及很足料,紅蘿蔔白蘿蔔大蔥都是大大粒的及煲到很稔。自己磨芝麻喜歡這裡的珍珠飯另一日晚餐吃吉列豬扒$68,加$30轉set。豆腐不是百x喔,是布包豆腐,不夠滑但有豆味,欣賞上面有薑蓉。豬扒跟豬柳一樣咁出色,豬扒則有少量肥膏及比柳juicy
短短時間已光顧過兩次。一次lunch 一次dinner 。

吉列豬柳

吉列豬柳飯

味噌湯
自己磨芝麻
喜歡這裡的珍珠飯
吉列豬扒
豬扒跟豬柳一樣咁出色,豬扒則有少量肥膏及比柳juicy
吉列豬柳
味噌湯
2016-04-02 3116 浏览
網上搵到一間日本餐廳好似幾吸引!於是約埋朋友去試下!舖然雖然有 d 難揾!但係足知揾到啦!舖內有些日本 feel!先嚟一個什錦魚生飯,嘩!真係好新鮮喎!魚生既賣有光澤感!魚生有新鮮魚味!好耐無試過!肉質又有彈性!好似在日本食嘅時候一樣咁新鮮個係吉列豬扒,真係外脆內軟!脆卜卜!加上特製既調味料!更能帶出吉列豬扒既味道!
網上搵到一間日本餐廳好似幾吸引!

於是約埋朋友去試下!

舖然雖然有 d 難揾!但係足知揾到啦

舖內有些日本 feel!

!好似在日本食嘅時候一樣咁新鮮

2015-11-22 4804 浏览
想食料理又覺得貴可以點? Lunch time 去食啦~ 呢間餐廳 既 吉列豬柳御膳 有每日首30份特價 $50/份(另有加一), 正價$68, 既然係公司附近, happy Friday 拉d同事陪我去食。首先上一大盤椰菜, 加上芝麻醬超好味 又解膩。吉列处脆, 內裡既豬柳不肥膩。味噌湯我平日是不喝的, 覺得過份死咸, 但大愛這裡的味噌湯, 有蘿蔔、豬肉、牛蒡, 比一般的味噌湯清很多 很好喝。下次會在lunch time 再來試可樂餅, set lunch 同樣$50 而且冇限定呢~
2015-11-20
  • 吉列豬柳御膳
2015-11-12 4367 浏览
好友難得在香港,上網搜了家在尖沙咀的日本料理試試看。我自己很少來這區,更別說會來這家在K11附近在地庫裏的日本餐廳。沿著樓梯下一層樓便到餐廳,裏面蠻小,但是每張桌子沒有擺得太近所以坐得很舒服。因為地方小,所以建議大家來之前要預訂座位。環繞四周聽到得都是日文,看來很多日本人來這家小店耶o(≧v≦)o餐廳主打吉列類食品和涮涮鍋物。本來很想試試有一個老姜湯底的涮涮鍋,但是每款最少都要叫兩人份以上的,所以這次就先試試吉列豬排膳食。我比較少吃吉列豬排,所以對正確吃法不太熟悉,幸好有個日料通好友哈哈。餐廳先上的是一大碟新鮮椰菜絲。椰菜含有豐富食物纖維促進消化,是吃吉列豬排必不可少的伴菜,讓我們吃美味豬排的時候不會太過油膩。配上店裏的芝麻醬非常好吃!接下來上的是一小碗芝麻。我們要以打圈的方式把芝麻磨碎,然後加入店裏秘制的醬汁攪拌就成了我們點豬排的醬了大概15分鐘我們的炸豬排就上來啦。其實我來之前沒有什麽期待,沒想到竟帶來驚喜!!豬排炸得很酥脆但又不會太油,外面裹的麵包糠還是一小粒一小粒狀的。豬肉肥瘦均勻,在最邊邊是塊肥,入口肉質松軟,讓我想起在東京MAiSEN/まい泉炸豬排店,太好吃了!o(≧v≦)
椰菜絲
大概15分鐘我們的炸豬排就上來啦。其實我來之前沒有什麽期待,沒想到竟帶來驚喜!!豬排炸得很酥脆但又不會太油,外面裹的麵包糠還是一小粒一小粒狀的。豬肉肥瘦均勻,在最邊邊是塊肥,入口肉質松軟,讓我想起在東京MAiSEN/まい泉炸豬排店,太好吃了!o(≧v≦)o
吉列豬排
最後埋單每個人大概170塊港幣,以食物質量餐廳環境和服務絕對是超值!大家可以去試試看哦♥
2015-11-10
椰菜絲
2015-10-18 4357 浏览
好久沒有食過午餐,豬柳定食穩定的食物質素,豬柳有肉汁,雖然沒有一年前的厚度,但仍然維持正常質素。飯的硬度和甜度,比一般快餐廳好食,但已沒有從前的,有光澤和明亮度,軟硬適中,甜度適中。服務人員,自從轉了店長,沒有一份親切感。可能,好的食物,要跟店長的親切感和責任感,是息息相關。希望我可以從新建立這份感情。
好久沒有食過午餐,豬柳定食
2015-10-06 3992 浏览
去得早,餐廳裏就我跟朋友兩人,哈哈。點了吉列猪扒定食,吉列炸蝦和刺身拼盤。豬扒,炸蝦都是外酥裏嫩,非常驚艷。食客自己將炒熱的黑白芝麻磨碎後伴以醬汁佐食更是錦上添花。刺身食材非常贊,鮮甜爽口,尤其是青口,更加讓人讚不絕口。很想試試他們家的壽司,可惜師傅有事回日本,不得不算是個遺憾。有趣的是,當晚我們用餐時候,其他幾桌都是日本人士,看來是來對地方了。

2015-10-05
2015-09-27 4228 浏览
逢節日,都是一個天大藉口吃餐好的!毫無頭緒吃什麼下,朋友突然說想打邊爐,不如就來一個日式sabusabu!去到這間門口,見到門口貼上一張寫著full booking,只招待已訂座的顧客!幸好,我早幾天前已訂座。座位坐得舒服,不太密,容易傾計,加上地庫網路接收差,整間舖都舖了Wifi,在這世代實在太細心、太周到了吧!由於我不吃牛的關係,所以點了豚肉鴛鴦鍋,加上一大盤菜、豆腐、金菇,實在太飽!再叫幾款小食,飲枝酒,實在人生一大樂事!
逢節日,都是一個天大藉口吃餐好的!

再叫幾款小食,飲枝酒,實在人生一大樂事!
薑汁帶子八爪魚
2015-09-25
因為honey生日,咁我就BOOK左位夜晚去食啦,我BOOK左8點,間野其實都唔多人,星期六咁既鐘數都仲有好多位。我本來PLAN好叫一個黑豚肉火鍋同一個吉列豬架,但係個火鍋一定要2人起,諗左好耐,就叫2人火鍋啦,個吉列豬下次先食。一黎到,D食物份量其實好小,佢得一盆菜,2板豬,而每板得8塊,烏冬,飯O個D要加錢,我都諗緊好似唔係好夠,但食左先算啦。我想讚下佢個湯底,真係好好味,未放肉之前飲左幾啖,好清,好好味,之後又忍唔住再飲,之後就落下D豬肉啦,好快熟,因為好薄,都真係唔錯,成餐飯都好快食完。係貴左D,食完有D覺得唔係好夠,7成飽啦。希望下次可以試佢個吉列豬。

係貴左D,食完有D覺得唔係好夠,7成飽啦。

希望下次可以試佢個吉列豬。
2015-09-12
庆祝纪念