2017-12-03
位於金馬倫道衣間新開嘅雪糕店,正正係地鐵站B2出口行前少少右方就係啦依間係零食物語旗下嘅雪糕店(雪糕物語)今日開業即刻過嚟試一試,吸引我來係因為佢有來自日本Cremia 原味軟雪糕,仲有其他唔同味道嘅雪糕的確想試吓佢同日本的味道有冇分別門面相當大、非常廣闊,就係因為佢係零食物語旗下,所以裏面都有好幾個位置都有擺設零食出售!而門口都有另一個位置賣日本熟食出乎意料之外竟然今日第一日開業冇乜人排隊,可能未有咁多人知道,我哋率先試頭一浸Cremia 原味軟雪糕 $38其實價錢真係好平,響日本都要550円,換算返其實差不多價錢講到味道:非常非常濃郁嘅牛乳味,個人覺得都不錯,但可能抗拒奶味太重嘅人就不太適合了!講到質地:食落不是感到好滑,同一般軟雪糕口感差不多,同埋極度快漏,係咁滴明顯冇日本的咁實淨,雖然都係Cremia一模一樣嘅軟雪糕,但都係原產地日本出色好多,明顯係有分別!講到賣相:同日本的一模一樣,扭紋條狀都好相似!
而門口都有另一個位置賣日本熟食
Cremia 原味軟雪糕 $38
其實價錢真係好平,響日本都要550円,換算返其實差不多價錢
講到賣相:同日本的一模一樣,扭紋條狀都好相似!