2013-08-28
早一天的晚上忘記了什麼原因, 就是應該是玩到通宵達旦吧...總之就是今天又訓到日上三竿才起來...晚上打算在將軍澳看戲, 而且又太肚餓的關係, 決定去吃一個早時段的任食...因為我們兩人都比較少去將軍澳區, 所以又上黎Openrice搵下有咩任食, 最後就黎到左日牛涮涮鍋專門店喇!可能因為我地今日比較早的關係 (大約6PM...), 唔駛等位直接入就得喇 坐底先知道係一人一鍋, 冇得一齊"烚下烚下"開頭有少少失望, 不過可以一人揀一個湯底試下, 都有佢既好處既~我自己個鍋就揀左牛骨清湯, 飯伴就揀左骨膠原湯底, 相比之下, 佢個湯底既味道好味D, 不過就唔係太感覺到好骨膠原; 至於我個清湯就真係清左少少, 不過飯伴試完我果個就話都有牛味 (因為佢唔食牛的).成個放題食90分鐘, 都唔駛話要食得好急。一黎就梗係試一牛一豬先喇! 牛肉算是中規中舉的質量, 脂肪算平均(不會有一大片白色脂肪), 肉味一般, 尚算合格。豬肉很多時在標明牛肉放題的食店都會被忘記, 要一讚這店子的豬肉質素不錯! 肉味比較突出同比較香, 而且烚耐少少都唔會話好韌. 飯伴吃得很開心!至於在出面自己任拿的食物, 有以下
1. 粟米超好食! 味道超甜, 岩哂我地2個都咁中意係粟米既人!
2. 各種菜類都幾新鮮既好食!
3. 丸類沒有太大驚喜。
4. 只得Yogurt而沒有雪糕, 是樣我們有點兒失望的。
5. 烏冬幾好味, 食得出唔係非常平宜的那種很"粉"的貨式。
食物既Quality唔錯, 有機會會再食!