餐厅: 旺記冰室 (建利大廈)
资讯:

餐厅: 旺記冰室 (建利大廈)
资讯:

2024-11-11 0 浏览
今天去灣仔寫字樓做事,在附近搵餐廳食早餐,哩間餐廳早餐都好大份,我點咗三文治及雞湯忌廉通粉兩個,個個好大份,入面好多蛋有三層,外面加花生醬幾好味,湯通粉湯的味道幾好,全部不過不失。
三文治及湯通粉
2024-10-24 174 浏览
餐廳位於行去灣仔會展個邊既天橋下面不過餐廳入面唔多位 所以都預左要等但入面既人都食得快 快來快去大概等10-20分鐘左右就入得去✨招牌叉燒滑蛋飯$60✨以為佢個樣平平無奇會冇乜特別但一食落口 個蛋真係好滑😍而且加埋秘製嘅甜豉油 好好食!個人覺得係全灣仔最好食既滑蛋叉燒飯✨特濃蕃茄湯午餐肉粒通粉$56✨午餐肉炸過所以好好味但個蕃茄湯同通粉都冇乜特別不過佢個餐包埋多士同炒蛋 好抵食整體係唔錯 不過d座位偏細 預左要同人夾枱
餐廳位於行去灣仔會展個邊既天橋下面
不過餐廳入面唔多位 所以都預左要等
但入面既人都食得快 快來快去
大概等10-20分鐘左右就入得去

✨招牌叉燒滑蛋飯$60✨
以為佢個樣平平無奇會冇乜特別
但一食落口 個蛋真係好滑😍
而且加埋秘製嘅甜豉油 好好食!
個人覺得係全灣仔最好食既滑蛋叉燒飯

✨特濃蕃茄湯午餐肉粒通粉$56✨
午餐肉炸過所以好好味
但個蕃茄湯同通粉都冇乜特別
不過佢個餐包埋多士同炒蛋 好抵食

整體係唔錯 不過d座位偏細 預左要同人夾枱
2024-10-17
2024-10-20 167 浏览
呢間冰室食過好多次,最出色係滑蛋叉燒飯同滑蛋蝦仁飯,多打工仔會黎呢度食晏,連埋野飲六十幾蚊左右~🫶🩷留意既係lunch真係好多人,如果12點半前到會好d,就唔駛等位,而且好似有用餐時間~🙈滑蛋叉燒飯 🫕叉燒唔算太出色,有D硬身,而且偏瘦,但係啲蛋好滑,配合佢地既自家製嘅甜豉油,幾好味,甜度剛好,以冰室黎講算係中上啦🙈🍽️之前都有幫襯過佢地外賣,有食過特濃蕃茄湯午餐肉粒通粉,連埋飲品同多士炒蛋~🥪都係值得推介🥰

滑蛋叉燒飯 🫕

2024-10-10 286 浏览
蕃茄湯通粉真係好濃味,酸酸甜甜,配埋粒粒午餐肉,食落去好滿足,湯底好適合搭配通粉滑蛋叉燒飯個滑蛋真係滑溜又多汁,食落去係好夾!雖然叉燒唔係半肥瘦,但肉質仍然唔錯,非常送飯,食下午茶餐仲抵,跟埋多士同滑蛋!推薦呢間做長期飯堂,認真唔錯

2024-10-06 326 浏览
呢間旺記冰室成日都好多人,於是我決定排吓隊入去食lunch店家話全部都喺用日本雞蛋,等我試試佢先★̆̈ 自家製叉燒 日本滑蛋飯 ($60)雞蛋真喺好滑,叉燒味道都唔錯但瘦咗少少,配埋旺記秘製甜豉油同蔥真喺好開胃,一唔小心就會成碟飯清哂,汁撈飯真喺邪惡之選★̆̈ 特濃蕃茄湯午餐肉粒通粉 ($56)- 配鮮牛油多士 & 4.3 牛奶炒日本滑蛋原本覺得呢個咪姐係常餐,但食落個餐肉真係好出色,睇落似喺有少少炸嘅感覺,食落好脆,味道仲要幾好食,食完會想再食蕃茄湯底有少少蕃茄渣,飲落都冇假甜味或蕃茄醬味 ❣️滑蛋就唔洗再講啦,至於牛油多士就一般,冇咩特別天氣熱就加咗$2凍奶茶,奶茶唔錯,但熱嘅會濃啲一定會比凍嘅好飲
呢間旺記冰室成日都好多人,於是我決定排吓隊入去食lunch
店家話全部都喺用日本雞蛋,等我試試佢先

★̆̈ 自家製叉燒 日本滑蛋飯 ($60)

滑蛋叉燒飯

★̆̈ 特濃蕃茄湯午餐肉粒通粉 ($56)

- 配鮮牛油多士 & 4.3 牛奶炒日本滑蛋
特濃蕃茄湯午餐肉粒通粉

滑蛋叉燒飯
特濃蕃茄湯午餐肉粒通粉
2024-09-20 280 浏览
It's a very nice local restaurant, good food, reasonable price and friendly service. I'd like to give a compliment to especially a male staff in his senior age. He enjoys and respect his job and he treats customers nicely. I would definitely go and dine there whenever I pass by Wan Chai. 👍🏻👍🏻The food photo was taken last Friday. I went here again today and this reminds me to write a food review. Worth the time spent writing this.

2024-09-20
下午茶
2024-09-08 315 浏览
旺記冰室,我差唔多日日都喺嗰度食早餐,之前不嬲都係食開炒蛋多士,鮮茄餐肉通粉或者沙嗲牛肉通粉,近期細食咗好多,見佢餐牌有奶油豬仔飽,奶醬豬仔飽,咖央豬仔飽同埋滑蛋豬仔包,我個人好鍾意食花生醬,於是就揀咗奶醬豬仔飽,大火,咖啡方便之前飲開啡走,我見有個好特色嘅薑汁咖啡同埋薑汁奶茶,我就揀咗薑汁咖啡加煉奶。好快嘢飲就嚟咗,試一啖先淡淡嘅薑汁味,咖啡夠熱甜度適中,大概2分鐘奶醬豬仔到,烘得夠香脆,奶醬份量好多,咬一口香脆和軟,奶醬充滿口腔徘徊,甚為滿足😌下次試埋佢個奶油豬同同埋咖央豬先😌
奶醬豬
2024-09-07
$39 (早餐)
奶醬豬
2024-08-13 440 浏览
早到灣仔,search到吸引既日早餐都有啲遠,決定近近地食下旺記,近得黎唔頹既餐廳。呢間中午食過都唔錯,就試試佢早餐。諗住都係普通茶記,估唔到有啲驚喜咼。奶油豬出色,兩面都脆,個芯搽夠多牛油,煉奶都啱啱好份量甜又未去到甜死。滑蛋都炒得好滑。不過沙嗲牛就冇乜特別啦,普通的,沙嗲牛愛好者可以用個機會去試其他嘢,唔使食佢個沙嗲牛。總結,佢都係個好既早餐,不過茶記早餐都係咁上下無咩好特別,係個奶油豬特別impressive。

2024-08-13
$50 (早餐)
2024-07-11 686 浏览
難得約朋友出吓街食lunch, 咁啱想食滑蛋,求其入間餐廳。座位略嫌逼狹,而且食完即刻收嘢翻枱,要傾吓閒計嘅唔使諗。勝在staff態度好,門口等位已經可以嗌定,食物又嚟得快,而且好食。今次嗌咗個滑蛋蝦仁飯,滑蛋香噴噴滑嘟嘟,蝦仲係爽身,個蛋汁加埋飯食配搭一流(唔食青嘅朋友可以走青,好體貼)。朋友食咗個午餐肉麵,午餐肉煎到香口又肥厚,好好咬,麵質都唔係hea住做。嘢飲就茶餐廳水準,普通料。難怪長期有人排隊,快餐之選

難怪長期有人排隊,快餐之選
2024-06-25 708 浏览
一路都有間中去食下旺記早餐,住呢區。今日同個朋友去食早餐,兩位,見入面有張吉枱,問下唔可以坐,男店員大聲喝:呢張枱我地做緊野!明明只係執緊啲餐具,你可以好聲好氣講,我都唔明點解下下要躁底啲客。之後落單唔行埋黎,淨係企響部機,要客大聲講食啲咩。大佬呀我唔係食酒店要好靜,不過都係兩步路姐,你行埋少少,我唔想好似同人鬧交咁大聲叫野食。你地唔想做,咪出張QR code俾人自己落單囉!埋單果時去到櫃枱,黑口黑面好似欠佢錢咁,幾錢又唔講,要人估??PS 唔係好忙的早餐時段,真係唔洗咁躁底。
PS 唔係好忙的早餐時段,真係唔洗咁躁底。
2024-03-24 1433 浏览
今日嚟到旺記冰室灣仔分店,叫咗個午餐,自家製叉燒日本滑蛋蛋飯,港幣$60!好快就有得食啦!員工服務幾好喎,雞蛋真係幾滑啊!全部都食晒!交通好方便好近地鐵站,下次會再嚟試其他嘢,下次可以試吓,特濃蕃茄湯午餐肉通粉港幣$56
2024-03-24
用餐优惠
信用卡優惠
  • 滑蛋叉燒飯
2024-01-04 2000 浏览
旺記除咗雞蛋叉燒or雞蛋蝦仁炒飯之外,其實個奶油豬都係非常值得推介,外脆內烘,奶油比例啱啱好,唔會太多唔會太少,均勻分佈成個麵包面,啖啖入口都食到奶油味。之前午餐加$5就食到,不過好可惜,宜家午市無再供應,為咗個奶油豬以前一星期一最少嚟兩次,無咗奶油豬之後,encore指數直線下跌到兩星期一次。希望旺記午市都推返個奶油豬出嚟,慰藉一吓附近一帶嘅上班族!
希望旺記午市都推返個奶油豬出嚟,慰藉一吓附近一帶嘅上班族!
2024-01-04
2023-12-28 1405 浏览
去到旺記冰室,首先吸引到我嘅,係一幅幅好可愛嘅貓貓插畫, 睇返個作者名,原來係居港日藉插畫家@shinonomeow畫嘅, 將本地元素,如女人街,旺記冰室等等融入貓咪插畫,非常可愛而又充滿親切感🐱🐱🐱🐱😍😍🥰🥰旺記魚介醬炒公仔麵🐟 $64整體味道似日式炒麵, 多咗魚介鮮味令味道層次豐富,公仔麵炒得乾身,醬汁完全融入炒麵,麵質軟硬適中,碟底唔見有油,足見師博火喉掌控出色。配料有鮑魚火腿絲及炒滑蛋, 口感豐富好味😛😛😛😊😊😀😀日本滑蛋蝦仁叉燒雙拼飯🦐🐷 $64旺記嘅炒蛋滑捋捋, 部分蛋漿依然停留喺最美嘅流質狀態,十分嫩滑, 一吸,滑蛋直接進入口腔,食到雞蛋最原始嘅香味。叉燒,蝦仁係幾夾嘅配菜,配合特製豉油,令整道菜變得不平凡😚😚😋😋😛😛😛愛爾蘭咖啡☕ 加配$4比較少見嘅飲品, 威士忌酒味不太重,唔飲得酒嘅都可以一試🥰🥰😜😜😜😊😊薑汁奶茶🍵加配$4另一款少見飲品, 入口有啲似薑埋奶, 多咗一份奶茶嘅回甘回香,唔錯嘅選擇🥰😍😀😀😀😊😊滑蛋確實係做得出色, 唔一定去排長龍先食到高質炒滑蛋嘅😜😜😜😁🥰🥰🥰

旺記魚介醬炒公仔麵🐟 $64

日本滑蛋蝦仁叉燒雙拼飯🦐🐷 $64

愛爾蘭咖啡☕ 加配$4

薑汁奶茶🍵加配$4

2023-12-19 1079 浏览
行過, 見到墟冚, 我就入左去啦!店內都多年輕旅客好開心打咭, QR code落單.我是沙嗲牛肉麵既粉絲, 見佢話自己係"招牌", 我咪點左, 早餐D: 招牌沙嗲牛肉雞湯公仔麵配牛油多士+4.3牛奶日本滑蛋+熱奶茶."招牌"沙嗲牛肉雞湯公仔麵: 味道只是屬正常, 十間茶餐廳, 都有8間茶餐廳做到此水準. 雞湯都係正常, 公仔麵係爽的, 可以的. 沙嗲牛肉味道也只是可以, 或者沙嗲未夠濃香, 牛肉是靚的.牛油多士: 麻麻.4.3牛奶日本滑蛋: 一般.熱奶茶: 一般.
行過, 見到墟冚, 我就入左去啦!
店內都多年輕旅客好開心打咭,
QR code落單.
我是沙嗲牛肉麵既粉絲, 見佢話自己係"招牌", 我咪點左,

牛油多士: 麻麻.
4.3牛奶日本滑蛋: 一般.
熱奶茶: 一般.
早餐D招牌沙嗲牛肉雞湯公仔麵
早餐D鮮牛油多士+4.3牛奶日本滑蛋+熱奶茶
题外话/补充资料: QR code落單.
2023-12-19
$43 (早餐)
2023-12-19 792 浏览
前排朋友介紹話返學成日食幾好食,一於試試佢👀👀👀都等咗超過15分鐘先入到去,有好多旅客🤔🤔朋友就推薦我試個招牌特濃蕃茄湯系列,最後就叫咗蕃茄湯午餐肉粒通粉配牛乳炒蛋及多士😆味道不過不失啦,不過上菜真係好快!蕃茄湯都幾濃郁,送到上嚟嘅時候仲係熱辣辣😎😎通粉份量都算多仲可以加底!🤣🤣不過個午餐肉就係炸嘅切粒午餐肉都幾乾下😆😆個炒蛋就正常發揮,少少below average 啦🤣🤣多士就冇乜特別正常一塊烘咗嘅包~Overall都不過不失,但再次嚟食我就唔會啦~~