2023-03-18 400 浏览
一早起身 唔知食咩好 最鐘意去明明食車仔麵 一定揀沙爹湯底 係會一撇醬加係個湯到 餸嘅話我通常揀芝士腸 響鈴<—- 吸D湯真係好正 蒜辣雞翼尖 雖然有時會有雪味 不過都接受到 個魚蛋都幾彈牙 加杯豆漿 正👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2022-10-11 678 浏览
位於北角的明明車仔麵,湯底同配料都同樣出色,份量夠,落單方便,上餐快,價錢合理。今次點左自選4餸套餐(甜酸齋、紫菜、柱候牛腩、燒汁豬軟骨),朋友就點左大什麵套餐(豬皮、豬紅、蘿蔔、魚蛋、花菇、豬腸),各有特色,超級好味,車仔麵一直都係香港人至愛。

2022-10-08
2022-06-16 811 浏览
放假天,一個人沒事做就出去走走,想著超掛念明明的蒜香雞翼尖,好的,於是出發。蒜香雞翼尖 煮得很入味,不會很辣,少少辣恰到好處。炸魚皮 車仔麵 魚蛋不算特別,只是份量超級大碗,一個女仔食唔晒,感覺有點浪費!- Thank you for visiting, and I wish you a pleasant day!感謝你的瀏覽,我希望你有愉快的一天!Thanks for your support
蒜香雞翼尖 煮得很入味,不會很辣,少少辣恰到好處。
炸魚皮

感謝你的瀏覽,我希望你有愉快的一天!
Thanks for your support
2022-06-15
2021-11-22 1275 浏览
嚟明明食嘢,通常都係要快食或者係得一丁友食飯嘅時候就會幫襯。通常嚟過四餸麵,$43 ,呢度出名係咖喱魷魚,食過一次無味,但之後再食咖喱味都好可以,玻璃魷魚爽口,有口感。另外亦都會叫瑞士雞翼,瑞士汁入味,雞翼有兩隻肉質肉質幾嫩,沒有雪味,隻雞翼都算幾大隻。流心蛋亦係呢度重點推介,可能呢度嘅流心蛋唔係太熟,狀態亦是較為液體不是有gel的那一種,所以都唔係成日叫。另一個個人嘅必叫的係滷水豬腸,滷得算入味,但有時裏面會有肥膏要整返出嚟先食得(不好意思要減肥所以要出此下策),油菜$15好大碟,白菜仔睇得出係菜苗幾好食。總括而言,呢度呢個價錢,又食飽個肚水準尚算唔錯,都算係咁

總括而言,呢度呢個價錢,又食飽個肚水準尚算唔錯,都算係咁
  • 咖喱魷魚
2021-11-16 689 浏览
呢排食得好西多,有時都要食d 平凡野,lunch 時去咗明明食車仔麵,平平地,三餸一麵都係38蚊,真係唔知去邊到搵到咁平既車仔麵,食飯時間唔使等位,我叫咗生菜,芝士腸同埋滷水雞翼,麵底係米粉,醬汁要沙爹醬。食物都快上枱,芝士腸咬落外皮脆,生菜爽口,而滷水雞翼都入味,佢既沙爹醬好大pat,味道開始食時有沙爹香味,食耐咗有花生味唔太辣,如果鍾意食辣既朋友應該要叫辣汁/蒜辣汁,我試過真係堅辣另外推介墨魚卷,蒜辣雞翼尖,咁抵食下次可以試下其他餸

另外推介墨魚卷,蒜辣雞翼尖,咁抵食下次可以試下其他餸
2021-11-16
2021-11-08 518 浏览
下午茶$30起,只限呢間分店! 包2種配料一個麵底~當然2款唔夠我食,最後選了4料一麵,$43! 湯底有6種,腩汁,辣汁,沙爹,滷水,咖哩~,麵有七種選了幼麵,可加底~份量已經非常大碗,唔洗加底都夠食~!30幾種選擇,選了4種! 台式貢丸,手工雲吞,滷豬皮,牛腩牛腩連筋位,幾肥美滷得軟嫩入味雲吞皮薄餡多,有3隻! 貢丸好大粒好彈牙,好有肉汁,湯底好濃好香,麵份量又多又好食豬皮乾淨好食,味道濃爽消費$50明明車仔麵專門店 (英皇道) 北角英皇道290-292號地舖
香港人🇭🇰点會未食過車仔麵先得嫁🤣午餐時間快靚正😏今次就食明明車仔麵🍜2:30有下午茶套餐三餸一麵🍜+一罐罐裝嘢飲🥤$38👍🏻👍🏻👍🏻超低食,啲員工就無咩禮貌🤦🏼‍♀️黑口黑面👱🏿‍♀️👱🏿‍♀️問多句都唔耐煩咁🙄🙄3餸1米粉👇🏻🔹滷水雞翼🐔好有滷水味,有小小偏甜,味道幾好食👍🏻🔸豬皮🐷豬皮整得好爽口,煮得唔會好硬👍🏻🔹豬大腸🐷豬大腸都係用滷水汁煮,豬腸唔會太多肥膏👍🏻

3餸1米粉👇🏻
🔹滷水雞翼🐔
好有滷水味,有小小偏甜,味道幾好食👍🏻
🔸豬皮🐷
豬皮整得好爽口,煮得唔會好硬👍🏻
🔹豬大腸🐷
豬大腸都係用滷水汁煮,豬腸唔會太多肥膏👍🏻
2021-05-18 651 浏览
係天后翻工,成日都聽同事推薦話呢間車仔麵超好食超好食,今日終於搵到機會由天后行過去北角咁遠去一試滋味三餸車仔麵($38)點餐紙上面選擇唔少,任選3餸都係38蚊,於是我叫左糖心滷蛋,墨魚卷同魚皮餃三款餸之後,我最中意嘅一定係糖心滷蛋,平時出面食車仔麵好少會有糖心蛋,而且最令人驚艷嘅係,就算上台之後唔係即食,十分鐘之後食都依然係糖心,而且鹵水味唔會好淡,而墨魚卷同魚皮餃係平時市面質素另一樣推薦嘅,係同事極力sell嘅烏冬面底雖然平時食車仔麵都一定係食辣汁+油麵,但基於同事sell到成個店員咁款,就一於信佢試一試新野而事實證明佢個烏冬面底係出乎我意料地好食,烏冬係幼身烏冬,煮得唔會過淋有少少彈牙,的確真係幾好食可惜腩汁味道偏淡,下次再食應該會試下咖喱汁不過以港島區黎講,$38蚊有個三餸車仔麵真係好抵玩,所以行經呢頭嘅朋友仔不妨一試~

三餸車仔麵($38)

另一樣推薦嘅,係同事極力sell嘅烏冬面底

可惜腩汁味道偏淡,下次再食應該會試下咖喱汁

2021-05-17
  • 糖心滷蛋
2021-04-16 531 浏览
午餐時間見到尼間餐廳,心血來潮想試一試。點左牛腩通菜蘿蔔粗面,牛腩入味,比想像中好,夠冧,又夠味。通菜正正常常,條條分明,乾淨企理。蘿蔔略嫌吾夠甜同冧,味道偏淡,至於湯底好一般咋,$38黎講普普通通一餐,吾好抱甘大期望就可以接受既。

2020-11-24 1135 浏览
今日無帶飯,又突然想食車仔麵,行遠少少都要喇。好彩今次無令我失望吖我叫咗 豬紅 咖哩魚蛋魚腐,墨丸油麵豬紅夠味又夠滑咖哩魚蛋雖然食5到咖哩味,但質感5錯魚腐係譚仔嗰隻墨丸同好多地方食到嘅5同,佢有少少彈牙,都有粒粒墨魚(應該係墨魚)但我就麻麻地,不過5難食嘅,可能個質感變咗有啲5慣仲有個麵好大碗!!!女仔應該會好飽!!可惜係我圈咗腩汁,阿師傅睇漏眼無比到,同埋油麵因為我攞走,所以林咗少少,堂食應該 perfect好耐都食5到好食嘅車仔麵,周圍去試真係好痛苦,而家終於搵到間可以再食嘅,實在太滾動喇好開心吖**我5係堂食,所以啲評分星星我就只比3粒,因為等緊外賣嗰陣都睇到舖頭狀況,都企理整齊嘅。
今日無帶飯,又突然想食車仔麵,行遠少少都要喇。
好彩今次無令我失望吖

四餸車仔麵

我叫咗 豬紅 咖哩魚蛋
魚腐,墨丸油麵
豬紅夠味又夠滑

咖哩魚蛋雖然食5到咖哩味,但質感5錯
魚腐係譚仔嗰隻

)但我就麻麻地,不過5難食嘅,可能個質感變咗有啲5慣

仲有個麵好大碗!!!女仔應該會好飽!!

好開心吖

2020-11-24
1 分钟 (外卖自取)
四餸車仔麵
2020-10-16 890 浏览
✔️食過多次!✔️好好味✔️三餸一麵$37。 四餸一麵$42✔️好抵推薦😋✔️辣汁(鐘意食辣嘅一定要試!✔️咖哩魷魚🦑(好入味好香✔️滷水雞翼(少甜(兩件(入味✔️豬紅(唔會有腥味👍🏻✔️溏心蛋(有流心(好食✔️柱候牛腩(好入味(值得一試(但個人認為有少部分肥✔️其他餸都唔錯✔️午市去有時會多人但唔駛排好長龍(稍等幾分鐘✔️服務態度好✔️上麵速度快(唔多人嘅話可能5-10分鐘左右就上到👍🏻✔️衛生環境好但有少少迫不過整體好好,值得一試👍🏻😋又抵食又好食
✔️食過多次!
✔️好好味
✔️三餸一麵$37。 四餸一麵$42
✔️好抵
推薦😋
✔️辣汁(鐘意食辣嘅一定要試!
✔️咖哩魷魚🦑(好入味好香
✔️服務態度好
✔️上麵速度快(唔多人嘅話可能5-10分鐘左右就上到👍🏻
✔️衛生環境好
但有少少迫
不過整體好好,值得一試👍🏻😋又抵食又好食

午餐
2020-08-15 835 浏览
有朋友話我知炮台山呢間明明車仔麵喺灣仔都有一間,仲話都幾好食添,咁我就去試吓啦,2:30下午茶$37三餸麵送嘢飲,都算幾抵🙂魚皮餃~皮唔會太厚,好食芝士腸~無特別蒜辣雞翼尖~整得好入味,蒜蓉味唔會太勁,好鍾意食😋辣汁~個味幾正,不過就重手咗少少囉,差啲辣到食唔到招牌麵~$56有6個餸咖喱魷魚~正牛腩~夠’林‘,不過瘦咗少少,都可以糖心蛋~糖心整得幾好,但係凍嘅,本人唔多識欣賞酸齋~唔知係變壞咗嗰啲酸定係佢本身嘅酸😖怪怪地,咬咗兩啖無再食雞翼~都係好食嘅個汁揀咗蒜辣汁,幾好味,少少辣

魚皮餃~皮唔會太厚,好食
芝士腸~無特別
蒜辣雞翼尖~整得好入味,蒜蓉味唔會太勁,好鍾意食😋
辣汁~個味幾正,不過就重手咗少少囉,差啲辣到食唔到

招牌麵~$56有6個餸
咖喱魷魚~正
牛腩~夠’林‘,不過瘦咗少少,都可以
糖心蛋~糖心整得幾好,但係凍嘅,本人唔多識欣賞
雞翼~都係好食嘅
個汁揀咗蒜辣汁,幾好味,少少辣
2020-08-09 687 浏览
《足料抵食車仔麵🥳》———————————————-#明明車仔麵專門店 🍜車仔麵抵食就大家都知嫁啦,但係今次要介紹俾大家嘅呢間就真心超抵。 今次我哋有用網上外賣平台嘅外賣自取,滿$80就有六折,計返條數抵上加抵👍🏻-招牌面超級足料,有成六款餸,包括魚皮餃、魷魚、牛腩、糖心蛋、酸齋同雞翼。裏面最值得稱讚嘅係牛腩,牛腩好容易就煮得好韌好柴,佢每舊都有帶點肥肉,口感一流。最驚喜嘅係個蒜辣汁🧄,配埋河粉,入晒味,冇得輸!-自選三餸車仔麵我哋就揀咗燒汁豬軟骨、肥牛、雲吞配沙嗲汁公仔麵,沙嗲汁好惹味,每款餸嘅份量都非常之多,相當飽肚🤪-因為疫情關係,我哋就冇坐低食啦,但佢嘅裝修都相當懷舊復古,都幾特別,遲啲有機會都可以入去坐低食。-⭐ 參考價錢︰(已折扣-🐼外賣自取六折)招牌麵:$40自選三餸車仔麵:$29-🍌抵deal指數:9/10💰人均消費:$35
《足料抵食車仔麵🥳》
———————————————-
#明明車仔麵專門店 🍜
⭐ 參考價錢︰(已折扣-🐼外賣自取六折)
招牌麵:$40
自選三餸車仔麵:$29
🍌抵deal指數:9/10
💰人均消費:$35
2020-08-08
5 分钟 (外卖自取)
2020-06-09 846 浏览
同事提議今日食平少少~~所以我地揀左食車仔麵!黎個大合照先📸三餸: $37 ; 四餸: $42 講下我地推介既餸啦💁🏽‍♀️🌟溏心滷蛋每次黎都會點 就好似食拉麵咁 有半隻溏心蛋都會覺得開心d咁🤭流心既程度每次都唔會令人失望!🌟蠔皇花菇未食過車仔麵既冬菇咁厚身又大粒 又炆得入味!🌟瑞士雞翼同事表示非常入味! 不錯吃 可以一試的💁🏽‍♀️👌🏼燒汁豬軟骨炆得好軟腍但唔係好食得出燒汁味!👌🏼韮菜餃略嫌韮菜唔夠多啊 不過如果鍾意肉多過菜既 不妨一試啊 味道ok又大粒!有待改善的🤔👉🏼魚腐之前有同事食過 今次都有另一個同事食都覺得味道有d怪 有腥味!湯底方面💁🏽‍♀️平時都幾食得辣既同事加左辣汁🌶但最後辣到食唔哂碗麵😛呢度仲有玻璃既支裝飲品!有維他奶、麥精、汽水等等唔知有冇人同我一樣都係覺得用玻璃樽係特別好味架呢? 😋整體黎講💁🏽‍♀️呢度有幾多唔係現成白烚既餸揀炮台山無咩地方食到呢個質素既車仔麵 所以呢度值得長期幫襯啊😀
同事提議今日食平少少~~
所以我地揀左食車仔麵!
黎個大合照先📸
三餸: $37 ; 四餸: $42
講下我地推介既餸啦💁🏽‍♀️

🌟溏心滷蛋
流心既程度每次都唔會令人失望!

🌟蠔皇花菇
未食過車仔麵既冬菇咁厚身又大粒
又炆得入味!

🌟瑞士雞翼
同事表示非常入味!

不錯吃 可以一試的💁🏽‍♀️
👌🏼燒汁豬軟骨
炆得好軟腍
但唔係好食得出燒汁味!

👌🏼韮菜餃
略嫌韮菜唔夠多啊
不過如果鍾意肉多過菜既 不妨一試啊
味道ok又大粒!

有待改善的🤔
👉🏼魚腐
之前有同事食過 今次都有另一個同事食
都覺得味道有d怪 有腥味!

湯底方面💁🏽‍♀️
平時都幾食得辣既同事加左辣汁🌶
但最後辣到食唔哂碗麵😛

呢度仲有玻璃既支裝飲品!
有維他奶、麥精、汽水等等
唔知有冇人同我一樣都係覺得用玻璃樽係特別好味架呢? 😋

整體黎講💁🏽‍♀️
呢度有幾多唔係現成白烚既餸揀
炮台山無咩地方食到呢個質素既車仔麵
所以呢度值得長期幫襯啊😀
2020-05-17 455 浏览
明明個門口有啲難搵,係五洲大廈右邊(近炮台山方向),即明星酒家門口隔離入去一兩個鋪位左右,但未行到已經聞到好香嘅味道。推開門,會見到一排排 幾十個位,好易拎位,坐低望住Menu有啲眼花繚亂,樣樣都想食。我食過咁多次,極力推薦「瑞士雞翼」、「沙嗲汁湯底」同埋「油菜一碟(白菜仔跟腩汁)」,其他餸都好吸引,等你自己去品嚐啦,我食咗咁多次都仲未食哂啲配搭。當然老闆都定咁幾款配搭,等你唔駛諗得咁辛苦。不過留意返佢係由三餸起跳㗎!

2020-05-12
  • 瑞士雞翼