餐厅: 明珠冰室
资讯:

2019-08-18 380 浏览
服務差,超難食,不衞生,仲有幾個老細係藍絲😡😡😡 上星期同女朋友去,一入去等佐五分鐘無人理。 終於有伙記理,一嚟就裝我女朋友雙腳,因為佢著短裙😡 之後仲見到去鼠🤮🤮🤮千萬唔好去😷😷😷
服務差,超難食,不衞生,仲有幾個老細係藍絲😡😡😡
千萬唔好去😷😷😷
2019-08-07
2019-06-02 396 浏览
呢頭其實有唔少好野食,但終於出現我最期待既冰室。比起同一區既茶記唔同既係,呢度環境真係好乾淨!我黎食果陣係午餐時間,叫左個碟頭飯食。味道都ok。係一個落街食飯既唔錯選擇。

2019-05-15 279 浏览
下午茶時間經過,對於本身也是常餐迷的我,對常餐要求已經好高,正常普通茶餐廳既常餐已經唔會食,見到依間個常餐係配迷你菠蘿油咁得意嘅配搭,於是就去試吓啦。早餐同其他時間嘅常餐分別係$35同埋$40嘅分別,今日食完有得揀嘅我早餐先嚟啦。常餐通常好多餐廳都有叉燒意粉/通粉/面,但係我就好少會揀呢個組合,因為通常啲叉燒都係向啲燒臘舖買,九成九時間都係食得落口但唔會好食,就算係啲燒味茶餐廳有自製燒味我都唔會叫,因為通常個多士同埋炒蛋都唔掂,太興個常餐係ok但係又冇叉燒面食,所以同時間係燒味粉絲嘅我絕對唔會揀叉燒。咁我最後叫咗個雞翼麵,凍奶茶。凍奶茶先來,有淡淡的茶味加上少少嘅澀味,雖然用咗紅白淡奶但係唔滑又唔香,飲到一半已經好淡。所以我成日覺得奶茶冰鎮係最好的。雞翼就係兩隻細細地炸過有少少乾身冇味既炸雞翼。個面係好耐冇食過嘅福字麵,福字麵本身點煮都會偏琳身,勝在夠平,有得揀點都唔會揀福字麵,寧願大光麵。蛋算係滑,火腿普通,最特別嘅菠蘿油有再爐烘一烘,還有點脆口,牛油夠凍,雖然個包唔算鬆軟,但都還可以。整體除咗個蛋都OK之外,其實都係一般,這個價錢來說. 正常既。

咁我最後叫咗個雞翼麵,凍奶茶。

2019-04-30 221 浏览
第一次黎食,見到人流都幾多,叫左個常餐,叉燒通粉,湯底唔錯,有火腿同炒蛋,仲有細既菠蘿油,不過個菠蘿包有d淋。另外叫左茶走,好滿足。係店外望到有個玻璃櫃,入面有樽裝朱奶!下次想試!
2019-04-22 196 浏览
今日去粉嶺做d野,還掂未夠鐘,搵間茶記食早餐先,呢間野朝早都幾多人,都等左十分鐘先有位,一入去d侍應都好有禮貌,會同你講早晨,好過好多黑口黑面既餐廳,食都都係一般冰室野,火腿炒蛋,雪菜肉絲面,凍奶茶,味道都不過不失,唯一唔同係早餐唔係跟方包,係跟迷李波蘿油對我呢個波蘿包愛好者,真係加唔小分,波蘿包微溫,牛油冰凍正!!另外杯奶茶都好味
對我呢個波蘿包愛好者,真係加唔小分,波蘿包微溫,牛油冰凍
正!!另外杯奶茶都好味

2019-04-19
$35 (早餐)
2019-01-10 361 浏览
最近聯和墟開咗一間新嘅冰室,今日終於入去一試,2點左右可能過左食飯時間,都都唔太多人,但又唔係無咩人喎,坐低叫咗一個常餐:有一個迷你菠蘿油,炒蛋,一塊火腿,一碗沙嗲牛肉通粉,一杯熱檸水。等左2分鐘唔夠就上左一杯檸檬水,3分鐘唔夠又上左碗沙嗲牛肉通粉,隔多一陣再上埋碟炒蛋火腿迷你菠蘿油。上菜速度好快👍🏻👍🏻👍🏻夠熱👍🏻👍🏻👍🏻菠蘿油夠熱好味,係細個啲啫🤣炒蛋好滑好好食👍🏻👍🏻沙嗲牛肉通粉食到有花生碎,我鐘意,而且唔係太辣都幾香杯熱檸水有4塊檸檬,出面最多3塊,呢度真係唔錯唔錯。
有一個迷你菠蘿油,炒蛋,一塊火腿,
一碗沙嗲牛肉通粉,一杯熱檸水。

等左2分鐘唔夠就上左一杯檸檬水,
3分鐘唔夠又上左碗沙嗲牛肉通粉,
隔多一陣再上埋碟炒蛋火腿迷你菠蘿油。
上菜速度好快👍🏻👍🏻👍🏻夠熱👍🏻👍🏻👍🏻

菠蘿油夠熱好味,係細個啲啫🤣
炒蛋好滑好好食👍🏻👍🏻
沙嗲牛肉通粉食到有花生碎,我鐘意,
而且唔係太辣都幾香
杯熱檸水有4塊檸檬,出面最多3塊,呢度真係唔錯唔錯。
2019-01-10
  • 沙嗲牛肉通粉
  • 炒蛋
2019-01-02 226 浏览
其實張相有個菠蘿包,不過餓得濟食左先影,呢間平時朝早都排滿人,今日假期早出門口先唔洗排隊,不過都要搭枱。因為茶記早餐都係咁上下,所以都好難話好特別,但感覺佢地食物用心,所有食物都好熱咁上到枱面,天氣凍,食熱野開心好多
沙牛麵早餐
2018-12-25
早餐
2018-12-03 266 浏览
試左個叉燒雙蛋飯和沙爹牛米餐,有火腿,滑蛋,菠蘿油 跟餐。1)沙爹牛米屬正常 ,但個滑蛋真係滑,有蛋汁。 個樣已經好吸引。 最值得一提係個菠蘿油。 $34 餐 仲有個脆既菠蘿油。2)叉燒雙蛋飯 (鼓油汁)鼓油汁唔係生抽亦唔係美極, 相信廚師自己制過個鼓油汁,加埋蛋黃汁撈飯,好親切既味道。 叉燒先係重點, 雖然同我認知既燒味鋪既叉燒有出入,有種炭燒既味道,相當特別。+$8 有維記樽裝鮮奶,而家係餐廳仲有樽裝鮮奶架咩?
試左個叉燒雙蛋飯和沙爹牛米餐,有火腿,滑蛋,菠蘿油 跟餐。

跟餐  火腿滑蛋菠蘿油

2)叉燒雙蛋飯 (鼓油汁)

招牌叉燒雙蛋飯

+$8 有維記樽裝鮮奶,而家係餐廳仲有樽裝鮮奶架咩?
2018-12-02
午餐
跟餐  火腿滑蛋菠蘿油
招牌叉燒雙蛋飯
  • 叉燒雙蛋飯
  • 沙爹牛米
2018-11-05 570 浏览
食咗一間試業中嘅冰室,見到咁多人排隊,我梗係唔執輸喇!有冰室當然唔少得枝裝牛奶同汽水喇!佢地餐牌唔多選擇,但早餐去到12點㗎!睇吓個蛋同菠蘿包!好吸引呀!而枝裝奶嘅味,唔可以有嘢代替到㗎囉!個雪菜肉絲米都好夠味,份量正常!見到侍應們都係非常年青,應該係幾個年青人夾手夾腳開嘅!講到明係試業中,當然會有少少唔順暢,漏單呀!上錯嘢呀!入客慢呀!通通都有,但佢地對客人都好有禮貌,令到客人都嬲佢地唔落!希望佢地keep住呢份禮貌同對工作嘅熱度喇!
食咗一間試業中嘅冰室,見到咁多人排隊,我梗係唔執輸喇!

有冰室當然唔少得枝裝牛奶同汽水喇!

佢地餐牌唔多選擇,但早餐去到12點㗎!

個雪菜肉絲米都好夠味,份量正常!