2008-11-22 136 浏览
下午3 點多才吃午餐,走進明輝內,$31 元正有飯有餐飲有時菜,正常價錢粟米斑腩飯:portion 頗大,該有一碗半白飯,有五至七塊斑腩,可惜炸粉有點過厚;粟米芡汁夠多,可以撈足全碟飯,味道不過不失生菜全走:本身是要菜心的,阿姐落單後五分鐘走回來說菜心SOLD OUT,難道是天氣開始轉冷所以菜心特別受歡迎? 生菜分量約有一碗,不像某些茶記,只得3,4 條菜還要收$9 !!! 說回生菜,雖是全走,但仍然翠綠,沒有過熟熱好立克:超好飲!! 小妹試過遇上不計工本的熱holick,又杰又甜,喝了少許便覺得反胃,這兒的holick 濃淡適中,可以嚐出是有心之作。一直覺得即沖飲品是最易也最難做得好的飲品,就是一杯有誠意的holick,就已經值得給笑面了

誠意holick
斑腩飯
誠意holick
2008-09-16 84 浏览
今日同班兄弟食lunch,佢地話呢間野0的外賣唔錯,咁就試下啦﹗$28有飯有湯有野飲,價錢都ok,簡簡單單要了個A餐黑椒雞扒腸仔飯﹗我鍾意佢個雞扒是炸過的,夠香,不過佢個汁真係過份黑椒了...........講真我都唔算係食唔到辣的人,但食兩啖飯之後個口竟然麻痺了...辣得要命﹗兄弟都係如此說,佢仲誇張到飲左半支水﹗湯是黃瓜味精湯,普普通通﹗

湯是黃瓜味精湯,普普通通﹗
2008-08-15 83 浏览
牛頭角區的夜市不算熱鬧,比起鄰近的觀塘區便相對淡靜,尤其下半年後當牛頭角下邨拆卸之後,夜市會更蕭條;而且,兩大商場德福及淘大營業時間都不會太晚,要吃宵夜的朋友只好光顧一些私家樓宇或屋苑的食肆。明輝便是其中之一二,這間茶餐廳營業時間至凌晨時份,讓好些夜鬼都可以大快朵頤;它的麵餐和全日供應的常餐都算便宜,都是二十多元左右,餐茶更可改油菜,適隨專便;晚飯套餐則水準不一,三十多四十元一客,但時好時壞,不過要天天轉款,保持水準就不容易,尤其一些單身一族,對飲食都不講究,但求一餐飽肚便心滿意足;傳統式的茶餐廳這區不太多,明輝對一般草根階層來說已是一間大眾飯堂了!

(非会员)
2008-07-26 48 浏览
老細兩公婆態度幾好!食物又唔算太差,價錢係而家黎講算係抵D奶油多真係幾好味
老細兩公婆態度幾好!
食物又唔算太差,價錢係而家黎講算係抵
D奶油多真係幾好味
  • 奶油多
2007-11-12 36 浏览
環境:有人食煙xx(叫一碗牛雜麵,味道普通。之後再叫一杯茶酒,普通。埋單,價錢可以接受。
環境:有人食煙xx(

叫一碗牛雜麵,味道普通。之後再叫一杯茶酒,普通。
埋單,價錢可以接受。