2011-05-31
好野!終於有新野食喇,上次聖誕冬季果期D新野已經試完又食再食喇,唔知點解果期果幾個月好似過得好慢咁,定係出得唔夠多野食呢?冇新野食真係好慘哩~~今次都覺得新食唔係好多架,包類和甜點各4款,真係容乜易就試勻丫!而家希望款款都好食,能讓我可一試再試都唔厭就好了。<荔枝慕司 Lychee Light Cream Cake ($29)>夏天食荔枝,Starbucks係咪第一次用上荔枝作甜品呢?我本身唔食荔枝嘅,不過係Starbucks咯,都要試吓嘅~~嘿!頂層一粒荔枝果肉藏入荔枝果凍內,幾靚仔,果凍好有荔枝味,好清新,算幾甜。果凍內層是冇乜果味的海綿蛋糕,一層一層到輕軟的荔枝慕司,的確好有荔枝味,幾清香又唔會過甜都幾恰當,好味。<黑松露野菌火腿卷 Wild Mushroom & Ham Wrap with Black Truffle ($38)>每次都係試新Cake,今次倒不如試吓多D其他新食啦,見到呢個卷好靚仔,餡料又好似好豐富喎,最正係有薯片係側邊,即時令我更想食喇....哈哈哈!!我鍾意食墨西哥卷皮,所以對呢舊野特別有興趣,其他三文治就唔會試架喇,卷內餡料真係好多,有兩種菜、菇菌同厚火腿
而家希望款款都好食,能讓我可一試再試都唔厭就好了。
果凍內層是冇乜果味的海綿蛋糕,一層一層到輕軟的荔枝慕司,的確好有荔枝味,幾清香又唔會過甜都幾恰當,好味。 <黑松露野菌火腿卷 Wild Mushroom & Ham Wrap with Black Truffle ($38)>
我鍾意食墨西哥卷皮,所以對呢舊野特別有興趣,其他三文治就唔會試架喇,卷內餡料真係好多,有兩種菜、菇菌同厚火腿條,好味,唔知係咪我未食過黑松露所以唔知咩味呢?佢話有黑松露醬係卷內,我又真係唔覺喎!?雖然係咁,都覺得呢個卷幾好食,不過最好食都係側邊果堆Lays鹽味薯片同塊墨西哥卷皮囉...哈! <咖啡撻 Coffee Tart ($10)>
09年夏季推出嘅咖啡撻喔,雖然你只有都爹利街冰室同海洋中心先有得食,好彩你依舊係到冇被淘汰,突登外賣拎去其他分店,實在太愛你喇,總之有你係到一日,我都會繼續食你架!
<榛子咖啡卷 Coffee Hazelnut Roll ($12)>
出咗超過一年多了,真係好彩佢冇被淘汰,因為Starbucks定期出嘅蛋糕都係限定架嘛,點知係上年3月冇被介紹過而無啦啦推出後就生存到而家,真係好。
雖然你每隔幾個月就變細咗,榛子Cream又少咗,不過我就係鍾意而家冇咁多Cream的你,價錢又依舊,希望你繼續生存,雖然你唔係我每次的第一選擇,但每逢試完新野冇野好揀時我一定係揀你架!真心覺得好食。