2024-12-04 867 浏览
原蝦燒賣皇燒賣大粒,蝦爽口,味道不錯!⭐️⭐️⭐️⭐️老乾媽蒸鳳爪鳳爪入味,份量足夠,好味!⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️招牌酥皮焗大蛋撻上枱時仍然熱辣辣,蛋味濃郁,推薦!⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️櫻花蝦銀蘿脆皮腸這款腸粉很特別,入面脆脆的,很好吃!⭐️⭐️⭐️⭐️趣緻荔枝百花球賣相吸引,入面有蝦肉,十分彈牙!⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️平日中午去飲茶,不用等位,即時入座,當日入座約7成滿,上菜速度快,員工招呼也不錯,點心種類亦很多。
原蝦燒賣皇
燒賣大粒,蝦爽口,味道不錯!
⭐️⭐️⭐️⭐️

老乾媽蒸鳳爪
鳳爪入味,份量足夠,好味!

招牌酥皮焗大蛋撻
上枱時仍然熱辣辣,蛋味濃郁,推薦!

櫻花蝦銀蘿脆皮腸
這款腸粉很特別,入面脆脆的,很好吃!
⭐️⭐️⭐️⭐️

趣緻荔枝百花球
賣相吸引,入面有蝦肉,十分彈牙!

2024-12-03 813 浏览
約咗舊同學們吃生日飯,揀咗星海薈的大閘蟹歺,價格和食物都合理,比想像中好,因為通常蟹歺啲🦀都冇期望,竟然賣相和味道都合格!尤其蟹粉小籠包,味道濃厚不「膩」,但個翅湯就咸咗啲,個歺份量十足,我哋幾乎連甜品都吃不下,整體來說,個歺都算值得,可以一吃😋
题外话/补充资料: 絶對沒有收取任何優惠,亦非試食活動!
2024-11-25
  • 蟹粉小籠包
今晚來銅鑼灣的【星海薈】 就在利舞台,還有專門的電梯上去!裝修豪華,一進門大弧形樓梯,樓頂高很氣派,舞台也很漂亮大氣🌟剛好有人訂了包間,發現還能唱k🤩 很適合各種宴會 可年會 婚禮 謝師宴 滿月宴…不過因為可以唱k,個癮一般般,成個環境都算比較嘈,如果介意就唔好book佢哋宴會大廳——————‼️重點黎了‼️甜品我地點左推介嘅「焗西米布甸」外觀睇落冇咩問題(完整),但係一挖開就發現有一隻小動物埋喺入面🤮🤮🤮應該係🪰果蠅!!!同服務員講仲話係頭先飛入去,我喺碗底挖出黎你覺得會點飛得入? 換菜品仲同經理都係繼續咁講⋯⋯⋯公道評論,其他菜品 口味中規中矩,唔會特別差,但係都唔係特別好

——————
‼️重點黎了‼️
2024-11-15 975 浏览
同屋企人去飲茶🫖搵到好靚嘅地方~一入到去有條好長嘅樓梯!感覺非常華麗💕寬敞,還有好大嘅舞台💫仲有包廂🎤適合 Annual Dinner,冬至/ 晚飯聚會🎈星海薈既下午茶時段有優惠同新菜式🌟值得試吓💁🏼‍♀️呢排係食蟹嘅季節,@the.starview 出左3款用蟹製造嘅菜式💕🦀蟹彩小籠包超級爆餡爆汁,好大粒小籠包,入面好多汁好juicy🤭蟹肉味香濃,倍感滋味。🦀蟹粉蔥花餅蔥花餅好脆口,夾咗好多蟹粉係入面,每一口滿足同好鬆軟!🦀蟹粉蝦多士每一塊蝦多士,都炸到脆卜卜,然後再點上他們特製的蟹粉醬!蟹粉入邊還有很多蟹膏蟹肉。真係勁正🌟除咗限定蟹肉點心之外,當然還有其他款式🚩鮮蝦炸雲吞,水晶鮮蝦菠菜餃,老乾媽蒸鳳爪,南翔小龍包,蜜汁叉燒腸,雪山叉燒焗餐包,星海薈蝦餃皇趣緻荔枝百花球等等☝🏻佢哋嘅點心都做得非常精緻,而且味道方面亦都唔錯!而且仲要好抵食添🤭如果你哋都想搞Annual dinner或者大型嘅宴會,都值得嚟呢度,佢哋仲有唔同嘅分店㗎💁🏼‍♀️#晚飯 #婚宴 #酒樓 #酒樓擺酒 #中菜 #香港粵菜 #香港聚會

星海薈既下午茶時段有優惠同新菜式🌟值得試吓💁🏼‍♀️

🦀蟹彩小籠包
🦀蟹粉蔥花餅
蔥花餅好脆口,夾咗好多蟹粉係入面,每一口滿足同好鬆軟!
🦀蟹粉蝦多士

2024-11-07 984 浏览
茶樓飲茶食點心要好食🤤最鍾意當然系環境要夠舒服💜一入到就見到條裝潢典雅既長樓梯🌟舉辦宴會包場✨百日宴✨婚禮✨團體聚會及社團聚會👍🏻真系幾唔錯🩷趣緻荔枝百花球超級推薦👍🏻外型真的跟荔枝一樣😂內饀滿滿新鮮蝦肉🍤 外層經過油炸🔥形成金黃色酥脆外皮💥充滿濃郁蝦鮮味~口感柔軟滑嫩🩷鮮蝦炸雲吞雲吞皮薄韌香脆💥內餡鮮蝦柔軟相結合~味道鮮嫩可口💜蟲草花上湯鮮竹卷鮮竹卷配搭蟲草花湯底鮮甜無比🤤腐皮柔韌~餡料滑嫩👍🏻🩷宮廷藥膳鳳爪炖煮過的鳳爪變得非常軟嫩✨肉質彈牙🌀吸滿藥膳香氣💨風味獨特💜碧玉鮮蝦腸粉滑嫩腸粉皮質地柔滑☁️薄而韌~脆嫩蝦肉鮮甜美味
茶樓飲茶食點心要好食🤤最鍾意當然系環境要夠舒服💜

炖煮過的鳳爪變得非常軟嫩✨肉質彈牙🌀吸滿藥膳香氣💨風味獨特

💜碧玉鮮蝦腸粉
滑嫩腸粉皮質地柔滑☁️薄而韌~脆嫩蝦肉鮮甜美味
2024-10-18 1495 浏览
▫️放假同屋企人去左銅鑼灣一間幾華麗嘅酒樓飲茶~裝修佈置好有擺酒feel好grand🤣 黎呢到宴會都唔錯😼 而且點心都幾精緻,撞岩下午茶時間都幾抵食😆🫖 下午茶茶位 $15/位🦀 蟹粉小籠包 $38▫️小籠包一籠一粒!內餡充滿蟹粉而且爆晒汁😳 夾起要小心啲,如果唔係就會好似我咁滴走晒啲汁🫠🦀 蟹粉蝦多士 $68▫️估唔到係成兜蟹粉上😂 可以直接加落蝦多士食,大大啖蟹粉好滿足🥰🌸 趣緻荔枝百花球 $38▫️造型好靚真係成粒荔枝咁🤣 咬開先知係蝦膠,都幾彈牙~🐣 雞粒鮑魚酥 $38/ 隻▫️成粒鮑魚好足料😳 而且煮得幾淋,酥皮仲好脆!🥟 星海薈蝦餃皇 $32▫️蝦餃皮加左金箔點綴好精緻✨ 入面包住大大粒鮮蝦幾好食🦐 🦐 櫻花蝦銀蘿脆皮腸 $38/雪山叉燒焗餐包 $30/桂花蜜脆麻花 $18▫️軟糯腸粉包住銀蘿脆脆,外軟內脆口感好豐富😋 叉燒餐包裝滿香甜叉燒🥸 脆麻花口感香甜,食落有啲似蛋散🤣🥭 芒果楊枝甘露 $42/生磨蛋白杏仁茶 $38▫️楊枝甘露幾多芒果肉,但偏多奶~杏仁茶都幾滑,杏仁味幾香🫶🏻

🫖 下午茶茶位 $15/位

🦀 蟹粉小籠包 $38

🦀 蟹粉蝦多士 $68

🌸 趣緻荔枝百花球 $38
▫️造型好靚真係成粒荔枝咁🤣 咬開先知係蝦膠,都幾彈牙~

🐣 雞粒鮑魚酥 $38/ 隻
▫️成粒鮑魚好足料😳 而且煮得幾淋,酥皮仲好脆!

🥟 星海薈蝦餃皇 $32
▫️蝦餃皮加左金箔點綴好精緻✨ 入面包住大大粒鮮蝦幾好食🦐

🦐 櫻花蝦銀蘿脆皮腸 $38/
雪山叉燒焗餐包 $30/
桂花蜜脆麻花 $18

🥭 芒果楊枝甘露 $42/
生磨蛋白杏仁茶 $38

星期日歎茶~喺銅鑼灣剪完頭髮,銅鑼灣食嘢我自己去攞位先,侍應生知道,我一個人攞三個位,好緊張話90分鐘交枱講咗幾次🤣 放心我哋一定交到😊坐低,叫咗茶之後佢放咗一個大煲🍵 同一壺滾水~我呆咗一呆,原來係要自己再淥一次啲餐具即係驚我哋唔信佢,要親自處理😅我心諗:點解唔用紫外光燈呢?🔸#鳳爪排骨飯 原個煲仔上,飯粒粒分明,又有飯香排骨都好多,鳳爪有兩隻咁大煲都好抵👍🔸#星海會蝦餃王有金箔喺上邊,更顯高貴皮薄,蝦肉彈牙;40幾蚊有四件其實好抵食👍🔸#雪山焗叉燒餐包 外皮香脆鬆軟,一口咬下入邊嘅叉燒好多空氣感,唔錯🔸#厚切叉燒腸粉 腸粉皮都算鬆軟,唔會c實實鍾意叉燒腸粉裏面嘅芫荽有少少喺裏面提香,令到成件腸粉更加出色🔸#黑蔗糖馬拉糕鍾意原籠上嘅馬拉糕鬆軟又帶着淡淡的甜味🔸#老乾媽蒸鳳爪 正常鳳爪嘅味道,鳳爪亦都腍身唔會太硬#值得一提係我飲嘅係壽眉#佢嘅茶葉絕對唔少#飲得濃茶嘅我都要不停加滾水溝淡#正常一間嘅酒樓
星期日歎茶~

喺銅鑼灣剪完頭髮,銅鑼灣食嘢
我自己去攞位先,
侍應生知道,我一個人攞三個位,好緊張話90分鐘交枱
講咗幾次🤣 放心我哋一定交到😊

坐低,叫咗茶之後
佢放咗一個大煲🍵 同一壺滾水~
我呆咗一呆,原來係要自己再淥一次啲餐具
即係驚我哋唔信佢,要親自處理😅
我心諗:點解唔用紫外光燈呢?

🔸#鳳爪排骨飯
原個煲仔上,飯粒粒分明,又有飯香
排骨都好多,鳳爪有兩隻
咁大煲都好抵👍

🔸#星海會蝦餃王
有金箔喺上邊,更顯高貴
皮薄,蝦肉彈牙;40幾蚊有四件其實好抵食👍

🔸#雪山焗叉燒餐包
外皮香脆鬆軟,一口咬下入邊嘅叉燒
好多空氣感,唔錯

🔸#厚切叉燒腸粉
腸粉皮都算鬆軟,唔會c實實
鍾意叉燒腸粉裏面嘅芫荽
有少少喺裏面提香,令到成件腸粉更加出色

🔸#黑蔗糖馬拉糕
鍾意原籠上嘅馬拉糕
鬆軟又帶着淡淡的甜味

🔸#老乾媽蒸鳳爪
正常鳳爪嘅味道,鳳爪亦都腍身唔會太硬

#值得一提係我飲嘅係壽眉
#佢嘅茶葉絕對唔少
#飲得濃茶嘅我都要不停加滾水溝淡
#正常一間嘅酒樓
2024-10-07 1513 浏览
位於銅鑼灣利舞臺酒家《星海薈》裝橫富麗堂皇,一入去就見到一條華麗嘅樓梯同水晶燈,好適合宴會包場/百日宴及辦婚宴等等,一定唔會失禮下午茶嘅點心好多樣化,又有特式ღ趣緻荔枝百花球 $38好趣緻,荔枝造型,外層脆卜卜,入面放滿新鮮爽彈嘅蝦肉,好有口感ღ雞粒鮑魚酥 $38@面頭嘅鮑魚入口軟滑彈牙,下層嘅雞粒酥咬落香酥惹味ღ星海薈蝦餃皇 $32蝦餃晶瑩剔透,加上面頭嘅金箔更高貴吸引🤩蝦肉新鮮爽口ღ南翔小籠包 $30小籠包有3粒,每粒都有滿滿肉汁,肉餡食落鮮香十足!ღ蒜香芥末明蝦角 $38蝦角脆卜卜,入面嘅蝦肉同樣新鮮又彈牙,加上芥末味香濃,好滋味ღ櫻花蝦銀蘿脆皮腸 $38外層柔軟嘅腸粉包住銀蘿脆皮入口脆身,銀蘿脆皮層次十足,加上櫻花蝦,口感豐富ღ 老乾媽蒸鳳爪 $30鳳爪大大隻,蒸得好淋,醬汁好入味用老干媽醬汁調味,味道濃郁ღ甜品杞子桂花糕 |鮮芒果布丁|芒果楊枝甘露|甜品都有好多選擇😍揀咗3款,杞子桂花糕味道清甜可口,鮮芒果布丁充滿濃郁鮮芒果香,口感滑溜,芒果楊枝甘露香甜又帶點清爽
位於銅鑼灣利舞臺酒家《星海薈》

下午茶嘅點心好多樣化,又有特式

ღ趣緻荔枝百花球 $38

ღ雞粒鮑魚酥 $38@
面頭嘅鮑魚入口軟滑彈牙,下層嘅雞粒酥咬落香酥惹味

ღ星海薈蝦餃皇 $32
蝦餃晶瑩剔透,加上面頭嘅金箔更高貴吸引🤩蝦肉新鮮爽口

ღ南翔小籠包 $30
小籠包有3粒,每粒都有滿滿肉汁,肉餡食落鮮香十足!

ღ蒜香芥末明蝦角 $38

ღ櫻花蝦銀蘿脆皮腸 $38

ღ 老乾媽蒸鳳爪 $30
鳳爪大大隻,蒸得好淋,醬汁好入味
用老干媽醬汁調味,味道濃郁

甜品
杞子桂花糕 |鮮芒果布丁|芒果楊枝甘露|
甜品都有好多選擇😍
2024-10-04 1692 浏览
酒樓轉名後第一次幫襯,在未滿座的情況下,整體的員工態度都不合格。在有訂座的情況下,首先獲安排第1張枱,沒有員工帶位。剛坐下員工又要求轉位,一共轉了3張枱。點心紙只有一張,要主動詢問才會給你多一張,難道他們不預計客人加單?上菜放枱邊,沒有固定的上菜位。第一個要求你讓位俾佢上菜,之後的員工又在另一個窄位上菜。上菜時又會整濕枱面的電話。茶好淡,食物質素一般。整體就如街坊酒樓一樣。以這個地段及價錢,實在有更多更好的選擇。
上星期帶了家人去這間位於銅鑼灣利舞臺的中菜酒家慶祝中秋節,裝修富麗堂皇,樓底好高,地方寬敞,菜式精緻,服務也不錯,好適合和家人朋友聚會和宴會包場,最近更推出多款名貴菜式的優惠,當日我和家人去吃晚市,都有很多食客光顧~😉1. 🐣秘製瓦罉蔥油雞 ($98)這個是原隻雞的份量,非常抵食,原價要$288,雞的表面佈滿大量蔥油,雞皮和雞肉都非常嫩滑,配上蔥油醬汁非常惹味,送飯一流,滋味無窮!😋👍🏻2. 🐥紅燒皇子乳鴿 ($68)即叫即炸,皮脆肉嫩,咬開還有肉汁,非常Juicy又入味🤤 乳鴿體積比一般的偏大,更可以沾上淮鹽或喼汁,我覺得不用點都已經好夠味!☺️3. 🐣椒鹽雞軟骨 ($68)即叫即炸,爽彈有咬口,而且都幾大粒,記得趁熱食~這個價錢來說,份量都幾多,送酒一流! 👍🏻4. 🦀招牌白胡椒蟹 ($638)肉蟹好大隻,肉質鮮甜,蟹肉一絲絲,蟹鉗和蟹身都幾厚肉,好香白胡椒味,味道有點辣,喜歡食蟹的朋友不要錯過呀~😉📍星海薈 (銅鑼灣) Lee Gardens銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場5樓 (港鐵銅鑼灣站A出口)電話 : 2811 9181
1. 🐣秘製瓦罉蔥油雞 ($98)

2. 🐥紅燒皇子乳鴿 ($68)

3. 🐣椒鹽雞軟骨 ($68)

4. 🦀招牌白胡椒蟹 ($638)

📍星海薈 (銅鑼灣) Lee Gardens
銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場5樓 (港鐵銅鑼灣站A出口)
電話 : 2811 9181
2024-09-12
庆祝纪念
团年饭
  • 秘製瓦罉蔥油雞
  • 紅燒皇子乳鴿
2024-09-30 1618 浏览
今日我地一家三口過嚟飲茶,星期一不算忙walk in有位。12:12已落單,點知D點心全部逐樣上,我地食完一樣抖一陣再上第二樣,隔離左右D檯都係幾樣嘢一齊上,唔知真係以為嚟左食法國菜!最後一樣泰式炒飯唔知係咪泰國運嚟,等左個幾鐘都仲未嚟,我地話如果無整就由佢啦,又話要幫我地追,xx於是我地又坐係度等落去!D staff淨係識得行嚟行去扮忙,落漏單追單當冇事發生!香港D飲食業staff真係好差!!!!!

2024-09-12 2035 浏览
位於銅鑼灣利舞臺呢間星海薈,最近同屋企人開餐試過,覺得好值得推介😙 菜式精緻,裝修高級堂皇,連服務態度都非常殷勤✨今次我地試左:🥢招牌白胡椒蟹 $638餐牌上大大張菜式圖片,估唔到隻蟹上碟都係咁大份!🤩 白胡椒味夠香濃,襯托出蟹肉嘅鮮甜,而唔會搶咗蟹肉嘅光芒。蟹肉一絲絲,斤兩足,啖啖肉!兩個人食都好滿足!🥢紅燒皇子乳鴿 $68乳鴿皮脆肉嫩,咬開仲滴住肉汁同油香😋火喉掌握好好👍🏻🥢虎皮尖椒 $68 尖椒浸過陳醋嚟煮,又香又開胃。 🥢羊肝菌燴豆腐 $128羊肚菌夠矜貴又有香味,豆腐燴得完整又夠勾茨,調味出色,襯托清甜豆香。🥢紅燒煲仔翅 $248🥢冰鎮花雕5頭南非鮑魚 $78🥢爽皮勝瓜浸海斑球 $188 呢度嘅樓底高,裝修高雅富麗,仲有環形樓梯同多盞大吊燈,花系佈置最適合壽宴、婚宴、百日宴大開筵席🎊中秋黎呢度食團圓飯都好適合~

🥢招牌白胡椒蟹 $638

🥢紅燒皇子乳鴿 $68

乳鴿皮脆肉嫩,咬開仲滴住肉汁同油香😋火喉掌握好好👍🏻

🥢虎皮尖椒 $68 尖椒浸過陳醋嚟煮,又香又開胃。

🥢羊肝菌燴豆腐 $128

🥢紅燒煲仔翅 $248

🥢冰鎮花雕5頭南非鮑魚 $78

🥢爽皮勝瓜浸海斑球 $188

2024-09-08 1774 浏览
今日去咗銅鑼灣利舞臺星海.星海薈同屋企人飲下午茶,平日下午去酒樓比較少人,坐得舒服啲,服務員服務當然更好。酒樓屬於長方形擺位,有一個很大的台,仲有一條長樓梯可以影相,好適合結婚擺酒。化皮腩仔$108,個皮脆到好似薯片咁,肉又半肥瘦好嫩滑,屋企人話好好食,仲話應該用假牙都食到。鮮淮山蟹柳棉花雞,有好巨型嘅棉花,雞又好嫩,仲有大大條蟹柳,非常足料。芝士蝦球焗伊麵,非常多芝士,新鮮蝦球又好大隻,配上新鮮洋蔥甜椒夠晒鮮甜,仲好大碟。水晶鮮蝦菠菜餃,點心即叫即蒸,特別好食😋甜品嚟返一個熱生磨蛋白杏仁茶,好香杏仁味,滿足一下另一個胃。

下午茶
2024-09-02 1660 浏览
今晚想食龍蝦,就隨便搵間酒樓去試下。第一次去星海薈,原來有獨立客𨋢。上到去原來樓底好高,好闊落,望落幾舒服。坐底叫左:金銀蒜蒸斑塊 - 魚肉質幾好,但金銀蒜配搭加上調味非常鹹。鐵板牛油上湯焗澳洲龍蝦伴煎腸粉 見哩個配搭煎腸粉幾新鮮。澳洲龍蝦份量很足料,肉質彈牙。牛油上湯配上煎腸粉,幾好味。呢個價錢食絕對係性價比好高。紅燒皇子乳鴿 - 皮都幾白脆,肉質幾好。68蚊都值得試。整體食物,除左蒸魚比較鹹之外,其他食物味道跟性價比都好高。下次可以再嚟試其他食物。
今晚想食龍蝦,就隨便搵間酒樓去試下。

坐底叫左:
金銀蒜蒸斑塊 - 魚肉質幾好,但金銀蒜配搭加上調味非常鹹。

鐵板牛油上湯焗澳洲龍蝦伴煎腸粉

紅燒皇子乳鴿 - 皮都幾白脆,肉質幾好。68蚊都值得試。

好耐都無派過負評..…事源8月26號禮拜六同屋企人飲茶,本來我想去利舞臺樓上玉X軒,但係屋企人話好耐無去星海薈,所以轉陣地,上到去前面只有一枱三位喺度等位,同個金髮紮馬尾個reception阿姐攞位,坐唔夠一個字,個阿姐好似未瞓醒咁再問我地全部等緊枱係幾位😅,然後安排我地坐門口,上哂茶,點好點心,好快就有得食,先上甜品,桂花蜜脆麻花,然後蝦餃,佢蝦餃個皮紮實唔厚得黎又唔黐底,而且個餡塞唔係好多肥豬肉,好食,羅漢上素腸,我只食到雲耳搶哂其他配料,麻麻地,蘿蔔絲酥可以話係我叫既點心之中最好食,個酥皮好鬆化,棉花雞可惜太肥,燒賣&馬拉糕可以一食,珍珠雞被佢呃左,包完牛油紙再包厚厚荷葉,打開其實超細件,再食番甜品脆麻花,師父只喺中間落少少糖漿,左右兩件dry到食木索...…之後坐一陣再叫reception個阿姐埋單,佢打開本埋單薄同我講"多謝4百幾蚊"實數都唔識講😅,埋完單佢竟然將我張咭連收據包住,然後離枱一個身位度飛去我枱面然後走左去😑😑😑😑,我唔需要話好貼心殷勤服務,至少希望都正常少少擺喺我枱面而唔係飛比我..…😑😑😑😑嗰日serve我地職位低過佢都做得好多佢,就算d野幾好食,一個員工唔掂
,再食番甜品脆麻花,師父只喺中間落少少糖漿,左右兩件dry到食木索...…之後坐一陣再叫reception個阿姐埋單,佢打開本埋單薄同我講"多謝4百幾蚊"實數都唔識講😅,埋完單佢竟然將我張咭連收據包住,然後離枱一個身位度飛去我枱面然後走左去😑😑😑😑,我唔需要話好貼心殷勤服務,至少希望都正常少少擺喺我枱面而唔係飛比我..…😑😑😑😑嗰日serve我地職位低過佢都做得好多佢,就算d野幾好食,一個員工唔掂已經搞禍哂成個用餐體驗,希望貴集團對員工多加培訓
桂花蜜脆麻花
蝦餃