2018-07-03 191 浏览
係元朗千色匯有唔少連鎖式既飲品店 而係千色匯外圍就有呢間叫春風三月本身冇諗過買,但見到出邊有好多唔同顏色唔同種類嘅珍珠,真係好吸引,係舖頭門口見到每日都會有手作珍珠 感覺新鮮 夢幻果茶配紅火珍珠夢幻果茶係士多啤梨同雜梅,而紅火珍珠就係火龍果製作嘅珍珠,見到呢啲珍珠每粒都有一小粒黑蚊蚊嘅火龍果係入邊,覺得好真材實料,珍珠冇乜味道,但覺得好健康。果茶酸酸甜甜,配上珍珠,好啱夏天飲。黑糖珍珠鮮奶呢排好Hit嘅飲品,顧名思義有黑糖珍珠同鮮奶。咁之前一定要撈一撈,飲落啖啖有黑糖既味道,食既珍珠都有黑糖嘅味道,飲完呢杯就好飽了。

夢幻果茶配紅火珍珠

黑糖珍珠鮮奶
2018-07-02 100 浏览
今日去左元朗近期既話題台式飲品店 呢間係撞奶既姊妹店,叫左杯double 芋頭奶黎試 其實佢比我想像中大杯同飽肚 佢裡面既係芋頭珍珠同芋頭奶,double 芋頭奶既芋頭味唔算好重,有d 似芋頭雪糕糯米糰既味道,反而我覺得奶味重D。佢仲有d 芋頭顆粒係裡面,成杯野飲更加有口感。不過我食唔出芋頭珍珠有冇芋頭味啦,似一般既珍珠咁冇咩特別。整體杯野飲甜度同冰度係固定咗,但唔算好甜,可以接受既,飲左半杯都KEEP度凍。不過如果芋蓉可以再多D再綿密D就更好啦
2018-07-02 59 浏览
炎炎夏日, 尢其係想打風落雨既前夕,又熱又焗, 最好就有杯冰涼飲品, 消下暑。呢一日同女友係元朗行街行到鬼咁熱, 經過呢間台式飲品店, 梗係要試下啦~~~唔好睇佢店仔細細, 都有好多選擇。有鮮奶系列, 花茶 同果茶系列, 而且可以指定冰量, 甜度 同追加珍珠。因為岩岩食完晚飯既關係, 最後揀左大馬士革綠茶🌳, 希望消一消滯~~杯綠茶都份量十足, 肉眼估計有700ml。絕對夠消暑解渴。飲落有濃濃既甘甜味, 而且茶味十足。確係夏日解渴選!

唔好睇佢店仔細細, 都有好多選擇。

杯綠茶都份量十足, 肉眼估計有700ml。絕對夠消暑解渴。
飲落有濃濃既甘甜味, 而且茶味十足。
確係夏日解渴選!
2018-06-29
$30 (宵夜)
2018-07-01 92 浏览
諗住一嚐自家製珍珠~就黎試下星期六中午時分 完全冇人Order左一杯 - 奶蓋Double玫瑰綠茶 $34隱約見到杯中有茶包 底部都有好多自家製玫瑰花珍珠杯身有圖+字 飲奶蓋教學😂都算貼心杯蓋可轉動 設計特別!第一次見 感覺好新鮮亦容易同時飲到奶蓋+茶奶泡挺身 沾有乾玫瑰花碎但味道完全唔掂!!!冇奶味 冇芝士味 得個咸字茶底好似飲緊水 冇茶香 冇回甘最後到玫瑰花珍珠 略帶玫瑰味但甜味更重 覆蓋左大部分玫瑰味個心偏硬 唔係好彈牙整體黎講貴得黎唔好飲 但外型討好 買一部呃下like都可以實係想飲好品質 就請移玉步P.S. 唯一值得讚 就係可以走冰
諗住一嚐自家製珍珠~就黎試下

整體黎講貴得黎唔好飲 但外型討好 買一部呃下like都可以
實係想飲好品質 就請移玉步
P.S. 唯一值得讚 就係可以走冰
2018-06-29 98 浏览
可以一讚既黑糖味同鮮奶味都好出,敗筆係珍珠未夠淋而且太太甜雖然珍珠係用黑糖煮,但唔洗甜到咁,希望有待改善致OpenRice 我只係評杯飲品咁都要我作80字先可以留言,openrice你地都要好好改善
可以一讚既黑糖味同鮮奶味都好出,
敗筆係珍珠未夠淋而且太太甜

雖然珍珠係用黑糖煮,但唔洗甜到咁,希望有待改善

黑糖珍珠鮮奶
2018-06-28 61 浏览
今日難得放假入元朗拍下拖,碰巧見到春風就順便去跟風試下。點左兩杯飲品(double芋頭奶&黑糖珍珠奶茶),見到製成品顏色同包裝都非常不錯,但係飲完就發覺只係虛有其表😪Double芋頭奶雖然芋頭同珍珠分量都好多,但係沒有芋頭味,感覺似係食緊芋頭蓉,太kit😅 而且珍珠方面亦太硬同仲痴埋一舊舊咁!飲得好辛苦😤黑糖珍珠奶茶方面,店內寫著每一杯飲品都用一包茶膽沖成,可惜飲落一啲茶味都無!完全係飲緊黑糖奶水同珍珠😠 味道亦過甜 無甜度可揀👎🏻第一印象好差,我諗品唔會再幫襯!
今日難得放假入元朗拍下拖,碰巧見到春風就順便去跟風試下。

第一印象好差,我諗品唔會再幫襯!
2018-06-28
8 分钟 (外卖自取)
其他
2018-06-28 49 浏览
行開元朗千色店 原來後面有間新開嘅台式飲品店 之前fb 聽過佢嘅分店 春風撞奶店 聽過下個名 所以決定買黎試下先🤤位置比較隱蔽 唔係咁岩兜去千色店後面都難搵😂黃金果茶 $24係蘋果加苦橙皮 入面有個茶包 叫左少糖 飲落好清新 唔覺得得苦 鍾意飲茶嘅朋友要試下 不過建議可以加多d 糖🙈夢幻果茶 $24朋友叫嘅 係士多啤梨同埋雜莓 感覺酸酸地 似酸糖味 係咁熱嘅夏天飲凍冰冰嘅果茶 有透心涼嘅感覺😆 主要以果茶為主 另外呢度嘅手作珍珠都出名 大家可以試下😎

位置比較隱蔽 唔係咁岩兜去千色店後面都難搵😂

黃金果茶 $24

夢幻果茶 $24

主要以果茶為主 另外呢度嘅手作珍珠都出名 大家可以試下😎
2018-06-22
2018-06-23 131 浏览
我本人不嬲都鍾意食一啲煙煙韌韌既野,所以台式珍珠飲品亦都係我喜愛之一,依間鋪頭不同終傳統嘅黑糖珍珠,佢仲有一啲自己手製特別味道嘅珍珠。今次我點左黃金果餐加桂花珍珠,飲品嘅味道唔算太甜有淡淡的桂花香味,嗰啲珍珠亦都十分之煙韌有咬口,除左桂花,仲有啲特別味道嘅珍珠好似火龍果珍珠芋頭珍珠玫瑰花珍珠等等。佢嘅double芋頭奶亦都係招牌之一。
2018-06-21 116 浏览
而家飲杯台式飲品係可以貴到咩程度😶就係差唔多成40蚊一杯🌞.其實飲落係唔錯,我覺得茶底同奶蓋都算中上水準🙈。桂花烏龍係用茶包沖,一杯一個茶包,所以會見到杯入面有個茶包🍵桂花珍珠有咬口夠煙韌,夠甜,好食🤤飲完杯嘢飲之後,仲有好多桂花珍珠喺杯底,我係唔會放過任何一粒,要逐粒吸上嚟食💕一方面係啲桂花珍珠真係幾好食,另一方面係呢杯嘢係真心貴😂真係一粒珍珠都唔捨得浪費😂.佢地仲有其他口味嘅珍珠,例如baileys、玫瑰、芋頭、黑糖等等。不過真係太貴啦,唔太捨得特別去飲多次🤔就算唔加奶蓋都要30蚊杯🤔
而家飲杯台式飲品係可以貴到咩程度😶
就係差唔多成40蚊一杯🌞

其實飲落係唔錯,我覺得茶底同奶蓋都算中上水準🙈。
桂花珍珠有咬口夠煙韌,夠甜,好食🤤
2018-06-20 109 浏览
和老婆在元朗吃完晚飯,途經千色廣場,有間新開的台式茶店,心思思的我們決定試一試。每杯茶都是即點即製,絕不添加任何茶精及奶精。點完後,店員立即為我們泡茶,需要少許時間耐心等候。甘菊金萱烏龍烏龍茶味突出,甜度適中,可自行調節為少糖或無糖。每杯底下都有一個茶包,確保是原汁原味的茶香味。黃金果茶是由蘋果及苦橙皮沖泡而成,有蘋果甜味及香橙的苦澀味,兩者味道能並存而沒有違和感。特別在炎熱天氣下,喝一口果茶,有種透心涼的感覺。

甘菊金萱烏龍

黃金果茶

2018-06-17 138 浏览
經過元朗,知道近期春風撞奶好hit。但今日唔試春風撞奶,先試它的大哥,春風三月。今日叫了杯double 芋頭奶double的意思係芋頭蓉,再加芋頭珍珠。首先芋頭蓉唔太綿密,飲的時候需要花時間咀嚼,珍珠有點硬。同迷x夏的芋頭奶相比,失色多了,價錢還要貴點。不會再有下次。要重新考慮會唔會試春風撞奶。
經過元朗,知道近期春風撞奶好hit。
但今日唔試春風撞奶,先試它的大哥,春風三月。
今日叫了杯double 芋頭奶
double的意思係芋頭蓉,再加芋頭珍珠。
首先芋頭蓉唔太綿密,飲的時候需要花時間咀嚼,珍珠有點硬。
1K
開店後差不多一年(?)才敢來試,因為大排長龍不是我的style。最近小店開了分店在雞地,舊店人潮終於有紓緩。現在五花八門的手搖飲料店,都是以「過江龍」「人氣」「大熱」什麼什麼,天花亂墜,相反,春風比較少在這方面的吹噓(我覺得。)網路上的評語好壞參半,實屬正常,口味本來就是很個人的東西。一句到尾,在乎自己的價值觀,$28左右一杯冰凍飲料,在炎炎夏日之下,涼透心的快感,姐是買定了!最近幾家店都以黑糖撞奶「髒髒杯」作賣點,印象中春風才是第一家有撞奶喝。不可選甜度,不可選冰度,怕太甜的我心中爭扎了好一陣,想試,又怕,最後好奇殺死貓。但這件事告訴了我,勇敢是有回報的(嘿嘿!)奶本來已經很滑,喝得出是鮮奶非奶精,加上以黑糖泡開的仙草,口感更加滑不溜口,甜度剛好,撞在一塊,不知怎的有化學作用,喝到有一種奶茶也沒有的香味!$28無疑是有點少貴,但勝在大杯,絶對值回票價,仙草份量豪不吝嗇,仙草迷必試!老公不愛奶茶類飲品,點了一杯冰茶,大馬士革綠茶,即玫瑰綠茶。本來也怕是gimmick,例如用玫瑰糖漿之類。誰知,是真的玫瑰花,加上綠茶茶包一整個,是一整個,每杯用上一個還挺豪爽的。一呷,茶味回甘度高,非常清

老公不愛奶茶類飲品,點了一杯冰茶,大馬士革綠茶,即玫瑰綠茶。本來也怕是gimmick,例如用玫瑰糖漿之類。誰知,是真的玫瑰花,加上綠茶茶包一整個,是一整個,每杯用上一個還挺豪爽的。一呷,茶味回甘度高,非常清香,玫瑰花瓣不只是裝飾,的確是芬芳清幽,令人一試難忘,解渴生津!

我覺得甚至比仙草奶CP值更高!因為喝到底,覺得只沖一次有點可惜,於是帶回家加熱水沖泡多一遍,嘩~真的依然茶味香濃!可以喝兩遍(或以上)感覺真是賺到了!如果有天經過春風新店,又不用排隊的話,我會再試的!
2018-06-14 118 浏览
春風三月依間珍珠奶奶舖,依元朗開左一排已經風靡一時!!最出名既就係自家製珍珠,款式夠多,味道亦都好新穎!好似有桂花珍珠、玫瑰珍珠、百香果珍珠仲有火龍果珍珠等等⋯最最最緊要既係佢地標榜所以茶包都係台灣直送啊~直情對得住台式飲品店既稱號!今次試左兩杯飲品,分別係黑糖珍珠鮮奶同埋黃金果茶。先講黑糖珍珠鮮奶,外貌協會既我覺得杯野簡直有100分哈哈。鮮奶奶味偏淡,但混合左底層既黑糖之後個味道就變得十分之夾!!珍珠咬落有咬口,黑糖味都好夠,果然係自家製有保證!黃金果茶都好特別,主要成分有蘋果同苦橙皮!第一次聽沖茶會苦橙皮哈哈!味道方面都好夾,夠茶香,夾埋蘋果同橙皮有甜中帶甘既感覺!最岩食完飯飲,好消滯!下次一定要再試埋其他!

2018-06-06
2018-06-14 125 浏览
晚上雖然天氣涼返少少,但都仲係好熱,呢個時候最好就係買野飲,飲住咁行返屋企啦。順路便來試試人氣滿滿的春風三月,是晚已經九點多,約有六、七得緊,同朋友點了簡單的茶品,本想加珍珠,但太夜了已經售罄無緣試手作珍珠添,下次早點來等左一陣就有得飲,梗係要打個卡先啦。黃金果茶($24)朋友的黃金果茶,是蘋果加苦橙皮,因為要了無糖,味道酸酸的好醒神,都幾好飲喎。但個人覺得要返少少糖應該好一點,哈哈,各有各人口味啦,朋友喜歡無糖。金妍鐵觀音($25)自己點了金妍鐵觀音,也是無糖。茶味幽香,濃濃的鐵觀音味,帶淡淡的花香,越飲越甘香,好正的茶葉杯蓋可推開,杯身也很硬,個杯好正,洗乾淨左從用哈哈。茶好飲,下次試埋珍珠先。

無緣試手作珍珠添,下次早點來

等左一陣就有得飲,梗係要打個卡先啦。
黃金果茶($24)
金妍鐵觀音($25)

杯蓋可推開,杯身也很硬,個杯好正,洗乾淨左從用
哈哈。

茶好飲,下次試埋珍珠先。
2018-06-10
$25 (宵夜)
2018-06-13 80 浏览
食完飯,係千色匯行街,無無聊聊,好耐冇飲珍珠奶茶,突然好想飲,於是走去搵。啱啱見到呢間好似未飲過,不如試下啦⋯⋯朋友仔買左杯黃金果茶。真係好黑仔啊,等等下,落大雨,唉~成身濕晒,唯有跑過對面繼續等。我呢,就叫左杯奶蓋double玫瑰綠茶,攞左飲品,之後,快d搵個地方匿埋慢慢飲先。睇下個杯身,都幾得意喎,會教你點樣品嚐呢杯飲品。呢個杯既設計都幾特別,我幾中意,除左可以飲到奶蓋,有時d珍珠塞住左條管,打開可以大大啖飲。呢杯飲品個奶蓋好香好濃郁,仲滲有淡淡玫瑰香味。珍珠亦都好有咬勁,同樣滲有小小玫瑰香味。

朋友仔買左杯黃金果茶。

睇下個杯身,都幾得意喎,會教你點樣品嚐呢杯飲品。