2024-04-08 56 浏览
餐廳位於中環雲咸街,晏晝就會做定食,晚上就會早酒吧,叫咗個日式鰻魚定食同日式唐揚炸雞,焙茶巴斯克芝士蛋糕日式鰻魚定食:當中定食有雜菜沙律+關東煮+烏冬配日式芝麻醬+糖心蛋+全條鰻魚,咁多樣嘢夾埋其實份量都好多,關東煮對面就有豆腐卜+蘿蔔+芋絲,都好入味,烏冬配日式芝麻醬,正呀!另外糖心蛋真係做得好好,超流心, 最後就係鰻魚原條上,完全冇骨,再配上濃濃嘅鰻魚汁+木魚絲,正日式唐揚炸雞:炸雞炸得好Juicy,再配上蛋黃醬,不經意地食咗好多舊焙茶巴斯克芝士蛋糕:淡淡嘅焙茶味再配上濃郁嘅芝士蛋糕,作為一餐嘅甜品最適合la

日式唐揚炸雞炸雞炸得好Juicy,再配上蛋黃醬,不經意地食咗好多舊

2024-04-06 56 浏览
🍽️ Australian Wagyu Hamburger Steak Set $168Underneath the sunny-side-up egg sits a thick and juicy Australian Wagyu hamburger patty. The set comes with udon noodles, and the staff recommended mixing the semi-raw egg and sesame sauce with the udon for a delightful combination. 🌱🍽️ Japanese Mr. Cheesecake $68This cheesecake is soft and fluffy. The plate and cake are adorned with rose petals and chocolate sauce, adding a touch of sweetness that melts in your mouth.

🌱

穿過喧鬧嘅蘭桂坊,於雲咸街樓梯旁有間日式定食的餐廳,有別於樓下蘭桂坊的熱鬧,這裡較寧靜舒服,適合三兩知己進餐,小酌數杯 。RevTime分上下兩層,下層窗台旁有數個座位,一進門會見到醒目的「見字飲水」四個大字,牆上掛滿不同的企鵝相架及公仔,十分可愛 。步進樓上則會見到一大幅富士山嘅壁畫 。餐廳主打日式定食同輕食、甜品,另有豐富嘅茶飲、咖啡、可可等以至不同酒類,滿足不同人的需要。定食配有沙律、關東煮、溫泉蛋同麻醬烏冬。澳洲和牛漢堡定食,漢堡扒上配上大塊芝士同荷包蛋,牛味比想像中更濃郁突出,連蛋漿食十分Juicy。日式燒鰻魚定食,燒鰻魚肥美厚肉,配上惹味燒汁,很快就消滅整條燒鰻魚 。關東煮中有大根、油揚豆腐及芋絲,湯汁味濃但不死鹹,配料亦吸收了湯汁十分入味 。按店員建議,將溫泉蛋混進麻醬烏冬中,滑溜非常 。特盈玉子燒,即玉子燒再加上松露醬及芝士,口感實在,份量亦不惹少 。RevTime有自家Signature的雞尾油,部分配有一首詩,可見店主的心思 。👦🏻 叫咗一杯Yuzu Blossom,用上雪凍嘅酒杯盛裝,入口先是甜甜的蜜糖同柚子味,繼而滲出Vodka的後勁,頗為清爽 。而 👧🏽 就點

RevTime有自家Signature的雞尾油,部分配有一首詩,可見店主的心思 。👦🏻 叫咗一杯Yuzu Blossom,用上雪凍嘅酒杯盛裝,入口先是甜甜的蜜糖同柚子味,繼而滲出Vodka的後勁,頗為清爽 。而 👧🏽 就點了一杯特飲「花落」,櫻花加荔枝,淺嘗下荔枝味突出,不會太甜,較適合女仔口味 。

甜品當然不能少,培茶巴斯克蛋糕,培茶味重,但略為硬身,芝士味亦不太出,size亦較迷你 。

有別於平日嘅寧靜,店主表示週末會較多人以酒會友,較平日熱鬧,會有不同的體驗呢 。
  • 日式燒鰻魚定食
2024-03-27 51 浏览
Rev Time Signature $128Earl Grey Infused Gin, Passion Fruit, Elderflower, Lemon 好清爽嘅cocktail, 味道易入口Burial $148Whiskey, disaronno, lime and lemon juice, orange bitter, egg white.呢杯比較濃,有少少almond味,鐘意重口啲嘅可以一試玉子燒 $78玉子燒加入葱花好香口,而且入口仲有濕潤感,推薦大家一試日本東京第一 $68係香港一出預訂就已經俾人搶購一空嘅 mr. Cheesecake , 黎呢度就有得食啦!呢度有個值得一提的Cocktail menu,每杯雞尾酒都有著一個微妙的故事。無論是中文定英文,都能引人入勝。原來老闆本身就是一位作家,出過書,也寫過專欄,這也解釋了為什麼他能夠創作出一本關於雞尾酒的文學作品。在享受這些美味的同時,相信你也會更能感受到其中的情懷。這家小店在疫情期間開業,堅持撐下來確實不容易。老闆的初衷就是為人們提供一個聚會、交流和歡聚的場所。不妨找個下午的時間來這裡,喝杯咖啡,看本書,享受一下文
Rev Time Signature $128
好清爽嘅cocktail, 味道易入口

Burial $148
呢杯比較濃,有少少almond味,鐘意重口啲嘅可以一試

玉子燒 $78
玉子燒加入葱花好香口,而且入口仲有濕潤感,推薦大家一試

日本東京第一 $68

在享受這些美味的同時,相信你也會更能感受到其中的情懷。這家小店在疫情期間開業,堅持撐下來確實不容易。老闆的初衷就是為人們提供一個聚會、交流和歡聚的場所。不妨找個下午的時間來這裡,喝杯咖啡,看本書,享受一下文青時光吧!
  • 玉子燒
  • 日本東京第一
  • 月亮與六便士
2024-03-24 85 浏览
係蘭桂坊小巷藏著一間提供日式西餐的文青Café。位於石牆上面,位置幾隱蔽,空間唔算大,店內擺滿不同的藝術品,門前有一個大窗戶,非常適合打卡拍照。時空定格在哥哥張國榮光輝歲月的舊時。環境佈置充滿懷舊氣息,果然名副其實Revtime🍔澳洲和牛漢堡定食 $168個和牛漢堡煎到有少少燶邊,有牛香,一切開入邊好多汁~配上流心蛋,蛋漿爆發在半溶芝士漢堡上,超級好吃。定食附有沙拉、關東煮和麻醬烏冬。🥯煙燻三文魚貝果 $88焗烤過貝果 麵包皮香 貝果帶點咬勁夾住鹹香煙臐三文魚 搭爽口生菜甜口醬汁 貝果很清新 整體口感也很豐富比較驚喜,中環區呢個價錢會跟埋一小杯小麥茶,清清口腔,慢活人生🫗Espreeso TONIC $58refreshing combination🫧當日氣溫成22-27度🍋夏日炎炎必選☺️☺️☕️Angels’ coffee $48餐牌上邊寫士多啤梨味,其實感覺更似玫瑰latte,奶泡打得超好,入口smooth,會有玫瑰花瓣係面,啱女士打卡🥰🥰

🍔澳洲和牛漢堡定食 $168

定食附有沙拉、關東煮和麻醬烏冬。

🥯煙燻三文魚貝果 $88

☕️Angels’ coffee $48
  • angels  coffee
  • 煙三文魚百吉圈
2024-03-22 101 浏览
做咗人媽媽先感受母親嘅偉大,喺媽咪生日嘅日子當然要帶媽咪扮一扮文青女孩,嚟到蘭桂坊呢間好有格調嘅餐廳慶祝一下🎂🍱 澳洲和牛漢堡定食媽咪話見到Menu有和牛好想試,所以order咗呢個和牛漢堡定食試吓,成個擺盤都好靚、好精緻,和牛漢堡上面有隻半生熟嘅太陽蛋一切開啲蛋汁湧流喺個和牛漢堡上面,見到都口水流食落去又好match,另一隻蛋我哋將佢撈埋落冷烏冬度,再加埋少少芝麻醬,好有日式撈烏冬嘅風味。🫓 日式大阪燒而我就叫咗一個大阪燒試吓,呢個大阪燒唔係傳統日本街頭食嗰啲大阪燒入邊有好多椰菜之餘仲加咗煙肉口感幾特別。🍳 玉子燒驚唔夠飽,我哋再叫埋佢哋嘅招牌玉子燒,上枱時見到一大個玉子燒仲有啲酸菜鋪面,感覺好飽肚,媽咪試咗一啖,味道都好特別。🍰 經典蘋果撻由於媽咪生日,我order咗一件cake,估唔到仲有一個特別嘅寫碟服務,個蘋果撻酸酸甜甜好開胃,Happy birthday to Mami!呢間嘢好有文青feel,喺蘭桂坊對上要行多條樓梯先見到,成個餐廳嘅格局好有特色,媽咪話聽到啲live Band演出成個人都後生晒,唔怪之得呢度叫時光逆流啦,最後太飽食咗,$400食到呢餐生日飯好滿足!

🍱 澳洲和牛漢堡定食

🫓 日式大阪燒

🍳 玉子燒

🍰 經典蘋果撻

2024-03-14 60 浏览
時光流逝位於中環蘭桂坊附近,位於鬧市當中的隱世Cafe,落咗條樓梯之後,見會見到店舖設計非常日系,打卡位唔少得❤️今次叫咗4款 1.澳洲和牛漢堡定食和牛好juicy😍又厚身,好有牛味😋配埋流心蛋+芝士一齊食真係超正關冬煮 唔會太鹹,入面嘅蘿蔔炆得好腍好入味❤️仲有烏冬麵加麻醬,呢個配搭冇得輸😆2. 大阪燒用料有椰菜同煙肉,即叫即煎,熱辣辣好惹味,粉漿同食材比例剛剛好,再加埋木魚花同醬汁好好味😋3.敞開心扉萬靈藥(朱古力飲品)朱古力味超濃,好耐冇飲過咁好味嘅朱古力🤤 配搭埋大大粒棉花糖,好吸睛🤩最啱用嚟打卡👍🏻4.焙茶巴斯克蛋糕好香茶味,配搭埋芝士,一啲都唔膩😄而且仲有朱古力醬同花瓣點綴❤️望到開心食又開心🥳
時光流逝
店舖設計非常日系,打卡位唔少得❤️

今次叫咗4款
1.澳洲和牛漢堡定食
和牛好juicy😍又厚身,好有牛味😋
配埋流心蛋+芝士一齊食真係超正
關冬煮 唔會太鹹,入面嘅蘿蔔炆得好腍好入味❤️
仲有烏冬麵加麻醬,呢個配搭冇得輸😆

2. 大阪燒

3.敞開心扉萬靈藥(朱古力飲品)

4.焙茶巴斯克蛋糕
  • 日式大阪燒
2024-03-09 46 浏览
早排行過中環個邊,無意中見到-間樓高兩層,裝修風格以白、木、綠三種色調為主嘅日系文青cafe; 坐喺一樓窗邊位置飲杯嘢談吓心,真係好悠閑🌅佢個名同飲品亦都好有意思添呢間Cafe啲飲品名全部都好有創意同風格,引起左我強烈嘅好奇心🤓搞到我全部都想試吓添下次一於等我叫多幾個朋友,試埋我今次未試到個啲先😝

下次一於等我叫多幾個朋友,試埋我今次未試到個啲先😝
打算同朋友到中環蘭桂芳飲野之前找間餐廳食 行到最頂頂 結果發現上面有一間好似Cafe嘅餐廳 佢係有開放式窗邊坐位又有兩層 好有loft嘅feel 所以就入咗去啦〰️ 個名都好有feel 就睇吓會唔會可以時光倒流啦🤣佢個店雖然唔大 但好有feel🫣 上層好似cafe咁 好chill好relax 咁岩大家一齊坐下食下傾下計〰️從佢個Menu睇應該偏向係日式料理 尤其款式可以選擇 我哋就揀咗個澳洲和牛漢堡定食 同埋酒釀雞肉定食〰️ 再搭多個黑松露芝士玉子燒 成件事諗起都好豐富🤤🤤🤤定食好豐富🥵除左有個主食外〰️仲有沙律有關東煮有溫泉蛋伴烏冬😲😲真係好豐富好滿足😛 酒釀雞肉好特別 個sauce好濃郁好有酒味〰️ 而且都幾滑😋而個和牛漢堡都好好味 因為有太陽蛋係上面 流心咁 一齊食好好味😜🤪😝 不過個玉子燒就麻麻地〰️ 因為入面好多蔥花 好彩唔係同男朋友黎食 如果唔係佢就唔洗食啦🤣但除此之外個氣氛都好正 好岩同friend 慢慢傾計〰️係咁嘈咁熱鬧既蘭桂坊入面有個咁慢步既餐廳係到 難怪可以時光逆流啦🥰

2024-03-06
2024-03-06 53 浏览
同朋友相約在蘭桂坊飲嘢發現e間餐廳,餐廳位於蘭桂坊嘅最上面嘅雲咸街,晚上靚靚嘅招牌😆行落樓梯就係🥰餐廳會不定期同唔同本地畫家合作☺️今次有Pudgy hk😆餐廳會掛滿可愛嘅掛畫😍幾岩同朋友黎聚下👍🏻睇下餐牌,餐牌提供日系嘅定食,飲品有咖啡同朱古力🙌🏻另設酒嘅餐牌🥰係店主精心設計😍🌸酒釀雞卷定食,雞卷香嫩帶花雕酒香🥰定食入面有溫泉蛋,同烏冬仲有沙律👍🏻仲有關東煮超入味❤️🌸日本燒鰻魚定食,鰻魚係原條嘅鰻魚,香香嘅炭燒味😋勁肥美😆我地拌埋溫泉蛋同烏冬一齊食🥰再加埋鰻魚味道超夾🥰🌸敞開心扉的萬靈藥,朱古力🍫帶玫瑰花香,上面有厚厚大大粒嘅綿花糖😋🌸回到現在的魔法,見到秘魯人參先試😆覺得味道除左朱古力嘅香甜仲帶甘味❤️

2024-03-01 29 浏览
大家對蘭桂坊認知都酒吧街為主,今次就帶大家瓹窿瓹罅搵嘢食! 係雲咸街轉角樓梯位有間隱世文青café,店內分上下兩層,地下得2個開放式座位,其他座位在二樓。餐廳擺滿很多Pudgy Penguins掛畫,同埋有一幅富士山壁畫。雖然外表似一間文青Café,但其實都係一間酒吧。食物方便主要以日式食物為主,餐牌上有多款定食、小食、蛋糕等。最愛魔法可可,每款都有配搭唔同嘅香料,飲落去口感同味道都各有不同,而每杯亦會加入一大嚿嘅棉花糖係面。今次試左杯材料有秘魯人三、丁香、海鹽,聽落去好特別,所有香料加埋令到朱古力味更突出。澳洲和牛漢堡定食($168),和牛漢堡加上流心的荷包和芝士,食落香口惹味,定食仲包括溫泉蛋拌麻醬烏冬、迷你關東煮、日式沙律。餐廳更會不定時在晚市時間有音樂Live Show,好正啊
大家對蘭桂坊認知都酒吧街為主,今次就帶大家瓹窿瓹罅搵嘢食!

餐廳更會不定時在晚市時間有音樂Live Show,好正啊
2024-03-01 43 浏览
餐廳店內分上下兩層,地下得2個開放式座位,其他座位在二樓。餐廳擺滿很多掛畫,同埋有一幅富士山壁畫。好chill!!唔錯~食物方便主要以日式食物為主,餐牌上有多款定食、小食、蛋糕等。魔法可可幾特別,每款都有配搭唔同的香料,飲落去口感同味道都各有不同,而每一杯亦會加入棉花糖係面。賣相滿分💯打卡一流!我叫左杯材料有秘魯人三、丁香、海鹽,聽落去好特別,所有香料加埋令到朱古力味更突出。澳洲和牛漢堡定食和牛漢堡加上流心的荷包和芝士,食落香口惹味,定食仲包括溫泉蛋拌麻醬烏冬、迷你關東煮、日式沙律。一個set幾靚~

澳洲和牛漢堡定食
2024-02-26 43 浏览
講起蘭桂坊大家一定第一時間諗起酒吧去完大館就順便搵下附近有咩餐廳見到呢間小店係樓梯下面既轉角位睇到餐牌原來係主打日式定食既Cafe小店有兩層 仲擺放左好多小細節既裝飾品♥︎澳洲和牛漢堡定食 $168和牛漢堡口感鮮嫩多汁 搭配日式醬汁仲有芝士同流心荷包蛋 超級香口惹味定食仲包括 溫泉蛋拌烏冬 關東煮 沙律烏冬有煙韌感 關東煮亦非常入味特盈玉子燒 $98玉子燒長長一條 仲加左黑松露醬同芝士加入葱花更加香 入口仲有濕潤感焙茶巴斯克芝士蛋糕 $68自家製甜品有幾款 我揀了焙茶口味食到濃郁既焙茶香味和芝士蛋糕的綿密口感Latte $48
講起蘭桂坊大家一定第一時間諗起酒吧

自家製甜品有幾款 我揀了焙茶口味
食到濃郁既焙茶香味和芝士蛋糕的綿密口感

Latte $48
2024-02-22 47 浏览
📍時光逆流 | Revtime📍中環雲咸街41號文靜大廈地下低層🟡酒釀雞卷定食$168🟡澳洲和牛漢堡定食$168時光逆流真係好似去咗另一個世界,鬧市中的小店,試咗兩個定食,酒釀雞卷定食和澳洲和牛漢堡定食。酒釀雞卷定食的雞卷,超嫩口感,酒釀個汁加埋落去錦上添花。胡麻烏冬係用高級烏冬做,再加埋煮得啱啱好嘅溫泉蛋,超正!沙律菜都好新鮮,最欣賞有關東煮,成件事感受到好用心!成個定食感覺非常完整。澳洲和牛漢堡定食,漢堡扒絕對係高質,肉質鮮嫩多汁,漢堡扒上有額外一隻煎蛋同下面有芝士襯托,連埋漢堡扒特製嘅醬汁,同定食入面嘅胡麻烏冬都好夾!聽老闆講有時餐廳夜晚會有live show,下次試吓夜晚再黎!
📍時光逆流 | Revtime
📍中環雲咸街41號文靜大廈地下低層

🟡酒釀雞卷定食$168
🟡澳洲和牛漢堡定食$168

2024-02-22
  • 酒釀雞卷定食
2024-02-18 52 浏览
時光逆流 revtime 地址: 中環雲咸街41號文靜大廈地下低層同好姊妹去打卡,是香港女生生活之日常,搵間cafe 食野,打下卡影相交上ig,突題生活態度同品味。食品偏日式,如有定食、小食、甜品等。鰻魚定食,個鰻魚都幾大條,包一碗精緻的烏冬,湯,溫泉蛋及沙律。日式芝麻醬加入烏冬拌吃,湯有腐皮蘿白及烏絲$78 玉子燒,蛋料理我愛,即煎的熱辣辣。$88 煙三文魚bagel ,抹了cream cheese 的bagel 加煙三文魚油脂豐富,鹹香三文魚加生菜,輕盈沒負擔。而bagel 灑滿了香芝麻,很香及營造了表面脆脆的口感。#網紅打卡 #香港探店 #香港美食 #中環美食 #文青藝術風 #時光逆流
時光逆流
revtime
地址: 中環雲咸街41號文靜大廈地下低層

食品偏日式,如有定食、小食、甜品等。

$78 玉子燒,蛋料理我愛,即煎的熱辣辣。

#網紅打卡 #香港探店
#香港美食 #中環美食 #文青藝術風 #時光逆流