2006-07-29 32 浏览
1.必要點心: 鹹水角. $2.5 美味沙葛餡, 沒有菇絲花生等等,新鮮的話,質素絕頂.2.九時後豉油王炒麵, 銀芽胡蘿蔔絲+/-捲心菜絲作配料.沒有菇絲蛋絲最稱心. $183.九時後油鹽水浸韭杞,蔥菜作配料,清淡得宜. $184.茶不必提:極差. 宜喝滾水.
3.九時後油鹽水浸韭杞,蔥菜作配料,清淡得宜. $18
4.茶不必提:極差. 宜喝滾水.
2006-07-29 22 浏览
必叫點心:鹹水角$1.5,沙葛餡美味,沒有花生菇絲,新鮮的品質相當有保證.九時後油鹽水浸韭杞:$18.蔥菜作配料,清淡宜人!九時後豉油王炒麵: $18,沒有蛋絲菇絲最稱心.
九時後油鹽水浸韭杞:$18.蔥菜作配料,清淡宜人!
九時後豉油王炒麵: $18,沒有蛋絲菇絲最稱心.
2006-07-09 18 浏览
今日出門時,大雨突然而至,來不及開遮,又冇躲避處,衣衫盡濕,鞋及褲更成重災區,但一到中午,陽光猛烈,好像之前未有發生過大雨事件,走在街上,真是熱得不亦樂乎!一行四人,在此炎炎夏日,一致決定都係食素好D。可能係慣性,不其然便走進此店。今次由一位侍應哥哥招呼我們,雖然都係由持素人氏發辦,但係都很樂意接受侍應哥哥的熱誠推介。﹡酥炸魚塊﹙推介菜式﹚普通嘅素魚塊,醮飽糠炸好,拌以沙律醬來吃,好一般嘅菜式,不過炸得幾酥脆又一D油都冇,加分。﹡沙律骨又係好普通嘅素肉,用破幼了的竹遮穿住,上面唧咗沙律醬,真係普通過普通。﹡鮮腐皮皇帝菜﹙推介菜式﹚用鮮腐皮卷住皇帝菜切段來蒸,上面洒少許素蟹柳,打一個琉璃獻,清新可口,滑滑的猶如食緊蒸蛋,各人一致讚好,上菜時己經眼前一亮,有暑氣盡消的感覺。﹡炒蘿蔔糕用一大塊雲吞皮炸成元寳型,上面放置用菜梗車厘茄拌以濃濃醬汁炒好的一舊舊蘿蔔糕仔,賣相好靚,但係食落就覺得過咸,雲吞皮炸得唔鬆脆,扣唔少分。今次菜式味道都好普通,呢次食評都係因為﹝腐皮皇帝菜﹞而寫,不過呢度個厨師肯定期設計一D新菜式推出,值得一讚,如果十年如一日都冇變,真係揾人嚟食都得喇,特別係素菜,捧場客已不及

﹡酥炸魚塊﹙推介菜式﹚

﹡沙律骨

﹡鮮腐皮皇帝菜﹙推介菜式﹚

﹡炒蘿蔔糕

今次菜式味道都好普通,呢次食評都係因為﹝腐皮皇帝菜﹞而寫,不過呢度個厨師肯定期設計一D新菜式推出,值得一讚,如果十年如一日都冇變,真係揾人嚟食都得喇,特別係素菜,捧場客已不及葷菜,唔認真一D就會被淘汰喇。
2006-06-14 12 浏览
昨晚同我阿姨去食dinner , 因我阿姨長期素食的, 所以諗著帶她黎呢間昔日很不錯齋店試下...可惜稍失望囉.以往我時常去買20蚊齋鹵味外賣的, 也覺得味道不錯, 但今期,我們無選擇了樓下的自助餐, 散叫,因望落自助餐d食物都不是我們想吃的. 上樓上, 服務員就很好, 我們先叫了碟齋鹵味30.00 , 再叫了個雀巢炒素丁, 加一碗粟米粥, 這幾味只是一般齋鋪最普通的送菜了...上台, 齋鹵味, 講真好一般, 酸齋完全唔酸, 面頭有d素鵝, 更是不脆的,淋的腐竹似的. 第2味上台是雀巢黑椒炒素丁<--- 先講個巢, 唔脆且有點油益, 而個素丁<-- 全部都解素肉丁+ 磨菇丁, 完全無任何腰果or 夏果, 我們吃了2口就同waiter 講, 取消了, 因真係太難吃, 不是便宜的也要58.00 取消後, 改叫了一個葡汁焗4蔬, 這味菜上台時也算不過不失, 4蔬係, 薯仔, 西蘭花, 椰菜花, 草菇, 其實嚴格黎講都唔算係4蔬, 我一向食開的都是4款蔬菜.最後的粟米粥反而是全晚最欣賞的一道菜餚...

可惜稍失望囉.

最後的粟米粥反而是全晚最欣賞的一道菜餚...
2006-06-03 16 浏览
今日一行數人又嚟聚會。同呢班朋友出嚟食飯多數喺去食素,一來大家平日都係食肉,間中食吓素,就算食肉獸都唔會反對,二來我地當中有持素者,大家遷就吓就真係食得開心,玩得放心。我地本來喺一大羣人,係做運動認識嘅,後來有D因工作闢係離開,有D因為搬遷後反眼不識人永不聯絡,更有真係辭世而離去,最後剩下十個ハ個,而經常走在一起就得番幾人,我地之所以闢係良好,都係全憑互相忍讓,互相闢心,珍惜緣份。今日我地試吓D套餐,雖然唔似得上次所食嘅款款都比較特式,但係都幾好架。﹡上湯菜肉餃~佢除咗有餃之外,仲有枸杞菜,清清地,有湯有菜,而且個素餃仲幾可亂真添,呢個我最鍾意。﹡鐵板鴛鴦串燒~係用鮮竹粒同青紅椒串起,用鐵板上,算幾特式。﹡芋頭南瓜煲~最差的一個菜,汁唔夠濃,如果加椰奶會好好多。﹡芝士什菇焗長通粉~幾香,通粉好食,朋友個個讚。﹡咖喱海鮮飯~都係幾香,唔辣,極怕熱氣果個朋友都有食。呢一餐大致上冇乜特別,不過我想講嘅係呢間齋舖而家喺菜式上肯花吓心思,味精唔覺多,清得嚟唔覺寡,仲有嘅就係侍應態度好,例如上焗飯之類時會提醒我地小心熱,上水餃時會另外再用碗同我地分,有詢問時唔會不耐煩,要寫番張單都好快送到,而家咁
﹡芋頭南瓜煲~最差的一個菜,汁唔夠濃,如果加椰奶會好好多。
﹡芝士什菇焗長通粉~幾香,通粉好食,朋友個個讚。
﹡咖喱海鮮飯~都係幾香,唔辣,極怕熱氣果個朋友都有食。
呢一餐大致上冇乜特別,不過我想講嘅係呢間齋舖而家喺菜式上肯花吓心思,味精唔覺多,清得嚟唔覺寡,仲有嘅就係侍應態度好,例如上焗飯之類時會提醒我地小心熱,上水餃時會另外再用碗同我地分,有詢問時唔會不耐煩,要寫番張單都好快送到,而家咁嘅服務真係得嘅。本來打算比個OK佢,而家比個笑樣以示鼓勵。
2006-04-16 17 浏览
是日係十五前夕,跟朋友到尖沙咀念佛。我係第一次去,原來個度凈係念佛號:阿彌陀佛!一小時之後完畢,就去食午飯,佢地每次都係嚟呢度食,而且都係食自助餐。我地一行六人,被安排到樓上坐,因為樓下早己滿座,而食物都係放係樓下,因為唔想走上走落,於是叫小菜食。佢有一個特別餐牌,圖文並茂,於是就睇相叫餸,點菜後部長問我地要唔要齋鹵味,於是要了一碟,本來食慣齋嘅人都唔會叫呢D食,例如芋頭魚呀,粟米粥呀,羅漢齋之類。不過其他朋友鍾意食咁就冇所謂啦!不過亦好彩叫咗,因為好耐先上菜,可以暫時頂住肚先。菜式:*石頭粥–用韓式石頭鍋上,有靈芝菇,腐竹同菜梗,幾特別,唔覺有味精。*好有趣–炸米粉塾底,上面係素肉之類,有南乳味,炸得脆脆,好似食緊雞仔餅咁,味道幾特別。*沙律雞串–用一般串燒木棒串起來煎,上面加沙律醬,都幾神似。*松子黄魚–紫菜腐皮包住D不知名物體來炸,用糖醋汁加幾粒松子仁,咸甜酸味道適中,因為用上紫菜,腥腥地,又幾似魚味噃,可惜松子少得可憐,因為我都幾鍾意食。*九孔鮑魚–用茄瓜塾底,上面加一小片鮑魚形狀的物體,另上一青椒装着醬汁用來醮吃,整個菜靠哂呢個汁調味。呢一餐俾我一個驚喜,因為每個菜都好特別,
是日係十五前夕,跟朋友到尖沙咀念佛。
我係第一次去,原來個度凈係念佛號:阿彌陀佛!
菜式:
呢一餐俾我一個驚喜,因為每個菜都好特別,仲有就係食唔出佢係用乜嘢材料炮製,因為去其他素菜館一食就知到佢用上乜嘢材料,呢次真係有牌估,有牌研究。仲有呢間菜館我唔係第一次嚟,佢嘅午晚自助餐都食過,午市自助餐最差,正如之前網友所言,不吃也罷。晚飯小菜及自助餐都係普通過普通,所以我都好少嚟幫趁。最後講吓佢嘅點心,都係勁差,因為我臨走時外賣俾家人食,當時款式好少,祇好要咗最普通嘅燒賣、春卷、咸水角、芝蔴卷、菠菜餃、同埋椰絲豆沙卷。據講個燒賣、咸水角同春卷都係用上同一隻餡料,真冇趣,芝蔴卷太甜,豆沙卷軟得嚟帶硬,真失敗,唯一比較好D嘅就係菠菜餃啦。
2006-02-15 21 浏览
呢日大病初癒,所以食齋。我地見佢個午市自助餐四十幾蚊咁平咪去試下囉,點知裡面冇乜野食。個d染色齋菜好難食,其他炒飯呀、菜呀全部都凍冰冰,個布丁d奶皇甜到漏,好難頂,最後只係件窩夫食得落。但係用幾十蚊食個窩夫,傻唔傻d呀?
2005-11-10 10 浏览
11月8日晚,我與朋友到很久沒有去的普光齋食飯,經理給我們介紹新菜,我們點了崧子糖醋魚($58),龍崗白玉($50),及一窩石頭粥($50),崧子糖醋魚賣相很吸引,食落非常香脆可口,加上味道酸酸甜甜,感覺很開胃但不肥膩,龍崗白玉的賣相與半隻白切雞十分相似,而且跟羗茸一起入口的感覺與真的沒有分別,石頭粥上檯時仍然滾熱,侍應還提我們小心鍋子燙手,十分細心,而入口味道亦鮮甜非常
2005-11-09 19 浏览
我去的那一間就在商務隔離,我諗應該係呢間掛??!知道永安大減價,諗住買番兩個平靚正喼,供本月工幹及旅遊之用. 午餐就懶健康地話要食齋,如意素食摺左之後又唔想行去德寶咁遠就只係醒起呢度.其實次次食齋都係想食那些齋點心同小食,今次都唔例外,酸齋鴨腎等必叫,但呢度實在係又貴(三十幾蚊一小碟)又唔好食,其他齋燒賣粉果等都唔好食又油,點心小食唔掂,小菜都唔見得好,要左個七彩粉皮、上湯腐竹時菜、咖喱海鮮焗飯全部都一般過一般. 價錢唔算平,四個人都好似三百幾蚊,結論係唔值又唔好食.
我去的那一間就在商務隔離,我諗應該係呢間掛??!

價錢唔算平,四個人都好似三百幾蚊,結論係唔值又唔好食.
(非会员)
2005-07-15 16 浏览
我女朋友第一次帶我去,食齋自助餐都係頭一次,但絕對冇上兩位食家所講咁多樣野食,基本d 野食好簡單好普通,但價錢屬於抵果隻, 基本上食得過0既~
(非会员)
2005-05-23 14 浏览
今晚約左Miss仲有5位同學(共7位)一齊食野傾計,因為Miss 係食素既,我地就選左呢間食野,仲選左去試佢地既自助餐。入左去佢地俾左個樓上位我地,我地仲驚諗住可能到時攞餸會好麻煩,不過好彩,原來d侍應會幫我地拎上去既~~而且佢地除左去大枱攞野食之外,仲可以點佢地紙上既小菜食...食既時候我地都差唔多樣樣都試,佢地大枱d餸都去得幾快,有一d我地都冇食到添=p不過我就覺得d餸就鹹左d同油左d....其他都一般啦!!^^"
今晚約左Miss仲有5位同學(共7位)一齊食野傾計,
因為Miss 係食素既,
我地就選左呢間食野,
仲選左去試佢地既自助餐

入左去佢地俾左個樓上位我地,
我地仲驚諗住可能到時攞餸會好麻煩,
不過好彩,
原來d侍應會幫我地拎上去既~~
而且佢地除左去大枱攞野食之外,
仲可以點佢地紙上既小菜食...

食既時候我地都差唔多樣樣都試,
佢地大枱d餸都去得幾快,
有一d我地都冇食到添=p
不過我就覺得d餸就鹹左d同油左d....
其他都一般啦!!^^"
29/3同男友去左食,lunch time係12:00-2:00,$43(要加一,即$47.3)12:05去到經已有好多人,多以中老年食客為主~野食方面都ok得喎,d野食夠熱,幾新鮮,野食都密密出,重會成日轉換,唔錯,then最緊要係d菜唔多油,(平時既我出街食飯都會用d水過一過d肥膩既食物,但係今次我都懶得過水,因為其油膩程度可接受)FOOD大致有以下炒飯&炒米粉各一/椒絲”fu"乳炒椰菜/炒生菜/炸芋頭/炒香菇炒瓜等約10款倒/有幾窩野,如咖哩薯仔,蘿蔔支竹,酸甜豆腐等/有粟米粥(正),有個冬菇羹/點心有叉燒包,粉果(好食),燒賣/甜品小食方面令我有d意外,估唔倒會有即製格仔餠(有花生醬,牛油,士多啤梨果醬,煉奶)d格仔餠重好足料下,夠厚,好好食/麥芽夾餠,自製既,有埋竹籤俾你/烚芋仔,蕃薯(出得唔多)/齋滷味(唔錯)/有盤有d糖漿淋於炸野面既野,味道似馬仔,ok啦/炸芋條(有d砂糖0係面)/紫米糕,馬蹄糕,椰汁馬豆糕,水晶糕(紅豆,花生醬,奶皇)/一碗碗熱燉旦又係唔多出)大約有咁多野食啦,$40幾蚊有咁多野食抵到爆啦,但係d侍應就真係唔係好掂,無d笑容,成個木頭人咁,then呢度
29/3同男友去左食,lunch time係
大約有咁多野食啦,$40幾蚊有咁多野食抵到爆啦,但係d侍應就真係唔係好掂,無d笑容,成個木頭人咁,then呢度d位都迫迫0地,唔係太好,但總括黎講,真係好食得過!
*好似5,6日公眾假期$45,下午荼日日都有,3:00-5:00,$35(加一),記住初一十五&齋期無自助餐供應!
經過見倒貼住d單張,問下個亞姐,佢say(d時間同$唔係好sure記得,大概咁上下啦)lunch11:30-2:30($40幾);tea3:00-5:00($35);晚($80幾90倒)免茶介,好似要加一~0個日5點倒見倒,見有d長木台放左一盤盤野,又有幾大窩野(可能係湯,粥,糖水卦)都好似好多野食咁,then個環境都好似幾光鮮下tim~等我下次食下先~*初一十五無自助餐供應架,記住喇!
*初一十五無自助餐供應架,記住喇!
2004-08-28 16 浏览
If you are looking for special vegetarian food, this may be the one you will like.
2004-06-12 27 浏览
係門口見佢好似幾得,咪入去食啦,小菜可以order,又有得出去自取甜品,但任點小菜得十零個choice,比起寶蓮素食差得遠. 但係好多人去,平日都差不多full house,可能因為平啦!任點小菜重要係好general個d菜式,好似係椒鹽豆腐,時菜扒豆腐,豆醬炒豆角,八寶辣醬,辣子雞丁(呢個唔錯,辣味夠,但係點解用料同八寶辣醬勁似?)節瓜甫(節瓜係涷的,係預早做了....)炸脆奶(呢個唔錯,因為真係即做,個脆奶好滑).自取食物都多choice,抵讚的係佢會不停refill,又不停有新款食物,雖然酸齋賣相好似好乾身,但佢同齋燒都好味,咖哩齋,素雞都no,酸辣湯幾辣,但稀個頭,賣相唔好,素食應有的粟米粥又無,換來係一個白粥,唔....又扣分啦!!甜品的蛋散食落好似有渣咁,唔得鬆化.西米糕d西米硬晒,原本都應該幾好食..炸菸頭卷好味,好粉,正啊!!涼伴粉皮都好味,夠爽口,又有幾個sauce比你任點,有個素雞卷就好好味啦,腐皮好滑,正!甜品有好滑的豆腐花同埋有人即席煎pancake,有埋花生醬,牛油,奶比你點,都好正!waiter全部係新移民,manner好差,又懶叫極都唔理人,搞錯!!唉..
waiter全部係新移民,manner好差,又懶叫極都唔理人,搞錯!!唉.....不過$78蚊,係咁上下架啦..........