2016-04-24 272 浏览
今日男朋友就話帶我嚟諾士佛壹食好野,我就問足佢成日~「吓?!你帶我去飲野呀?你咁熟路熟行以前成日去啦實係-_-#」終於嘈足成日,佢就帶咗我去係諾士佛臺1號嘅大廈。係𨋢到個時仲笑笑口咁話「傻妹!我帶你去食韓國野呀kakaka!」嚇足小妹一日~算佢有小小心思驚喜啦!一出𨋢就見到「暴風吸入」呢個大名,好特別嘅名呢@@ 原來係韓國人開嘅餐廳嚟,個場都好大下咖,樓底又夠哂高!位置好闊落,坐得夠舒服。店家全部請嘅都係韓國人,唔講真係以為自己去咗韓國呀!佢地呢到有個幾抵食嘅二人set,但男朋友帶我嚟,我就梗係唔客氣啦!要咗特級牛肉眼,特級五花腩,海鮮韭菜餅同埋烤蝦。仲叫咗支米酒!一嚟就會每人比一個好似便當盒咁嘅野,裏面有一啲醃製嘅酸瓜,好爽口又新鮮。另外有幾種用嚟點燒肉嘅醬料,有燒肉汁,咖哩鹽同芥末,幾特別。另外仲有醃洋蔥,食法真係跟足韓國傳統呢!佢地嘅配料超級豐富!我地點完餐,侍應就會過嚟放好配料落鐵板到。呢到用嘅係長方型鐵板,向其中一邊斜小小,等啲油唔會留咗係鐵版痴住食物。配料包括咗雞脾菇,南瓜,洋蔥,菠蘿,仲有薯仔。有一樣好特別嘅係佢地會用打一隻蛋落個厚洋蔥圈到,再加上芝士放係到燒,做成蛋餅,
今日男朋友就話帶我嚟諾士佛壹食好野,我就問足佢成日~

終於嘈足成日,佢就帶咗我去係諾士佛臺1號嘅大廈。

係𨋢到個時仲笑笑口咁話

「傻妹!我帶你去食韓國野呀kakaka!」

嚇足小妹一日~算佢有小小心思驚喜啦!
一出𨋢就見到「暴風吸入」呢個大名,好特別嘅名呢@@
店家全部請嘅都係韓國人,唔講真係以為自己去咗韓國呀!

另外仲有醃洋蔥,食法真係跟足韓國傳統呢!

佢地嘅配料超級豐富!
我地點完餐,侍應就會過嚟放好配料落鐵板到。
配料包括咗雞脾菇,南瓜,洋蔥,菠蘿,仲有薯仔。
有一樣好特別嘅係佢地會用打一隻蛋落個厚洋蔥圈到,再加上芝士放係到燒,做成蛋餅,好特別!
另外泡菜有兩種,有最普通嘅辣泡菜,另外嘅係辣韭菜。
兩種泡菜都好新鮮,咬落好爽口。唔會太辣,好明顯係就咗香港人嘅口味,酸酸辣辣咁好開胃。

我地全程都唔使自己落手燒野食,侍應會好細心。
經常過嚟睇下我地食成點,逐樣食物幫我地燒好再放上鐵板上嘅架等我地慢慢食。
佢地見到我地食完泡菜,仲會不斷係咁加比我地,超級細心!

首先燒嘅係特級牛肉眼
肉眼份量兩個人分岩岩好,一路燒,侍應會幫我地剪成細細舊。
佢地燒得好專業咖,會拎住火槍燒到着哂火,燒到啲肉外面好焦香,又有火口!
牛肉肉味濃郁,燒嘅過程鎖住咗肉汁,唔會韌。
肉質粉嫩,帶有小小嘅脂肪,有淡淡嘅油香係口中!
用生菜包住其他配料一齊食非常夾,而且又健康啲,無咁熱氣!
然後嚟嘅係特級五花腩
繼續食殘廢餐xd同樣侍應幫我地剪好細細舊會。
五花腩脂肪比肉眼多,但因為用咗猛火燒,會逼出油脂。
五花腩嘅皮同脂肪位會燒得好香脆,一啲都唔肥。而且肉味好香,我覺得好食過牛仲!

烤蝦

一份有四隻,蝦大隻又厚肉。
原來會配埋牛油嚟燒嘅係,加咗牛油好香,更加帶出蝦嘅鮮味。
燒到咁上下,佢地會切開蝦頭同蝦身,將蝦頭都燒得香脆。
食落有小小蝦膏,蝦頭已經燒到好脆,又有膏嘅甘香,好正!
蝦身肉質彈牙,啖啖肉,肉身唔會痴殻!

仲有嘅就係海鮮韭菜餅
好大個,分咗八件。用咗大量嘅韭菜,而海鮮就係蝦。
呢個餅外面燒得好香脆,內裏就比較煙韌。
唔會食到成口都係粉,配埋附上嘅醬料更加好食。
不過都幾大份,建議四個人share會比較好。

原來仲會送一個辣豆腐湯
湯熱辣辣,味道幾鮮甜,唔會太辣。
用嚟送飯嘅話真係無得輸,不過太多野食,我地就咁飲,但都已經好正!

米酒
都係循例用上鐵碗盛住飲,冰凍解渴!
甜甜地幾易入口,食韓國野必備啦!
我地兩個都中意飲酒麻xd xd
無估到呢一間韓國野會咁好食,一嚟服務又好,又坐得舒服!
其實我地個日仲見到江美儀係到食呀!好明顯呢到嘅出品有番咁上下啦!
我地食得咁豐富,都係八百左右,價錢都好合理。
2016-04-26
2015-11-25 1046 浏览
原本打算和朋友去韓國街食晚餐 她話朋友推介一間係諾士佛臺既 坐得幾舒服 又唔算貴。於是即刻轉軑 冇訂台 上到去即刻有位 餐廳都幾大 冇咩特別裝修 乾淨企理 樓底高 空間感好大 吱吱喳喳大聲講野都唔怕嘈到人。有選擇困難症的我 為了唔想諗 叫左二人餐 $388。揀了海鮮煎餅 五花腩和牛腩肉。韓男侍應隨即幫我們準備 攞了四種醬料 好多配菜過來。醬料睇得出好有用心。鮮芥末 超級正 夾少少和肉一齊食 清新解膩。咖哩鹽 幾香幾惹味。另外係豆瓣醬和豉油醬汁。不得不提配菜 有南瓜 雞脾菇 薯仔 洋蔥 重點是佢用洋蔥圍住雞蛋 再加芝士係面 最後烤成洋蔥芝士蛋 既滿足口感 又滿足視覺。泡菜 正 爽脆 醃得好好。最後主菜上場 要提一提 全程是韓男主理 幫我們燒和切 我們只是需要坐定定等食。好爽。五花腩和牛腩肉都好香肉味 冇預先醃過 食得出係好新鮮。韓男幫我們煎到好香脆 黃金色 配搭上醬料和無限供應的爽脆生菜 真的一流。海鮮薄餅都處理得幾好 不過烤肉已經搶曬風頭。全晚唯一最難受的 係朋友揀既韓國酒 其實根本唔知係咩酒 一飲 淨係覺得同飲咳藥水冇分別 真是頂唔緊 哈哈。好彩凍水無限供應 我都是飲水清熱算吧啦。今
泡菜 正 爽脆 醃得好好。
海鮮薄餅都處理得幾好 不過烤肉已經搶曬風頭。
今餐真是食得好開心 食物水準一流 服務貼心 順帶一提 廁所好乾淨 加曬分!
2015-09-24 1155 浏览
先說環境,絕對是很大煙,抽風系統要改善。聲音散不去,很難說話。我們5人要了一個4人餐,選了肩胛肉,牛肋條,五花腩,綠豆餅及海鮮湯。燒肉全部由韓國侍應代燒。肩胛肉及牛肋條-有牛味,燒得剛好。之前有朋友說過牛肋條較 “un" , 但今日又無。以肉香計,牛肋條反而較香牛味,兩者都有咬口。同時,肉沒有經過調味,比較有新鮮肉的應覺。另外,五花腩都是沒有調味,燒過後,很香,不會覺得油膩。海鮮湯ok..清甜,喝不到味精,材料豐富,有蝦,青口,蜆,尢魚,韓式魚蛋,菜等。所有海鮮都新鮮,蝦及尢魚入口彈牙。而他們會用另一個爐保存溫度。細細塊的煎餅。呢個真係無咩特別,甚至係無咩味,醬油亦沒有特別。吃不到在韓國吃綠豆餅的味道。另外,亦有送一個芝士粟米,可惜不夠濃,芝士較淡。反而,我鍾意呢個盤。伴菜處理得不錯,洋蔥不會太攻鼻,生菜酸度剛好。食完可以再加,所以,我都食左3次。而中間的四款調味料各有特式。但我始終喜歡韓式醬。

2015-09-24
2015-08-25 1174 浏览
約左好耐之下,終於黎到呢間韓國餐廳,可能係平日關係,好少人,好似包場咁,無油煙味,已經好開心,因為我好怕成身味!今餐叫左好多野,分別點左燒五花腩、泡菜餅、海鮮煮物等等,而開始之前已經每人都有一份前菜,跟住就黎左點既酒,飲落好似益力多,完全唔覺有酒精,都幾好味,但就同之後既食物唔多夾,接住泡菜餅黎到,食落口外脆內熱,辣度適中,就連我唔太鐘意食泡菜都覺好好味,而海鮮煮物就唔太特別,但味道都唔算太辣同太咸,個人認為用黎餸白飯食會好食d,重頭戲的燒五花腩有專人黎燒,火候較得剛剛好,期間仲表現埋大火燒肉技術,肉質食落口就好多汁,脂肪同肉又梅花間竹相連,食落完全唔肥,仲好鬼香口,真心幾好食,不過講真係有d貴,耐唔耐食1次都ok既~~
前菜任添
前菜任添
泡菜餅
光燒五花腩
2015-08-23 1100 浏览
衣間餐廳係媽咪之前同朋友食後大讚!叫我一定要去試下~我地揀左個二人餐~牛肋條+五花腩+泡菜餅 (另加一人一杯果醋)Meaning of 暴風吸入~ 哈哈~但我地做唔到~ 生菜沙律普普通通,就係生菜加沙律醬~不過喲菜真係好新鮮!既爽脆又鮮甜!不過個醬怪怪的....偏甜了.......衣一盆係用黎伴燒肉食的,中間個格係4種調味: 芥末,咖哩鹽,燒肉醬&辣醬而點法其實佢係Menu有教,但由於太複雜,一早放棄了~!哈哈!救星來了!餐廳真係熱到出汗.....飲杯凍果醋,真係爽到呢!包肉的生菜~又係好新鮮!韓國燒肉其中一項最吸引小妹嘅就係生菜!新鮮嘅菜清甜爽口!正到呢!!!野食到左後,係靚女老闆娘幫我地燒~砌得好整齊! 五花腩熟左後,就到牛啦~ 搞左一大輪....終於可以開動了.....好餓........泡菜: 好好味!味道洽好!少少辣+少少酸,又有少少菜甜味,熱熱地,咬落去脆脆的!開胃可口!讚!泡菜韮菜::新鮮的韮菜,完全無渣!又唔zip牙!GOOD!GOOD!GOOD!味道都係好好!唔會太辣~其他圍邊嘅蔬菜,唔知係唔係燒得太耐,好乾~ 哈哈!五花腩:好好味!肉質好嫩!雖然係五花腩, 但燒到一
衣間餐廳係媽咪之前同朋友食後大讚!

叫我一定要去試下~
我地揀左個二人餐~

牛肋條+五花腩+泡菜餅 (另加一人一杯果醋)
Meaning of 暴風吸入~ 哈哈~

但我地做唔到~
生菜沙律

普普通通,就係生菜加沙律醬~

不過喲菜真係好新鮮!

既爽脆又鮮甜!

不過個醬怪怪的....偏甜了.......
衣一盆係用黎伴燒肉食的,

中間個格係4種調味: 芥末,咖哩鹽,燒肉醬&辣醬

而點法其實佢係Menu有教,

但由於太複雜,一早放棄了~!哈哈!
救星來了!

餐廳真係熱到出汗.....

飲杯凍果醋,真係爽到呢!
包肉的生菜~

又係好新鮮!

韓國燒肉其中一項最吸引小妹嘅就係生菜!

新鮮嘅菜清甜爽口!

正到呢!!!
野食到左後,係靚女老闆娘幫我地燒~

砌得好整齊!
五花腩熟左後,就到牛啦~

泡菜: 好好味!味道洽好!

少少辣+少少酸,又有少少菜甜味,熱熱地,

咬落去脆脆的!開胃可口!讚!

泡菜韮菜::新鮮的韮菜,完全無渣!

又唔zip牙!GOOD!GOOD!GOOD!

味道都係好好!唔會太辣~

其他圍邊嘅蔬菜,唔知係唔係燒得太耐,好乾~ 哈哈!

五花腩:好好味!肉質好嫩!

雖然係五花腩, 但燒到一啲都唔油膩~!GOOD!

牛肋條:麻麻地.....唔知係唔係唔夠肥,都幾韌下.....
泡菜餅:好好味!

小妹一向都愛泡菜餅的!

衣個勁足料!入面唔止泡菜,重有海鮮,

外脆內軟,餅入面嘅蔬菜爽口,加埋海鮮,豐富左整個口感,

搞到原本已經飽嘅我地都忍唔住要食埋去~!
寫完食,係時候要講下環境~

餐廳坐位都幾闊~ 都幾舒服~

不過抽風麻麻,真係幾熱同埋會全身BBQ味~

另外,全部Waiter & waitress 都係韓國人,

係需要用英文點菜的~

*** 有位OPPA幾靚仔,重要係隔離枱砌埋個心形炒飯~

嘩!Charm到呢!!!

2015-07-17
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 泡菜
  • 泡菜餅
  • 五花肉
  • 果醋
We like to go here almost every Saturday for lunch ~ The food is well prepared & really tasty, the service is good, & the restaurant is clean & in the building just next to the Miramar Shopping Center. We really like the spicy noodle called "jjam-bbong" there, & also their sweet & sour pork, & their pork cutlet, & their fried dumplings, & their bbq meat sets which the server cooks for you at your table... Every time we've eaten there, it's been good ~ And we're Korean & know what it's supposed
And we're Korean & know what it's supposed to taste like ~
We always wonder why it's such a well kept secret; if more people tried it, we think they would become regulars like us as well ~
2015-08-08
2015-04-17 1668 浏览
已經是第3次去食每次都有驚喜! 店內有70% 都係韓國客人加上全部韓藉侍應生,我當自己去左一轉韓國食韓燒 燒烤的部份今次點了五花腩同牛肋條, 好彩有人幫我地燒,如果自己燒真係預左會燒燶一半, 無啖好食! 另外值得一食既係海螺拌麵, 麵入面加左麻油好香好滑, 海螺加入其他材料味道酸酸甜甜巧巧味, 食完想追加多個麵!最後我地加左個炒飯, 當然都係有專人幫我地炒啦, 女侍應整左個心心比我地!

, 無啖好食!

海螺拌麵
追加炒飯
  • 牛肋條
2015-01-13 2813 浏览
Wow.I cme here to eat 짜장면 Korean Style chinese black bean sauce noodles.They advertise as one of the best and have been making this for more than 7-8 years.I guess it's possible to make it the best - if it's straight out of the supermarket.All they did was buy it from the supermarket, heat it up, and add fresh cucumber on the top.They're seriously giving Korean style chinese a bad rep.The sweet and sour pork 탕수육 was premade and was cold with warm sauce to cover it upEnough said.
Wow.

Enough said.
  • Coke
大發😱又有一間別具特色的韓國餐廳。而今次食呢間地方大而食物水準暴風似的。擾亂我味蕾😖令我諗起之前在韓國先食到的地道風味。可能因為餐廳開張無耐。人流並不算多。但卻見到無為數不少的韓國人在進餐。好難得係香港韓國餐廳居然有甘多韓國人黎食。可想而之幾甘地道。加埋果日去食甘岩老闆在場。仲親自為我地下廚。😌真正感到無比光榮。加埋店嘅員工上上下下都好nice會教埋你點食。同埋見到配菜就完會refill 返。仲要可使錢。而今餐一班朋友7日每人150有找。仲要燒完身上嘅味吾勁👍好適合一家大細朋友聚會。又吾迫迫澀澀。會再黎嘅好地方
海鮮餅
惹味海鮮撈面
2014-12-19
圣诞节
海鮮餅
惹味海鮮撈面
2014-12-15 1814 浏览
新店開張不能不先貪新鮮來嚐嚐吧?!聰明的吃貨一早就BOOK 了table, 打了電話才知道 這家新店開張有優惠~ ↓炸豬扒-口感香脆, 而且不太heavy↓芝士卷蛋 -中間夾著芝士的~~↓薯仔餅-經常吃的韓國餐廳都是只有泡菜餅 / 海鮮餅,就點了嚐嚐。口感跟泡菜/海鮮餅 很不一樣的。很推薦試試~↓五花腩-親切的店員一直為我們這群懶人燒著。燒著燒著竟然我覺得似睇原表演一樣?!很厲害~~原來這樣燒不會焦掉,豬肉味還更香了。非常推薦!! Must try Must try~↓年糕 -韓國年糕大家都經常吃,但! 這!!! 裡面是芝士呀!!!當晚吃得很開心~整體不錯,而且服務一流,有機會再去做吃貨~~PS: 廁所還很貼心地 放了漱口水供客人使用,身為女士的我很喜歡這樣貼心的服務~~
新店開張不能不先貪新鮮來嚐嚐吧?!
↓炸豬扒-口感香脆, 而且不太heavy
↓芝士卷蛋 -中間夾著芝士的~~
2014-12-09
用餐时段