2022-09-08 1302 浏览
講起月餅,相信大家都會諗到流心奶黃月餅,雙黃白蓮蓉,甚至唔多人鍾意嘅五仁月餅。但大家又有冇試過傳統嘅潮州月餅呢~潮州月餅嘅外型、味道、口感同傳統月餅都大有不同!曾記粿品嘅月餅平別有芋泥、綠豆蓉、紅豆蓉三隻口味,價錢為240一盒。每個月餅都係師傅人手一個個搓出黎!每日都新鮮出爐,賣曬就無。而我就最鍾意就係芋泥味,綿滑嘅芋泥加上酥脆嘅外皮,真係令我一試再試。食潮州月餅就好似食緊台灣嘅芋泥酥一樣。不過,我食過嘅潮州月餅唔多,難以同其他餅店作出比較。但如果大家經過西營盤,不妨買一個試試!

潮州月餅
2022-09-05
外卖自取
潮州月餅
2022-08-31 1517 浏览
就快到中秋啦。。周圍都有好多月餅🥮浮晒出黎😏😏今日就介紹下呢間潮州月餅啦。。我朋友超級鍾意食呢間。。佢平時唔係月餅節佢就賣茶果。。都有好多人買同限量發售‼️咁啱又去開上環個邊。。咁我唯有試試運氣睇下有無。。點知真係有。。仲要啱啱出爐😋佢大機每日都不停咁整。。但早啲去買就一定有。。唔知佢有無我訂。。但應該可以留。。因為我去之前打左電話上去問。。佢就叫我即日上去攞嘅。。而佢個月餅皮超鬆脆。。好似一攞上手好易整散咁。。再加上佢啱啱出爐。。超香‼️切開佢入面個心全部都係實的的嘅餡👍🏼佢本身有3個咪。。我就要左芋蓉同綠豆蓉。。2個味都好出色。。想食早啲去啦😋😋..🥮芋蓉月餅🥮綠豆蓉月餅..📍 曾記粿品 (上環)上環皇后街1號皇后街熟食市場8號檔..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkc
就快到中秋啦。。
周圍都有好多月餅🥮浮晒出黎😏😏
今日就介紹下呢間潮州月餅啦。。
我朋友超級鍾意食呢間。。
佢平時唔係月餅節佢就賣茶果。。
都有好多人買同限量發售‼️
咁啱又去開上環個邊。。咁我唯有試試運氣睇下有無。。
點知真係有。。仲要啱啱出爐😋
佢大機每日都不停咁整。。但早啲去買就一定有。。
唔知佢有無我訂。。但應該可以留。。
因為我去之前打左電話上去問。。佢就叫我即日上去攞嘅。。
而佢個月餅皮超鬆脆。。好似一攞上手好易整散咁。。
再加上佢啱啱出爐。。超香‼️
切開佢入面個心全部都係實的的嘅餡👍🏼
佢本身有3個咪。。我就要左芋蓉同綠豆蓉。。
2個味都好出色。。想食早啲去啦😋😋
🥮芋蓉月餅
🥮綠豆蓉月餅
📍 曾記粿品 (上環)
上環皇后街1號皇后街熟食市場8號檔
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#sheungwan#sheungwanfood#sheungwancafe#mooncake#midautumnfestival #曾記粿品#上環美食#中秋節#月餅
2022-08-29 1256 浏览
一共三種味不過買左兩個味試下先今次要左 香芋 同 烏豆沙由於 表面都基本一樣就不分開介紹潮式月餅如果 大家有食過蛇都會俾個脆片就同今次既表面差不多不過就相對薄係薄且酥脆🤩🤨入面就 不同揀蓉芋泥 有甜度👌🏻夠綿滑👍🏻不像最近輕台灣大芋無甜度,有粒粒烏豆沙相對一般豆沙月餅感覺更軟身都係有甜度結: 我個人覺得 正😍😋可以叫做 脆月餅🤨酥脆既表入面有綿滑甜甜地既蓉一般後生都不太喜歡傳統月餅呢種岩曬👍🏻🤝#潮式月餅#曾記粿品
一共三種味

#潮式月餅
#曾記粿品
  • 潮式月餅
2022-05-15 2534 浏览
呢間唔起眼, 喺熟食市場內, 但好出名既粿品真係長期人氣高企, 好多人冒名嚟試, 中秋, 新年呢啲節日就更加大排長龍!😱店內粿品一定係最出名, 有甜有咸, 可以堂食, 都可以外賣! 好多人都一打一打咁買走!🤭 除左粿品, 其實仲有糖水, 面麵線, 蠔餅潮式小食等...我最鐘意食甜既豆沙餡, 餡多唔太甜, 外皮又煙韌! 超正! 甜既仲有芋泥, 黑桃, 綠豆添🤭😍咸既就最鐘意韮菜餡, 濃烈既韮菜味, 加煎到香脆既外皮, 又另一番風味! 而咸既仲有芋頭, 蘿蔔, 花生, 椰菜, 糯米, 綠豆選擇!!

2022-04-14
外卖自取
2021-11-25 3177 浏览
去到中上環就最鍾意搵啲傳統嘢食今日就試吓曾記粿品搞唔掂喎我就唔會再嚟店舖喺皇后街熟食街市入面好易搵但就真係環境比較污糟周圍都油林林D糕粿擺哂出嚟好靚既事前我都知道呢度服務態度一般點知真係差有位男店員見到都扮見唔到應又粗聲粗氣但對住熟客就好有禮貌如果咁樣對啲生客又點會變熟客呢?呢度茶杯筷子碗都係自己攞(都係油林林)完全冇服務態度可言隔離abc態度好好多……….選擇唔算多價錢喺熟食市場嚟講我覺得都唔算平第一碟嚟嘅係潮式炒糕粿( $40)評分:8/10炒得好靚嚟到熱辣辣可惜就油咗少少佢係用甜豉油嚟炒所以望落好似好黑啦但係其實係甜甜地都唔錯~糕粿食落去煙煙韌韌但你問我係咪好好食呢我又覺得唔算因為佢真係唔係唔夠味…….我哋嗌咗四件糕粿( $8/一件)分別係:花生粿,芋泥粿,蘿蔔粿,同埋韭菜粿評分:7/10老實講我就覺得佢哋既糕粿好一段花生粿有一粒粒花生喺入面但件糕好硬…..我諗應該係煎得太耐好似食緊一舊粉咁呢件係最差嘅芋泥粿好少少但係芋頭味無乜好就好在佢唔會話加好多糖但係你就真係唔係好食囉韭菜粿就還可以韭菜味好濃,但係就都係個皮好硬唯一好食嘅就係蘿蔔粿一條條蘿蔔絲鹹鹹香香咁呢個就真係覺得OK嘅整
去到中上環就最鍾意搵啲傳統嘢食

有位男店員見到都扮見唔到
應又粗聲粗氣
但對住熟客就好有禮貌
如果咁樣對啲生客
又點會變熟客呢?

呢度茶杯筷子碗都係自己攞(都係油林林)
完全冇服務態度可言
隔離abc態度好好多……….

選擇唔算多
價錢喺熟食市場嚟講
我覺得都唔算平
炒潮式糕粿

第一碟嚟嘅係潮式炒糕粿( $40)
評分:8/10

但係其實係甜甜地

都唔錯~糕粿食落去煙煙韌韌
但你問我係咪好好食呢
我又覺得唔算

因為佢真係唔係唔夠味…….

我哋嗌咗四件糕粿( $8/一件)
分別係:花生粿,芋泥粿,蘿蔔粿,同埋韭菜粿
評分:7/10
老實講我就覺得佢哋既糕粿好一段

花生粿有一粒粒花生喺入面
但件糕好硬…..
我諗應該係煎得太耐

好似食緊一舊粉咁
呢件係最差嘅
芋泥粿好少少
但係芋頭味無乜

好就好在佢唔會話加好多糖
但係你就真係唔係好食囉

韭菜粿就還可以
韭菜味好濃,但係就都係個皮好硬

韭菜粿

唯一好食嘅就係蘿蔔粿
一條條蘿蔔絲鹹鹹香香咁

呢個就真係覺得OK嘅
蘿蔔粿

整體來講
環境差,油林林咁d野……
唔係話熟食市場就污糟
係佢啲餐具都係好油
服務差
好似唔憂做咁

叫落單好似愛理不理咁
食物質素差
佢都算係我食過啲中比較難食嘅糕粿
同大澳茶粿財真係一個天一個地
人哋雖然出名,但態度又好又好食
呢度真心唔得

炒潮式糕粿
韭菜粿
蘿蔔粿
2021-09-16 2665 浏览
身為潮州人的我,品嚐潮州月餅無數,係香港可以買到,最新鮮、最好食、最正宗的潮州月餅,必定是曾記。我地屋企,每年中秋都必定要買返幾盒曾記潮州月餅過節。曾記月餅有三種味道:黑豆沙、芋泥、綠豆蓉。我最鍾意芋泥,好有芋頭香。黑豆沙就好少見,夠特別。綠豆蓉好清甜,同個酥皮好夾。曾記個酥皮做得好好,好新鮮鬆脆,一d 都唔覺油膩。呢盒月餅4 個盛惠$220,4 個都可以任選口味,我覺得超值。我仲買左幾盒送俾親朋戚友,個個都話曾記d潮州月餅冇得彈!

• 潮州月餅
2021-09-13 2906 浏览
繼續上環探名物,經由同事介紹下, 來到曾記, 一查之下, 才知道原來已經60多年歷史,連蔡瀾先生的頻道也曾介紹的私心名單,是間大名鼎鼎的老牌潮州店.與同事來訪為午飯時間, 我們來得較早, 能找到位置,晚點點的上班族則開始要等,身形略有肥胖的姐姐邊指揮著人流邊幫手大聲叫喊落單菜式,同事為潮州人, 憶說起學生時期也時不時到這裹食飯, 如果家中有不想煮飯的時候,也會與家人一同到來吃飯,因為香港只有數間潮州飯館,能夠保持呈現最正宗的潮州口味和菜色,曾記便是其中一家.未幾, 下單的菜便一一端上,大鄉里出城的我,初嚐潮州家鄉菜-蝦仁水瓜烙,配料毫不吝嗇, 非常大份蝦仁,水瓜平均分佈煎餅的角落水瓜烙外層煎得香脆,咬下口感會有微微的黏性,伴隨著絲絲水瓜及粒粒蝦仁,口感非常有趣, 與蠔餅的硬脆完全相反,反而與台灣的蠔餅有幾份相似.肉碎蠔仔粥是一道看似平凡,卻考功力的潮州家常菜色.潮州粥特色是水份比例較米多,不像是廣東粥, 要煮至綿滑.湯清,蠔味鮮甜.無沙, 蠔仔份量豐富👍🏻食到尾還有蠔粒伴食.米粒分明🤤🤤🤤我個人認為是平凡中顯出不平凡.煎蠔餅一碟有4件,蠔仔份量也是多到每咬一口都食到,粉薄蛋香, 薄脆可
繼續上環探名物,

經由同事介紹下,

來到曾記, 一查之下,

才知道原來已經60多年歷史,

連蔡瀾先生的頻道也曾介紹的私心名單,

是間大名鼎鼎的老牌潮州店.

與同事來訪為午飯時間,

我們來得較早, 能找到位置,

晚點點的上班族則開始要等,

身形略有肥胖的姐姐邊指揮著人流邊幫手大聲叫喊落單菜式,

同事為潮州人,

憶說起學生時期也時不時到這裹食飯,

如果家中有不想煮飯的時候,

也會與家人一同到來吃飯,

因為香港只有數間潮州飯館,

能夠保持呈現最正宗的潮州口味和菜色,

曾記便是其中一家.

未幾, 下單的菜便一一端上,

煎蝦水瓜烙

大鄉里出城的我,

初嚐潮州家鄉菜-蝦仁水瓜烙,

配料毫不吝嗇, 非常大份

蝦仁,水瓜平均分佈煎餅的角落

水瓜烙外層煎得香脆,

咬下口感會有微微的黏性,

伴隨著絲絲水瓜及粒粒蝦仁,

口感非常有趣,

與蠔餅的硬脆完全相反,

反而與台灣的蠔餅有幾份相似.

是一道看似平凡,

卻考功力的潮州家常菜色.

潮州粥特色是水份比例較米多,

不像是廣東粥, 要煮至綿滑.

湯清,蠔味鮮甜.

無沙, 蠔仔份量豐富👍🏻

食到尾還有蠔粒伴食.

米粒分明🤤🤤🤤

我個人認為是平凡中顯出不平凡.

煎蠔餅

煎蠔餅

一碟有4件,

蠔仔份量也是多到每咬一口都食到,

粉薄蛋香, 薄脆可口👍🏻

是一曾記名物,

與廣東綠豆沙完全不同,

糖水底為半糊狀的木薯粉,

黃色一粒粒的是去衣綠豆,

半透明方形的是清心丸,煙煙韌韌,

清清甜甜, 正可下氣.

芋泥白果

芋泥白果

口感綿密, 芋香果脆,

但非常的甜!!! 自己一人定必未能完食,

分了幾口都覺得油膩感上咽

就算是傳統味道都只能避而遠之...

現場還售各式祼品,

鹹的外皮軟香,

甜的則黏糯, 口感一流.

下午茶時來一個真的會是上班小確幸~

完食後非常滿足~

不但食物用心整作, 味道好之外,

每樣菜色都令人感受到潮州味的特色,

就算未到過潮州的我,

也大致能想像到當地的味道.

加上姐姐獨有的接客態度,

我想這才是屬於老店的風味吧,

果然如果要把原始的風味留下來,

還是需要有人堅持~

非常推薦各位餓底來細嚐正宗潮式風味喔
题外话/补充资料: 個人推薦口味: 蘿蔔、韮菜、芋泥, 3件以上才有代煎服務. 另外要留意大時大節, 會停售堂食及其他祼品~
2021-03-04
煎蝦水瓜烙
  • 清心丸綠豆爽
2021-08-27 1666 浏览
今日一行三人去食午餐, 同事想去一間出名好味的潮州大排檔食。 於是就坐叮叮過去皇后街熟食中心。目標明確, 叫左蠔餅,蠔仔粥,韮菜棵, 麵線, 紫菜肉丸湯。蠔餅煎得好脆好香口, 蠔仔又肥又大隻, 超好味。蠔仔粥亦係蠔仔大隻香甜。韮菜棵熱辣辣, 中間煎的香口,爽脆, 但中間就煙煙韌韌, 好似食緊煎堆咁, 好食。最最重要樣樣又平又好食又份量多。 超抵食。不過掛住食, 唔記得影相。

蠔餅煎得好脆好香口, 蠔仔又肥又大隻, 超好味。

蠔仔粥亦係蠔仔大隻香甜。

買三個粿,佢轉頭找完錢比人,直接用手攞粿放入膠袋,完全唔當係一回事,我在旁邊看着真係啞咗!找錢俾我又係同一隻手,唔該注重下衛生,你用個夾都唔係用你好多時間啫😰
2021-05-27
2 分钟 (外卖自取)
2021-04-25 3134 浏览
今日專程去皇后街熟食中市場吃午飯🥣⋯⋯晨早只是飲咗咖啡☕️⋯⋯。放工搭港鐵在西營盤地鐵站🚉A2出口行過去上環方向,慢慢5分鐘到,搭扶手電梯或者後門電梯都🉐️。曾記門口已經擺咗各式各様蒸好的潮州茶粿,先點4個款式,包括韮菜丶蘿蔔丶芋頭丶綠荳,至❤️當然係韮菜,另外蠔餅邊邊脆脆地,內裡好煙韌(會唔會用咗薯粉)$55抵食喎!清熱解毒⋯⋯加埋個清心丸白果綠荳爽,最後加多個花生🥜粿丶芋泥(甜)、encore韮菜。正!仲買咗六個花生🥜粿外帶返屋企同家人分享,5個小時後仍然好好吃😋好香脆⋯⋯好有家鄕的感覺⋯⋯
花生🥜粿
2021-04-25
花生🥜粿
  • 煎蠔餅
2021-04-24 2422 浏览
整體不會再去的一家店,首先說服務,有個阿婆態度非常不好,脾氣大,再說環境,街市的環境,味道我不喜歡,可能適合潮汕的口味吧,幾個粿中,鹹的芋頭糯米的總感覺沒熟,蠔仔餅不免有腥氣,清心丸是當時點的唯一能吃的,但啊也不如一般糖水舖,清心丸很少
2021-04-10 1990 浏览
曾記粿品除了各式各樣的潮州粿好食之外,其實佢其他D野都唔錯架,當中包括佢嘅蠔餅、芋泥同埋清心丸綠豆爽。蠔餅係煎的而不是炸的,而且是有薯粉的潮州傳統風味,好食(不過就油咗少少)。至於芋泥,印象中出面唔係好多地方有得食,肥就肥D,不過肥喺呢度都係值得的,因為呢度個芋泥都係好味的。最後就係另一款甜品清心丸綠豆爽,唔太甜,好食。有機會大家都要試下。
蠔餅
蠔餅
2020-11-17 2316 浏览
經過上環就會諗起呢間潮州小店。今日外賣粿俾媽媽子,只係堂食潮式家鄉炒麵線。炒麵線配肉絲,芽菜,韭菜,蝦仁(雪藏的)。睇落無咩色水,會覺得無咩味,但食落有少少鹹香,麵炒得乾身,唔油膩,一種家常簡單嘅炒麵。溫馨提示,如果注重餐廳服務嘅朋友我就唔建議去。因為始終係舊式老店,都係婆婆叔叔級別人士主理,有時候會有d惡。
經過上環就會諗起呢間潮州小店。

今日外賣粿俾媽媽子,只係堂食潮式家鄉炒麵線。

2020-11-01 1983 浏览
曾記的棵品可以話係全香港最正宗的,棵品方面個人最喜愛蘿蔔餡及芋泥餡, 皮薄餡靚,水準依舊, 前無古人, 後無來者! 價錢合理!除了棵品還有其他正宗潮洲小食例如蠔餅, 炒棵糕條, 麵線,全部即叫即做, 新鮮美味
2020-09-21 1859 浏览
自從知道曾記有出潮州月餅, 就年年記住黎買。有綠豆蓉,芋泥,烏豆沙,三個味。今年已經開始有得賣了。 急不及待, 即刻去買。 曾記潮州月餅勝在新鮮出爐, 有別一般廣東月餅一盒盒咁,唔知做起幾耐。 去到曾記, 佢地仲係一盤盤熱辣辣,好特別!
自從知道曾記有出潮州月餅, 就年年記住黎買。

2020-09-21
5 分钟 (外卖自取)
  • 潮州月餅