2022-09-29 238 浏览
Hidden in a back alley leading to Tang Lung Street, Yau Lei had been serving up breakfast at a very cheap price for over 30 years, before they shut their doors end of August🙁 Their macaroni in soup was one of my comfort food that got me through numerous sleepy (or hungover) mornings🥹Macaroni with egg and luncheon meat ($21) is honestly nothing special. Two pieces of luncheon, fried egg, a soup with rich flavor like those in Demae Iccho. But being a signature of HK style “western” breakfast, it m

Macaroni with egg and luncheon meat ($21) is honestly nothing special. Two pieces of luncheon, fried egg, a soup with rich flavor like those in Demae Iccho. But being a signature of HK style “western” breakfast, it magically tastes good however you do it 🫡🇭🇰
外卖自取
銅鑼灣🧡大時代背後的小巷今日諗吾到食咩好,周圍行下,係時代廣場的羅素街穿過小巷到登龍街,會發現依間平到爆既有利食品公司,見有人排隊就睇下有咩賣。。。有餐蛋麵,腸蛋麵,沙嗲麵,三文治,奶油多,阿華田,杏仁霜等等咸牛肉煎蛋夾三文治。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。咸咸地既碎牛肉,同埋蛋一齊煎到香噴噴好味又夠飽😋👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏📌 有利食品公司☎️ 2573 4997📍 銅鑼灣登龍街51號A金龍大廈地舖Openrice: #VictoriaChan1008#food #foodie #手機食先 #相機食先 #美食 #好味 #吃貨 #cook #delicious #tasty #oichiii #iger #youtuber #health #心心物語
銅鑼灣🧡大時代背後的小巷

咸牛肉煎蛋夾三文治
咸咸地既碎牛肉,同埋蛋一齊煎到香噴噴
好味又夠飽😋👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

📌 有利食品公司
☎️ 2573 4997
📍 銅鑼灣登龍街51號A金龍大廈地舖

Openrice: #VictoriaChan1008
  • 蛋牛治
2021-08-14 463 浏览
當年返工係返喺時代廣場,附近算多茶餐廳。多數外賣嘅我無意中發現呢個檔仔主打三文治🥪類同麵食,當然仲有各種多士同茶餐廳飲品。雖然小店無堂食,但朝早唔難見到有長長嘅人龍。值得一提係小店只係做到2點鐘,自己成日趕到2點前嚟到買Lunch!😌😌😌今日同朋友路過,食飯嘅時候未到不過share件三文治食吓📍餐肉雞蛋三文治(疫情下無影低)即叫即整熱辣辣,午餐肉煎得夠脆蛋又夠滑,用白麵包夾住係全世界最好食嘅comfort food❤️雖然唔係咩特別嘢,但呢個係港式嘅味道!

主打三文治🥪類同麵食,當然仲有各種多士同茶餐廳飲品。

今日同朋友路過,食飯嘅時候未到
不過share件三文治食吓

📍餐肉雞蛋三文治(疫情下無影低)

雖然唔係咩特別嘢,但呢個係港式嘅味道!

2019-07-24 1037 浏览
經過燈籠街心思思又想吃蛋牛治烘底又去咗有利買番份咁多年都係咁好味 - 多士烘得非常脆, 蛋滑加埋碎牛肉(罐頭), 煎得非常香口雖然只做外賣, 無位置坐, 立食一樣好滋味只係$17夫復何求
經過燈籠街心思思又想吃蛋牛治烘底

又去咗有利買番份
雖然只做外賣, 無位置坐, 立食一樣好滋味
只係$17夫復何求
2018-09-27 841 浏览
九点多到铜锣湾,又不想早餐食得太饱,想起登龙街这有个小档口专门给上班族提供早餐要了个餐蛋治加冻奶茶,才26蚊,冻奶茶偏甜,难怪旁边一个叫奶茶少糖,茶味比较淡;三文治好大份,热乎乎新鲜出炉,蛋味浓又滑身,午餐肉都几香以后来铜锣湾早餐想少吃点又不想凑合可以来这食个套餐
以后来铜锣湾早餐想少吃点又不想凑合可以来这食个套餐
2017-06-11 1077 浏览
有利這裡所提供的餐點食品, 說白一點, 其實都是在家裡也可以製作出來的味道, 但即使如此, 每朝排隊的人依然很多, 對於想要睡到最後一刻鐘的香港人來說, 這裡的快靚正早餐是一種救贖。是附近上班打工仔們早上會碰頭的早餐老地方, 一份簡單的鹹牛肉三文治, 後巷內的港式日常。
2017-05-23 681 浏览
香港人習慣怱怱忙忙,呢間絕對值得你用3分鐘時間等待的早餐。即叫即整,大某某都做唔到咁快咁好食,不過種類當然無大某某咁豐富。快之餘仲抵食嘛$25連凍飲。相中唔好以為是一堆垃圾,睇吓包裝幾有heart,一份早餐入面有紙皮卡放飲品唔易打翻。每份三文治有牛油紙包底。我唔知成本幾多,我就覺得誠意十足。
香港人習慣怱怱忙忙,呢間絕對值得你用3分鐘時間等待的早餐。

快之餘仲抵食嘛$25連凍飲。

相中唔好以為是一堆垃圾,睇吓包裝幾有heart

我唔知成本幾多,我就覺得誠意十足。

腿蛋治
2017-05-23
等候时间
3 分钟 (外卖自取)
$25 (早餐)
腿蛋治
2015-07-13 960 浏览
這是在一條後行中間的一家外帶三文治食店.平日同事就很喜歡買來當早午餐,今天做完運動要吃東西(使前功盡廢...就和同事一起光顧~後行裡有放飯的上班族在吃煙, 於是等待三文治的期間你可以享受一下免費的二手煙.三文治價錢不便宜,可是在銅鑼灣...差不多啦/_\三文治烘底要加錢錢,大約等5分鑼一份三文治,我們買了三份就差不多15min啦.咸牛肉芝士治 我覺得太咸,不過它叫咸牛肉就應該咸,同事說超好味!!因為剛做完辛苦的運動...火腿蛋治 最好吃,因為最普通~~火腿不會太咸,蛋的話其實每份三文治的蛋都炒得好吃.餐肉蛋治 不喜歡餐肉,同事也是說超好味!!也是因為剛做完辛苦的運動...面包的口感軟軟的,和蛋加在一起就很可口~~不過覺得不是特別抵吃也不會再光顧了.
這是在一條後行中間的一家外帶三文治食店.
就和同事一起光顧~
三文治價錢不便宜,可是在銅鑼灣...差不多啦/_\

面包的口感軟軟的,和蛋加在一起就很可口~~
不過覺得不是特別抵吃也不會再光顧了.
咸牛肉芝士治
火腿蛋治
餐蛋治
2015-07-13
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
2013-12-27 611 浏览
大家有沒有發現,時代廣場的羅素街同平排的另一條登龍街,有天壤之別的感覺。連接這兩條截然不同的街道,是一條細小的巷。而在平常上班日的早上,你會看到一個意想不到的奇景。什麼景況會令人意想不到呢? 看一看下圖就自有分曉。對,大家看到的,是一間食店及一些在等外賣的人,再行近一看,早上的這一條小巷,亦放滿了檯凳,席上的,全是在銅鑼灣上班的男女。而這一個外賣窗口的寶號就是叫做《有利食品公司》。公仔麵,三文治,是這一所小店主要提供給大眾的膳食,若是我來堂食的話,公仔麵必然成為我的首選食品。是日點了一個非常簡單的公仔麵,就是不需要什麼功夫的餐肉蛋麵。麵,不用多說,一看就知道是大光麵,而且是日失手了,是日的麵條煮得太腍;而這兒的湯底,是出前一丁 Style 濃湯;另外有即叫即煎的甜香雞蛋,煎過才放湯面的午餐肉,夠晒香口,成個早餐,美中不足的就是麵條。奶茶,不算是太濃,也不太香,唯一可以叫好的,就是奶茶的口感,滑度一流。我喜歡普通地加糖,若是來一杯茶走,相信這一杯奶茶會滑上加滑。這一店雖然位於鬧市,但其後巷的位置,的確只有識途的老馬才會知道這一條巷仔有早餐賣。這一個小小的食物站,非常之特別。若你向人說,我

什麼景況會令人意想不到呢? 看一看下圖就自有分曉。
這一店雖然位於鬧市,但其後巷的位置,的確只有識途的老馬才會知道這一條巷仔有早餐賣。這一個小小的食物站,非常之特別。若你向人說,我在 Time Square 附近的巷仔食早餐,不熟地頭的人一家會覺得你在耍佢。
$20 (早餐)
2012-01-05 349 浏览
某日,由登龍街穿返出去時代廣場,在這小小的巷仔中,有一個窗口仔放了一條方包在上面。細心一看,原來是一間小小的三文治店。而一向喜歡尋找隱世的味道的我,有如找到寶咁,決定找一個早上,特地的來買個早餐。就是這一日,早了幾班車過海。早了到埗啊,這就是我來尋找隱世的味道的機會。一早來到,才發現這小小的窗口仔,不是一間三文治店咁簡單,有檯,有凳,有人企住食。 找了個位坐低,雖然沒有人龍,但窗外兩個姐仔已經是忙過不停,坐下的我要等了一會才有人理。而慣常來的食客就大叫自己要食的食品,我見況,也來大叫一番,要了一個豬扒蛋麵。說真,食公仔麵,味道上真的是大同小異。這兒,有好的,就是似出前一丁的湯底,豬扒雖薄,但非常之入味╴煎蛋就帶有少少家庭式的風格。份量不大,覺得是剛剛好。加埋杯奶茶,算得上是風味十足。 從來沒想過係銅鑼灣一帶會找到這樣的一個早餐地方,隱隱蔽蔽,街邊檔形式,這一種風味,同巷仔出口的時代廣場,有點兒格格不入。而這份格格的不入,就是特別的地方。值得黎感受一下。

值得黎感受一下。
$20 (早餐)
2009-05-01 330 浏览
而家搵大排檔平時行過呢度一定會經過有利,我無時無刻都諗:要黎食一次呢間大排檔。有一日特登去食左一次。入面唔算多食物選擇,大都是大家係茶餐廳、大排檔食到gei早餐。眼見入面兩個師奶密密做, 滿開心的。呢一間街邊小店只有好少位置,兩三張椅檯就係咁多。我食左腿蛋麵加熱奶茶:腿蛋麵 - 好食,腿同蛋都煎到微焦加脆口,麵應該都係大光麵來的,個湯都ok, 濃淡適中,我走上times square就食得,所以麵重未食咩落d湯度...熱奶茶 - 唔得左,好稀,無咩茶味,茶同奶都唔好...基本上唔可以話必食之選,但如果你係附近返工,有利都係一個早餐好選擇,好過係某包舖排哂長龍食豬油包...重有,有利午後就打烊了。

有一日特登去食左一次。
眼見入面兩個師奶密密做, 滿開心的。
呢一間街邊小店只有好少位置,兩三張椅檯就係咁多。

我食左腿蛋麵加熱奶茶:

熱奶茶 - 唔得左,好稀,無咩茶味,茶同奶都唔好...

重有,有利午後就打烊了。
2009-02-11