2016-11-15 1571 浏览
今日 完成 10K跑覺得自好勇去踩埋單車踩左2K 就覺得好攰覺得需要休息咁就踩到去科學園附近搵間餐廳休息一下食返個下午茶呢間餐廳 既下午茶價錢由78-108炸魚薯條,西多,炸洋蔥圈都係88😂我就簡左個西多外層其實幾好入需有層芋蓉但無味道 而糖漿亦係淡到無咩味道呢到 真係好在係個VIEW 好黎飲杯酒 望下VIEW 咁就會係一個好選擇
今日 完成 10K跑

呢到 真係好在係個VIEW 好
黎飲杯酒 望下VIEW 咁就會係一個好選擇
2016-11-13
2016-10-31 1429 浏览
原本諗著係吐露港海濱漫步,加一個看海的下午茶,享受一個靚正下午,點知去錯餐廳破壞晒好心情。大約係兩點五十分左右進入餐廳,第一個侍應招呼坐好後問係唔係要下午茶,回覆話係之後就只比咗一個下午茶餐牌同飲品餐牌講咗一句三點三開始就頭都唔回走開咗,但個下午茶餐牌寫三點開始,已經覺得點解寫一套做一套。到咗大約三點零五分左右,諗著叫第二個侍應落單先,點知回覆係三點半至開始跟著又調頭行咗去,所以再問經過嘅第三個侍應回覆都係話三點半開始下午茶,我對佢講既然係三點半,點解當初唔比埋午餐牌我等我可以選擇呀?跟著叫第三個侍應比埋個午餐牌我叫食物。好快我係三點十分前就落單叫咗兩杯飲品同兩個沙律。十分鐘後左右兩杯飲品到咗,但係兩個沙律到三點四十五公,即是落單後超過三十五分鐘都未到,諗著起身到收銀處問問,同時間另一檯客都因為落單太耐未到食物,所以取消落單並且結數離開。當侍應處理完之前客人結數後,我問佢兩個沙律叫咗三十五分鐘都未到,咁啱厨房就推出我叫嘅其中一個,個侍應就笑笑話到喇!我好高興並即時叫佢幫手追單,未得我就唔要,點知佢轉身就行開,完全無處理我嘅要求。到三點五十分餘下個沙律始終未到,所以我立即結賬離開,但結賬

大約係兩點五十分左右進入餐廳,第一個侍應招呼坐好後問係唔係要下午茶,回覆話係之後就只比咗一個下午茶餐牌同飲品餐牌講咗一句三點三開始就頭都唔回走開咗,但個下午茶餐牌寫三點開始,已經覺得點解寫一套做一套。到咗大約三點零五分左右,諗著叫第二個侍應落單先,點知回覆係三點半至開始跟著又調頭行咗去,所以再問經過嘅第三個侍應回覆都係話三點半開始下午茶,我對佢講既然係三點半,點解當初唔比埋午餐牌我等我可以選擇呀?跟著叫第三個侍應比埋個午餐牌我叫食物。好快我係三點十分前就落單叫咗兩杯飲品同兩個沙律。十分鐘後左右兩杯飲品到咗,但係兩個沙律到三點四十五公,即是落單後超過三十五分鐘都未到,諗著起身到收銀處問問,同時間另一檯客都因為落單太耐未到食物,所以取消落單並且結數離開。當侍應處理完之前客人結數後,我問佢兩個沙律叫咗三十五分鐘都未到,咁啱厨房就推出我叫嘅其中一個,個侍應就笑笑話到喇!我好高興並即時叫佢幫手追單,未得我就唔要,點知佢轉身就行開,完全無處理我嘅要求。到三點五十分餘下個沙律始終未到,所以我立即結賬離開,但結賬期間,侍應的態度語氣加身體語言表明對我不尊重。就算到咗個梗燒牛肉沙律,好似係趕時間的製成品,味道一般、擺碟雜亂、沙律汁邊多邊少,完全係無心的製作。

我真係完完全全估唔到係科學園有一間咁差勁服務態度的餐廳營業,可能係工作日子對著科學園的科研人員係另一種咀臉。
2016-10-30
用餐优惠
試食活動
2016-10-10 1566 浏览
10/10/2016 今日同家人去踩車,3點正去食下午茶,叫了5個餐 等了一小時,諗住終於有得食啦!太肚餓叫了2個雞扒烏冬,味道還可以,熱狗餐個麵包好似未焗熟咁,濕得!肉醬意粉,個碟好大 但意粉只有少量絕對是一個5歲小孩份量,牛肉拉麵,d湯無味,根本淡到似滾水倒落去,麵質淋 家人有想嘔感覺!好了埋單了,5個人5個餐收我們6個餐!間餐廳好問題⋯⋯埋單總數$495! 永久不會再光顧!
10/10/2016
2016-07-30 2611 浏览
和太太為慶祝週年紀念到朗廚坊一試,怎料即仲伏 ,Set dinner 炭燒牛柳,6成熟變8-9成,都不緊要! 切落好軟熟,但放入口非常鞋,完全冇牛味! 雖然 $380,我都完全 入唔到口,最後留返半件俾佢睇 ! 法式燉蛋唔脆,何謂法式燉蛋 !太太order乳鴿,來到只係一隻巨型老鴿 ,刀都切唔開!埋單六百幾, 只得一肚氣 !自問自己食嘢要求不高,連大x樂都食得到, 今次真是伏中之伏 !
和太太為慶祝週年紀念到朗廚坊一試,怎料即仲伏
! 法式燉蛋唔脆,何謂法式燉蛋

太太order乳鴿,來到只係一隻巨型老鴿
,刀都切唔開!
埋單六百幾, 只得一肚氣

自問自己食嘢要求不高,連大x樂都食得到, 今次真是伏中之伏
2016-07-29
  • 堅硬金牌老鴿
  • 無味炭燒牛
we saw this restaurant while driving past and decoded to give it a try for a leisurely lunchfirstly I want to commend the staff, they are all very responsive and good manner and efficient. unfortunately, that's the only positive thing about this restaurant as the set lunch is expensive ($100-150/per set) and the food is very bad. I wouldn't come here again if the set is $20.duck: tough, too salty, small serving, taste like cardboardsalad bar: cheap foods, not fresh or canned materialpasta: wasn'

pasta: wasn't even cooked properly, tasteless

hamburg: was okay
2016-06-09
2016-04-28 3041 浏览
作為擁如此天然美景的餐廳,如此食物質素有點可惜。Set lunch的自取salad食材並不算新鮮,部分沙拉菜顏色有點黃,並不討好。大豆芽和車里茄比較好吃。地獄燒雞扒言過其實,調味毫不特別,勝在有鐵板烤紋賣相佳。肉質明顯不新鮮帶雪藏味。可能是位置所限,難以做到貨如輪轉吧。不過有美景撘夠(門口蘭花很美),價錢亦可接受,因此還未至於要進入black list的哈哈。
2015-12-03 3209 浏览
第一次同朋友去科學園食Lunch, 去咗Ron's Kitchen食Set Lunch. 這裏環境清靜還有海境tim Mushroom餐湯味濃而帶有好多蘑菇粒, 正!自助Salad bar, 有幾款生果選擇, 生果同蔬菜新鮮, 自配千島醬一起入口會帶來清新感覺, 不過re-fill 比較慢。Main course煎鶏扒, 煎得金香, 肉貨質幼滑, 如配芥辣一齊吃, 美味非常!最后來杯0T作消化
Mushroom餐湯味濃而帶有好多蘑菇粒, 正!
Mushroom Soup
Salad bar
最后來杯0T作消化
2015-11-26
2015-11-05 2497 浏览
第一次去科學園食飯。因為之前BOOK左Table...所以唔洗等,就入得。(不過平日好少人,所以唔BOOK都可以)去到入面,環境唔錯。可能人唔多,所以好靜,同氣氛唔錯。講返食物我地嗌左4款食物。凱撒沙律,味道好好。酸酸地既汁,沙律菜都爽脆,不過D多士粒就唔夠脆。之後係 白菌焗田螺(實際個名堂唔記左了>3<)..整體還可以,D菌有D澀口...唔知係咪菌既關係。田螺都OK...我地仲食左烤羊架...羊架幾Juicy..肉都焾...配菜都可以的。最後係微辣海鮮茄汁闊麵....可能廚師重手了...變左中辣....完全蓋了茄味....加上麵條又有少少唔太熟,火喉掌握唔夠....所以唯一一樣菜式係食剩的。Overall, 食物的質素係OK的...10分有6分..環境就好好,10分有8分(絕對岩曬table for two)..
第一次去科學園食飯。
因為之前BOOK左Table...

去到入面,環境唔錯。可能人唔多,所以好靜,同氣氛唔錯。

講返食物
我地嗌左4款食物。

之後係 白菌焗田螺(實際個名堂唔記左了>3<)..

我地仲食左烤羊架...
羊架幾Juicy..肉都焾...配菜都可以的。

最後係微辣海鮮茄汁闊麵....
可能廚師重手了...
變左中辣....完全蓋了茄味....
加上麵條又有少少唔太熟,火喉掌握唔夠....
所以唯一一樣菜式係食剩的。

Overall, 食物的質素係OK的...10分有6分..

2015-11-03
庆祝纪念
生日
2015-11-01 2038 浏览
在科學園有不少食店,比較近海邊露天的,算是這間西餐廳。已經十月尾,天氣開始涼爽,所以坐在餐廳外,對著大海享受一個下午茶,已經好滿足!也可以彌補食物的不足,如果不太差的話!!
2015-10-31
2015-10-26 1904 浏览
We went there because of a cycling trip. The semi buffet consisted of a so called salad bar that served canned beans, frozen corns and greens that did not look fresh at all. Then we were told that the items won't be refilled. Food quality absolutely terrible. Pasta was tasteless and soupy. Couldn't stand the food so we rather pay for the salad bar $88 which served no food at all just to get the ice tea. Terrible experience. Stay away from here.
2015-10-25
庆祝纪念
生日
2015-10-18 1863 浏览
科學園是沙田的後花園, 喜歡休息天晴朗天在那裡放空半天。最喜歡的餐廳是Ron's Kitchen, 可以從下午茶一直吃到月亮出來, 除了喜歡對著海景用餐, 當然主要是食物的素質很高。 無意中點了地獄雞扒, 想不到有置身天堂的感覺, 幾天後還在回味。 本身餐廳選用的雞肉就是上等貨, 加上廚師出色的調味, 將大眾化的雞扒變成人間美味, 雞肉彈牙, 各種香料將雞肉的鮮味完美呈現, 讓人感到意外的驚喜, 令舌尖好滿足。

2015-08-23 2285 浏览
去科學園其實係為咗睇小齊嘅魔術表演,科學園嘅心水餐廳唔多,最後揀咗依間。比起另一間又係以英文名命名嘅餐廳,依間舒服同好食好多!Lunch set (星期一至日都提供) 有自助salad bar, 只提供蔬菜生果,唔會有火腿嗰啲。不過款式都算係幾多,味道亦幾好。呢個一口牛絕對唔可以一口食落肚,都幾大塊!有牛香,幾juicy,而且唔un。個五穀飯非常清,感覺上好健康。個忌廉汁非常惹味,配上手制嘅菠菜麵,軟硬剛好,豬女好鍾意!個三文魚煎得香口,但如果裡面生翻少少效果會更好。可能因為落雨,餐廳得好少客,非常靜,侍應亦貼心服務,環境絕對令人滿意!

蒜片一口牛配五穀飯

三文魚配手制菠菜麵

2015-08-15
蒜片一口牛配五穀飯
三文魚配手制菠菜麵
2015-07-16 2378 浏览
臨時約吃飯,就上open rice看看有什麼好吃的,看到ron's kitchen好似幾好feel就決定係openrice web到訂位試下啦!因為我們有車,所以去科學園不算是麻煩,而且消息有free parking, $200/2 hrs $400/4hrs.....去到科學園,不難找,有室外和室內選擇,feel真的不錯坐底後,叫了我至愛田螺,胡椒牛肉全蛋面,羊架!牛肉真係好味有牛肉味又夠淋,最後埋單4百幾,不算貴!有機會會再去呢
去到科學園,不難找,有室外和室內選擇,feel真的不錯

坐底後,叫了我至愛田螺,胡椒牛肉全蛋面,羊架!
牛肉真係好味
有牛肉味又夠淋

最後埋單4百幾,不算貴!
有機會會再去呢
田螺
胡椒牛肉粒全蛋面
羊架
2015-07-15
田螺
胡椒牛肉粒全蛋面
2015-03-26 2935 浏览
朗廚坊位於吐露港單車徑旁,面向吐露港,有室內及室外坐位選擇,在這乍暖還寒嘅日子,還是坐室內好一點,這裹用餐跟傳統西餐廳一樣,分前菜,主菜及甜品,但亦有set dinner客人選擇,是夜我們一家選了二個主菜:地獄烤雞、炭燒羊架。烤雞並未有燒得太乾,吃下去時尚有一點肉汁,醬汁有一點辣,都幾醒胃!羊架真的是炭燒,因為上枱時已經聞到炭燒味,不喜歡的話,可能覺得難聞,但這不就是原始風味嗎?另加每位HK38就有埋餐湯及餐茶。與一些市區大餐廳質素同級但價錢便宜一點哦!
2015-03-15
  • 德國咸豬手
  • 炭燒羊架
  • 地獄烤雞
2014-10-22 4693 浏览
今日同陽光玩遊戲, 一行人踩單車, 大圍到大埔, 一路太多一家大細… D大人唔留意下個小朋友有冇足夠能力同體力 安全咁係路上行走… D小朋友成日冇啦啦係路中心同上斜既時候急停..真係好危險…因為呢堆屋企團, 令到大家踩得有點吃力… 因為成日要用多幾倍體力保D細路既安全… 所以呢, 踩到中途要好好休息下 陽光太好, 體力消耗, 梗係叫smoothie抖下la 係户外吹住海風, 對住靚靚海景, 坐抵抖住嘆smoothie, 好寫意… 寫意到想訓覺, 哈哈哈 四色smoothie叫晒:奇異果, 唔稀, 足料, 果茸重, 味清甜, 爽! 橙, 新鮮清爽!! 雜莓, again唔係溝粉出來, 足料, 好多果茸, 好味, 仲飲到有d飽tim! 哈哈 荔枝, 冇太濃既假香味, 好清甜! 正! 抖夠, 體力回復! 至起程!下次再踩車經過都會再來!

D小朋友成日冇啦啦係路中心同上斜既時候急停..真係好危險…
奇異果, 唔稀, 足料, 果茸重, 味清甜, 爽!

橙, 新鮮清爽!!

下次再踩車經過都會再來!
2014-10-01