2022-08-13 50 浏览
素煎餃好好食 有口感 外皮香口 配柚子醋好好味 佢哋仲因為餃子太細粒話整多兩粒比我 會令我覺得佢地做生意均爭 搵幾多個會在意份量驚客人蝕底咁 重要是呢度又岩我食 又岩唔食素既屋企人可以一齊食
2022-08-10 53 浏览
位於觀塘工廈嘅餃子店,金黃色嘅湯底已經吸引眼球,試過之後無論餃子定湯底都好高質,我同女朋友叫咗四款餃子🥟 芫荽、韭菜、黑松露、鳳城蝦🤌🏻黑松露芝士豚肉餃好濃味,食到黑松露味之外仲有芝士鹹香,配合南瓜湯嘅清甜,可能本身係濃湯,配埋個餃子好似一個南瓜汁咁,食比平時食開嘅湯底唔同😎👍🏻鍾意食芫荽嘅我覺得都算重芫荽味,而韭菜同蝦就不過不失,可能個南瓜湯好飲,所以食落都好好味😋驚唔夠飽就加配咗讚岐烏冬🤣都幾彈牙店舖門外有提供其他配料例如醋等比客人,不過環境唔算大,但性價比不錯👍🏻🚩 木金餃子製作所 (觀塘)觀塘開源道60號駱駝漆大廈三座6樓E2室#addifoodie #addifoodie觀塘#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #香港插畫 #情侶美食 #HKcouple #hongkongdraw #foodiecouple #愛情插畫

芫荽、韭菜、黑松露、鳳城蝦🤌🏻

黑松露芝士豚肉餃好濃味,食到黑松露味之外仲有

🚩 木金餃子製作所 (觀塘)
觀塘開源道60號駱駝漆大廈三座6樓E2室

#addifoodie #addifoodie觀塘
2022-08-08
  • 臭臭香荽豚肉餃
2022-08-09 58 浏览
坐底後,店員提供兩張同款餐牌加兩枝Marker,我朋友點兩款煎餃我就點兩款湯餃點知出嚟俾左一款煎餃及一款湯餃同店員講店員竟然答話我地落左一款我隨即同店員講我同我朋友都劃左兩款跟住佢先好唔情願去更換午市時間上黎竟然得一台客心諗會唔會伏,點知伏到應一應食物一般,都唔緊要服務態度差,只收現金卻連我俾200蚊都仲問我有冇更散嘅散紙脾氣好嘅人,想俾人挑戰底線嘅可以一試嘅我就唔會再幫襯
坐底後,店員提供兩張同款餐牌加兩枝Marker,
我朋友點兩款煎餃
話我地落左一款
我隨即同店員講
我同我朋友都劃左兩款
跟住佢先好唔情願去更換

午市時間上黎竟然得一台客心諗會唔會伏,點知伏到應一應
食物一般,都唔緊要
服務態度差,只收現金卻連我俾200蚊都仲問我有冇更散嘅散紙
脾氣好嘅人,想俾人挑戰底線嘅
可以一試嘅
我就唔會再幫襯
2022-07-21 123 浏览
木金餃子製作所🥟🥣……….平時好少去開觀塘,又好耐無食過餃子,然後係網上就搵到觀塘區特色餃子店 — 木金餃子製作所!呢間就係位於駱駝漆大廈三座樓上餃子店,門外就有自助調味吧,有得自助拎水,豉油,醋,辣椒油等等。呢間餃子店嘅特色就係個金壼,一來可以打卡,二來就係盛載住熱辣辣嘅濃湯。咁啱當日去到嘅是日濃湯就係黃金南瓜湯,湯底會以金壼遞上,客人可以自行倒湯汁入碗內,而且甜甜嘅南瓜濃湯,令到湯餃味道提升,更加清甜,不感飽濟!推薦呢度嘅湯餃🤤……….🥟經典口味餃子-2款各4隻 (湯餃$58 煎餃$68) $68•🌽椰菜玉米豚肉餃 (煎餃):粟米都好香甜,粟米餡料再豐富啲啲就更滿足😚•🥬翡翠白菜豚肉餃 (煎餃): 最傳統食餃子嘅口味,好新鮮,肉同菜嘅比例啱啱好🥰🥣特色口味餃子-2款各4隻 (湯餃$68 煎餃$78) $68•🧀黑松露芝士豚肉餃 (湯餃)🌟: 呢款真係比較特別,係其他餃子店比較少有嘅口味。餡料有黑松露同芝士香味,食落易入口,唔會好膩😝•🦐大大隻鳳城蝦蝦餃 (湯餃)🌟: 呢款餃子係特色口味餃子入面最推薦!夠哂足料!蝦餃用咗水餃皮,餡料入面嘅蝦真係好大大隻,爽口彈牙😋🍗無骨明太子雞翼(3
木金餃子製作所🥟🥣

🍗無骨明太子雞翼(3隻)$38
•係新鮮熱辣辣即炸即上嘅香脆無骨明太子雞翼。食落入面有滿滿嘅明太子,唔會好鹹,調味啱啱好,唔會好乾夠juicy😝
……….

💰人均 $87/per person (2人)
介紹返💁🏻‍♀️。。🇹🇼 餃子 在觀塘 🇹🇼。木金餃子製作所 Papa Dumpling。駱駝漆大廈三座6樓E2室。經典口味餃子 (可選兩款各四隻)翡翠白菜豚肉餃。韭菜蔥頭豚肉餃。臭臭香荽豚肉餃。椰菜玉米豚肉餃。深海紫菜豚肉餃。有營纖維素菜餃。HKD58 @ 湯餃。HKD68 @ 煎餃特色口味 (可選兩款各四隻)韓式泡菜豚肉餃。和風咖喱豚肉餃。香辣榨菜豚肉餃。黑松露芝士豚肉餃。大大隻鳳城蝦蝦餃。HKD68 @ 湯餃。HKD78 @ 煎餃@ 湯餃選湯 - 日式特濃豚骨湯 / 是日濃湯 南瓜濃湯白桃烏龍冷泡茶。HKD14🤫 之前無意之中見到有人介紹木金餃子製作所..見佢係一間專食餃子嘅餐廳..又幾特別喎..即刻約個朋友仔去試吓先🤫 舖頭細細嘅木金餃子製作所雖然係喺工廠大廈入邊..但係全間舖頭用嘅擺設都係以銅同木作為重點..簡單得嚟又幾有Style喎🤫 好..嗱嗱聲介紹吓呢度啲嘢食先..咁當日為咗樣樣都試吓..同朋友仔Share咗兩份餃子..一份湯餃一份煎餃..湯餃我哋揀咗大大隻鳳城蝦蝦餃併黑松露芝士豚肉餃..其實鳳城蝦餃就係一隻超大隻嘅鳳城水餃..入邊非常足料..應該有嘅大大蝦仁..木耳..
介紹返💁🏻‍♀️

🇹🇼 餃子 在觀塘 🇹🇼
。木金餃子製作所 Papa Dumpling
。駱駝漆大廈三座6樓E2室

經典口味餃子 (可選兩款各四隻)
翡翠白菜豚肉餃。韭菜蔥頭豚肉餃。
臭臭香荽豚肉餃。椰菜玉米豚肉餃。
深海紫菜豚肉餃。有營纖維素菜餃
。HKD58 @ 湯餃
。HKD68 @ 煎餃

特色口味 (可選兩款各四隻)
韓式泡菜豚肉餃。和風咖喱豚肉餃。
香辣榨菜豚肉餃。黑松露芝士豚肉餃。大大隻鳳城蝦蝦餃
。HKD68 @ 湯餃
。HKD78 @ 煎餃

@ 湯餃選湯 - 日式特濃豚骨湯 / 是日濃湯 南瓜濃湯

白桃烏龍冷泡茶
。HKD14

🤫 好..嗱嗱聲介紹吓呢度啲嘢食先..咁當日為咗樣樣都試吓..同朋友仔Share咗兩份餃子..一份湯餃一份煎餃..湯餃我哋揀咗大大隻鳳城蝦蝦餃併黑松露芝士豚肉餃..其實鳳城蝦餃就係一隻超大隻嘅鳳城水餃..入邊非常足料..應該有嘅大大蝦仁..木耳..肥瘦適中嘅豬肉全部都有齊..因為有咗木耳成個餃子都變得爽口..加上豬肉嘅彈牙..好好味呀
🤫 而黑松露芝士豚肉餃..又係另外一個好味之選喎..一咬開件餃子就食到又聞到香濃嘅黑松露味..反而芝士就唔係特別重..不過原來黑松露配中式嘅餃子有幾襯㗎喎..最重要係加上濃郁嘅豬骨湯底..用一個銅壺仔倒落去啲餃子上邊..過癮得嚟又好味
🤫 再嚟就係講吓煎餃啦..白菜豚肉餃併香荽豚肉餃..咁白菜豚肉餃呢..因為係最傳統最普通嘅餃子..真真正正睇到包餃子嘅人嘅廚藝..白菜豚肉份量感覺係3:2..肉相對多啲..而且有肥肉亦都有瘦肉..口感相當吸引..餡料又夠Juicy..然後香荽豚肉餃味道當然更加香濃啦..鍾意食芫荽但係又未去到瘋狂嘅人(譬如係我..)就覺得呢個份量比例完美..有芫荽味但係唔會過分..然後混合半肥瘦豬肉..又係彈牙又爽口..再加上睇相都睇得到佢哋嘅餃子煎得相當香脆..而且乾身唔油膩..
🤫 之前都冇太大Expect喺工廠大廈細細一間餃子舖原來都可以做到咁好味嘅餃子之餘..佢哋仲有唔同嘅調味料俾大家揀..有傳統嘅鎮江醋啦..又有柚子醋..辣椒油同甜豉油..另外仲有麻辣榨菜絲同埋蝦米辣菜脯..哎..差啲唔記得講..佢哋仲有酸酸咪咪好好食嘅醃製白蘿蔔..成件事開胃晒
🤫 咁嘢飲嚟講..除咗汽水之外就好似我咁可以揀佢嗰啲冷泡茶..白桃冷泡茶桃味唔算香濃不過勝在解渴
🤫 順帶提提大家..如果有興趣去呢間小店度試吓啲餃子嘅話..記得嚟到之前去撳定機呀..佢哋暫時淨係收現金㗎咋
🤫 仲有仲有..雖然話呢度係銅同木Deco..但係記得記得呢度只係一間小店..乾淨企理簡簡單單嘅小店..唔係打卡嘅餐廳..
🤫 黃色經濟圈
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️️🙆🏻‍♀️ (5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。
午餐
2022-07-08 164 浏览
邊一間係觀塘嘅餃子店 無論係餃子定係湯底都好高質🤩佢嘅黑松露芝士豚肉餃都唔錯🥟食到黑松露味之餘🖤🤍仲有芝士嘅鹹香味🧀南瓜湯底好清甜 夠杰身 配埋個餃子一齊食 都唔錯🎃
2022-07-07 165 浏览
餃子控男友想食餃子,今日帶左佢黎試木金餃子🥟。門口有自助拎水,醋、豉油、酸蘿蔔(好味)、麻辣榨菜等。入面比較逼。叫左一份湯餃(芫荽豚肉 + 紫菜豚肉),配是日黃金南瓜濃湯,同埋一份煎餃(黑松露芝士豚肉+泡菜豚肉),煎餃貴$10但仲要冇湯飲餃子全部都大粒好食,芫荽正,都算重芫荽味,紫菜果隻都吾錯。煎餃方面,黑松露味濃,但冇咩芝士味,泡菜果隻有d辣。南瓜湯就甘飲好d,因為我中意餃子點醋食。就甘飲南瓜湯都濃。另外加左枝白桃烏龍茶同埋無骨明太子雞翼,一般。

湯餃

煎餃

另外加左枝白桃烏龍茶同埋無骨明太子雞翼,一般。
2022-07-07
2022-07-05 132 浏览
呢間位於觀塘區既特色餃子店,成日網上見到人地拎住個金壺倒南瓜湯落餃子度打咭,覺得幾得意,今日黎開觀塘就上黎試下。舖頭既裝修以木色為主,簡簡單單環境都幾乾淨~門口位置有一個自助區,提供水同免費配料,當中包括蝦米辣菜脯、麻辣榨菜、甜酸蘿蔔、辣椒油同醋等。辣菜脯同麻辣榨菜辣辣地夠晒野味,拎黎配水餃都係一個唔錯既選擇😋《大大隻鳳城蝦蝦餃拼黑松露芝士豚肉餃》配南瓜濃湯 $68餃子分左經經典口味同特色口味,可以跟口味揀2款共8隻餃子。今次我揀左特色口味,鳳城蝦蝦餃寫住「大大隻」真係無呃人,粒蝦餃真係包到漲卜卜好足料,咬落去已經食到大大隻蝦非常爽口,加埋木耳同紅蘿蔔絲,成粒都好好味,推薦!! 黑松露芝士豚肉餃咬落去黑松露味好香,芝士味都濃,食頭兩粒都覺得好好味,不過因為重味食多隻就開始覺得有D膩,好彩南瓜濃湯幫左好大忙,南瓜湯非常足料,啖啖都飲到南瓜香同食到南瓜既纖維,清清甜甜既湯底中和左餃子既重味感覺,好味!《無骨明太子雞翼》$38雞翼係熱辣辣新鮮炸好,入面明太子既份量都幾多,而且味道啱啱好,唔會死咸,外皮炸得香脆,值得推介!

《大大隻鳳城蝦蝦餃拼黑松露芝士豚肉餃》配南瓜濃湯 $68

《無骨明太子雞翼》$38
無骨明太子雞翼

無骨明太子雞翼
2022-07-04 87 浏览
依家出去個飯都要打下卡,影下相,同朋友分享下日常!分享下食咩好嘢,如果已經無提才嘅話,都可以試下呢間「木金餃子製作所」😍味道指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️店舖環境⭐️⭐️⭐️⭐️侍應態度⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(每項5分為滿分)近期都比較想食餃子,我午餐時段去咗試食呢間「木金餃子制作所」。叫咗個韭菜蔥頭豚肉煎餃$68 同枝玫瑰荔枝冷泡茶$14 餃子皮雖然厚!但係多餡用嚟做煎餃子一流。😍韭菜嘅味道直沖我心靈,加上蔥頭豚肉嘅口感,誰會不感興趣吖 😍  而個飲品玫瑰淡淡嘅玫瑰香氣中,帶有甜甜嘅荔枝甜味令人回味無窮。😍
味道指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
店舖環境⭐️⭐️⭐️⭐️
侍應態度⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(每項5分為滿分)

叫咗個韭菜蔥頭豚肉煎餃$68

同枝玫瑰荔枝冷泡茶$14

2022-07-04 54 浏览
嚟過3-4次食飯,每次都係攬住個肚滿足好滿足咁走 ,可以因為你唔同嘅配料搭配,而產生出唔同嘅驚喜。黑松露芝士豚肉餃🥟$68/2隻口味和風咖喱豚肉餃 🥟日式特濃豬骨湯 ~呢一度嘅餃子都偏向大粒圓潤🥟🥟一口咬落去會有成口肉嘅滿足感,再配上佢用金壺裝嘅湯😚外觀上已經贏咗絕大部份嘅餃子店 👍🏻👍🏻再加上佢嘅口味,係其他地方都好小試到 可以介紹比朋友 同佢地一齊去食嘢打卡📷📷外觀 10分滿分香味 9.5分
黑松露芝士豚肉餃🥟$68/2隻口味
和風咖喱豚肉餃 🥟
日式特濃豬骨湯

外觀 10分滿分
香味 9.5分
店舖所有餃子都係每日新鮮製造,最吸引眼球就係用金壺上的濃湯,客人可以自己將湯底倒落湯餃子內,而且整體餐具也用上木碗和金色筷子,係真正嘅「木金餃子」!經典口味湯餃 $58翡翠白菜豚肉餃韭菜蔥頭豚肉餃是日濃湯:黃金南瓜湯口味方面,本身我個人好鐘意食白菜餃和韭菜餃,而木金所有餃子都係人手製作,所以全部大大粒,餡料超豐富,啖啖好足料,一份8粒已經好飽肚,好滿足!至於個湯係南瓜湯,睇落去質地偏濃稠,入面仲有一絲絲南瓜絲,食得出好足料!

經典口味湯餃 $58
韭菜蔥頭豚肉餃
是日濃湯:黃金南瓜湯

2022-06-22
  • 韭菜蔥頭豚肉餃
2022-06-30 69 浏览
[金木餃子製作所]餐廳 👍🏻入到去望到佢有個位係自助形式嘅配料 有醃蘿蔔、柚子醋、辣椒油個類啦 😋😋之後餐廳嘅環境,都比較樸素 店員嘅態度好好,會慢慢解釋經店員推介之後叫左韭菜蔥頭豚肉餃 ·吃下去成口的韭菜味🥬🥬·豬肉肥瘦適中🥟🥟·加上醃蘿蔔 辣椒油 真係岩啱好👍🏻👍🏻 無骨明太子雞翼🍗🍗·啱晒我呢啲懶人食,唔洗去骨 ·入面係滿滿嘅明太子·cp 值超高❤️❤️店員都好有禮貌咁解釋佢呢到推介嘅餃子小食用親民嘅價錢品嘗滿滿嘅驚喜❤️

經店員推介之後叫左
韭菜蔥頭豚肉餃
·吃下去成口的韭菜味🥬🥬
·豬肉肥瘦適中🥟🥟
·加上醃蘿蔔 辣椒油 真係岩啱好👍🏻👍🏻
無骨明太子雞翼🍗🍗
·啱晒我呢啲懶人食,唔洗去骨
·入面係滿滿嘅明太子
·cp 值超高❤️❤️

2022-06-30 58 浏览
#金壺餃子 #木金餃子製作所 #超正今日同朋友去咗觀塘駱駝七大廈搵嘢食,今次上咗6樓搵☺️☺️咁就搵到一間餃子店,望佢好似幾多人食咁,就一於入去試吓,估唔到有驚喜 👍🏻見到周圍啲食客都係有一個金壺喺隔離 咁就即刻問店員咩嚟嘅??🤔🤔都好有禮貌咁同我講!!個金壺入面係裝湯嘅👍🏻 👍🏻翡翠白菜豚肉餃$58肥瘦適中 👍🏻椰菜玉米餃$58粟米香甜 👍🏻日式特濃豚骨湯超濃豬骨味,清甜終結:餃子偏大隻 🥟🥟皮都比較厚小小 應該係因為餡料都多嘅原因 水餃好結實 非常足料 超值得再食嘅一間餐廳 🤣😋😋
#金壺餃子 #木金餃子製作所 #超正
👍🏻翡翠白菜豚肉餃$58
肥瘦適中
👍🏻椰菜玉米餃$58
粟米香甜
👍🏻日式特濃豚骨湯

超濃豬骨味,清甜

2022-06-29 50 浏览
位於駱駝漆嘅餃子小店店員態度親切可惜當日無曬無骨明太子雞翼比咗個機會我下次再嚟食⭐️黑松露芝士豚肉餃5/5黑松露嘅味道香濃,而芝士嘅香味非常突出 🧀另外仲帶有椰菜絲,中和餃子的油膩,過份好食!!⭐️玫瑰荔枝冷泡茶 5/5玫瑰嘅香味加上荔枝嘅清新,茶味香濃。當中有經典口味和特色口味,而都可以叫2隻口味,合共8隻餃子,都係$58 值得再一次去品嘗!
位於駱駝漆嘅餃子小店
店員態度親切
可惜當日無曬無骨明太子雞翼
比咗個機會我下次再嚟食

⭐️黑松露芝士豚肉餃5/5

⭐️玫瑰荔枝冷泡茶 5/5

玫瑰嘅香味加上荔枝嘅清新,茶味香濃。

2022-06-29 46 浏览
朋友同我講有間好食嘅餃子咁我今次就同大家試一試正唔正,間舖頭就係呢個嘅落觀塘駱駝漆大廈 6樓 😋😋名叫金木餃子製作所,舖頭嘅枱櫈都用上咗呢個金色和木色作點綴,連餐具都係選用咗呢個金色作合襯嘅,而店員都好有禮貌 👍🏻————————————————————————我叫咗個「韓式泡菜豚肉煎餃」同埋一個「和風咖哩豚肉煎餃」餃子皮薄餡多,成隻煎餃外脆內軟 😋😋泡菜嘅味道不會搶了煎餃的味道 😋而和風咖喱豚肉煎餃 就好似成個咖哩飯 🍛🍛咁嘅香味 唔會話因為係餃子就味道淡咗 真係非常唔錯 可以嘅話聽日應該都會再食😋😋

————————————————————————