2017-04-13 1278 浏览
今天到此探望朋友,順道在朋友家附近晚餐。朋友推介這家拉麵店,因為有劵,每個套餐平廿蚊。聽落有著數,就跟朋友來到這小巷。果然放了很多張廿蚊優惠劵,即取即用。餐廳內已經有很多客人呢!就座後,先看看餐牌。正價還算合理,再加上廿蚊劵,就真的十份抵食。招牌牛油拉麵   朋友推介牛油拉麵牛油拉麵,有蔥花,原塊牛油,粟米粒,筍,豬肉和主角啡黃色的拉麵。豬肉片不是想像中的日式叉燒,肉質為主,脂肪很少。欠缺了肥膏做中和,豬肉片有點乾身。方形的拉麵有部份仍然纏結/粘在一起,要多咀嚼几下,如果再多煮一會兒,口感應該會更好。炒韮菜豬肝自己喜歡豬肝,而韮菜亦是吾所愛也。在各款小食之中,首選就是韮菜炒豬肝。始終這是日本拉麵店,不會要求爽脆嫩滑,但至少能一解對豬肝的思念。加上春天到了!很適合嚐嚐翠綠的韮菜。豬軟骨拉麵配餃子 即是牛油拉麵的豬肉片變為豬軟骨。餃子附有餃子汁。吉列豬扒咖哩烏冬 烏冬浸在日式咖哩內。 朋友留給我的吉列豬扒一件,可是豬扒有點乾身。  原來消費滿50元可以儲印花一個。今晚扣除3張廿蚊劵後,盛惠二百多,即是有四個印花,再送二張30元現金劵。反正朋友住這區,這此優惠,就留給朋友享用吧!
今天到此探望朋友,順道在朋友家附近晚餐。

朋友推介這家拉麵店,因為有劵,每個套餐平廿蚊。

聽落有著數,就跟朋友來到這小巷。

果然放了很多張廿蚊優惠劵,即取即用。
餐廳內已經有很多客人呢!

就座後,先看看餐牌。

正價還算合理,再加上廿蚊劵,就真的十份抵食。
朋友推介牛油拉麵

招牌牛油拉麵
豬肉片不是想像中的日式叉燒,肉質為主,脂肪很少。

欠缺了肥膏做中和,豬肉片有點乾身。
炒韮菜豬肝
炒韮菜豬肝

加上春天到了!很適合嚐嚐翠綠的韮菜。
豬軟骨拉麵
豬軟骨拉麵配餃子

即是牛油拉麵的豬肉片變為豬軟骨。
餃子
餃子附有餃子汁。
吉列豬扒咖哩烏冬
吉列豬扒咖哩烏冬

烏冬浸在日式咖哩內。

朋友留給我的吉列豬扒一件,可是豬扒有點乾身。
吉列豬扒
原來消費滿50元可以儲印花一個。

反正朋友住這區,這此優惠,就留給朋友享用吧!
2017-03-12 495 浏览
由於新開張要吸引顧客,這家札幌拉麵店有不少優惠。(不瞞說其實我是被優惠吸引進來的)門口小箱子放著一些宣傳單張,單張下半部份是現金券! 詳細是減多少錢有點忘記了,只記得差不多減了個加一服務費。可能是位置不太易找,星期五晚上七點多,店裡的顧客卻只有寮寮可數的幾桌,不過我就喜歡不用等位子,不用看著門外一雙雙仇視的眼光。店面乾淨,店員有禮。拉麵的種類不少,大概有十幾款,無辣不歡的我當然是選了辛辣拉麵。選了沒多久,回想起以往吃過別家的辛辣拉麵都不辣的,開始懷疑日本正宗的辛辣拉麵應該都不是很辣的那種。想著想著拉麵就上桌了。湯底是清澈的,只有肉碎及一埋紅色的醬,我想那大概就是本拉麵的"精髓"。果然,紅油不辣,肉碎比平時媽媽在家做飯的硬(我是在曲線稱讚我媽,呵呵!)整體而言,這碗拉麵不難吃,但是稱不上好吃,價格應定於$40-50左右。除了進店時拿到的優惠單張以外,每次惠顧滿100元會送一張30元現金券,折合起來,還真是跟我認為適合的價錢定位差不多。不過,不知道現在還有沒有這個優惠了。

辛辣拉麵
2017-02-10
用餐优惠
現金券
2017-02-09 509 浏览
如果啲朋友話食日本野,我第一句一定會問:食唔食得飽架?回覆竟然係“一定飽, 而且$100內搞掂,仲好食添”禁勁?原來係好似銀×喱個種店!雖然似,不過質素好好多,落到台,真係好大碟,而且罷得靚靚仔仔,唔會掉埋一堆野禁比你!個薯蓉沙律校得好好味,隻蛋大大隻,望落滑嘟嘟,吉列豬扒炸粉均勻,件扒鬆軟有口感,食落就比較淡咩,咖喱個味都係比較淡既!至於碗麵,好大碗,個人唔太中意食拉麵,所以只係試左啖湯,唔!有啲咸整體黎講份量取勝!服務方面,門口有宣傳單張羅,內有兩張“每個餐減$20”既coupon,朋友好似食慣食熟,counter個姐姐自己搣多張優惠券比我地!最後3個餐,每個減$20附近無咩食,好多野未開,啲樓又好多都未入伙,有呢間店係度,真係算係又平又抵食!
如果啲朋友話食日本野,
我第一句一定會問:食唔食得飽架?
回覆竟然係“一定飽, 而且$100內搞掂,仲好食添”

禁勁?原來係好似銀×喱個種店!
雖然似,不過質素好好多,
個薯蓉沙律校得好好味,

隻蛋大大隻,望落滑嘟嘟,
吉列豬扒炸粉均勻,件扒鬆軟有口感,
食落就比較淡咩,咖喱個味都係比較淡既!

至於碗麵,好大碗,
個人唔太中意食拉麵,所以只係試左啖湯,
唔!有啲咸

整體黎講份量取勝!

服務方面,
最後3個餐,每個減$20

2017-02-08
用餐优惠
優惠券
2017-01-26 535 浏览
我地一行四人打完波就去朋友樓下呢間拉面店食啦 以前我同老公都喜歡周圍搵拉面食 都有一排冇同老公食拉面 都有少少人等緊 梗加令我地對拉面有期望 我地就叫左兩個二人餐 佢出面個牌就寫左有三款二人餐 入列去又話得兩款 我同老公叫左$258 既拉面餐 包兩碗拉麵 四款小吃 我個飲品我叫左桃味果汁酒小吃就餃子牛舌 沙律仲有炸蝦 餃子ok 全部熟食都算熱 食到咁上下拉面都到 老公叫左豬肉拉麵我叫左牛油拉面 個湯味噌味較濃 叉燒無焼過 整體來是湯 又叉燒 面都好著通 應該唔會encore 反而小吃較出色
我叫左桃味果汁酒
牛舌  雞翼  雞軟骨
食到咁上下拉面都到 老公叫左豬肉拉麵
2017-01-14
2017-01-15 346 浏览
今日經細佬介紹下先知將軍澳開左間札幌拉面 x 辛味屋。還記得那時曾落足將軍澳中心, 因為商場裝修而結業都有d 可惜。本店似乎新開張冇耐,行過去個時其實有d 難以想像,因為係 the park side 樓下, 係要經過停車場路先可以到達, 不過之後有天橋由popwalk 駁就更方便。 我點了 牛肉飯定食,配薯仔沙律及湯薯仔沙律好食, 沙律醬幾開胃, 沙一般, 牛肉飯略嫌少汁, 但份量都多, 不會太靭。五十蚊不能要求更多值得一讚係上菜都快
我點了 牛肉飯定食,配薯仔沙律及湯
值得一讚係上菜都快
2017-01-15
午餐
2017-01-03 276 浏览
Location of the shop is a little far away but good value for money! $198 for set dinner for two and you get two ramen and three side dishes! Ramen was good and not too salty! Good place for a quick bite in tsueng Kwan o that's not crowded due to its location!