2024-07-20 562 浏览
我諗應該幾乎無咩人係唔識佢地😌炸雞熱潮嘅時候曾經都食過佢地一次 就算而家想食炸雞 第一時間都會諗到李家加上分店又多 方便我呢啲炸雞愛好者🔥🤩❣️甜辣炸雞 $103❣️蔥炸雞 $113有單口味 同時亦都有半半炸雞💁🏻‍♀️無骨 有骨睇你想點食 而懶人食法就一定係無骨😂李家出產嘅炸雞口味算幾多款大部分都會出現原味 甜辣 醬油竟然最難得嘅蔥炸雞都可以係到揾到🌱炸雞量有啲多🍗感覺好似食極都仲有加上隻隻炸雞都有返咁上下分量 大大件甜辣又好 蔥味又好都好入味下😋醬汁分量拿捏得幾好 足以每隻都可以點到❣️鐵板炒泡菜豬肉 $168第一次係香港食到咁好食嘅炒泡菜豬肉上菜嘅時候已經聞到濃濃嘅泡菜味🥬食落口都一樣好重泡菜味雖然有啲辣🥵但豬肉極度入味 每舊充滿住泡菜味😌鍾意食泡菜同韓國嘅辣絕不可以放過食 😏仲要點食都係keep住好熱身 果然有鐵板係唔同啲🍸藍色多瑙河 $38
我諗應該幾乎無咩人係唔識佢地😌

藍色多瑙河
鐵板炒泡菜豬肉
藍色多瑙河
2024-07-19 388 浏览
好耐冇返韓國,昨天睇韓綜又見到人哋食炸雞,心思思咗成晚,終於去咗 尖沙咀山林道李家 。一入到去就好似去咗韓國炸雞酒館咁,好多部電視播住韓國MV,大家飲酒食雞氣氛好好。入到去就有千島醬椰菜絲同埋酸蘿蔔。啱晒配炸雞。點咗半半連骨炸雞,鍾意佢皮脆又有肉汁,醬油味咸香,送啤酒一流。香蒜蜜糖甜咸甜咸食唔停口。佢碟韓國牛肉炒粉絲好大份又多肉。再加上半熟蛋辛辣麵,滿足度爆燈,睇多幾集韓綜都冇問題。@leegachicken_hk #半半炸雞 #蜂蜜蒜味炸雞 #醬油炸雞 #炒粉絲
入到去就有千島醬椰菜絲同埋酸蘿蔔。啱晒配炸雞
香蒜蜜糖甜咸甜咸食唔停口。
佢碟韓國牛肉炒粉絲好大份又多肉。
再加上半熟蛋辛辣麵,滿足度爆燈,睇多幾集韓綜都冇問題。

@leegachicken_hk
  • 半半炸雞
  • 辛辣麵
  • 蜂蜜蒜蓉炸雞
2024-07-19 344 浏览
呢日同大大、細細去完九龍公園玩,行咗去呢間韓國店食嘢,呢度裝修好有韓國地圖舖頭嘅味道,乾淨企理,做好排咗我哋坐四人卡位,非常舒服,食物全部都好好食,食得好滿足😋前菜: 醃蘿蔔、千島醬椰菜:新鮮的蘿蔔被醃製得剛好,保持了脆爽的口感,酸酸甜甜。清脆的椰菜搭配上濃郁醇厚的千島醬,增添了層次感。兩度前菜都好開胃。蘋果西打麗塔:呢款飲品好吸睛😍,融合了經典檸檬和輕爽的蘋果味西打,在口感上達到了完美的平衡,清新解渴。韓式魚餅湯:湯汁清澈透亮,魚餅鮮嫩多汁,湯品飲落溫暖舒適。魚餅的口感富有層次,非常棒的韓式料理。無骨芝士調味炸雞:炸雞肉質鮮嫩,外層酥脆。內餡滿溢芝士的濃郁滋味。無骨設計令食用更加方便,而獨特的調味也為普通的炸雞增添了不少新意,非常美味!

前菜: 醃蘿蔔、千島醬椰菜:

蘋果西打麗塔:

韓式魚餅湯:

無骨芝士調味炸雞
2024-07-18 651 浏览
呢日同朋友去咗尖沙咀行街,經過呢間韓式餐廳,朋友話好出名,我都記得公司叫過外賣好好食,於是入去食晚餐。呢間餐廳裝修乾淨企理,電視仲會播住韓國節目,響度食嘢好有氣氛。燒五花腩肉:五花肉油脂豐富,經過慢煮後。肉質變得異常鮮嫩多汁。肥瘦相間。油而不膩。皮脆肉嫩。入口即化。肉汁濃郁,配上秘製醬汁,更加惹味!鐵板燒牛肉:牛肉被高溫炒至外表焦脆,內裏保持粉嫩多汁的狀態。肉質鮮美,入口即化,帶有一絲煙熏香氣,非常誘人。科羅拉麗塔 檸檬味:這款科羅拉麗塔檸檬味飲料打卡一流,清新爽口,充滿了天然檸檬的酸甜香氣,酸度適中,給人一種清爽沁涼的感受。Fruit Soda 檸檬味:這款Fruit Soda檸檬味飲料帶有濃郁的檸檬香氣、酸甜適中,碳酸的爽口感與檸檬果汁的甜酸完美融合,讓人感受到清新的滋味,消暑解渴。

燒五花腩肉:

鐵板燒牛肉
科羅拉麗塔 檸檬味
Fruit Soda 檸檬味
2024-07-11 391 浏览
🌝 韓式蒸蛋熱熱地上碟。口味較清淡,唔太鹹,蛋香同高湯味道平衡,突出蛋嘅香味仲蒸得滑溜溜🌝 海鮮炸醬麵呢個好大碟,三、四個人食都唔成問題。海鮮材料好豐富,有魷魚、蝦、豬肉、蜆肉、青瓜。麵條Q彈,醬汁濃郁掛麵🌝 半半炸雞一次可以食兩種口味:原味同甜辣除咗呢兩種,仲有唔同口味供你挑選,又可以揀有骨或無骨原味超級香脆,甜辣醬開胃,肉質夠嫩滑📍 李家 (山林道) (尖沙咀)尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖

🌝 韓式蒸蛋
熱熱地上碟。
口味較清淡,唔太鹹,
蛋香同高湯味道平衡,突出蛋嘅香味
仲蒸得滑溜溜

🌝 海鮮炸醬麵
呢個好大碟,
三、四個人食都唔成問題。
海鮮材料好豐富,有魷魚、蝦、豬肉、蜆肉、青瓜。
麵條Q彈,醬汁濃郁掛麵

🌝 半半炸雞
一次可以食兩種口味:原味同甜辣
除咗呢兩種,仲有唔同口味供你挑選,又可以揀有骨或無骨
原味超級香脆,甜辣醬開胃,肉質夠嫩滑

📍 李家 (山林道) (尖沙咀)
2024-07-11 256 浏览
去完韓國旅行之後最挂住就係炸鷄,最近聼人介紹【李家】既炸鷄好出名,所以就去左試。【李家】都有幾間分店、今次就去左山林道分店。自選半半炸鷄:有超過10款味道任君選擇、仲可以任選任何半半搭配。有有骨同無骨選擇。我就叫左芝士炸鷄同粟米炸鷄。芝士炸鷄芝士味濃郁、而且用左兩款芝士、鹹甜交織。粟米炸鷄有粟米同粟米片,非常特別。炸鷄有少少粟米味、但唔係特別濃、可能比起原味炸鷄多少少甜味。年糕餃子湯:非常新鮮熱辣、餃子同年糕都算分量好多。湯底加左紫菜,而且唔會好鹹。非常暖胃舒服。餃子非常飽滿。西柚梳打:氣好足同炸鷄好match,又唔會太甜。
西柚梳打:氣好足同炸鷄好match,又唔會太甜。
2024-07-08 221 浏览
韓國菜炸雞專門餐廳,如在韓國的感覺,聽著音樂,吃著韓國料理,感覺非常棒。炸雞韓國炸雞是人氣之作,超脆感覺,炸雞是韓國老闆的家傳秘方,有不同味道之選。炸雞有無骨,炸雞炸到黃金脆口,韓式炸雞配韓國感店員。酸辣炸雞味道酸中甜辣,實在不錯的,令人回憶滿滿韓式海鮮湯香濃之感,辣醬味重,海鮮量亦多,有口感彈牙大蝦,鮮味甜甜的青口,是地道感之湯韓式風味烏冬韓國面條呈扁狀,彈牙軟滑主題炸雞韓國店,口味多又吸引呢

炸雞

韓式海鮮湯

韓式風味烏冬
韓國面條呈扁狀,彈牙軟滑

主題炸雞韓國店,口味多又吸引呢
2024-07-04 200 浏览
韓國料理,滿滿地道之感,朋友最愛的地方。店員是韓國人,熱情地提供蘿蔔和沙律菜。酸蘿蔔酸酸,非常開胃,而新鮮沙律菜也香濃好吃芝士海鮮年糕香濃的芝士,非常香口,芝士拉出彈牙烏冬。海鮮口味,有青口和魷魚,烏冬滑嫩~鮮甜年糕咬起來的嚼勁。滿滿海鮮鮮香,海鮮配料很新鮮,爽口煙韌,有青口,海蝦,魷魚,甘筍片,椰菜,青椒,洋蔥。芝士味道香濃,年糕韌度棒,吸收了辣椒醬的精華,提升層次,辣味剛剛好,棒!燒牛仔骨嫩惹味,簡單醃製,滿滿韓式醬醃牛仔骨。 油脂和筋膜沒有的,鮮香滿滿,韓式牛仔骨熱熱上桌,黑椒味也很棒,是吸睛之作,香口而肉質爽彈。二人快樂的韓國晚,棒,是一個好去處。
韓國料理,滿滿地道之感,朋友最愛的地方。
芝士海鮮年糕
燒牛仔骨
二人快樂的韓國晚,棒,是一個好去處。
2024-07-01 200 浏览
粟米炸雞必叫啊!🔹喜歡請like & follow🫶🏻對我來講是很重要的支持🔹韓國炸雞吃得多,通常叫來叫去都是原味/醬油/甜辣,但這間炸雞店選擇多元,有較特別的粟米及青陽辣椒口味!除了有骨或無骨選擇,選擇困難症人士更可選擇「半半炸雞」!整體而言,炸雞炸得香脆,粟米味比青辣椒蛋黃醬味更有記憶點!① 粟米炸雞🔹炸雞外層撒了粟米粉同粟米片,味道甜甜的~ 伴襯的粟米意外地清甜大推給想嘗鮮的大家!炸雞炸得香脆,令人聯想起KFC炸雞炸雞的炸衣與雞肉是融為一體,不是行皮肉分離的路線啊~雞肉大部分都是肉嫩,除非不幸選中雞胸部位② 青辣椒蛋黃醬炸雞🔹炸雞配上洋蔥絲,十分清爽淋上海量蛋黃醬蛋黃醬帶微辣感覺一點也不heavy,不會感到膩③ 韓式魚餅湯 $168🔹湯底清清地,有大量魚餅、魚糕喜歡吃韓國街頭魚餅串的話一定要點!📍李家 (山林道)尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖
粟米炸雞必叫啊!

除了有骨或無骨選擇,選擇困難症人士更可選擇「半半炸雞」!
整體而言,炸雞炸得香脆,粟米味比青辣椒蛋黃醬味更有記憶點!

① 粟米炸雞
大推給想嘗鮮的大家!
炸雞炸得香脆,令人聯想起KFC炸雞
炸雞的炸衣與雞肉是融為一體,不是行皮肉分離的路線啊~
雞肉大部分都是肉嫩,除非不幸選中雞胸部位

② 青辣椒蛋黃醬炸雞
🔹炸雞配上洋蔥絲,十分清爽
淋上海量蛋黃醬
蛋黃醬帶微辣
感覺一點也不heavy,不會感到膩

③ 韓式魚餅湯 $168
🔹湯底清清地,有大量魚餅、魚糕
喜歡吃韓國街頭魚餅串的話一定要點!

📍李家 (山林道)

2024-06-30 142 浏览
今日想食韓國嘢,就去咗呢間主打韓式炸雞嘅李家!餐廳內好有feel,播住唔同嘅Kpop MV~🍽️芝士粟米芝士超拉絲!!芝士控必食芝士粟米一直都喺我bucket list入面,呢度嘅芝士粟米用牛油炒,好香😻份量超多,同朋友分食啱晒~超推介!🍽️粟米炸雞係好特別嘅口味,平時食炸雞通常都係食醬油/甜辣嗰啲,今次試吓粟米味~炸雞本體有啲辣,炸雞上面加咗好多粟米調味粉,再有好多粟米片,同埋一舊舊粟米,令口感升級!🍽️烏冬烏冬唔錯,食炸雞嘅同時再食啲粉麵,令體驗提升~
今日想食韓國嘢,
就去咗呢間主打韓式炸雞嘅李家!
餐廳內好有feel,
播住唔同嘅Kpop MV~

🍽️芝士粟米
芝士超拉絲!!芝士控必食
芝士粟米一直都喺我bucket list入面,
呢度嘅芝士粟米用牛油炒,好香😻
份量超多,同朋友分食啱晒~
超推介!

🍽️粟米炸雞
係好特別嘅口味,
平時食炸雞通常都係食醬油/甜辣嗰啲,
今次試吓粟米味~
炸雞本體有啲辣,
炸雞上面加咗好多粟米調味粉,
再有好多粟米片,同埋一舊舊粟米,
令口感升級!

🍽️烏冬
烏冬唔錯,
炸雞嘅同時再食啲粉麵,
令體驗提升~
2024-06-27 125 浏览
今日趁住day off, 就同朋友去左尖沙咀食飯,今次我地去左食炸雞:😈甜辣炸雞💰178我同朋友一直都好鐘意李家嘅炸雞❤️雞件超大塊,食落肉汁豐富,每件雞都有濃厚嘅醬汁,超好味😈芝士辣雞炒年糕💰178味道超正宗,年糕條好彈牙,入口有少少微辣,再加上滿滿雞肉同芝士鋪面,每一啖都好滿足😈蘋果梳打😈士多啤梨梳打解辣一流,兩杯都酸酸甜甜,好開胃 ,食炸雞飲一流餐廳名稱:李家 (山林道) (尖沙咀)餐廳地址:尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖

😈甜辣炸雞💰178

😈芝士辣雞炒年糕💰178

😈蘋果梳打
😈士多啤梨梳打
解辣一流,兩杯都酸酸甜甜,好開胃 ,食炸雞飲一流

餐廳名稱:李家 (山林道) (尖沙咀)
餐廳地址:尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖
李家餐廳 - 融合經典與創新的韓式風味作為一家元祖級的韓式餐廳,李家融合了傳統韓式料理的精髓,同時也注入了創新的元素,為饕客們帶來了獨特的用餐體驗。無骨半半炸雞外酥內嫩的炸雞肉質鮮嫩多汁,配上引人入勝的韓式辣醬和經典的原味醬汁,讓人百吃不厭。口感豐富層次分明,是非常讓人難忘的一道菜品。餃子年糕湯極具特色的這道湯品,將韓國餃子和年糕完美結合,湯頭濃郁滋補,餃子肉質彈牙,年糕軟糯有嚼勁,搭配韓式醬料更是增添了整體的口感。這道湯品不僅口感出眾,同時也富含了韓式料理的傳統特色,讓人回味無窮。韓式蒸蛋蛋香四溢,綿密細緻的口感,加上略帶甜味的韓式調味。李家餐廳將道地的韓式料理與創意融為一體,並以優質的食材和細緻的烹飪技巧呈現出來,為食客們帶來了獨一無二的用餐體驗。📍 李家 (山林道) (尖沙咀)尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖
李家餐廳 - 融合經典與創新的韓式風味

無骨半半炸雞

餃子年糕湯

韓式蒸蛋
蛋香四溢,綿密細緻的口感,加上略帶甜味的韓式調味。

📍 李家 (山林道) (尖沙咀)

2024-06-25 141 浏览
尖沙咀一直都係美食熱點,今次我地去左一間人氣韓國菜館嘅分店,設計走簡約風格,環境舒適又唔失韓國風情。呢度供應一系列惹味嘅韓式料理,尤其係炸雞,真係不得不試。一入座,店員就送上開胃小食:白蘿蔔同埋沙津,白蘿蔔酸酸甜甜,沙津清新脆口。呢度嘅(無骨)原味炸雞 真係不得了,外脆內嫩,香味濃郁而唔會太油膩。無骨食起來特別方便,啱晒唔鐘意拆骨嘅朋友。另一推介就係牛肉炒粉絲,牛肉嫩滑,配上爽口嘅韓式粉絲,一啲都唔會油膩,香味四溢。每一口都充滿咗韓國風味,真係一試難忘。至於飲品方面,我哋試咗 Corona Rita,大大樽,酸甜清爽,配炸雞一流。另外仲有西柚梳打,西柚嘅酸甜味同梳打水嘅氣泡感,飲落去非常清新解渴。下次如果你喺尖沙咀,不妨嚟試試佢哋嘅招牌炸雞同其他美食,相信你一定會滿意而歸!

2024-06-25 114 浏览
好耐無食過炸雞,心血來潮去左呢間。餐廳好多地道韓國人光顧。呢間的炸雞真係無敵大份,係好抵食。🍗甜辣炸雞(半隻)雞件不是大隻的,但醬汁好多,每件雞表面都超多醬,雞件香脆。呢款比蜂蜜好食。🍬蜂蜜大蒜(半隻)蜂蜜醬比較甜。重口味的,試下就夠。🐂牛肉炒粉絲牛肉好多,粉絲屬於煙癮款,都幾好食。🥤西柚+🍓梳打🍹 今日成34度,飲呢杯超級解渴❤️  🥢李家 (山林道) (尖沙咀)🌍尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖
🍗甜辣炸雞(半隻)
🍬蜂蜜大蒜(半隻)
蜂蜜醬比較甜。重口味的,試下就夠。
🐂牛肉炒粉絲
牛肉好多,粉絲屬於煙癮款,都幾好食。
🥤西柚+🍓梳打🍹
今日成34度,飲呢杯超級解渴❤️
🥢李家 (山林道) (尖沙咀)
🌍尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖
2024-06-23
尖沙咀人氣家庭料理韓國店,餐廳簡約風格,以一系韓式料理,而炸雞亦深受客人歡迎配燒酒及啤酒合適不過。前菜椰菜絲沙律、酸蘿蔔海鮮炸醬麵$198韓國人至愛~烏黑醬汁與豐富海鮮& 蔬菜足料大碟,麵質煙靭有彈性也有驚喜,濕潤唔太油,正宗口味俘虜味蕾 ,要多人share比較好,推介牛脊骨湯178雪濃湯頭乳白精華,湯料蛋絲及牛肉,熱騰騰好重牛香氣,淡淡醇厚有深度,整頓下腸胃飲品🍊濟州橙汁|🍐梨汁梨汁充滿粒粒果肉

前菜
椰菜絲沙律、酸蘿蔔