2008-03-16 18 浏览
金太郎、元綠、大久保、明將等一直在我心中「最差壽司排行榜」上佔一席位..今日之後要加多間—東京迴轉壽司。本來同男朋友想去食半價ge一壽司..點知九點去條人龍已經好恐怖..去峰又有50張檯o係前面..揀無可揀就去左東京迴轉..以前都有食過兩三次..水準係算唔錯..點知今次去真係令人失望..三文魚、吞拿魚都唔新鮮..size係幾大塊ge..唔好食大塊有咩用?帆立貝係比璣燒元貝d元貝..象拔蚌細塊到死..無味就如金太郎一樣..係擦子膠一舊...呢間野唯一可取係軟殼蟹手卷...軟殼蟹幾肥美..但炸生壕就不敢恭維..記得第一次去羽壽司食o個時好震撼..羽壽司o個d入口即溶..呢度o個d都唔知點去形容..就係沒啥特別..食完唔會有感覺..價錢一碟三文魚要盛惠$14大元..仲貴過比佢出名多多聲ge板前、峰等..我同男朋友食完都blacklist左佢..一定無下次了。後話:今餐食左二百幾蚊..同之前半價一壽司差唔多價錢..但一壽司食完又飽又好味...呢度就係到喉唔到肺..想去ge話勸你唔好抱太大期望。
2008-03-11 14 浏览
見咁多人話呢度好食, 於是今晚來試下. 去到係晚上7:30, 都唔使等就有位. 試左以下壽司:三文魚: 好有期望, 因為講到又好大件又厚切, 食落都ok, 但唔算好好帶子: 算大隻, 味道一般醋黃魚: 麻麻地油甘魚: 全晚最好既一碟, 好新鮮, 又夠魚味, 驚喜之作!希靈魚: 魚子脆卜卜, 入口好得意軟殼蟹手卷: 等左好耐至有, 軟殼蟹d殼其實幾硬, 都好脆, 但炸得太"火隆", 蟹味一般, 用左七味粉, 覺得味道有d怪, 好在紫菜香脆, 一般而已!有食評話魚生好大, 其實只係舊飯好細, 而且舊飯好硬, 肯定係機壓既! 至於號稱係"全港最厚切壽司", 魚生都算係厚既, 但只限三文魚, 其他魚生與一般壽司店冇咩分別!!魚類壽司比較好, 也較吸引, 其他的選擇不多. 坐位好迫. 以咁價錢(應該是加了價), o係其他壽司店也食到, 所以未必會再幫襯了......
帶子: 算大隻, 味道一般
醋黃魚: 麻麻地
希靈魚: 魚子脆卜卜, 入口好得意

2008-02-26 6 浏览
我唔會讚佢,但又成日o黎食...平均一個月3至5次魚生都幾新鮮,貪吃的見到大大片的新鮮魚生,潛意識已加了分...至於味道,算是不錯了啦.推介:三文魚,白玉豚,八爪魚,炸蝦卷,帶子,鰻魚,吞拿魚腩,油金魚,劍魚,醋鯖魚等...
我唔會讚佢,但又成日o黎食...平均一個月3至5次

至於味道,算是不錯了啦.

2008-02-16 22 浏览
東京迴轉本人由2002年開始第一次食至今食過超100次,不論旺角店,以前觀塘店(現在搬左去炮台山),炮台山店本人都光顧過....先講旺角店,好多人都話比以前貴左,講真,沙士期間碟碟$10,現經濟好左,加價是正常的。何況,我相信係香港用$14食三文魚可以食到咁大件真係好難搵,重要每日新鮮貨,$14絕對超值....其實本人食魚生唔係太多款,以下係本人食過超讚的...壽司:三文魚~厚,新鮮,價錢超值帶子~大隻,新鮮,壽司同刺身都係一樣價八爪魚~新鮮,爽甜其他:粟米薯餅~又香又脆curry薯餅~香脆,curry香但不spicy滑蛋豬扖飯~汁多好味,最勁係食多久豬扖都係脆,豬扖一d都唔硬拉麵~用料足,湯底靚,最重要係話冇味精軟縠蟹手卷~蟹大件,真係脆,夠香,由佢第一日有開始已經食到現在(唔係吹水,第一日放個牌出嚟我係第一台客食)燒羊扖~超入味,一d都唔硬(現只限炮台山店有)雪花特飲(peach味)~唔會太甜,好清好香好解渴(現只限炮台山店有)服務:炮台山會好d,因為d人用得耐,旺角d人成日轉,d靚仔挸妹做唔長,服務點會好,老闆都覺頭痕以上係本人意見,以上所知並唔係吹水亦唔係廣告,因本人是熟客,我
其實本人食魚生唔係太多款,以下係本人食過超讚的...

壽司
三文魚~厚,新鮮,價錢超值
帶子~大隻,新鮮,壽司刺身都係一樣價
八爪魚~新鮮,爽甜

其他:
粟米薯餅~又香又脆
curry薯餅~香脆,curry香但不spicy
拉麵~用料足,湯底靚,最重要係話冇味精
燒羊扖~超入味,一d都唔硬(現只限炮台山店有)

服務:

以上係本人意見,以上所知並唔係吹水亦唔係廣告,因本人是熟客,我因為係道食野識左老闆葉生都有幾年
2008-02-11 6 浏览
年初3行開旺角去了東京食,坐order檯,坐低望望menu,冇左9蚊黃色碟(eg普通三文魚壽司),睇番三文魚壽司加到14蚊,好似貴左d,不過都叫左,之後再叫多幾碟炸蝦卷/帶子壽司/海膽壽司~當然唔少得馳名軟殼蟹手卷(又加左2蚊)叫完定神周圍望,覺得環境唔同左,燈冇以前咁光,應該改裝過,而且員工o既制服都新左!到上菜,三文魚壽司睇落真係厚左,炸蝦卷亦都熱辣辣,蝦好脆好好味!反而每次去到都叫的軟殼蟹手卷炸得耐左,冇咁香口,有d un。其他壽司都冇特別唔同除左價錢!如果照依家呢個價錢,我諗有好多店都同佢同級數,所以未必好似以前咁時常幫襯佢啦。
年初3行開旺角去了東京食,
坐order檯,坐低望望menu,
冇左9蚊黃色碟(eg普通三文魚壽司),
睇番三文魚壽司加到14蚊,好似貴左d,不過都叫左,
之後再叫多幾碟炸蝦卷/帶子壽司/海膽壽司
當然唔少得馳名軟殼蟹手卷(又加左2蚊)

其他壽司都冇特別唔同除左價錢!
如果照依家呢個價錢,我諗有好多店都同佢同級數,
所以未必好似以前咁時常幫襯佢啦。
(非会员)
又一黑店,你地埋單時,(((請點清楚食左幾多碟,我已兩次計多我碟數!好在我再翩查,才發現佢計多,仲有收銀果位收銀員又係好快咁打單,你問佢取收據,佢唔會比有碟數收據你,而係比張手寫總銀碼既單你))),佢地每過客扼$20,都幾好執喎!總之,食完記得點清楚數量及最好自己計埋總銀碼,小心受騙!

總之,食完記得點清楚數量及最好自己計埋總銀碼,小心受騙!
2008-01-13 16 浏览
很多年開始,已成為與某班朋友的食堂。誠言,東京壽司沒有大集團的支持,而且裝潢亦不算吸引。坦白說,在朋友推介前,即使東京開業多年,經常經過,亦沒有興緻去嘗試,但試過之後,真的覺得他們比坊間很多sushi 店做得更好。推介食物:1)三文魚sushi/燒三文魚sushi也許東京三文魚sushi 比坊間店子貴,但份量更厚更大件,都值回票價。2)帶子sushiagain,厚切,新鮮,鮮甜。與友人常說他們的帶子猶如建碩男人的胸肌!! ^^”必試!3) 軟殼蟹手卷夠大隻!4)其他sushi: 辣味三文魚、油金魚、白肉豚5)小食: 吉烈炸生蠔- (不要點錯七味生蠔),蠔新鮮,內裡夠熱但仍然鮮甜嫩口。另外,炸薯餅及炸墨魚餅都不錯喜歡與朋友到此,因為坐order 時,他們都很有禮貌,不會趕你走。麻麻地之選:魚子sushi- 唔鮮甜,賣相唔太好海膽sushi- 奇怪海膽豆腐ok, 但海膽sushi 麻麻,again,唔太鮮甜Hehe..我們還是繼續會來幫襯,希望你們繼續維持水準。
很多年開始,已成為與某班朋友的食堂。

推介食物:
1)三文魚sushi/燒三文魚sushi
2)帶子sushi
3) 軟殼蟹手卷夠大隻!
4)其他sushi: 辣味三文魚、油金魚、白肉豚
另外,炸薯餅及炸墨魚餅都不錯

麻麻地之選:
魚子sushi- 唔鮮甜,賣相唔太好

Hehe..我們還是繼續會來幫襯,希望你們繼續維持水準。
(非会员)
壽司係ok, 又大又新鮮(以前新鮮d,now差左d,但都算過得去)以前未有開咁多間壽司店時, 佢d服務態度真係好差, 有幾次我坐係迴轉位時, 隔離只有一個位, 佢地就死都要加多個位落去等可以坐到2個人, 成日都死加欄加, d食物又唔係平, 想坐得好少少都唔得, 大排檔坐得重舒服過佢.重有一次我同bf一齊去食(當時好似係11:00之後, 佢地有得買2送一, 但係計最平o個碟), 我地叫左好多野,又壽司又天婦羅, 到尾聲我地大家都好飽唸住攞走,個時重有3碟hk$13既壽司+3碟hk$25既壽司+重有未到既炸蝦天婦羅,個待應第一句就話唔可以, 因為依家係優惠時段唔可以攞走只可堂食跟住就走開, 我bf見唔比攞走就決定食埋佢,當佢食完一碟hk$13既壽司, 炸蝦天婦羅剛剛到, 我眼見真係太多食完都辛苦死,又越唸越嬲由咩理由自己比錢都唔可以攞走, 咁我就叫頭先個男仔過來問佢, 咩真係優惠時段唔比攞走既咩,佢重好強硬話係, 我再問佢我地依家有比錢架wo有咩理由唔比攞走呀, 你地又無寫明, 個男仔有d寸話出面已經寫到好清楚你唔信可以走出去再睇下有無!(跟住走開). 我真無好嬲跟住叫左收錢個女人問下究竟
重有一次我同bf一齊去食(當時好似係11:00之後, 佢地有得買2送一, 但係計最平o個碟), 我地叫左好多野,又壽司又天婦羅, 到尾聲我地大家都好飽唸住攞走,個時重有3碟hk$13既壽司+3碟hk$25既壽司+重有未到既炸蝦天婦羅,個待應第一句就話唔可以, 因為依家係優惠時段唔可以攞走只可堂食跟住就走開, 我bf見唔比攞走就決定食埋佢,當佢食完一碟hk$13既壽司, 炸蝦天婦羅剛剛到, 我眼見真係太多食完都辛苦死,又越唸越嬲由咩理由自己比錢都唔可以攞走, 咁我就叫頭先個男仔過來問佢, 咩真係優惠時段唔比攞走既咩,佢重好強硬話係, 我再問佢我地依家有比錢架wo有咩理由唔比攞走呀, 你地又無寫明, 個男仔有d寸話出面已經寫到好清楚你唔信可以走出去再睇下有無!(跟住走開). 我真無好嬲跟住叫左收錢個女人問下究竟你地係d咩優惠咁巴閉唔比人攞走呀! 個女人叫左我等等就走開同之前個男仔講野,跟住個男仔走過來同我地講: 優惠是叫2送1, 即係叫hk$13碟壽司再送hk$13壽司一碟(只限最平既hk$13,其他價錢係無得送), 但送o個碟係無得攞走既. 嘩....我勁嬲low咪即刻罵佢1)依家你又無寫明送邊碟, 你唔比我先食左你送o個碟架咩, 我自己比錢o個碟就攞走架; 2) 頭先一早已問你當時你眼見都有其他野啦點解答我'唔可以呀'又唔講清楚!!..最後但佢地都唔比我地攞走hk$13碟壽司....自此我都唔會再去'東京迴轉壽司'
2007-12-01 6 浏览
食左以下壽司..三文魚--ok fresh..都算厚生帶子--好厚,幾爽,fresh熟帶子--唔會好乾,味道唔會太咸吞拿魚--麻麻啦..好似有少少乾,但係都係厚,不過唔夠fresh鰻魚--個sauce都夠味,不過唔夠肥美劍魚的物體--白白地色,有d似油金魚,唔腥,但係有少少乾軟殼蟹手卷--紫菜都脆,軟殼蟹有少少羔喎..內面有蟹籽同沙律醬,感覺幾juicyoverall--同百佳築地or 吉之島的沒什分別...
食左以下壽司..
三文魚--ok fresh..都算厚
生帶子--好厚,幾爽,fresh
熟帶子--唔會好乾,味道唔會太咸
鰻魚--個sauce都夠味,不過唔夠肥美
劍魚的物體--白白地色,有d似油金魚,唔腥,但係有少少乾

overall--同百佳築地or 吉之島的沒什分別...
2007-11-11 9 浏览
光顧東京壽司已不下7、8次,差不多成為和某班朋友們的固定聚腳點,暫時每次都是晚餐,該處壽司和手卷很有水準:帶子(生)壽司冰凍鮮甜、三文魚壽司和劍魚腩壽司亦新鮮兼大件,軟殼蟹手卷份量十足,同時推介芝士蟹子和煙三文魚。熟小食方面,金菇牛肉卷和炸蠔均是不錯的選擇,不過如果多人的話就略嫌細份。吃也吃不厭,以後應會繼續幫襯。
2007-11-08 4 浏览
食左都有4-5年,壽司都算唔錯,都好厚好新鮮,當然冇板前咁好,但係都好過好多壽司店一定要試三文魚親子飯、軟殼蟹手卷、炸蝦壽司。不過價錢越黎越貴,但係比較下都算平,兩個人去食個三文魚親子飯加幾碟壽司都係百幾二百蚊
一定要試三文魚親子飯、軟殼蟹手卷、炸蝦壽司
2007-09-19 15 浏览
去食下午茶, $ 14 就有一個拉麵, 好抵食, 同埋好好味!! 拎左碟迴轉壽司- 八爪魚, 超級好食。今餐下午茶好抵。
今餐下午茶好抵。
旺角食回轉, 羽, 板前, 峰, 已blacklist 的海壽司, 北海道活同金太郎等全部要等...好又一餐唔好又一餐, 去東京回轉食厚一厚切既壽司吧...好唔好食? 又睇落去?吞拿魚壽司: 厚! 中意食刺身既, 厚厚地加件飯會滿意既!煙三文魚壽司: 都係厚! 元氣煙三文魚壽司既加大版! 味道一樣!三文魚壽司: 都係厚字一個! 味道正常。吞拿魚腩壽司: 18 元食吞拿魚腩壽司, 仲有咩苛求?! 半解涷, 有筋咬下, 吞拿魚腩切咁厚唔化架...都係薄d 好味好多。宵夜時段食三碟同色碟加送一碟, pick 一碟煙三文魚壽司, 唔飽都走! 埋單加一七十元。環境:2.5 (快速回轉格, 電視播karaoke!)衛生:2.5 (感覺不好...)服務:3 (正常)設計:2.5 (MENU D 相正常...) 味道:2.5 (一塊刺身放上一舊飯。)價錢:4 (厚切呢個價錢可以話係抵食。)最終評分: (2.5) 厚切一定會有一班鐘意"抵食" 既忠實支持者, 不過講味道同款式一定唔會係其他回轉既手腳!

吞拿魚壽司: 厚! 中意食刺身既, 厚厚地加件飯會滿意既!

三文魚壽司: 都係厚字一個! 味道正常。

環境:2.5 (快速回轉格, 電視播karaoke!)
衛生:2.5 (感覺不好...)
服務:3 (正常)
設計:2.5 (MENU D 相正常...)
味道:2.5 (一塊刺身放上一舊飯。)
價錢:4 (厚切呢個價錢可以話係抵食。)

2007-08-29 11 浏览
又去附近間戲院睇戲,所以來呢度食野。本來叫左鰻魚同鯖魚定食,但係個鯖魚明明落左單又唔通知廚房,最後唔問佢都唔知冇得食,好似有線咁取巧。鰻魚定食有蘿蔔,辣螺,鰻魚飯,jelly同野飲(綠茶),好banal,估到咩味。另外仲叫左個刺身,d三文魚真係幾厚,但唔算太新鮮,不過不失,但三文魚壽司收人14蚊,算貴。仲有,d冷氣真係凍死人。
,估到咩味。另外仲叫左個刺身,d三文魚真係幾厚
2007-08-16 6 浏览
睇到食評都唔錯咁就特意帶屋企人黎呢間食整體okay啦.. 坐迴轉位, 因為個晚落雨就好少人.. 我地拎左11碟壽司同埋嗌左1對軟殼蟹手卷有鰻魚壽司,三文魚壽司,吞拿魚壽司等等我個陣同個人講要兩個, 即兩個手卷個個人以為我要2set..落左order第2個又走番黎問我要1set定2set我其實唔太sure 1set係咪指2個(第1次黎食)咁佢\最後先講話2個就1set我就話1set.. 佢\就幫我劃左另1set去之後其實係我唔岩, 咁樣個人同埋一個男仔就俾個女經理定唔知邊個鬧, 個女人仲要好長氣咁講1次唔夠仲要講好多次, 我都聽到囉.. 軟殼蟹手卷$35 軟殼蟹就岩岩炸出黎, 仲熱既不過唔係咁好食..冇肉冇汁冇味道紫菜唔脆, 難咬..我本身都唔係太好紫菜其實拎出黎個陣d紫菜都未包實三文魚等等都切得幾厚媽咪覺得唔錯..我覺得都okay既鰻魚壽司, 我好鐘意食鰻魚不過呢個鰻魚壽司我覺得麻麻..可能落雨冇咁多人掛..定係個陣先6點多, 入面都冇咩人.. 不過幾細間...多人個陣都覺得有點逼... 埋單$209食完第1次冇第2次
睇到食評都唔錯咁就特意帶屋企人黎呢間食
整體okay啦..

坐迴轉位, 因為個晚落雨就好少人..
我地拎左11碟壽司同埋嗌左1對軟殼蟹手卷
有鰻魚壽司,三文魚壽司,吞拿魚壽司等等

我個陣同個人講要兩個, 即兩個手卷
個個人以為我要2set..落左order
第2個又走番黎問我要1set定2set
我其實唔太sure 1set係咪指2個(第1次黎食)
咁佢\最後先講話2個就1set
我就話1set.. 佢\就幫我劃左另1set去
1次唔夠仲要講好多次, 我都聽到囉..

軟殼蟹手卷$35
軟殼蟹就岩岩炸出黎, 仲熱既
不過唔係咁好食..冇肉冇汁冇味道
紫菜唔脆, 難咬..我本身都唔係太好紫菜
其實拎出黎個陣d紫菜都未包實

三文魚等等都切得幾厚
媽咪覺得唔錯..
我覺得都okay既

鰻魚壽司, 我好鐘意食鰻魚
不過呢個鰻魚壽司我覺得麻麻..

可能落雨冇咁多人掛..
定係個陣先6點多,
入面都冇咩人.. 不過幾細間...
多人個陣都覺得有點逼...

埋單$209
食完第1次冇第2次