2020-02-19 370 浏览
平時去東海堂我通常都係叫餐坐低慢慢食,但今日外甥來作客當然要買嘢招呼他啦,點咗1打餅有6款,其中有佢最鍾意的蜜瓜和我喜歡的芒果。本來諗住佢只食蜜瓜味,點知佢話今天的特別好吃,要吃多2件
平時去東海堂我通常都係叫餐坐低慢慢食,
但今日外甥來作客當然要買嘢招呼他啦,
點咗1打餅有6款,其中有佢最鍾意的蜜瓜和我喜歡的芒果

本來諗住佢只食蜜瓜味,點知佢話今天的特別好吃,要吃多2件
2019-12-09 288 浏览
今日嘅天氣都凍凍地的十八九度,行下街嘅時候見到東海堂,俾我發現佢有雪糕買。古靈精怪嘅我雖然喺廣東嘅天氣底下,唔知點解越凍時,就係想食一杯好凍嘅雪糕。而且仲要畀我發現咗呢個驚天秘密,哈哈,可能係得我一個,一直都唔知道東海堂有雪糕買。仲要係我最鍾意嘅綠茶口味。宇治抹茶軟雪糕。真係超級開心。 即刻去排隊買咗一杯嚟試下,30蚊左右一杯大杯夾低抵食。 而且好香宇治抹茶味,雖然天氣好凍但係食得好開心。如果係綠茶控嘅朋友就最啱喇。唔知有冇朋友同我一樣越凍,越鍾意食凍嘢。
今日嘅天氣都凍凍地的十八九度,
行下街嘅時候見到東海堂,
而且仲要畀我發現咗呢個驚天秘密,
哈哈,
可能係得我一個,一直都唔知道東海堂有雪糕買。
仲要係我最鍾意嘅綠茶口味。宇治抹茶軟雪糕。真係超級開心。

即刻去排隊買咗一杯嚟試下,
30蚊左右一杯大杯夾低抵食。

而且好香宇治抹茶味,雖然天氣好凍但係食得好開心。
如果係綠茶控嘅朋友就最啱喇。

唔知有冇朋友同我一樣越凍,越鍾意食凍嘢。

2019-09-17 272 浏览
唔使等有位,買飛落單即叫即整,6x蚊值!軟棉棉pancake +軟雪糕+新鮮微酸芒果+pk疑似熱情果醬,每一樣都咁到位,味道層次分明甜酸甜酸,夏天食堅正。一定會再去!
2019-09-11 235 浏览
This is a rather big Arome bakery. Arome is one of my favourite bakeries. They serve really good buns and cakes. I think everything they make is high quality at the price they are sold at.For the cakes, I love the Hokkaido milk cheesecake. It is available all year round. I would also get the white peach one when it is available. But I recommend any cake that you think looks good because chances are it won’t disappoint.This Arome also serves drinks and ice cream/soft serve which are also worth a

This Arome also serves drinks and ice cream/soft serve which are also worth a try.

Last time I came around I bought their milk and cheese tarts before heading to my friend’s house. My friend’s family loved them and asked where I got them. They are really nicely baked!
2019-09-09 223 浏览
今日想食好啲既早餐 平時我係買方包分幾日食😂 見到有東海堂同美心 我私心鐘意東海堂啲 麵包做得鬆軟啲 同埋多款式揀啲上次試左個個流心朱古力包 好滿意 今次試下同類型 都係朱古力包 叫做北海道牛乳朱古力漢堡比上次個個細三分一 但我企左係鋪頭諗食乜 大概三分鐘 有四五個人都揀呢個 所以吸引左我揀但其實有少少失望 第一$9晤算平 但好細個好似食左陣風甘就無左第二佢麵包無做得佢其他既甘鬆軟第三裹面既醬晤夠多 變左某部分只係淡味既朱古力包口感方面 佢加左少少原粒朱古力 都幾得意但就吸引晤到我再食 下次會揀番上次比利時流心朱古力包或者試其他

第二佢麵包無做得佢其他既甘鬆軟
第三裹面既醬晤夠多 變左某部分只係淡味既朱古力包
口感方面 佢加左少少原粒朱古力 都幾得意
2019-08-29 558 浏览
將軍澳現在終於都有屬於自己製作的日系甜品「梳乎厘班㦸」,而且將軍澳自家廚房製作的甜品「梳乎厘班㦸」,「美心」集團旗下的麵包店,日系麵包店「東海堂」位於「將軍澳廣場」裡面的分店。雖然我都曾經在西貢墟裡面的天后寶誕夜市裡面,在某個檔攤裡面購買到第一個「Made In Sai Kung」的「梳乎厘班㦸」。但是「天后寶誕」夜市製作出來的「梳乎厘班㦸」,製成品以油煎方式製成,欠缺真正版本感覺。所以我在將軍澳站購物商場「將軍澳廣場」裡面,終於看到第一個「西貢區」將軍澳食店裡面製作出來的「梳乎厘班㦸」甜品,即使「梳乎厘班㦸」製成品賣相,跟以前在其他店食過的梳乎厘班㦸有差異,我也甘心接受。我之所以說「將軍澳中心」分店「東海堂」,「東海堂」裡面製造和發售的「梳乎厘班㦸」甜品,跟坊間甜品店裡面廚房製造的「梳乎厘班㦸」有不同。「將軍澳中心」「東海堂」的「梳乎厘班㦸」,跟坊間大部分日式甜品店售賣的「梳乎厘班㦸」的最大分別,在於「東海堂」的「梳乎厘班㦸」表面,有一層疑似砂糖的糖霜。讀者們包括編輯在內,看到這裡如果仍然不相信的話,不妨先看看本食評的末段位置,我張貼了兩張有關「將軍澳中心」分店「東海堂」製作的「梳乎

讀者們包括編輯在內,看到這裡如果仍然不相信的話,不妨先看看本食評的末段位置,我張貼了兩張有關「將軍澳中心」分店「東海堂」製作的「梳乎厘班㦸」相關圖片,「梳乎厘班㦸」表面真的灑滿了砂糖。

當初我在「將軍澳中心」分店「東海堂」,以快餐購票的方式,購買了「芒果梳乎厘班㦸X3配牛乳軟雪糕」加「紅豆沙冰」。「東海堂」收錢之後交給我收據,和一個類似送餐感應器的工具示意我等候,然後自己去領餐。

我在在「將軍澳中心」分店「東海堂」開放式的舖位,放置在食店外面的餐檯用膳區內,等候「東海堂」廚房店員製作出來的「梳乎厘班㦸」。另外我還購買了一杯,由新鮮紅豆製作而成的飲品「紅豆沙冰」。

「將軍澳中心」分店「東海堂」廚房製作出來的飲品「紅豆沙冰」,雖然只是以外賣塑膠膠杯作為餐具,但是「芒果梳乎厘班㦸X3配牛乳軟雪糕」使用的餐碟,相對就認真和美觀得多了。

「東海堂」的「梳乎厘班㦸」沒有任何糖漿提供,只有灑在餐碟表面上的少量甜味芒果醬汁。「芒果梳乎厘班㦸」除了有少量的芒果醬汁之外,還有三大片的切件芒果果肉作為伴碟裝飾。

「東海堂」「芒果梳乎厘班㦸」伴碟的芒果果肉,芒果果肉口感雖然算是新鮮,但是稍嫌芒果還未完全成熟,所以芒果實際上的味道感覺還是有點酸。

或者味道偏酸的芒果果肉,配合已經灑了砂糖糖霜的「東海堂」「梳乎厘班㦸」一起放入口裡面享用,芒果的酸味也會化成了梳乎厘班㦸裡面,中和梳乎厘班㦸表面砂糖甜味的調和配料。

可惜「將軍澳中心」「東海堂」以售票形式售賣的「芒果梳乎厘班㦸X3配牛乳軟雪糕」,梳乎厘班㦸旁邊的新鮮芒果,芒果的味道始終酸大過甜,不是我食過最甜的芒果。

而且「將軍澳中心」「東海堂」疑似由新鮮芒果磨成的濃稠醬汁,也有一定程度的酸味,始終未能成為我食過,而又最喜歡的甜味芒果果肉。

「將軍澳中心」「東海堂」的甜品「芒果梳乎厘班㦸X3配牛乳軟雪糕」,「芒果梳乎厘班㦸X3配牛乳軟雪糕」最好的地方,就是梳乎厘班㦸已經完全煎至熟透,梳乎厘班㦸裡面的位置都已經熟透,而且口感尚算軟熟。

而且「東海堂」的「芒果梳乎厘班㦸X3配牛乳軟雪糕」,梳乎厘班㦸的甜味不是依靠甜味濕醬汁,也不是依靠濃稠蜜糖醬汁,更加不是靠奶油忌廉,而是直接在梳乎厘班㦸身上灑糖調味的。

所以「將軍澳中心」分店「東海堂」廚房製作出來的梳乎厘班㦸甜品,「芒果梳乎厘班㦸X3配牛乳軟雪糕」班㦸表面的砂糖,成為了我遇過第四種梳乎厘班㦸食法。

「將軍澳中心」「東海堂」廚房製作的「梳乎厘班㦸」甜品,屬於幾乎完全不依靠外加糖漿,純粹靠製作時加入砂糖調味的新食法,我對「梳乎厘班㦸」又長了新知識。

另一方面,「將軍澳中心」分店「東海堂」,「東海堂」廚房店員製作的梳乎厘班㦸甜品,「芒果梳乎厘班㦸X3配牛乳軟雪糕」暫時成為我食過,價錢最便宜的堂食版本「梳乎厘班㦸」。

因為平日我拿着港幣六十八元的價錢,通常只能夠在九龍的外賣自取形式梳乎厘班㦸食店裡面,購買到輕便外賣紙盒版本的「梳乎厘班㦸」,想靠六十八元食到一大碟「梳乎厘班㦸」可能性不大。

至於我在「將軍澳中心」「東海堂」裡面付款購買的另一杯飲品,是以「東海堂」安排以半價跟餐價錢購買的飲品「紅豆沙冰」。「紅豆沙冰」以外賣塑膠膠杯盛載,沙冰已經注滿整個外賣膠杯,幾乎要滲透出來。

「將軍澳中心」「東海堂」廚房為「紅豆沙冰」提供了一枝符合現今世界講究環保原則,由紙張捲曲製作而成的新「紙飲管」。至於「紅豆沙冰」裡面的紅豆味道,我感覺沙冰裡面的紅豆味道頗甜。

而且我感覺到「紅豆沙冰」飲品,還偶然能夠成功喝到,疑似原粒的紅豆。只可惜我喝「紅豆沙冰」,發現「紅豆沙冰」質地偏稠而且不透明,所以怎樣看也看不到實際紅豆外貌。
紅豆沙冰

所以我即使我喝到一杯,紅豆甜味非常濃厚,而且有新鮮紅豆口感感覺的沙冰「紅豆沙冰」,只可惜無從分辨到「紅豆沙冰」飲品裡面,究竟包不包括有牛奶成份了。

相反,「東海堂」為「芒果梳乎厘班㦸X3配牛乳軟雪糕」主餐碟跟表面兩件梳乎厘班㦸,還有芒果果肉旁邊的「牛乳軟雪糕」裡面的甜味,肯定是來自於新鮮的牛乳。
芒果梳乎厘班㦸

「東海堂」將牛乳軟雪糕擺放在一個小碟裡面,然後一小碟牛乳軟雪糕,就伴著在主餐碟「芒果梳乎厘班㦸」以及新鮮切件芒果果肉的旁邊,一邊在旁靜靜等候。

「東海堂」的牛乳軟雪糕裡面,除了有濃厚的牛乳甜味之外,而且軟雪糕質感感覺頗為柔軟,軟雪糕擺放在商場冷調空氣下,很快已經開始有融解的跡象出現。

所以很遺憾地,「東海堂」的牛乳軟雪糕裡面的牛奶味道雖然非常之甜,牛奶味道十分純厚,奈何「東海堂」的甜味牛乳軟雪糕實際太易融解,始終無從與梳乎厘班㦸一起來享用了。

至於伴在「東海堂」梳乎厘班㦸旁邊的甜味芒果果醬醬汁,芒果醬汁質地實際太過稠身了,所以芒果醬汁即使味道甜,卻難以跟梳乎厘班㦸長期放在一起享用。

結果「將軍澳中心」「東海堂」製作出來的「梳乎厘班㦸」甜品,成為了濕醬汁、糖漿和忌廉以外,我食過的第四款食法的「梳乎厘班㦸」。

不過,或許因為「將軍澳中心」「東海堂」廚房店員,為「芒果梳乎厘班㦸」加砂糖調味的過程中,放砂糖的手勢實在太過重手,所以「梳乎厘班㦸」本身不靠醬汁,味道都已經變得很甜。

相反,「東海堂」「紅豆沙冰」飲品裡面的甜味,相對「芒果梳乎厘班㦸」的甜味之下就顯得比較勻循了。我覺得「將軍澳中心」「東海堂」負責製作「梳乎厘班㦸」的店員,不需要放太多砂糖了。
2019-08-16
紅豆沙冰
芒果梳乎厘班㦸
2019-08-10 284 浏览
今日同朋友去popcorn逛街,未行先醫肚,見呢間東海堂除咗賣包外竟然有正餐食一於試下。Arome特盛套餐$68有正常all day breakfast有嘅蕃茄、香腸、炒雜菌、煙肉、炒蛋、多士,仲有估佢唔到嘅帶子,帶子煎得好香同彈牙,牛乳炒蛋超滑,軟方包多士外脆內又夠軟熟,讚!日式讚歧冷烏冬配蟹籽、蟹棒、蔬菜絲同培煎胡麻醬$54烏冬爽滑彈牙,加上粒粒蟹籽同爽脆蔬菜絲等好有口感,蟹棒亦好有味道,但唔知點解感覺唔到胡麻醬加埋嘆返杯奶茶係幾咁寫意估唔到東海堂嘅餐飲咁有水準,見人叫個pancake都好吸引,會再嚟食!

Arome特盛套餐$68

日式讚歧冷烏冬配蟹籽、蟹棒、蔬菜絲同培煎胡麻醬$54

加埋嘆返杯奶茶係幾咁寫意

2019-08-10
2019-08-04 179 浏览
真係唔係講笑東海堂嘅北海道牛奶雪糕真係好好味,今日撞正佢買一送一我先去食,亦都係我第一次食去過北海道牛奶雪糕,奶味好香,好滑,雖然等候嘅時間有啲來但係都係值得嘅,份量比我想像中少左少少,但係真係令人一試難忘,佢嘅脆筒都好好味,唔會比雪糕浸到太淋,食到最底都會喺脆既!不過有一個缺點就係,真係有啲太快溶化,呢度上手大概5至10分鐘就已經開始有溶既跡象,其實我已經喺室內食雪糕㗎啦,不過估唔到佢真係咁快溶!
東海堂都有梳乎厘班戟食,就係將軍澳分店!每日下午2時後供應!香蕉梳乎厘班戟 配3.6牛乳雪糕 及楓糖漿優惠價$60梳乎厘班戟主體較濕潤,蛋香比較淡左dd! 但原條香蕉加上焦糖同3.6牛乳雪糕真係好夾。如果以呢個價錢可以話無可挑剔!仲趁呢個機會試埋抺茶千層蛋糕 抹茶茶味濃郁有回甘,忌廉都夠滑、班戟每層都夠濕潤。波子汽水乳酸切餅 唔會太甜,就是兒童、簡單的味道!

香蕉梳乎厘班戟
配3.6牛乳雪糕 及楓糖漿
優惠價$60

仲趁呢個機會試埋抺茶千層蛋糕
抹茶茶味濃郁有回甘,忌廉都夠滑、班戟每層都夠濕潤。

波子汽水乳酸切餅
唔會太甜,就是兒童、簡單的味道!
2019-07-14
2019-07-23 124 浏览
👓香蕉梳乎厘班戟x3.6牛乳軟雪糕及楓糖漿 $58老實講班戟質感太淋吾夠梳乎空氣感,食落有點兒過濕潤,但勝在班戟好重香蕉味,明顯班戟漿係加咗香蕉蓉攪拌而不是馬虎交貨!意外驚喜😋牛乳軟雪糕好重奶味非常軟滑,配有兩條切開咗一半嘅焦糖香蕉🍌班戟和配料好夠甜所以唔落楓糖漿都得。雖然班戟質感不算太好,但勝在配料好豐富,整體唔錯👍🏻評分:7/10👓3.6牛乳炒蛋火腿及多士+日式叉燒湯意粉 $49(包飲品)選用和軟方包軟熟唔錯,炒蛋好濃牛乳又滑。叉燒夠淋,清湯都真係幾清清地,如果係烏冬會更夾好食!評分:7/10👓凍檸茶 超難飲!無茶味檸檬又苦澀。⭐️收銀落單員勁差勁!!!menue寫pancake飲品要加+$8所以以為Daily Set叉意炒蛋都係唔包飲品要加錢,於是加了錢要杯凍檸茶。點知俾完錢攞埋飛返卡位等,個員工行過黎話:小姐,你另外個餐有杯飲品架你想要咩我心諗:xxxx 你而家先走黎講?!落單果陣你唔係應該有責任提醒顧客其中一個餐包餐茶架咩,令我白白浪費咗8蚊加杯凍檸茶,仲要係超難飲先弊,飲左真係兩淡就放低!
香蕉梳乎厘班戟x3.6牛乳軟雪糕及楓糖漿
👓香蕉梳乎厘班戟x3.6牛乳軟雪糕及楓糖漿 $58
雖然班戟質感不算太好,但勝在配料好豐富,整體唔錯👍🏻
評分:7/10
3.6牛乳炒蛋火腿及多士+日式叉燒湯意粉
評分:7/10

👓凍檸茶
超難飲!無茶味檸檬又苦澀。
我心諗:xxxx 你而家先走黎講?!
香蕉梳乎厘班戟x3.6牛乳軟雪糕及楓糖漿
2019-06-09 274 浏览
當天路過此東海堂分店,看到門口寫著有買1送1的宇治抹茶軟雪糕,太太說要買來試試,如果是平時港幣30元一杯的,本人肯定會選擇其他家的軟雪糕,但這一次姑且一試,等了5分鐘左右終於到我們,店員拿軟雪糕卻又用了兩分鐘,最後拿到的居然是有點融化的,真有點失望說回軟雪糕本身,抹茶味道挺香濃,如果喜歡抹茶的朋友應該會很滿意,可是本人太太卻不大喜歡,對她來說幸好是特價,但本人卻還OK至於軟雪糕本身質感不錯,很滑而不會水感太多,下次有機會會去試試其他口味,希望下次店員可以加快速度,不要再給我有點融化的軟雪糕吧
宇治抹茶軟雪糕
2019-06-02
5 分钟 (外卖自取)
$30 (其他)
宇治抹茶軟雪糕
2019-05-25 207 浏览
大家都為咗呢餐生日飯花盡花思❤️ 唯獨係忘記咗訂蛋糕😅 不過好在 #小秘書 喺出發之前,不過當時時候都唔早,只好喺餐廳附近 #餅店 埋手。去到「東海堂」,兩磅嘅蛋糕已經賣哂,唯一啱睇啲就係面前呢一個 #士多啤梨蛋糕。當服務員遞上蛋糕時,我已經向服務員質疑圍邊的透明膠紙點解會次住咁多忌廉。服務員表示呢個狀況係正常嘅,我唯有接受。點知去到酒樓打開,拉開透明紙,大部份忌廉已經剝落,似乎餅店喺控制蛋糕溫度出現問題,我哋亦唔敢再食,非常掃興。

2019-05-24
外卖自取
其他
庆祝纪念
生日
2019-05-18 224 浏览
難得今天没有人排隊食早餐,所以初嚐這裡吃早餐!先排隊付款落order,然後取得一個「嘟嘟機」,在等待的時候,已經感到很熱,因為將軍澳廣場仍未開冷氣!一開始食早餐,就出事了,一邊流汗💦,一邊吃,熱度真的好似坐在露天廣場般!鄰坐的小朋友就好醒目地左手握著電風扇,右手吃早餐!很吃力才吃完早餐,背部已經濕透😥
難得今天没有人排隊食早餐,所以初嚐這裡吃早餐!

很吃力才吃完早餐,背部已經濕透😥
2019-05-14 165 浏览
聽東海堂都係買蛋糕,堂食真係第一次。今次試試佢個芒果梳乎厘班戟,一共有兩件,軟綿綿,都幾好食,但個空氣感冇平時食嗰啲咁多,啲芒果都好甜,不過啲汁偏酸,配埋個牛乳雪糕,個價錢來講算係幾好。仲嗌咗個Oreo曲奇冰沙,真係好Oreo😂
聽東海堂都係買蛋糕,堂食真係第一次。

芒果梳乎厘班c戟配3.6牛乳軟雪糕

仲嗌咗個Oreo曲奇冰沙,真係好Oreo😂
芒果梳乎厘班c戟配3.6牛乳軟雪糕
2019-05-09 170 浏览
蛋糕至尊,都非東海堂莫屬了! 我本身超愛吃芒果,以芒果系列來說,美心的芒果系列蛋糕和東海堂的相比,我個人認為東海堂的芒果系列蛋糕,更勝一籌,原因是東海堂做出來的蛋糕綿軟度極高,而且忌廉口感幼滑綿密,那可是配方的問題,食材單是芒果,已是東海堂選材更好,芒果甜度高,酸度夠,蛋糕才更美味,我想是呂宋芒吧。但美心的芒果甜度高,但酸度不夠,有時芒果會過份腍,扣晒分! 東海堂的芒果流心效果做得很不錯,特別是一咬下的芒果蓉,加上清甜又綿軟的蛋糕,好食指數爆燈,要㨂芒果蛋糕,真是東海堂的最好味,貴得有道理。
外卖自取