2015-09-18 178 浏览
P小姐是抹茶控, 送蛋糕賀別人生辰盡可能是買別人喜歡的口味, 不是嗎?難得有純抹茶口味的蛋糕賣還要是P小姐喜愛的東海堂, 天助我也。宇治抹茶の王冠 cake little  $138Cake Little 剛好可以切開分成六件, 蛋糕面頭中央有金箔點綴, 雖然吃著無味但看下去也顯得幾分矜貴。店內廣告說明抹茶原材料是選用上三百年多歷史的「京都宇治‧丸久小山園」抹茶, 它曾獲全国茶品評會的「農林水產大臣賞」, 質素高是當然的事。蛋糕外層的抹茶忌廉幼滑輕盈, 創製出來的造型賣相華麗, 吃得出奶油味是較抹茶味重, 不過遇上略帶清.澀的濃味抹茶蛋糕, 抹茶忌廉反而發揮了它的作用;蛋糕間層有紅豆蓉、抹茶寒天及黑芝麻醬, 味道配搭得意, 若然黑芝麻醬可以加多一些, 味道將會更為突出。
宇治抹茶の王冠 cake little  $138

外卖自取
$23 (其他)
庆祝纪念
生日
  • 宇治抹茶の王冠 cake little
2015-08-12 130 浏览
8-8-2015 (Sat)晏晝男友放工時,我突然想食瑞士卷,於是叫佢買.佢買到o黎,先放入雪櫃,然後話我知係東海堂o既蜜瓜卷. 我諗住食好普通好普通o既瑞士卷咋喎.佢買o左兩件,話一件俾爸爸,一件我同佢share,我答佢咪食過囉.佢反問:’係咩?’噢,係呀,你唔記得o左.(o個個食評:http://www.openrice.com/zh/hongkong/review/荃灣-東海堂/2459473?tc=sr2&con=rvwer)由於我o地晏晝食太多o野,而且爸爸又唔o係屋企,所以要等到食完晚飯至食.我食先喇,唔知係咪雪得太耐,瑞士卷邊有啲乾硬,蜜瓜味濃,忌廉滑,但鮮蜜瓜肉就唔甜,遜色o左.至於另一件,由於爸爸自己食o左麥當勞新地,所以唔食,就由男友食.
我諗住食好普通好普通o既瑞士卷咋喎.

2015-08-08
外卖自取
$18.00 (宵夜)