2021-01-18 251 浏览
松記大排檔 (旺角)去開旺角又係諗食咩晚餐既時候,又想食大排檔只好搵下附近有咩選擇,甘岩朋友介紹有好選擇香炸乳鴿估唔到大排檔都有得食乳鴿真係估佢唔到而且佢哋整出嚟唔會太過老幾好食乳鴿都比較大,肉質豐富沙拉豬扒佢哋嘅份量都超級多而且豬扒嘅比例都好多絕對有大排檔嘅感覺酸菜魚嘩嘩嘩一大盤,份量超多魚嘅份量都超級多而且佢哋嘅配菜都唔馬虎有好多豆芽同埋酸菜我同女朋友食都一定食唔晒雖然係外賣但係絕對唔會馬虎又好味係呢段時間無堂食都係一個唔錯選擇
松記大排檔 (旺角)

香炸乳鴿
估唔到大排檔都有得食乳鴿真係估佢唔到
而且佢哋整出嚟唔會太過老幾好食
乳鴿都比較大,肉質豐富

沙拉豬扒
佢哋嘅份量都超級多而且豬扒嘅比例都好多
絕對有大排檔嘅感覺

酸菜魚
嘩嘩嘩一大盤,份量超多
魚嘅份量都超級多而且佢哋嘅配菜都唔馬虎有好多豆芽同埋酸菜
我同女朋友食都一定食唔晒

雖然係外賣但係絕對唔會馬虎又好味
係呢段時間無堂食都係一個唔錯選擇
2021-01-17 242 浏览
晚市還未重新開放,朋友相約一同吃飯, 正確的說是前往他的家吃飯, 他的家位於旺角,餐廳正正在他的家附近,距離地鐵站路程需要五分鐘左右的位置,位於熟食中心之內, 他是一間大排檔, 食物選擇還算十分多,但有點可惜的就是因為沒有晚市供應, 相信餐廳選料方面選擇也多了限制,但十分慶幸的,就是我可以選擇我自己喜愛的食物,也就是雞煲。 最重要的就是可以選擇自己喜愛的辣度,價錢又合理,份量十足,另外, 我更安排了 一份 咕嚕肉給朋友好好享用,當然鑊氣十足, 我也十分喜愛, 最重要鑊氣十足,帶回家也能保持咕嚕肉外皮香脆, 這樣已經做得很好,同時,餐廳選了也十分認真,不帶肥肉的咕嚕肉,很久沒有品嚐過,反正我就這樣被他吸引著。

2021-01-12 201 浏览
今晚返屋企食飯,為免老人家去街市人多擠逼的地方,所以去了花園街的熟食中心買了幾個小菜返去煮飯食。老豆鍾意食炸大腸,這裏的豬大腸洗得很乾淨,中間大部份的豬油膏已去掉,外皮還帶點香脆,豬腸肉質爽彈有咬口,還配上新鮮的菠蘿,香甜無渣。阿媽就鍾意食雞,所以要了半隻霸王雞,雞皮皮下脂肪唔會太過,表皮帶爽,雞肉肉質嫩滑,加爆香的香葱及薑,十分惹味。黑椒牛仔骨配上大量的洋葱絲,牛仔骨切成小件,肉質很腍,黑椒味惹味。

2021-01-09 185 浏览
相信大家都知道旺角花園街的街市有大排檔,當中最出名的是松記大排檔,我與朋友去過幾次,真材實料的小炒、暢快歡堂的氣氛歷歷在目!.原來疫情關係現在有外賣!松記推介:水煮桂花魚嘩嘩嘩一大盤,明確地表達了大排檔的豪邁,份量超多,風情不減!桂花魚好鮮甜,而且啖啖肉,應該放了一整條魚,足料。水煮魚辣味好過癮,滿滿川菜口味。除了魚,還有很多其他材料包括芽菜、木耳、冬粉,即使不用吃飯都夠飽。.芫荽蠔餅 - 每一次來都會食,炸到輕盈爽脆,蠔仔炸到有種入口即溶的感覺。而且加入了芫茜,風味更特別。.小炒皇 - 份量真的好多,塞滿了整個飯盒。炒得很香,即使外賣回家也吃到大排檔的鑊氣!韭菜鮮甜配搭海鮮乾貨(蝦、魚仔、瑤柱),很出色的小炒皇。.外賣無論是味道及份量都不減,回家也能享受大排檔的滋味。

原來疫情關係現在有外賣!
松記推介:水煮桂花魚

外賣無論是味道及份量都不減,回家也能享受大排檔的滋味。
  • 水煮桂花魚
  • 炸蠔餅
  • 小炒皇
2021-01-07 268 浏览
-🔸招牌吊燒骨 $88🔸枝竹羊腩煲 $298-秋冬最啱食就係羊腩煲啦,宜家夜晚冇得堂食唯有外賣返屋企慢慢歎啦。旺角市政大樓嘅熟食中心原來都有唔少選擇呢,今晚就叫咗一份小炒同羊腩煲外賣試試佢。招牌吊燒骨件件都大大塊,咬落肉質軟腍,用咗大量花生、黑椒等即點即炒,非常惹味夠鑊氣呢!另外羊腩煲更加吸引,預先炆好嘅馬蹄、冬菇同枝竹都好入味,羊腩肉半肥瘦而且份量都幾多!秋冬天食羊腩煲,可以驅寒保暖真係一流啊!
🔸招牌吊燒骨 $88
🔸枝竹羊腩煲 $298