今日黎大埔依頭行街,見到依間果子主打星馬菜,一於入黎試下。 午市已經有唔少客人,非常熱鬧,仲有唔少人叫外賣添。環境唔錯好舒適,一啲都唔屈質。 海南雞喇沙摻摻,海南雞好嫩滑,雞皮好彈滑,每一件都好有肉量,而喇沙摻摻嘅湯底非常濃郁,好重椰香味,仲配埋雞蛋同魚片添,好實惠! 肉骨茶飯,肉骨茶好重藥材味,每一啖都係精華,有3-4件豬骨,都滲滿湯味,泡飯一齊食一流~ 另外仲可以加配小食,南乳雞翼真心推薦,平時係屋企都煮唔到,而沙嗲雞肉串燒嘅沙嗲味好香,炭焦味可以再多啲xd。 最後嘅餐飲除咗有普通嘅飲品外,居然仲有好多款台式飲品,真係估唔到。依杯係黑糖珍珠奶茶,味道可以媲美外面嘅台式飲品鋪,珍珠口感QQ, 奶茶味好香濃。
今日黎大埔依頭行街,見到依間果子主打星馬菜,一於入黎試下。

2023-02-27
2023-02-25 62 浏览
上OpenRice見到唔少食評都講緊呢個火山包,見佢爆哂汁咁,剛好今晚一個人黎開,所以想試一試佢🫢🫢🫢🫢🫢🫢🫢餐廳門面都幾光猛既,望落整潔門外有介紹呢個辣蟹醬火山包啊😍😍😍掙扎左好耐點大蝦定軟殼蟹好🫢🫢最後大蝦勝出,下次等多啲朋友先試軟殼蟹🫢包同汁係分開上既,客人可按自己喜好倒汁🫢🫢❤️❤️倒哂之後爆哂汁架❤️❤️❤️正啊!個汁開頭我驚會好辣,但又好似唔會啊!少少辣好香好惹味喎❤️推介:4/5(⭐️⭐️⭐️⭐️)
餐廳門面都幾光猛既,望落整潔
門外有介紹呢個辣蟹醬火山包啊😍😍😍
包同汁係分開上既,客人可按自己喜好倒汁🫢🫢❤️❤️
倒哂之後爆哂汁架❤️❤️❤️正啊!
個汁開頭我驚會好辣,但又好似唔會啊!
少少辣好香好惹味喎❤️

推介:4/5(⭐️⭐️⭐️⭐️)
2023-02-25
2023-02-24 143 浏览
聽朋友介紹大埔有間幾抵食既星馬菜😙😙呢到距離太和火車站唔遠,幾分鐘路程,都算方便啊🥰🥰店鋪裝修簡潔,周五晚入去食晚飯都坐得好舒服,加上有啲油畫,環境用黎打卡一流👍🏻👍🏻餐牌睇到火山包勁吸引😍😍另外藍碟花椰漿飯都好吸引,諗左好耐,最後都係選擇左大蝦辣蟹醬火山包😍大蝦辣蟹醬火山包($1️⃣2️⃣8️⃣)另外見到有個軟殼蟹辣蟹醬火山包($1️⃣6️⃣8️⃣)都勁吸引😍😍😍下次有機會想再試😋😋辣蟹醬好惹味,唔會話好辣,加上面包,同蜆肉,青口等食材,超級惹味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻推介⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️無骨海南雞(半隻)$1️⃣1️⃣8️⃣起初以為只有海南雞,但原來雞係跟一碗雞油飯👍🏻👍🏻抵食啊!雞肉一啲都唔鞋,夠滑,仲要勁厚肉,真心抵食👍🏻超巨型菠蘿海鮮炒飯($8️⃣9️⃣)呢個菠蘿海鮮炒飯真係不得了!勁香勁好食😍仲要堆到成個山咁高🙈🙈🙈蝦,同青口都好大隻好足料❤️❤️食到最底都仲好夠餸料!加上粒粒既菠蘿肉,配搭菠蘿造型!超讚啊👍🏻👍🏻飲品我哋點左百香果梳打同黑糖珍珠鮮奶飲得出唔係坊間用香料/奶精既,真材實料,好飲!又係飽住個肚走既一晚🫢
聽朋友介紹大埔有間幾抵食既星馬菜😙😙
呢到距離太和火車站唔遠,幾分鐘路程,都算方便啊🥰🥰

餐牌睇到火山包勁吸引😍😍

大蝦辣蟹醬火山包($1️⃣2️⃣8️⃣)
推介⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

無骨海南雞(半隻)$1️⃣1️⃣8️⃣
超巨型菠蘿海鮮炒飯($8️⃣9️⃣)
呢個菠蘿海鮮炒飯真係不得了!勁香勁好食😍
仲要堆到成個山咁高🙈🙈🙈
蝦,同青口都好大隻好足料❤️❤️

飲品我哋點左百香果梳打同黑糖珍珠鮮奶
飲得出唔係坊間用香料/奶精既,真材實料,好飲!

又係飽住個肚走既一晚🫢
2023-02-24
  • 海南雞飯
2023-02-22 128 浏览
比佢個火山包吸引咗,又見網上多好評,所以專程入大埔試吓佢。晚市散叫左兩樣野:1️⃣軟殼蟹火山包未食過咁難食嘅火山包!所以冇下次!- 雖然等左20分鐘先上枱,但係成碟由面到心都係室溫狀態,連另上嘅一兜咖哩汁都係室溫嘅。- 農夫包乾左水,面唔脆,包太冧,係放左好耐嘅口感。- 軟殼蟹係算大隻,但係成隻冧哂。- 海鮮(蜆,青口,蝦)全部都係梅嘅。- 咖哩汁偏淡同甜,就算係熱果陣應該都唔會特別好食。鋪頭只係坐左1/3枱,唔多人,整到咁樣真係唔知出左咩事...2️⃣豬頸肉喇沙摻摻- 湯底重椰香,偏淡味同偏甜。- 油麵份量太少,米粉佔左八成。- 豬頸肉幾厚肉,口感味道正常,唔特別好食。唔知網上啲好評係點嚟,唔會推薦,唔會再去😵‍💫
比佢個火山包吸引咗,又見網上多好評,所以專程入大埔試吓佢。

晚市散叫左兩樣野:

1️⃣軟殼蟹火山包
軟殼蟹火山包

未食過咁難食嘅火山包!所以冇下次!
- 農夫包乾左水,面唔脆,包太冧,係放左好耐嘅口感。
- 軟殼蟹係算大隻,但係成隻冧哂。
- 海鮮(蜆,青口,蝦)全部都係梅嘅。
- 咖哩汁偏淡同甜,就算係熱果陣應該都唔會特別好食。

2️⃣豬頸肉喇沙摻摻
豬頸肉喇沙摻摻

- 湯底重椰香,偏淡味同偏甜。
- 油麵份量太少,米粉佔左八成。
- 豬頸肉幾厚肉,口感味道正常,唔特別好食。

唔知網上啲好評係點嚟,唔會推薦,唔會再去😵‍💫
2023-02-20 68 浏览
今次要介紹的餐廳是位於太和的「果子」,主打新加坡菜,讓我來介紹餐廳嘅美食。😆😆😆首先是馬來西亞肉骨茶煲,這一道菜可以配上白飯,非常下飯。肉骨茶煲湯頭清香,肉質軟嫩,香料藥材很入味,令人回味無窮。接下來是無骨走地海南雞,係呢度嘅招牌菜,配上香氣撲鼻的油飯,雞肉軟嫩多汁,搭配醬汁非常美味,入口即化。😁😁😁另外我們點了炸蝦餅,一份有四件,外皮酥脆,用新鮮蝦肉打成,咬落爽口彈牙。如果你想要吃串燒,可以點串燒拼盤,裡面有豬、牛、雞和豬頸肉。每一款都烤得恰到好處,外皮微焦,好香碳燒味,肉質嫩滑,口感非常棒。😛😛😛飲品我們點了美祿恐龍和水蜜桃梳打,梳打水充滿果香,口味清新,非常解膩。總括來說,餐廳嘅味道非常地道而且價格實惠。👍🏻👍🏻👍🏻

總括來說,餐廳嘅味道非常地道而且價格實惠。👍🏻👍🏻👍🏻
太耐冇去旅行,忽然好想食新加坡野食,好掛住肉骨茶啦,所以就黎左果子喔晚餐時間人好多喔,不過好在等左五分鐘就有位啦裝修有點小清新,感覺好舒服喔食物款式好多喔,樣樣都好吸引丫選擇困難又會出現啦我最後都叫左我心心念念既肉骨茶oh,my god!!!!就係我掛住既肉骨茶啦香濃既肉骨茶,中藥味唔會好(搶),超順口丫好足料,肉肉好淋丫唔會好乾身咬唔開同埋呢,餐廳用左小火鍋形式咁上枱,有個小火爐keep住溫度,感覺好開心丫,係呢個天氣飲一流丫亦都比呢個軟殼蟹農夫包吸引咗我,OMG,賣相太靚仔啦吧,超吸引丫,軟殼蟹唔會油膩,炸得好香脆,蟹肉又厚,好食丫,而且唔單止有軟殼蟹,仲有蜆,青口同埋蝦(PS,個汁汁惹味喔,加分加分)為食既我仲叫左兩款小食,沙嗲串燒拼盤同無骨鳳爪沙嗲串燒有豬牛雞2串同埋豬頸肉,個人偏愛豬頸肉沙嗲好香濃既花生味,如果係花生口味愛好者就good fit la唔洗(損)骨既鳳爪就係爽,酸酸甜甜咁好開胃丫,正正:仲叫左個百香果梳打,好香百香味又唔會好甜,食左咁多野,叫個梳打飲,一絕丫,正正:

晚餐時間人好多喔,不過好在等左五分鐘就有位啦
裝修有點小清新
,感覺好舒服喔

食物款式好多喔,樣樣都好吸引丫
選擇困難又會出現啦我

最後都叫左我心心念念既肉骨茶

oh,my god!!!!就係我掛住既肉骨茶啦
香濃既肉骨茶,中藥味唔會好(搶),超順口丫
好足料,肉肉好淋丫唔會好乾身咬唔開

(PS,個汁汁惹味喔,加分加分)

為食既我仲叫左兩款小食,沙嗲串燒拼盤同無骨鳳爪

沙嗲串燒有豬牛雞2串同埋豬頸肉,個人偏愛豬頸肉

唔洗(損)骨既鳳爪就係爽,酸酸甜甜咁好開胃丫,正正:

2023-02-10
  • 軟殼蟹火山包
  • 肉骨茶
  • 串燒拼盤
  • 白雲酸辣鳳爪
2023-02-08 82 浏览
走入大埔探朋友,朋友係地膽!帶我食正宗海南雞🐔,呢次真係有口福🥰!餐廳設有卡位,坐得舒服!午市套餐有十六款,新加坡名菜海南雞飯、印尼炒飯、摻摻樣樣有,價錢超親民,難怪深受街坊歡迎❤️!海鮮喇沙摻摻海鮮有大蝦、魚片、豆卜、蜆肉、雞蛋超滿足😋!湯頭鮮甜椰香味十足!摻摻係油面加米粉,一次過可以嚐到兩種口感!海南雞喇沙摻摻海南雞啖啖肉食落嫩滑,配上三色醬非常夾👍🏿!微辣湯頭朋友超鍾意🤪!優惠價加配小食✨白雲鳳爪 酸酸辣辣好開胃南乳雞翼2隻 正常發揮熱檸檬薏米水熱紅豆薏米水甜度適中 好岩口味
海鮮喇沙摻摻
熱檸檬薏米水
熱紅豆薏米水
甜度適中 好岩口味
2023-02-07 833 浏览
💁‍♀️💁‍♂️3/2/2023(Fri), Dinner🍽今晚為食妙妙同A先生又返到大埔主場搵食,去到近太和既果子食東南亞菜,店家主打新加坡🇸🇬同馬來西亞🇲🇾既菜式,選擇都幾多。而今晚我地order咗:🔆 辣蟹醬火山包(配軟殼蟹🦀)($168)大堆頭之作,店方先烘脆原個農夫包,再將中間挖空用來放食材。呢個配軟殼蟹🦀既版本就當然有隻軟殼蟹🦀啦,仲有大蝦🦐三隻、青口三隻同埋不少既蜆。海鮮上面已經有少少既辣蟹醬,店方會另外上多一碗辣蟹醬俾你點麵包或者淋上海鮮食,咁做就唔怕太多醬整淋個包。個新加坡🇸🇬辣蟹醬辣得來帶點酸甜,配合大量蛋花,味道惹味開胃,用嚟點烘得脆脆既農夫包,記得唔好一次過點太多醬,否則整淋咗個包就失去咗脆口既口感。原隻炸軟殼蟹🦀都幾大隻,放上農夫包既最面層,軟殼蟹炸得鬆化,沒有多餘既油份。下面既大蝦都新鮮彈牙,三大隻絕不失禮。另外三隻青口都一樣唔細隻,食落無渣。伴碟既蜆都肉厚飽滿,配合辣蟹醬都好好食。🔆 帆立貝海鮮喇沙摻摻($88)喇沙湯底椰香味濃,微辣香口,配合油麵加米粉即係摻摻,雙重口感令人一口接一口咁食。帆立貝有三隻,再加上豆卜、芽菜、魚片、蜆同埋半隻雞蛋做配料,份量絕對足

而今晚我地order咗:

🔆 辣蟹醬火山包(配軟殼蟹🦀)($168)

🔆 帆立貝海鮮喇沙摻摻($88)

喇沙湯底椰香味濃,微辣香口,配合油麵加米粉即係摻摻,雙重口感令人一口接一口咁食。帆立貝有三隻,再加上豆卜、芽菜、魚片、蜆同埋半隻雞蛋做配料,份量絕對足夠。湯底飲落順喉舒服,味道唔會過濃,即使飲咗唔少都唔會口渴。

🔆 馬來西亞🇲🇾肉骨茶($88)

呢度既肉骨茶係馬來西亞🇲🇾風味,即係偏向藥材味道。上枱時有個火爐仔暖住鍋肉骨茶,咁就擺得耐會涼咗。配料有幾件豬軟骨、一隻雞蛋🥚、豆卜、枝竹、金菇同油炸鬼,仲有辣椒🌶️粒同埋醬油俾你調味。

肉骨茶既湯色啡得來清澈,入口醇厚有藥材味但唔會過濃,天氣凍凍地咁飲返啖都幾暖身。豬軟骨肉既軟骨部份咬落脆口,點一點醬油食味道更妙,豆卜同油炸鬼吸咗湯汁之後又係好吸引。

🔆 凍紅豆奶茶(跟餐+$10)

紅豆🫘奶茶用上台式奶茶茶底,茶味唔會好濃,加埋甜甜既紅豆啱啱好。

🔆 細象啤($15)

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)
👉🏻 坐得都幾舒服,唔會坐到好迫
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2023-02-03
2023-02-02 73 浏览
之前經過呢間東南亞菜,都成日見到坐滿人,今次食完覺得所有野都大大份,味道唔錯,價錢合理,好抵食Menu 辣蟹醬大蝦火山包 $ 128真係好大份,有大大隻蝦、青口同蜆,除左海鮮殼同蝦殼唔食得之外,成份都可以食落肚,食哂所有方包粒同海鮮後,外面大大個包可以慢慢搣開點醬食,好正,順帶一提,佢有另外提供左超多咖哩醬汁,點包食好正原隻菠蘿海鮮炒飯 $89幾好食,炒飯粒粒分明,配有菠蘿、腰果、海鮮,夾埋一齊食好fresh,份量方面裝滿哂半個菠蘿蓋,大大份仲幾好食,抵食串燒拼盤 $86雞牛豬肉各兩串,仲有一份豬頸肉,首先串串淋上沙嗲醬,醬惹味、肉好食,另外豬頸肉唔韌,好食熱紅豆奶茶 及 凍柚子茶都幾好飲,唔會太甜埋單加一$353

Menu

都幾好飲,唔會太甜

埋單加一$353

2023-01-13
2023-01-13 172 浏览
原本只係鍾意上山下海既我,近年開始鍾意週圍發掘唔同既好西, 住左大埔咁耐,今次朋友介紹呢間主打星馬泰食菜式既餐廳,望住個Google Map,佢既地點唔會難搵,行到門口望下個門面,佢個招牌同入邊都幾光猛,但裝修比較貼地,唔細心既話,真係估唔到入面係食特色異國菜,故事當然教訓我地唔好以貌取人啦,因為唔入黎又點會知佢既食物都真係唔錯,而價錢亦好似佢既裝修咁一樣貼地親民,可以話平時食得多港式、日式、西式,新加坡式都幾貼近香港人口味!每次去餐廳食野,我都必定會叫佢既招牌,更何況呢度既招牌個樣相當值得打咭,而因為得兩個人食,叫到既野唔多,其實仲有好幾樣我想食架,唯有留返下次啦!新加坡辣椒軟殼蟹火山包$168話明係招牌,本身自己都鍾意食包,但今次呢個野的確唔錯,緊記要襯熱食,自己親手為火山包淋上令人食指大動既辣醬,個醬係咖喱色,而本身係微辣,就算唔食得辣既人都一樣入到口,而佢辣中帶有少少甜味,同個包配合得好好,食下又一舊食下又一舊,唔係好停到,而包入面仲會有青口、蜆仔同軟殼蟹,海鮮入口完全索哂個醬,又開胃又惹味,我同朋友都食得好開心森巴醬通菜$36自己係去過馬來西亞既,但一直唔知咩野係森巴醬,由店
新加坡辣椒軟殼蟹火山包$168

森巴醬通菜$36
自己係去過馬來西亞既,但一直唔知咩野係森巴醬,由店員講解完先知原來係馬拉家家戶戶都有樽,同香港人支辣椒醬/油或者胡椒粉一樣,乜都要落,炒完出黎既菜有佢獨特既味道,又係一味開胃菜
串燒$22@兩串
個醬依舊係令人開胃既,而雞肉牛肉係正常水準,冇話有咩大驚喜,
豬扒藍蝶花梛漿飯$69
因為住大埔,更加知道大埔鳳園有個蝶豆樂園,唔知呢度既蝶豆又關唔關果邊事呢? 講返個飯,飯身較乾,但滲透著微微既梛漿味,撈埋啲花生同小魚仔個配搭就即刻出色左,至於伴碟既雞翼同豬扒個人覺得較為普通,下次試下其他餸先!
惹味沙嗲雞/牛肉串燒
豬扒藍蝶花梛漿飯
新加皮辣蟹醬軟殼蟹火山包
2023-01-12
豬扒藍蝶花梛漿飯
新加皮辣蟹醬軟殼蟹火山包
2023-01-05 153 浏览
雖然旅行團和自由行都慢慢開始了但是家裡有老有小還是先觀望一下明年再去自從上次去了新加坡之後就對新加坡菜念念不忘得知家附近有新加坡菜就約了朋友去吃🦀辣蟹醬火山包軟殼蟹$168看到菜單就知道一定是必單選項一上菜整隻軟殼蟹是吸睛的加上有三大隻青口和三大隻蝦旁邊還有一些蜆仔海鮮量爆多那個包一定要趁熱吃因為熱熱的時候是脆的加上偏甜的辣蟹醬頓時胃口大開如果有白米飯必定能吃上兩碗🍡串燒拼盤$86惹味沙嗲牛肉串燒2串惹味沙嗲雞肉串燒2串惹味沙嗲豬肉串燒2串豬頸肉一份最愛豬頸肉因為豬頸肉好鬆軟咬起來一口咬開非常有咬口串燒的肉一點都不乾柴而且還juicy的🍗南乳雞翼2隻$16南乳雞翼有驚喜味道就是小時候吃的南乳餅的味道而且雞翼啖啖肉不乾還有雞咬出來的雞油汁爆多!🥗蕃茄無骨酸辣鳳爪沙律$56這盤沙律真的非常大白雲鳳爪也沒雪味無骨的鳳爪吃著就是爽蔬菜非常新鮮吃著爽口清甜配著甜酸醬汁非常開胃🥤薄荷青檸梳打$14(跟餐)🍹鮮檸天葵梳打$16(跟餐)🍾️ 果子 (大埔)大埔汀角路11-13號啓昌樓地下13號舖

雖然旅行團和自由行都慢慢開始了

🍗南乳雞翼2隻$16
南乳雞翼有驚喜
味道就是小時候吃的南乳餅的味道
而且雞翼啖啖肉
不乾還有雞咬出來的雞油汁爆多!

🥗蕃茄無骨酸辣鳳爪沙律$56
這盤沙律真的非常大
白雲鳳爪也沒雪味
無骨的鳳爪吃著就是爽
蔬菜非常新鮮
吃著爽口清甜
配著甜酸醬汁非常開胃

🥤薄荷青檸梳打$14(跟餐)
🍹鮮檸天葵梳打$16(跟餐)

🍾️ 果子 (大埔)
大埔汀角路11-13號啓昌樓地下13號舖
被軟殼蟹火山包的圖片吸引了來😆。餐廳餐牌選擇不少。‖ 軟殼蟹火山包 ($168) ‖賣相好吸引😍,大大隻軟殼蟹、大大個麵包。擺盤有心思,火山包好像海底裡打開的珍珠貝殼,裡面藏著一隻蟹。前面幾磚麵包粒,是石頭,旁邊的荽茜是海草,好有畫面😂。軟殼蟹脆身。有蝦、青口和蜆,醬汁帶甜,不太辣。醬汁不要一口氣全倒到麵包,否則吃到後期,麵包會又淋又濕,最好著點著點倒,最後可用麵包點來吃,麵包就保持到脆脆地地吃。‖ 海鮮喇沙摻摻 ($68) ‖喇沙湯汁好味😋,甜辣適中,帶點花生白香。有蝦、蜆、豆卜、魚片和雞蛋。因為湯汁濃厚美味,幾乎把湯喝光🫢。‖ 黑糖珍珠奶茶 ($26/杯) ‖大杯,賣相吸引😋。濃濃黑糖香味,奶茶不錯,好喝☺️,要點👍🏽。‖ 馬鈴薯炸蝦卷 ($22) ‖熱辣辣,薯絲鬆脆,蝦肉軟彈,不錯。
被軟殼蟹火山包的圖片吸引了來😆。

餐廳餐牌選擇不少。

‖ 軟殼蟹火山包 ($168) ‖

‖ 海鮮喇沙摻摻 ($68) ‖

‖ 黑糖珍珠奶茶 ($26/杯) ‖

‖ 馬鈴薯炸蝦卷 ($22) ‖

熱辣辣,薯絲鬆脆,蝦肉軟彈,不錯。

2022-12-21 1084 浏览
難得入大埔搵友人食飯 聽友人講呢間多款又抵食 就黎試下呢啲小店😋 價錢真係幾親民 加配價咁叫可以叫到成枱都係野食lolllll———————————————————————🐕 軟殼蟹火山包($168)🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯蝦兵蟹將 青口 蜆 齊集大大個火山包額外有壺醬汁比你淋面沾著吃醬汁不是泰式咖喱 偏向東南亞風味有種森巴醬的蝦米香 幾預想不到😯🦐軟殼蟹不是只有空殼炸粉 幾厚肉大隻🦀配上包和醬汁一齊吃是不錯😙———————————————————————🐕三餸藍蝶椰漿飯($78)🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯天藍色嘅造型 用嚟打卡一流!串燒和雞翼各有兩件 豬頸肉最有驚喜☀️🐷肥瘦平均 香料味十足喜歡它用來拌飯的炸小魚乾🐟脆口之餘亦多了咸魚香😋———————————————————————🐕 小食 🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯蛋椰/斑蘭多士(+$22)相比斑蘭醬蛋椰雖甜度高些 但更有椰香🥥森巴醬炒通菜(+$22)有點似火山包的醬汁 炒得入味 雖然係加配價 但份量都唔少夠哂兩個人食😙👏🏻👏🏻👏🏻小肉骨茶(+$10)這個非常推薦😙伴有幾件豬肉豆卜熬到肉味
🐕 軟殼蟹火山包($168)🐕
軟殼蟹不是只有空殼炸粉 幾厚肉大隻🦀
配上包和醬汁一齊吃是不錯😙
🐕三餸藍蝶椰漿飯($78)🐕
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
天藍色嘅造型 用嚟打卡一流!
串燒和雞翼各有兩件
豬頸肉最有驚喜☀️🐷
肥瘦平均 香料味十足
喜歡它用來拌飯的炸小魚乾🐟
脆口之餘亦多了咸魚香😋
🐕 小食 🐕
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
蛋椰/斑蘭多士(+$22)
相比斑蘭醬
蛋椰雖甜度高些 但更有椰香🥥

森巴醬炒通菜(+$22)
有點似火山包的醬汁 炒得入味
雖然係加配價 但份量都唔少
夠哂兩個人食😙👏🏻👏🏻👏🏻

小肉骨茶(+$10)
這個非常推薦😙
伴有幾件豬肉豆卜
熬到肉味與湯水結合
藥材味重而不苦 後調更帶回甘 💫
值得叫上一煲👍🏻

• 肉骨茶
2022-12-11 363 浏览
大埔晚飯於星馬菜的果子,皆因這裏坐得舒服食物亦都唔錯,今次點了軟殼蟹火山包,無骨海南雞飯,串燒拼盤和森巴醬通菜;點噤多菜皆因朋友肚餓,但都真係全部都食曬,勁!軟殼蟹包啲咖哩汁勁好味,用嚟點包就一流啦,啲蝦同蜆都好入味,隻軟殼蟹如果可以炸得脆啲就真係天下無敵;無骨海南雞飯水準一向很好,今次亦都冇例外,最啱我哋呢啲唔鍾意食骨嘅人;串燒拼盤真係有驚喜呀,入面有哂豬牛雞串燒,同埋豬頸肉全部都燒得好淋好入味,當然再加埋星馬沙嗲汁更加好味,事關星馬沙嗲汁係會有花生醬嘅!森巴醬通菜,剛剛好能夠滋潤之前食嘅咁多肉類,當然用來伴菜嘅象啤更能增添晚飯嘅情趣,再加上服務員嘅友善態度,令到這晚食的晚餐變得更完美!
象啤
無骨海南雞飯
串燒拼盤
串燒牛肉沙嗲
2022-12-10 95 浏览
大埔抵食新加坡菜🌸辣蟹醬火山包軟殼蟹$168⭐️⭐️⭐️☆☆辣蟹醬不會太辣,食5到辣既人都一定食到,而且十分香甜有鮮味,點包食一流呀!軟殼蟹炸得十分脆口,又夠大隻,軟殼蟹下面有3隻蝦3隻青口,火山包側邊散落住好多蜆,個汁真係好正,勁有誠意,有蛋花配辣蟹醬真係好好味。店員仲提醒要留番d汁用黎點包食,非常貼心呀!🌸串燒拼盤$86⭐️⭐️⭐️⭐️☆雞、牛、豬各2串,沙嗲醬偏甜重花生味,淋上串燒增添不少風味,雞串稍為嚡左少少,牛串夠嫩滑,豬串易咬開,唔痴牙。豬頸肉燒到十分香脆,微微焦香及帶點彈牙。🌸南乳雞翼喇沙摻摻$64⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️南乳雞翼燒得十分香脆可口,肉質十分嫩滑,南乳味十分重但又不會搶走雞既香味。摻摻其實係米粉+油麵,這個配搭非常好味!而湯底都唔會太過濃味,好香椰子味,個湯底好好飲。配料方面有豆卜、魚片、半隻雞蛋、芽菜。🌸仙草奶茶 跟餐+$10⭐️⭐️⭐️☆☆叫左少冰少甜,所以甜度剛剛好,偏向奶香重,十分香醇香滑,仙草滑lulu。🌸薑蜜奶茶 跟餐+$10⭐️⭐️⭐️☆☆叫左少冰少甜,甜度適中,有淡淡薑味,仲有幾片薑的,依家入冬真係好啱飲,配搭奶茶果然絕配呀!🌸胚芽奶茶$22+仙草$3⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️正常冰正常甜,超多胚
大埔抵食新加坡菜

🌸辣蟹醬火山包軟殼蟹$168⭐️⭐️⭐️☆☆

🌸串燒拼盤$86⭐️⭐️⭐️⭐️☆
豬頸肉燒到十分香脆,微微焦香及帶點彈牙。

🌸南乳雞翼喇沙摻摻$64⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
摻摻其實係米粉+油麵,這個配搭非常好味!

🌸仙草奶茶 跟餐+$10⭐️⭐️⭐️☆☆

🌸薑蜜奶茶 跟餐+$10⭐️⭐️⭐️☆☆

🌸胚芽奶茶$22+仙草$3⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
正常冰正常甜,超多胚芽,胚芽配仙草口感豐富,再配奶茶超有層次,仙草味道不會太濃,沒有搶左胚芽香味及奶茶香醇既感覺。

======詳情======
果子
大埔汀角路11-13號啓昌樓地下13號舖
================
#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #美食 #大埔好去處 #大埔美食 #RnT大埔 #RnT新加坡菜 #新加坡菜 #星馬菜 #喇沙 #辣蟹醬 #火山包 #軟殼蟹 #辣蟹醬火山包軟殼蟹 #串燒 #豬頸肉 #雞翼 #喇沙摻摻 #南乳雞翼喇沙摻摻 #仙草 #奶茶控 #果子
2022-12-08
  • 南乳雞翼喇沙摻摻