2015-01-27 1950 浏览
香港有好多主題餐廳,其中snoopy我最為熟悉,簡直有點又愛又恨,不是因為查理布朗,而是因為友人是個超級史諾比迷,看到snoopy,好多時就會想起朋友有趣的表情 ,今次自己專程走進查理布朗餐廳,想更加認識下snoopy ,入到去,第一個感覺就係好似進入了snoopy世界一樣,差點想把成間餐廳的物件買下,送給那個比比迷 ,可惜我能力有限,做唔到,哈哈!,講回正題,由樓梯扶手,到上到餐廳,你地都會見到不同做理的人物裝飾而上到餐廳,會見到落單處同禮品售賣位置也有書藉和snoopy影片供觀看Lunch有兩款,也有散叫,全日早餐等等叫好餐後,當然選張snoopy桌坐好,放好號碼旗等餐,餐具可自取,今日人不多,店員也很友善,主動幫忙取餐具今之選了粟米忌廉湯,同香辣蒜味蜆肉意粉,加多杯泡沫咖啡,粟米湯好足料,好多粟米,好滑,材料豐富蜆肉意粉我覺得硬了一點,有蒜味,但不足,好好好多蜆肉,但普普通通,泡沫咖啡不是期望的史諾比公仔拉花,但味道尚可,有咖啡味,當食完又影完後,當然也可到禮品處帶些心頭好回家 ,總括來就,snoopy迷來到,一定大飽眼福,會樂而忘返,食物方面,一般般,不太差,普通水平
香港有好多主題餐廳,其中snoopy
,今次自己專程走進查理布朗餐廳
,想更加認識下snoopy
而上到餐廳,會見到落單處同禮品售賣位置
也有書藉和snoopy影片供觀看
Lunch有兩款,也有散叫,全日早餐
等等
叫好餐後,當然選張snoopy桌坐好
,放好號碼旗等餐,
餐具可自取,今日人不多,店員也很友善,主動幫忙取餐具
自助式
材料豐富
好多栗米
栗米忌廉湯
蒜味蜆肉意粉
好多蜆肉
泡沫咖啡不是期望的史諾比公仔拉花,但味道尚可,有咖啡味,
泡沬咖啡
當食完又影完後,當然也可到禮品處帶些心頭好回家
史諾比曲奇
题外话/补充资料: 餐廳不論外觀,服務都很好,而且史諾比吸引力好大,粉絲必到,店內多是日本遊客, 返而不見國內遊客,所以很易找位
2015-01-27
Cynthia是一名90後的女生。相信很多人都跟Cynthia一樣喜歡到一些主題餐廳。在還是小學生的時代,我到過位於沙田新城市的超人餐廳。儘管Cynthia是一名女生,但都很期盼媽媽帶自己和弟弟到超人餐廳享用兒童餐。晚飯過後,就到樓下一層很大間的Disneyland試穿那些很漂亮的公主裙。但是,這些再也不屬於我們了,全部變成回憶了。在香港這個寸金呎土的地方,很難去一些有特色的地方,全部都變了連鎖的餐廳和商店了。在尖沙咀這個名店林立且充滿自遊行的地方,原來也有一點地方能夠給我們找回久違了的童真。在金馬倫道有一間樓上Cafe叫 查理‧布朗 Charlie Brown。Charlie Brown?查理‧布朗?可能你會很疑惑究竟是什麼東西呢。原來查理‧布朗咖啡店就是大家耳熟能詳的Snoopy cafe(史奴比主題餐廳了)。這間餐廳的環境不禁讓我想起小時候跟爸爸媽媽前往位於沙田新城市的主題樂園。在去之前,我已經先到openrice看看有什麼必試的食物。我見很多人都讚那個芝士焗肉醬螺絲粉。而我一直都鐘情於各式意粉,所以我也點了這個。在餐牌上,它叫古法肉醬螺絲粉($68)。說實話,我真的不明白為何叫
Cynthia是一名90後的女生。
相信很多人都跟Cynthia一樣喜歡到一些主題餐廳。
在還是小學生的時代,我到過位於沙田新城市的超人餐廳。
但是,這些再也不屬於我們了,全部變成回憶了。
在香港這個寸金呎土的地方,很難去一些有特色的地方,
全部都變了連鎖的餐廳和商店了。
在尖沙咀這個名店林立且充滿自遊行的地方,
原來也有一點地方能夠給我們找回久違了的童真。
在去之前,我已經先到openrice看看有什麼必試的食物。
我見很多人都讚那個芝士焗肉醬螺絲粉。
而我一直都鐘情於各式意粉,所以我也點了這個。
在餐牌上,它叫古法肉醬螺絲粉($68)。
說實話,我真的不明白為何叫古法肉醬螺絲粉。哈哈。
但它真的值得一試的,比其他餐廳的好食一點。
跟Spaghetti House的相比味道濃郁一點。
跟Pizzahut的相比就不太酸。
肉醬和芝士都很足夠,亦都看出餐廳是即叫即焗出來的。
另外,就點了一個卡邦尼意粉($64)。
這個卡邦尼意粉跟其他餐廳的差不多,是一碟不過不失的意粉。
普遍的卡邦尼意粉是奶加上忌廉,但不知為何這間餐廳的卻有一陣椰奶香味。
如果不喜歡椰奶的朋友,就不要點這個卡邦尼意粉了。
原來每個意粉都會附上餐湯。(哈,係店員送上才知道,因為我不見餐牌有寫的,可能是我看漏了。)
餐湯是比較重蕃茄味的羅宋雜菜湯。
第一眼看見,是被它可愛的外型吸引了!(很想擁有這隻可愛的湯碗)
最後就點了一份蜜糖焗雞翼($68)。
這很值得推介,因為這份蜜糖焗雞翼是即叫即焗的。
大約等了15分鐘,這份蜜糖焗雞翼就由店員送上。
這個雞翼充滿濃濃的蜜糖香味,亦都充滿肉汁。
另外,這間餐廳售賣的咖啡還會附上snoopy圖樣。(但我不飲咖啡所以沒有點到)
(在網上借了這張圖)
總括而言,這間主題餐廳很值得大家一去,尤其像我一樣很喜歡到主題廳餐的女生。
環境不錯,人流不算很多。
餐廳食物的價錢算是中上,但都值得一試。
在週末,大家不妨到這間查理‧布朗咖啡店坐一坐,跟親朋密友享受這裡的美食吧。
還有,在這裡找回自己的童真吧。
餐廳地址:尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下至一樓
2015-01-10 1462 浏览
是日放假陪好姊妹試婚紗,還有時間,便想歎歎咖啡,連鎖店必定難以搵位兼噪吵,便想起這一間會令人快樂的咖啡店!之前都經常幫襯佢既綠茶芝士cake,濃濃的,不錯。但今天只想喝杯咖啡,點了latte.先付錢,waitress會送到客人檯!這個時候尚早,只有數檯客人,可以好好細嚐咖啡,咖啡很香,雖然本人並非咖啡專家,但是也知道latte就是奶味重點,而這杯不像泡沫咖啡和espresso那麼苦澀,面上也有做到輕微奶泡,想歎咖啡而又不想太strong.latte就是你的選擇!話明主題cafe, 咖啡上仲有畫上史諾比的人物和用上史諾比的杯,很可愛!睇得又飲得♡♡
2015-01-02
2015-01-07 1765 浏览
今日一行两人去咗吏路比餐廳,因多年前在尖咀工作已知尼間餐廳,但門口太殘舊所以一直未光顧,今日一上去就好似入咗臘橡館甘到處都係相機。店舖是自助的!叫咗一個主菜两個甜品两杯飲品$300,今期值得推介的是(心太軟),一刀切開滿滿的朱古力流出,一口品嘗下去朱古力唔太苦味道剛好!心太軟份量唔細兩人食完主菜當甜品剛好。
心太軟
2014-12-17
心太軟
講起Snoopy ,必會想起沙田新城市廣場的Snoopy Land。Cafe到處也是,總要搞些噱頭留住客人的心,尖沙咀Charlie Brown Cafe就是以史奴比的卡通人物為主題的餐廳。Charlie Brown Cafe 在二樓,大概是舖租昂貴的關係,地下的位置只是留下大概樓梯闊的位置。轉上樓梯,林林總總的Snoopy擺設映入眼簾。本想吃個午餐,但當時十一點三,點個早餐也不錯。走上樓上雅座,也因為早上的關係,人流也沒有很多,所以拍照也是相當方便。找個位置,放下東西,便拿著相機到處走走。在樓梯的右邊為售賣部,除了有擺放甜品的櫥窗外,也可以看到廚房準備東西的情況。甜品櫃擺放的甜品當然不少得Snoopy人物的圖像啦,價錢方向跟一般的餅店不相伯仲,有機會的可以試試。有個櫥櫃專門擺於Snoopy的紀念品,例如毛公仔等等,供Snoopy迷選購。左邊的位置大都是座位,地方寬敞,也劃有叫Party Room的地方,大約可以容納二十多人,搞派對的也不會失禮。週邊還有很多Snoopy 的擺設,感覺就像進入了一個充滿童真的天地。就算是樓梯的扶手,也細緻地加上Snoopy的頭像。到處也有Figure大公

找個位置,放下東西,便拿著相機到處走走。
到處也有Figure大公仔,隨便拍照。
甜品也是相當吸引呢!
早餐有多款選擇,有Benedict,牛角包,甚至是All Day Breakfast。
客人也可以選擇咖啡的拉花圖案。
想好吃什麼後就可以到櫃面購票,食物準備好後店員就會送到你的枱上啦!
當日點了杯焦糖咖啡,味道相當不錯,秋意起,飲杯熱咖啡提提神!
咖啡的味道很好,可是食物方面真的有待改善,細份之餘,味道也較為普通。
而我的牛角包只是夾著一片火腿和芝士。
餐廳充滿特式,帶小孩來必定相當盡興,但若為食物而來,可能要你失望而回了。

查理布朗咖啡專門店 Charlie Brown Cafe

尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下至1樓

2014-11-25
2014-10-29 2555 浏览
係尖沙咀行完街,揾個地方坐坐食下野先!之前上網睇到,本身鍾意Snoppy!所以今日揾埋朋友仔一齊試下la呢間cafe係樓上鋪,沿樓梯上已有很多Snoppy擺設,裝修得好靚行到上去店面很大,環境一流! 什菜湯清清地,幾好飲雞翼醃得唔夠味,味道一般而且偏油! 好可愛啊~切開蛋糕入面係朱古力慕斯加榛子脆脆!唔會太甜好味道!!蛋糕好好食,下次試埋其它款
係尖沙咀行完街,揾個地方坐坐食下野先!

行到上去店面很大,環境一流!

什菜湯

什菜湯清清地,幾好飲

胡士托雞翼

雞翼醃得唔夠味,味道一般而且偏油!
朱古力woodstock蛋糕

什菜湯
朱古力woodstock蛋糕
  • 蛋糕
2014-10-01 2740 浏览
依間一直好想食!!5洗等就有得入啦!裝修靚!好多史路比嘅野👍😄今次4個人黎食 叫左好多食物😁😁叫左個薯條☺️好快就比人清哂!!依個小食正!d雞皮好好味!好夠味☺️☺️依個芝士焗嘅野都好好味☺️最愛cheese!依個本身芝士味已經好重!再加埋芝士粉 冇得頂呀😄依個飯又係推介😊幾飽肚的!2杯夏日特飲!share飲更滋味每人都係食左80幾蚊!食甘多!都幾抵ah😁😁

依間一直好想食!!
5洗等就有得入啦!
裝修靚!好多史路比嘅野👍😄

今次4個人黎食 叫左好多食物😁😁
叫左個薯條☺️
薯條

好快就比人清哂!!

依個小食正!d雞皮好好味!好夠味☺️☺️
芝士焗 好味

依個芝士焗嘅野都好好味☺️
最愛cheese!
卡邦尼

依個本身芝士味已經好重!
再加埋芝士粉 冇得頂呀😄
咖喱飯

依個飯又係推介😊
幾飽肚的!
2杯特飲

2杯夏日特飲!
share飲更滋味
每人都係食左80幾蚊!
食甘多!都幾抵ah😁😁
薯條
芝士焗 好味
卡邦尼
咖喱飯
2杯特飲
2014-09-04 2950 浏览
上到2樓,店面很大,像是快餐店的樣子,但價錢也不是很快餐店。主題裝修是不錯的,到處都是snoopy動畫裏的人物,吃個環境是不錯。我們點了午市套餐,九十幾元,包括一個一份,一碗湯和一杯飲料。飲料是普通橙汁,羅宋湯味道偏淡,可以更濃一些。而意粉味道也是偏淡的,口味淡的朋友不妨前來一試!
2014-08-29 2844 浏览
第一次黎Charlie Brown Cafe, 晚上7:15都只係得3成客, 都擔心食物好唔好食。餐廳係半自助形式, 排隊點好餐後服務員會送餐。2人點左大蝦沙律, All day breakfast, cappuccino同Hazelnut Latte。大蝦沙律西柚, 青瓜都好新鮮, 蝦唔係好大隻, 但無雪味, 配上酸酸的沙律汁, 都幾開胃; All day breakfast就不過不失, 份量方面不是太大份, 所以如果係男士就可能會唔夠; 至於咖啡方面, cappuccino香濃, 而Hazelnut Latte的甜度剛剛好, 不是太甜。由於無咩人, 所以坐得都好鬆動, 而且環境都好舒服。

大蝦沙律
All Day Breakfast
Cappuccino
Hazelnut Latte
由於無咩人, 所以坐得都好鬆動, 而且環境都好舒服。
2014-08-28
大蝦沙律
Cappuccino
Hazelnut Latte
2014-08-26 2503 浏览
第一次同個friend去食lunch...D嘢食好一般....食物唔係好熱咯出來個陣...而且無味...even叫個辣味咩意粉...係一D味都無...之後要自己加鹽 胡椒 芝士 同tabasco 先有味.........maybe去食下甜品就算?環境ok啦...冷氣夠涼.........

2014-08-11
2014-08-23 2287 浏览
一行三人, cafe 裝潢好有Home既感覺, 而且地方都幾大 有木台區 沙發區, 咁我呢d懶人一定係有sofa就梗係坐sofa啦枱上面都印左不同snoopy公仔既樣, 仲有英文故仔書比小朋友睇真係好似番左小學咁揀左好耐終於決定揀一個甜品sampler但其實display既creme 係完全同事實不符 飲品先黎, 明明寫住荔枝蘋果, 但唔知點解會有檸檬飲落去下完全好似檸茶咁 但我已經冇咩點篤到片檸檬希望可以改善下呢個問題食物黎到了, 先食上面既咖啡味既燉蛋(?)入面有一粒粒既jelly 係幾過癮既 不過大家都認為味道較淡其後 食左右邊既麵包pudding, 我可以話佢只係微暖我自己始終中意食比較熱既 比較失望最後 左邊既creme 實在係好失望, 因為自己整過學過, 大概知點做佢好似唔係即燒個面咁, 影完相佢已經凍冰冰了冇左個種脆口既感覺 好失望!!!而且亦都唔夠甜, 可能大概所有野都比較健康?自己都整過sampler, 比我自己整開既份量差不多, 如果一個人食應該係可以飽既如果咁既價錢係食環境的話, 係可以接受既
真係好似番左小學咁

揀左好耐終於決定揀一個甜品sampler
但其實display既creme 係完全同事實不符
飲品先黎, 明明寫住荔枝蘋果, 但唔知點解會有檸檬
飲落去下完全好似檸茶咁 但我已經冇咩點篤到片檸檬
希望可以改善下呢個問題
食物黎到了, 先食上面既咖啡味既燉蛋(?)
其後 食左右邊既麵包pudding, 我可以話佢只係微暖
我自己始終中意食比較熱既 比較失望
佢好似唔係即燒個面咁, 影完相佢已經凍冰冰了
冇左個種脆口既感覺 好失望!!!
而且亦都唔夠甜, 可能大概所有野都比較健康?
如果咁既價錢係食環境的話, 係可以接受既
2014-08-07
2014-08-20 2236 浏览
幫襯多次都是來hea,喝咖啡和吃蛋糕,今次來吃主食,發現店家的主食同樣出色!湯痴要喝點湯。先來一客忌廉湯。賣相,溫度,顔色,口感和味道均是十分高水準。這裡的卡邦尼意粉是我的大愛。卡邦尼意粉是所有西餐廳均能做出好味道的菜式,但吃到最後很多時都會過鹹。這裡卻能做到由頭吃到尾均是好味道,而且芝士味香濃,火腿的份量也十分適中。不可不點的咖啡。最喜歡就是cake, 查理布朗樣子胖嘟嘟,很可愛。甜品是這裡的主打,手指在甜品櫃亂點一款,也必會令人喜出望外。另一個朱古力woodstock 。不會過甜,很好吃啊。

不可不點的咖啡。

另一個朱古力woodstock 。不會過甜,很好吃啊。
  • 卡邦尼意粉
2014-08-19 2518 浏览
We just had lunch at Charlie Brown Cafe in TSTE. We thought this restaurant would provide high quality of food and service, but it turned out to be one of the biggest disappointments!The mode of service run by this restaurant is self-service, which is ok but the staffs there were very unfriendly. We waited 35-40 minutes for our food to be served, which were grilled Sole fillets and mini burger platter. The chicken mince in the burger platter tasted very off and unfresh~ we do not know why we hav

The mode of service run by this restaurant is self-service, which is ok but the staffs there were very unfriendly. We waited 35-40 minutes for our food to be served, which were grilled Sole fillets and mini burger platter. The chicken mince in the burger platter tasted very off and unfresh~ we do not know why we have to pay HK$118 for this burger platter! The Sole fillet costed HK$98 ~ nothing special about this dish, it's just some fillets defreezed from the freezer and fried.

What was really disappointing about this restaurant was the really poor service there! When I arrived, I said to a staff, 2 adults and 1 baby. A male staff looked quite annoyed and said, "what?" in a very rude way.

Later, a female staff explained to me the restaurant was run as self-service mode, so customers can just look for tables they want to sit at. We also asked for 2 cups of water, and later the staffs told us we have to buy water from the counter. I just feel annoyed how we are charged so expensively and the restaurant is so stingy that they won't even serve water.

We were quite upset after having lunch there, and it looks like we won't ever go there again. I don't understand why this restaurant is recommended by the HK Tourism Quality Board? sigh......
2014-08-19
2014-08-18 1677 浏览
神隱半個月後既隨手打講真又唔想打哂d華麗字詞用平民d又好似唔多素材用得著/____糾結之下都係半途出番黎:^0因為太多相了……忍受下呢間其實都開左好耐,係以花生漫畫作主題既Cafe用餐區係樓上,沿路上樓梯已經睇到好多相關既擺設裝飾Charlie Sampler賣相幾得意,有三款杯裝甜品既,凍熱都有架:^0Mousse表面有Charlie Brown圖案,要整都冇咩難度,算係gimmick囉Mousse香而不膩,輕身感覺綿密,濕潤度剛好,不會過乾過黏口咖啡香氣濃郁,但不重苦澀味,甜度亦為適中呢個大概係常溫溫度:^0麵包布甸真係一般,首先睇落有d hea整咁然後表面既麵包帶輕微焦香,但食落唔係香脆既,反而仲有少少韌度布甸部分都有奶香既,熱食感覺冇咁膩焦糖燉蛋面頭既薄焦糖非常香脆甜得黎帶焦香,香氣更是多了一層次,甜得黎唔覺膩中心部分味道偏自然,嫩滑香口雲尼拿清香甚重,食到落底又係一大堆既雲尼拿籽Toasted Hazelnut Caffe LatteRoasted Vanilla Caffe Latte可以自選咖啡上既灑粉圖案,算係一種吸引人既招數本人唔係好識評咖啡既,亦都冇咩研究咁:^0老
神隱半個月後既隨手打
講真又唔想打哂d華麗字詞
用平民d又好似唔多素材用得著/____
糾結之下都係半途出番黎:^0
因為太多相了……忍受下
呢間其實都開左好耐,係以花生漫畫作主題既Cafe
用餐區係樓上,沿路上樓梯已經睇到好多相關既擺設裝飾
Charlie Sampler

賣相幾得意,有三款杯裝甜品既,凍熱都有架:^0
咖啡香氣濃郁,但不重苦澀味,甜度亦為適中
呢個大概係常溫溫度:^0
麵包布甸真係一般,首先睇落有d hea整咁
布甸部分都有奶香既,熱食感覺冇咁膩
焦糖燉蛋面頭既薄焦糖非常香脆
甜得黎帶焦香,香氣更是多了一層次,甜得黎唔覺膩
中心部分味道偏自然,嫩滑香口
雲尼拿清香甚重,食到落底又係一大堆既雲尼拿籽
Toasted Hazelnut Caffe Latte

Roasted Vanilla Caffe Latte
可以自選咖啡上既灑粉圖案,算係一種吸引人既招數
本人唔係好識評咖啡既,亦都冇咩研究咁:^0
老實講兩杯都飲左,香氣真係太淡太淡
感覺似普通飲一杯咖啡,冇咩榛子香又冇咩雲尼拿香
係真係去到要拱埋去好深好深咁吸氣先有少少聞到
通常我係飲咖啡,吸氣去感覺佢既additional scent
可惜呢兩杯真係……對唔住都要講句虛有其表……
都幾寬敞
其實我覺得都幾夠位既
枱面有唔同角色既大頭公仔又幾得意既
店內仲有好多花生漫畫相關產品售賣,又有不少擺設裝飾
重點係佢有電視投映又有漫畫可以係店內欣賞
又係一個可以hea下嘆下既地方:^)
2014-08-16 1430 浏览
一行三人一時興起,去左呢間 cafe 裝潢的確唔錯,係幾可愛嘅 而且都幾大 木台區沙發區任君選擇一共點左 2 set All day breakfast 配橙汁,以及一杯曲奇咖啡冰(詳細個名經已唔記得 大慨 $50)All day breakfast 都 $1XX /set,賣相睇落都唔錯,所以滿心期待咁食啦。結果真係失望,普普通通,大胃口嘅我同友人仨人都無食哂 2 set ... 橙汁就真係橙汁味 無特別地方 只係太細杯曲奇咖啡冰同出面連鎖咖啡店無咩分別,頭幾淡係好濃好正咁,飲多兩淡已經唔對路,好淡冇咩味 都係冰貪得意食一兩次冇咩所謂,但唔會想再去食,貴亦都唔抵啲侍應都係偏冷淡 cool cool 地
一行三人一時興起,去左呢間 cafe
裝潢的確唔錯,係幾可愛嘅 而且都幾大
木台區沙發區任君選擇

橙汁就真係橙汁味 無特別地方 只係太細杯

貪得意食一兩次冇咩所謂,但唔會想再去食,貴亦都唔抵

侍應都係偏冷淡 cool cool 地
2014-07-16