餐厅: 桃園制作粥麵餐廳 (彩雲商場)
资讯:

餐厅: 桃園制作粥麵餐廳 (彩雲商場)
资讯:

2022-07-13 126 浏览
App叫咗两份早餐~雪菜肉絲湯米配腸仔多士~ 啲雪菜肉絲 少得可憐, 個湯滾水冇味送到黎已經凍哂, 腸仔唔知用咩牌子, 用平價到唔平價嘅食材 難食到不得了~雞扒午餐肉+鮮奶滑蛋配多士+配 雪菜肉絲米線 ~ 雞扒雖然有雪藏味 但還可接受,d 午餐肉 簡直唔知食緊d咩肉 落肚,求其喺超市買最平嘅午餐肉都冇佢咁劣質 ,滑蛋 炒到 熟到一個點, 另外淋左一大灘嘅汁係上面, 用左好多生粉傑撻撻,個汁怪怪哋~仲有嗰個加配既~雪菜肉絲米線 發脹咗 變咗撈米線 連鹽都冇落冇鹹味面頭 只有一舊肉 勁小雪菜 真係衰到 見到都唔想食~餐飲凍奶茶~ 好似飲緊奶水 加啲糖 完全冇茶味成份早餐都 食唔到入口, 真係越做越衰 賺錢都要賺到盡~ 用劣質平價食材, 冇良心食店!!!!
App叫咗两份早餐

~餐飲凍奶茶~ 好似飲緊奶水 加啲糖 完全冇茶味

2021-12-26 515 浏览
桃園制作終於走過了東洋山,在上面也絕對不容易走過,但有女朋友在一起,一齊也變得非常容易。從飛鵝山路沿途走過,先到了彩雲,決定在這裡吃晚飯了。屋村關係,沒太多選擇,最後,經過桃園制作的時候,看見很多人正在排隊,決定在這裡試一試龍與鳳。服務人員不算多,但一般服務還是能夠提供。餐具就差了一點點,有污積,估計是用得太久。由於在等候的時間已經揀好了吃什麼,於是我們一坐下就可以開始點餐了。最後點了1.原汁原味枝竹蘿蔔牛楠煲$792.跟白飯$03.熱奶茶$04.蕃茄濃湯鮮牛肉$465.熱杏仁霜$0合共:$125先來了那個蘿蔔牛楠,份量很多,牛楠十幾舊,而且還要是好味的,牛楠半筋半肉,配合牛楠汁,十分惹味,加了藜麥飯,感覺沒有多大罪惡感。然後我們點了一個常餐,那個蕃茄湯鮮牛肉,我就覺得一般了,吃下去有一點「叔」,我們吃了一半就沒吃下去了。最有驚喜反而是那個熱杏霜,一喝下去就知好野,甜甜地又糊糊地,充滿杏香,喝後仍然縈繞在我心中。餐廳接受多款付款工具,貼近潮流。日期:2021.12.12
桃園制作

最後點了
1.原汁原味枝竹蘿蔔牛楠煲$79
2.跟白飯$0
3.熱奶茶$0
4.蕃茄濃湯鮮牛肉$46
5.熱杏仁霜$0
合共:$125

餐廳接受多款付款工具,貼近潮流。

日期:2021.12.12
2021-12-12
庆祝纪念
纪念日
2021-04-19 950 浏览
點了外賣,等了一個多小時,餐廳不負責任隨便俾其他人拿走,之後唔理,成屋人肚餓等。完全不負責任。完全不跟進。淨係叫我地自己跟進。但係餐廳什麼都唔做。非常不知所謂。干萬不要去這裡。
2021-04-19
90 分钟 (外卖送餐)
我今晚叫了豬潤雞煲以及咕嚕肉,豬潤雞煲鹹到不得了,咕嚕肉太多肥豬肉,熱檸檬茶完全沒有檸檬,他們只會用沖劑給予我們,一個字真係極度難飲!下次真係唔會幫襯😡😡😡其實我已經幫襯超過三次外賣每次沖劑飲品的實在太難飲,都唔明白點解佢哋唔會改善,佢哋唔係當我哋食下是白痴呀,我幫襯下一次只是畀機會佢哋,機會佢唔珍惜我唔會再幫襯!今次埋單160蚊,畀我感覺又貴又唔好食,人哋外賣都有九折,佢完全沒有打折,真係畀佢激死,早知去幫襯ita momo外賣服務,你哋嗰邊大件夾抵食,質素都比佢更好,都唔明白點解佢哋可以生存!

2020-12-26
20 分钟 (外卖自取)
2020-09-26 772 浏览
買咗外賣,包裝差到無得再差……嘢飲都唔蓋好,搞到整曬出嚟味道就還好,味精都係有d多,食完好頸渴就算咁,都改變唔到佢包裝差搞到顧客咁麻煩嘅事實……嘢飲蓋到仲有d奇怪嘅原子筆跡
買咗外賣,包裝差到無得再差……
嘢飲都唔蓋好,搞到整曬出嚟
味道就還好,味精都係有d多,食完好頸渴
就算咁,都改變唔到佢包裝差搞到顧客咁麻煩嘅事實……
嘢飲蓋到仲有d奇怪嘅原子筆跡
2020-08-22 167 浏览
點了好立克,跟住去到攞餐個陣先同我講無好立克,但係有已經幫我整咗野飲,我以為又有返點知返到屋企一飲先知,原來係杏仁露……都唔問下人,就擅自幫人轉嘢點都應該問下顧客先吧……
點都應該問下顧客先吧……
2020-08-22
30 分钟 (外卖自取)
2020-05-26 554 浏览
剩係買左一個飯一杯野飲等五十幾分鐘,由4:42等到5:35,等左二十分鐘個陣去問又話個飯未執出尼要再等一陣,人地入面個d都食完又走自己仲企係度等,最後係攞到餐之前嘅兩分鍾個陣再問一次,終於係兩分鐘之後攞到,所以即係整完個飯之後冇諗住比尼?????味道就冇問題,但係我覺得個水準唔會令我想等接近一個鍾(當然唔係個個都咁唔好彩)可能入面食會快d掛who know,總之唔建議買外賣,有興趣盡管大膽去入面食睇下會唔會快d(或者試下d員工可唔可靠),不過我就冇興趣再試了
55 分钟 (外卖自取)
2020-05-06 857 浏览
星期五晚上,我又因為晚餐沒有牛腩,所以需要在宵夜時間坐專綫小巴出九龍,在「彩雲邨」分店的茶餐廳「桃園制作粥麵餐廳」裡面,食一碗中式牛腩麵。不過「桃園制作粥麵餐廳」裡面的「牛腩麵」,原來也有分「湯麵」跟「撈麵」兩個不同的版本,就連「牛腩麵」配備的麵底,也有分「伊麵」跟一般「粗麵」兩款不同的麵供食客選擇。所以「彩雲邨」分店「桃園制作粥麵餐廳」的侍應,在我點餐的時候也有刻意的問我,想不想食有「伊麵」版本的「牛腩麵」,我反問有關不同麵底「牛腩麵」價錢的實際分野。當時「桃園制作粥麵餐廳」的侍應立刻回答我,選擇「伊麵」麵底版本的「牛腩麵」,只是需要另加港幣幾元左右而已,於是我決定選擇「伊麵」版本的「牛腩麵」。結果「桃園制作粥麵餐廳」廚房製作出來的「伊麵」版本「牛腩麵」,全名叫做「原汁原味柱候牛腩撈伊麵」,跟湯麵版本的「原汁原味柱候牛腩湯粉麵」食法完全是不一樣。因為「原汁原味柱候牛腩撈伊麵」是麵跟湯分開另上,而且餐廳安排在「原汁原味柱候牛腩撈伊麵」旁邊,還附送了一碗麵湯,當時我還懷疑餐廳廚房造錯了食品,直至後來我翻看照片才發現,真正攪錯的其實是我自己。因為「桃園制作粥麵餐廳」製作的「原汁原味柱候牛腩

因為「桃園制作粥麵餐廳」製作的「原汁原味柱候牛腩撈伊麵」,獨立分開另外上檯的麵湯,麵湯味道鹹得叫我只是喝了一兩啖,就已經鹹得完全喝不了下去,需要立刻飲汽水中和湯裡面的鹹味。

相反地,「原汁原味柱候牛腩撈伊麵」裡面的柱候醬味道反而沒有麵湯那麼鹹,「原汁原味柱候牛腩撈伊麵」柱候醬汁不算太鹹之餘,甚至食到有少許甜味。

至於「原汁原味柱候牛腩撈伊麵」裡面,伊麵跟甜味柱候汁以外的食材,主要以被切成方塊形狀的牛腩為主。「原汁原味柱候牛腩撈伊麵」牛腩口感相對鹹味湯而言,口感算是偏腍而不難咬。

而且「原汁原味柱候牛腩撈伊麵」裡面的牛腩,還有一些牛脂肪依附在牛腩肉旁邊,所以牛腩實際口感偏腍之餘,還有連着脂肪一起食用,肥瘦適中的口感感覺。

至於「原汁原味柱候牛腩撈伊麵」伊麵實際上的口感,是我食過的中式麵麵條裡面,口感最軟和滑溜的一種麵條,而且伊麵裡面沒有任何鹼水味,伊麵味道相對一般粗麵而言,顯得更容易令人接受。

「彩雲邨」分店的「桃園制作粥麵餐廳」受制於最近香港的環境影響,所以我食客大多被安排分開,至少不需要跟陌生人搭檯。而且餐廳裡面沒有電視機,所以環境相對比較沒有電視機噪音,可以專心用餐。

「桃園制作粥麵餐廳」裡面的「原汁原味柱候牛腩撈伊麵」,除了有軟腍口感伊麵,跟甜味柱候醬汁牛腩之外,還額外有數條已切段的「芥蘭」伴邊,算是中和柱候牛腩裡面的甜味。

至於「原汁原味柱候牛腩撈伊麵」旁邊的鹹味撈麵湯,我就撫心自問,完全接受不到湯裡面的強烈鹹味,喝了一兩啖之後,就立刻放棄再飲了。
原汁原味柱侯牛腩撈伊麵

如果「桃園制作粥麵餐廳」的「原汁原味柱候牛腩撈伊麵」,配備在旁邊的餐湯,湯裡面味道不是鹹得有點過份的話,整碗「原汁原味柱候牛腩撈伊麵」整體味道其實不算差的。

但是「原汁原味柱候牛腩撈伊麵」整體味道,偏偏就是敗在旁邊的一碗,味道鹹得令我也吃不消的餐湯裡面,明明撈伊麵整體味道偏甜,伊麵口感軟腍之餘還有少許彈性,卻被鹹味湯扣了分,感覺有點可惜。
2020-04-03
$46 (宵夜)
  • 原汁原味柱侯牛腩撈伊麵
2020-04-10 290 浏览
去買個外賣等左二十五分不特止,叫兩個餐,其中一個仲要漏左個白飯冇俾到,打返落餐廳,職員就咁叫我返落去攞返!而加呢口D時勢,唔通我仲要蝕多個口罩落去拎返個白飯?!間鋪頭明明已經唔多客,叫外賣果陣加埋都唔夠十個客,都仲要又慢又漏野!冇下次了!

2020-04-10
25 分钟 (外卖自取)
2019-09-30 614 浏览
今日去完朋友仔新屋,就周圍搵行野食啦~ 由於唔系好想行太遠,所以兩個麻甩佬求其去左對面屋村商場搵間餐廳食就算~ 餐廳正值食飯時間,應該有D手忙腳亂,不過侍應都好有禮貌同抹好曬枱先叫我地坐,我地坐個個位冷氣唔系好夠,諗住應該都平平無奇。 點知. 有!驚!喜!我地冇叫餐牌上面既set,反而單點左兩個小菜:牛腩煲同埋茄子煲 加兩個白飯 。簡簡單單一餐算~首先登場既系牛腩煲,牛腩睇落好。點知好鬼冧,我冇諗到屋村餐廳可以做到呢個質素播!本來系蘿蔔做底,但系因為賣曬所以變左生菜~ 不過都OK啦~ 主角系牛嘛! 腐皮都好入味,剩系食呢個都夠食一碗飯啦! 但系第二個餸又未到,只好食住一半先第二個茄子煲終於到啦!超級無敵熱,有幾次都差D熱親 茄子都做得好好,出面有D餐廳將茄子做到好似生咁樣,超級硬,咁不如我生食好過。呢度既茄子就唔同啦~ 又系好冧身,而且D汁又好好食,又系好岩撈飯咁樣食落去真系唔得掂!  以價錢黎講都幾抵食嫁! 一個人先75蚊左右,想點先!

第二個茄子煲終於到啦!

超級無敵熱,有幾次都差D熱親
2019-09-28
2019-06-14 352 浏览
間舖唔大,我舉起個menu冇waiter黎就算,我叫唔該都依然冇人應就離譜d掛?明明後面張臺有兩個員工坐係度,我知可能係你地嘅休息時間,但幫手叫同事過黎落單都得掛?服務態度唔一定要五星級,但依家係最基本落單服務都冇,咁你一於轉曬自助式啦!
間舖唔大,我舉起個menu冇waiter黎就算,
我叫唔該都依然冇人應就離譜d掛?
2019-04-18 418 浏览
一直對鏈鎖食肆有保留,傾向小店,今日就試咗呢間二缐鏈鎖,因為其選項及價錢都合理。一座下,水即上,台上餐牌比外面的多,除咗小菜,湯飯,亦有粥及麵,松子魚,水煮都有,真係估你唔到。最後點了牛腩麵,油菜及蕃茄蛋肉片豆腐湯加飯。等了合理時間後,先來菜及麵,柱頭牛腩味燶,好味。牛腩口感可以,份量都夠。上過了兩份菜後,我的湯飯就失聯了.....直至麵都差不多食完,菜食剩三條時,我已忍不住的同侍應說末煮就取消。實在接受不到同桌食飯,友人食完自己都未開始,跟獨食有何分別。正講緊碗湯就到!雖然係一大碗,但都唔需要咁耐。湯質素好,豆腐滑,肉片有肉味,加上蔥花,飲落有層次,至於碗飯,藜麥比較小。整體而言味道,份量都好過期望,只是上菜速度需要特別留意。
2019-04-17
2018-12-16 440 浏览
同小朋友玩完坪石遊樂場,都已經十二點了,要找個地方吃午餐,一係去坪石邨,一係去彩雲邨,兩者之間選了較近的彩雲邨商場。本應對屋邨的餐廳沒什麼大期望,求其入了一間叫桃園制作粥麵餐廳,貪它的食物種類多,價錢又合理,最後點了一個魚香茄子魚塊飯和椒鹽豬扒飯。論賣相,兩者的presentation 都靚、吸引,既然賣相好,味道又如何?答案都是正斗的,魚香茄子魚塊飯魚香味濃,魚塊件件鮮嫩,至於椒鹽豬扒飯,豬扒炸得香透,椒鹽味突然,兩個選擇都很好味,值得一推。
2018-11-10 305 浏览
今日又好晏先食早餐,呢到早餐至早上11點半架!呢個早餐都只係$32💰💰叫左個豬排粉麵、仲有一杯熱檸水😌豬排煎得好香,配上炒麵,再加上我十分肚餓😂😂😂我食得好乾淨😆😆😆飲埋杯野岩岩好!😎
今日又好晏先食早餐,呢到早餐至早上11點半架!

呢個早餐都只係$32💰💰
叫左個豬排粉麵、仲有一杯熱檸水😌
豬排煎得好香,配上炒麵,再加上我十分肚餓😂😂😂
我食得好乾淨😆😆😆
飲埋杯野岩岩好!😎
2018-11-03
$32 (早餐)
2018-08-01 356 浏览
晨咁早去到彩雲,諗住搵嘢食。去到桃園餐廳,朋友就話試一試,兩個人分別點咗兩個粥,一隻粽,一個腸粉。 粽同腸粉都正常質素,但係個粥就出現極大問題。粥口感如水一般,更如流質食物。但係當中所謂嘅流心皮蛋,硬如石頭,口感獨特,未必能正常進食。價錢方面屬合理水平, 故反之質素未如理想, 未能與價錢睇齊。 此乃失望之舉, 如此連鎖的餐廳食物質素竟有如此參差, 未能接受。 當時已向職員反映, 但未獲接納。如此質素實在不能接受,有緣者也應重新考慮。共勉之。

如此質素實在不能接受,有緣者也應重新考慮。

共勉之。