2021-01-01 593 浏览
早前係太子花園街搵食經過呢間野,比個中年阿姐招手入左😂去食野😂😂😂😂😂😂據說呢間係米G連推個日想食麵,問佢有咩好介紹佢介紹左個冬陰公竹昇麵餐,即管一試個湯麵有魚餅 半隻蛋我無飲哂個湯,飲左幾啖都唔錯的👍😂個麵底咬口係正,真係正煙煙韌韌,口感特別彈真係😍😍😍😍😍食得出功架👍👍👍👍👍👍另外個餐 包既肉串都幾惹味今次阿姐無介紹錯😂😂😂😂😂😂下次可以再幫襯😂😂😂
據說呢間係米G連推

個日想食麵,問佢有咩好介紹
佢介紹左個冬陰公

竹昇麵餐,即管一試

個湯麵有魚餅 半隻蛋
我無飲哂個湯,飲左幾啖都唔錯的👍😂
個麵底咬口係正,真係正
煙煙韌韌,口感特別彈真係😍😍😍😍😍
食得出功架👍👍👍👍👍👍

另外個餐 包既肉串都幾惹味

今次阿姐無介紹錯😂😂😂😂😂😂
下次可以再幫襯😂😂😂

• 竹昇湯麵底
在香港,有竹昇麵吃的老店已經愈來愈少,而且即使是老店也未必保持昔日為人稱道的高水準,與香港只是一水之隔的澳門,卻難得地保留著一點舊風情,而澳門街其中一間吃竹昇麵的名店,在 2019和 2020年都拿到米芝蓮街頭美食獎的澳門「梁慶記」,也在香港登陸,讓這天剛好路過的我,入內吃了一頓帶有點澳門街風味的午餐。店舖應該開業不久,還是新簇簇的,環境光潔明亮,牆壁上掛著的店舖介紹漫畫,線條簡潔,主題明確,得意有趣,相當吸引。桌面上的葡式花磚圖案,也甚富澳門風情。吃的是「豬骨湯底米芝蓮竹昇粗麵配牛坑腩、豬大腸、葡式豬扒」($72),麵的確不錯,爽口而有彈力,湯底也夠味道,份量不少的豬大腸都全都藏有脂膏,當然不夠健康,卻比沒有脂膏的豬大腸來得好味。牛坑腩也肥瘦比例適中,質素不差,反而那另上的葡式豬扒,就只是普普通通,吃不出葡式所指的難平日所吃的炸豬扒有何分別。「涼拌皮蛋」($16)的皮蛋質素普通,沒有溏心,辣度雖不高,幸好都算惹味,仍可滿足我這個愛吃皮蛋的人這天想吃皮蛋的願望。「椰香珍珠」(跟餐 + $6)椰香味不算甚濃,味道中規中矩,勝在不算太甜,仍然可取。肺炎肆瘧,不要說到外國旅行,就是連近在咫尺
肺炎肆瘧,不要說到外國旅行,就是連近在咫尺的澳門也極不方便,可望不可即,可在此吃一碗來自澳門的竹昇麵,也算是稍紓對澳門的思念之情吧!
午餐
  • 竹昇麵
2020-08-24 355 浏览
是日下班後,和男朋友到太子行街,沿途見到有很多食肆雖然被禁晚市堂食,但仍然都有做外賣生意,並且有折扣優惠。我們逛了一圈後,見到這間麵店有八折外賣優惠很不錯。我地點咗牛筋雲吞麵和豬大腸雲吞麵,再加一份郊外油菜。郊外油菜有菜心和唐生菜以供選擇。而麵條就係竹昇麵幼麵。以麵質嚟講,食落同我地平時食開的生麵口感有啲唔同,質地是比較硬身,有些少鞋口,幾特別。店家還很貼心地將麵和豬骨湯分開,以免浸林啲麵。湯裡有四粒雲吞,牛筋很稔,豬大腸都好好味。好豐富!
2020-08-21
5 分钟 (外卖自取)
2020-07-30 300 浏览
在旺角剪完頭髮路過梁慶記,被澳門首創麻辣喇沙湯底幾個字吸引,直接入內。此店是以食竹昇麵為主,是自家製。裝修看得出也頗新淨。點了麻辣喇沙湯麵和比較有特色的鐵板撈麵。喇沙湯麵標榜澳門首創,所以我也有了期望,不過食落其實沒什麼特別,麵雖無乜鹼水味,牛腩牛孖筋粗麵都是正常水準,湯底不算濃,麻辣也沒有很到位,所以食落沒驚喜!朋友的鐵板形容得更差,鐵板上的豬扒是凍的,麵還麵,扒還扒,仲有啲菜襯托,但三為一體在鐵板上都沒有鐵板冒煙的痕跡!味道當然亦令人失望吧,鐵板不熱令所有野失色!整體黎講,水準一般,縱使打自家製旗號,但味道比較普通。最滿意係杯香芋珍珠了~

2020-04-10
2020-07-13 315 浏览
闊別飲食界多年,今日忍唔住要打返篇食評唔係話我無食飯,只係忙到都無時間分享今日突然心血來潮,想食喇沙,原本要去到新世界先有得食,咁岩行過呢間梁慶記,眼尾見到貼喺門口嘅餐牌因為天氣太熱,又懶行,所以入去試下佢呢個喇沙面上枱同圖片爭好遠,圖片重口味好多呷一口湯底,椰香味濃而且小辣,食得辣嘅一定接受到,佢呢個湯底調較得岩岩好,唔會死實實牛腩有小小咬口,唔係稔到無牙都食到味種,不過都可以接受,牛筋就好稔,無牙都食到薯仔就無特別,仲要凍嘅,可能唔想個薯仔溶掛,再黎就係佢米豬連攞獎嘅全蛋粗麵,又真係幾好咬口,唔怪得攞獎整體黎講46蚊都係合理價錢,飲品就另外加錢,呢度行健康路線,所以飲品唔落糖,自己有需要就枱面有糖漿自己加,唔錯!
闊別飲食界多年,今日忍唔住要打返篇食評
唔係話我無食飯,只係忙到都無時間分享

因為天氣太熱,又懶行,所以入去試下佢呢個喇沙面

上枱同圖片爭好遠,圖片重口味好多

2020-07-13
午餐
  • 喇沙湯底全蛋麵
2020-06-23 274 浏览
今日放假,同朋友出左去金魚街睇金魚⋯⋯睇完金魚都係五點咁上下,又未到食晚飯時間,咁就搵小小野食醫下個肚仔啦!行過梁慶記,應該係新開張掛,因為都好小行去呢條街,同埋見到門口個姐姐大大力推介,咪幫襯下囉!我就點左個喇沙牛孖筋粗麵,朋友就點左個雲吞麵我個喇沙面咸左小小,而朋友個雲吞麵就啖左小小😂😂😂😂唔緊要啦 我比啖湯佢,佢又比返幾啖湯溝返去😆😆凍飲加三蚊,本身飲開少甜既我叫個陣,姐姐話糖水自己加!好貼心呀⋯⋯
我就點左個喇沙牛孖筋粗麵,朋友就點左個雲吞麵
2020-06-08 235 浏览
下午茶時段走進了這家2019米芝蓮街頭美食店,店裡的檯面是藍色的仿瓷磚,很有澳門風情。叫了一個香辣牛筋湯粗麵及一個麻辣喇沙幼麵。粗麵很有有咬勁,牛筋很淋,幼麵很爽喇沙味也不錯。個人覺得,麵質很不錯,有特色,其他的食材就中規中矩。
下午茶
2020-04-23 354 浏览
好食 老闆好靚仔 !個人推介墨魚餅同埋牛筋,牛筋蚊到好林好膠,正!有多款湯底選擇,我最鍾意喇沙湯底,少少辣又香口好野味。飲品方面珍珠奶茶味道比較淡,唯一美中不足。。
好食 老闆好靚仔 !

個人推介墨魚餅同埋牛筋,牛筋蚊到好林好膠,正!

有多款湯底選擇,我最鍾意喇沙湯底,少少辣又香口好野味。

飲品方面珍珠奶茶味道比較淡,唯一美中不足。。
2019-12-19 602 浏览
放工和同事一齊行街搵食,睇左呢間麵鋪,掛左咁大嘅車呔人同事話佢地已經開左幾個月咼,只係都冇入到去食過同事唔會太肚餓,所以只叫左一碗美味齋料頭有冬菇、支竹,湯底揀左肉骨茶我要咗辣豬肉湯麵轉喇沙湯底外加貢丸第一次食掛左車呔人嘅鋪,心裡有d緊張,唔知米芝蓮推介係唔係真嘅咁好食先講豬肉...就係豬肉黎架😂麻麻地,冇咩好講但係呢麵就相對surprise喇,啖下有咬口,食落冇鹼水味,係出色湯底味重濃厚,包裹麵條一齊食落,好好味冬日食熱湯麵真係享受👍
放工和同事一齊行街搵食,睇左呢間麵鋪,掛左咁大嘅車呔人
同事話佢地已經開左幾個月咼,只係都冇入到去食過
美味齋肉骨茶湯麵
同事唔會太肚餓,所以只叫左一碗美味齋
料頭有冬菇、支竹,湯底揀左肉骨茶
辣豬肉喇沙湯底加貢丸

我要咗辣豬肉湯麵轉喇沙湯底外加貢丸
先講豬肉...就係豬肉黎架😂麻麻地,冇咩好講
湯底味重濃厚,包裹麵條一齊食落,好好味
冬日食熱湯麵真係享受👍
美味齋肉骨茶湯麵
辣豬肉喇沙湯底加貢丸
2019-12-04 374 浏览
仲記得小時候,睇到米芝蓮推薦嘅餐廳,都不明所以,唔係賣車呔嘅咩,點又賣左法國餐?🤔後來才知,原來車呔人名必比登,係專門推介街頭巷仔小食來嘅~今次見佐呢個鋪,掛左個必比登,想想自己都未食過國際知名嘅餐廳喎,不如試下叫左碗辣豬肉蝦子撈麵,又外加一餸牛孖根蝦子都算有誠意嘅,麵條也都係爽口,唔會乾柴牛孖根同辣豬肉都係夠味,搭配撈麵口味好特別湯仲有叻沙同肉骨茶可揀,換湯底+6紋不貴,口味唔錯菜就好普通喎,唔特別,但係貴d整體來講,第一次食車呔人,算可以喇
後來才知,原來車呔人名必比登,係專門推介街頭巷仔小食來嘅~

辣豬肉蝦子撈麵加牛孖根

叫左碗辣豬肉蝦子撈麵,又外加一餸牛孖根
蝦子都算有誠意嘅,麵條也都係爽口,唔會乾柴
牛孖根同辣豬肉都係夠味,搭配撈麵口味好特別
辣豬肉蝦子撈麵套餐
湯仲有叻沙同肉骨茶可揀,換湯底+6紋不貴,口味唔錯
菜就好普通喎,唔特別,但係貴d

整體來講,第一次食車呔人,算可以喇
2019-12-02
辣豬肉蝦子撈麵加牛孖根
辣豬肉蝦子撈麵套餐
2019-11-26 362 浏览
食埋澳門梁慶記,天天想再食嗰米芝蓮推介嘅味,無奈遠在澳門,為食一碗麵咁實在太奔波而家在旺角都有的食喇,唔洗風塵僕僕過大海身邊都有米芝蓮小食,咁有唔食嘅道理!餐牌與澳門本店有d唔同,唔知係唔係專為港人設計呢個焦糖咖啡就係澳門冇嘅麵質而言同澳門咁樣,有蛋香,唔得鹼水味,好食!名餸秘方汁醬滷牛孖根恰得其所,唔過鹹唔過膩辣豬肉係香港新餸,卻不慍不火,同澳門嘅味配合幾好送嘅22紋凍飲,but我仲係想試咖啡,於是二杯都叫左黎架

而家在旺角都有的食喇,唔洗風塵僕僕過大海
身邊都有米芝蓮小食,咁有唔食嘅道理!

餐牌與澳門本店有d唔同,唔知係唔係專為港人設計
呢個焦糖咖啡就係澳門冇嘅
焦糖咖啡

麵質而言同澳門咁樣,有蛋香,唔得鹼水味,好食!
名餸秘方汁醬滷牛孖根恰得其所,唔過鹹唔過膩
辣豬肉係香港新餸,卻不慍不火,同澳門嘅味配合幾好
牛孖根蝦子撈麵
送嘅22紋凍飲,but我仲係想試咖啡,於是二杯都叫左黎架
2019-11-25
牛孖根蝦子撈麵
2019-10-11 810 浏览
講起「竹昇麵」,香港最有代表性的當然是麥奀記、麥文記、何洪記等,澳門的六記、黃枝記、巨記大家亦很熟悉,而位於十月初五街、開業已九十年的梁慶記反而顯得低調。十多種餸料選擇(選擇了三餸魚蛋、蘿蔔及冬菇),可配撈麵或飯;或只做大餸皇都得。這次吃的是幼麵,煙韌得嚟唔會橡筋,帶淡淡蛋香,下次再試她的粗麵。另叫了焦糖咖啡及榛果咖啡兩杯飲品,濃郁的榛子香味水準不錯,可以一試。講聲先,而家唔洗過大海啦;香港都有得食啦!梁慶記地址: 太子花園街215A號地下

例湯

講聲先,而家唔洗過大海啦;香港都有得食啦!

梁慶記
地址: 太子花園街215A號地下