2020-06-25 151 浏览
而家台灣野真係越來越多無論係邊一區都好容易搵到🤣🤣🤣今次嚟到灣仔都算繁忙嘅一條街裏面有一間台灣野試一試, 無論從餐廳格局以致菜單入面嗰啲嘢都係非常之正宗。咁今次就食咗幾樣野第一個就係擔擔面,香味十足而且個湯底亦都記錄最重要係味道同上海正宗嘅味道差唔多, 本身亦都大有少少辣到所以令到個鮮味提升就唔係剩係得花生嘅味道👍🏼👍🏼之後就到主角三杯雞,埋枱嘅時候仲係非常之香而且仲有滋滋聲,呢啲就係令人食慾大增嘅原因,除咗香味非常足夠之外味道亦都係重點,雞夠嫰,配合埋醬汁真係味道一流個重點係唔覺得咸,價錢亦都非常公道所以呢一個菜式都可以推介另外台灣嘢食當然唔可以錯過肉燥飯,肉燥鋪滿飯嘅上面所以確保每一啖都係肉燥再加飯,味道真係十足10台灣正宗嘅口味👍🏼👍🏼甜品亦都係呢一間舖頭入面做得比較好嘅地方,個人非常推介手工芋丸,每一粒都包含煙韌嘅外皮裏面就係芋頭同埋番薯,味道足夠同埋感覺好清新👍🏼 好值得一試再試!!
而家台灣野真係越來越多無論係邊一區都好容易搵到🤣🤣🤣

2020-06-20
  • 三杯雞
  • 手工芋丸
2020-06-22 127 浏览
今次揀咗一個2-3人套餐,三個菜一共係$268~-🔖左宗棠雞💰套餐第一次聽同第一次試,發現原來係好好食😍雞球炸過之後,外層脆卜卜🐥但係入面嘅雞肉依然保持嫩滑🤤再淋上一個甜甜酸酸嘅汁,送飯一流🍚由於加咗辣椒落去煮嘅關係,食落去會有少少辣🌶更加惹味😆💫推薦指數: 10/10🔖宮廷醬茄子💰套餐茄子煎至金黃色,配咗一個甜甜地嘅醬汁🍆係一個幾開胃嘅前菜😋💫 推薦指數: 7.5/10🔖台式香腸炒高麗菜💰套餐本身唔係好鐘意食腸仔....但係台灣嘅香腸真係特別好食😙高麗菜夠爽甜,兩款普通嘅食材加埋一齊都可以好好味🙌🏼💫 推薦指數: 8/10🔖胚芽奶茶💰28奶茶味香濃,有大量嘅胚芽😇每一啖都可以有啲嘢咬下😂相比珍珠奶茶,呢個會係健康啲嘅選擇啊🤗💫 推薦指數: 9/10-温馨提示👉🏼套餐仲包咗兩碗紅米飯,如果想轉肉燥飯就每碗加$18👉🏼元朗YOHO設有分店
今次揀咗一個2-3人套餐,三個菜一共係$268~

🔖左宗棠雞
💫推薦指數: 10/10

🔖宮廷醬茄子
💰套餐
茄子煎至金黃色,配咗一個甜甜地嘅醬汁🍆係一個幾開胃嘅前菜😋
💫 推薦指數: 7.5/10

👉🏼套餐仲包咗兩碗紅米飯,如果想轉肉燥飯就每碗加$18
👉🏼元朗YOHO設有分店
  • 左宗棠雞
2020-06-19 127 浏览
陪朋友去灣仔做facial,做完之後找地方食晚飯,經過一間叫梅之味的台灣菜館,喜歡食台灣菜的朋友提議入去試吓。餐廳地方不大,但燈光明亮,地方整潔。台式酸菜魚:湯底味道酸酸辣辣,雪白的魚片是用台灣鯛魚起肉做,不僅口感鮮美無土腥味,口感細緻,肉質更是扎實,加入配大豆芽菜、酸菜和水晶粉等,吸收湯的味道和精華,十分惹味!豬扒擔擔麵,擔擔麵湯底濃郁帶有花生香味,麵條幼滑,豬扒炸得外層酥脆可口,肉質軟嫩。雞扒擔擔麵,雞扒厚肉又大塊,亦炸得鬆脆可口還帶有肉汁。香芋奶綠:使肉新鮮芋頭和頂級鮮奶調配而成,有濃濃的芋頭香、奶香。還有幼幼的芋頭絲,有口感又好飲。
餐廳地方不大,但燈光明亮,地方整潔。
雞扒擔擔麵,雞扒厚肉又大塊,亦炸得鬆脆可口還帶有肉汁。
2020-06-13
2020-06-17 112 浏览
個天就黎黑,係時候搵晚餐食,今日好想正正經經食餐飯,係灣仔見到呢間梅之味,睇啲餸啱胃口,入去試下啦。好,坐低睇吓有咩好食先。魚香茄子,魚香味啱啱好,唔會太咸,茄子煮得腍,連個汁拌飯一流。台式酸菜魚,同平時四川嘅有少少唔同,無咁辣,著重酸菜嘅味道,加上用咗黎自台灣嘅新鮮魚肉,好滑。白飯,點止白飯咁簡單,除咗係珍珠米,仲混入咗紅米,食落有口感又健康。冬瓜茶,天氣咁熱,消暑涼快。珍珠奶茶,呢個幾得意,係雙珍珠,除咗有傳統黑珍珠,仲有透明珍珠。

好,坐低睇吓有咩好食先。

冬瓜茶,天氣咁熱,消暑涼快。

2020-06-16 95 浏览
朋友搬左屋,上佢屋企之前就係附近食d野先啦,見到呢條街又有西餐,又有台灣野,又有上海野,都幾多野食架喎!最後緊係揀台灣野啦,因為可以飲珍珠奶茶呀嘛!坐低望下openrice,推介左宗棠雞,所以就叫左一份。原來都幾大碟喎,雞肉香脆又多汁,甜甜辣辣咁,幾開胃,送飯/做小食都唔錯!朋友叫左碗豬排擔擔麵,豬排好大塊,炸得好食,擔擔麵個湯超濃郁唔馬虎,麵質都幾好!!我要左牛肉麵同埋珍珠奶茶,牛肉麵都好好食,麵質夠彈牙,牛肉夠淋,湯底又唔太咸,正!珍珠奶茶少甜剛剛好,珍珠唔會太硬,茶都夠香唔係得死甜最後食埋個芋圓,唔會太甜,芋圓真係食到有芋頭!仲有d仙草/珍珠/紅豆,仲有芋頭!好滿足!!
最後緊係揀台灣野啦,因為可以飲珍珠奶茶呀嘛!
坐低望下openrice,推介左宗棠雞,所以就叫左一份。
珍珠奶茶少甜剛剛好,珍珠唔會太硬,茶都夠香唔係得死甜

2020-06-14 124 浏览
最近剛好身處灣仔,於是決定約友人來灣仔享用晚餐。而這次我向友人推介名為梅之味的餐廳。該餐廳並不是處於大馬路邊,大概是從電車道再轉入兩個街口的距離,所以也稱不上偏僻。來該餐廳主要是嘗試他的台式菜,一進入餐廳,我相當喜歡該餐廳的格局,四四方方且整體也比較簡潔。而我們這次很幸福能夠坐在卡位享用晚餐。於當日,我們點選了二人套餐另加一杯凍仙草奶茶。該二人套餐分別有香醋茄子,糖醋雞球以及金沙苦瓜,另附上兩碗白飯,我很喜歡該餐廳的茄子,雖然該餐廳也是透過走油方式處理茄子,使得包澤更漂亮。不過茄子吃起上來卻沒有想像中油膩,這點確實是不錯的。此外,我也很喜歡他的糖醋雞球,雞球的份量相當足夠,不會被配菜搶了焦點,而且味道也很好。
2020-06-11 159 浏览
灣仔蘭杜街座落於灣仔和金鐘之間,静中带旺, 隱藏不少特色餐廳。下班後約同事晚飯, 指明要食台灣菜, 來了 《梅之味》。 小小店舖,裝修簡潔明亮, 加上全場木製檯椅 ,很有台式小店feel。❤️心儀佢嘅三杯雞二人餐$268, 都是台式家常美食, 配搭得宜, 而且還包括兩碗白飯[三杯雞]三杯雞熱辣辣上檯, 九層塔嘅香味不绝, 醬汁香濃惹味, 雞肉夠入味, 還加了米血糕, 非常地道的台式傳統米食糕點, 配合酒香,整體出色![乾扁四季豆] 味道唔錯, 四季豆夠乾身, 吸滿醬汁, 配合肉碎口感味道甚佳! 唯獨是邊緣的梗未摘去食落会有渣。[醬燒茄子]手工精細, 每件燒茄子上也灑滿切得幼細的葱和蘿蔔。 泡過油的茄子特別香口, 淋上的醬汁啱啱好唔會太鹹。[凍胚芽奶茶]$28茶底係台式奶茶, 奶味茶味都平衡,胚芽沉底, 記得飲之前攪拌一下,[冬瓜茶]$22夏日飲冬瓜茶特別消暑,唔會太甜夠健康。

乾扁四季豆

凍胚芽奶茶

凍胚芽奶茶]$28
茶底係台式奶茶, 奶味茶味都平衡
,胚芽沉底, 記得飲之前攪拌一下,
冬瓜茶

冬瓜茶]$22
夏日飲冬瓜茶特別消暑,唔會太甜夠健康。

乾扁四季豆
凍胚芽奶茶
今日七點先放工,經過蘭杜街時,望一望梅之味既門口既餐牌,發現餐廳2-3人套餐全部$300內,可謂經濟實惠,加上自己都有一段時間冇食過台灣菜,所以我認為一試無坊。- 宮廷醬茄子🍆賣相幾靚,好多人對茄子既味道不敢恭維,呢道菜式用左香甜既醬汁,令茄子本身味道無咁強烈,同時外皮仍然煙韌清爽。- XO醬炒三寶「乜又係啊陳生」,我又見到茄子啦!原來三寶指既係苦瓜、四季豆同茄子。雖然XO醬幾百搭,但我對苦瓜同XO醬既配搭有少少懷疑🤨,不過食落味道又唔錯。- 左宗棠雞球雞球外形有啲似咕嚕肉,但外皮更香脆。味道同樣酸酸甜甜,嚴格來講酸度冇咁強烈。另外加咗辣椒一齊炒所以帶少少微辣😳,入面既雞肉非常嫩滑,絕對可以令我食多一碗白飯。- 肉燥飯套餐加多$18就可以轉肉燥飯,飯入面加咗紅米,口感偏硬,滷肉肥瘦適中。- 珍珠奶茶🥤自己一直覺得台式餐廳嘅珍珠奶茶比較普通,不過梅之味既珍珠奶茶的確唔錯喎😏,奶味幾香,珍珠有黑有白,甜甜地兼煙韌。估唔到左宗棠雞球咁出色。如果只可以選擇一款菜式送飯,我一定選擇梅之味既左宗棠雞球!

- 宮廷醬茄子🍆

宮廷醬茄子
左宗棠雞球
滷肉飯
2020-06-09 106 浏览
朋友係灣仔收工,就帶左我係灣仔搵野食。佢話呢條街好多野食,今次佢話帶我食台灣野先!我地叫左個宮廷醬茄子。佢熱辣辣,茄子又勁大舊,有d燒汁同埋蔥好香。個肉燥飯好惹味,米飯好香!個紅燒牛肉麵用左牛腩所以好淋,佢d麵唔會太硬或太軟,好感剛好。佢個湯底好濃牛肉味,食完都唔會覺得成口味精。我最鍾意個三杯雞。佢用個煲仔飯個煲裝住d雞好港式好有親切感。佢用左好多香料例如薑、蒜、洋蔥等等,再配埋佢個汁d雞煮到入曬味,同埋d雞粒粒都係用雞脾位所以好滑!煲入面黑色個d係似係黑芝麻整既糕點,但唔係甜既,有咸香味,好得意!我地兩個share左杯野飲,叫左個凍香芋奶綠。佢有d芋頭,而芋頭本身有d甜味,我地叫左少甜覺得岩岩好!
朋友係灣仔收工,就帶左我係灣仔搵野食。
佢話呢條街好多野食,今次佢話帶我食台灣野先!

個肉燥飯好惹味,米飯好香!

2020-06-08 90 浏览
星期六過海搵食, 無啦啦落場雨, 去到蘭杜街見到呢間台灣野, 好耐無去台灣, 真係好掛住d台灣味道見到餐廳幾多選擇, 除左一般既台灣小食, 同埋牛肉麵之外, 仲有唔同既小菜!擔擔麵湯底好夠味! 正!飲品我叫左紅豆奶茶, 紅豆棉蜜, 少甜之後岩岩好, 好正!另外既牛肉麵都相當唔錯, 牛肉大大舊, 又淋, 麵質好彈牙, 湯底都幾濃!好味!炸花枝丸超大粒, 彈牙又有花枝粒, 唔錯!見到menu 推介左宗棠雞, 我最鐘意食辣, 所以就試左一試!原來都幾大碟, 雞肉炸得香脆而juicy, 個汁甜甜辣辣咁,其實有少少似韓式炸雞:所以我覺得好好食!
好耐無去台灣, 真係好掛住d台灣味道

見到餐廳幾多選擇, 除左一般既台灣小食, 同埋牛肉麵之外,
仲有唔同既小菜!

擔擔麵湯底好夠味! 正!

飲品我叫左紅豆奶茶, 紅豆棉蜜, 少甜之後岩岩好, 好正!

炸花枝丸超大粒, 彈牙又有花枝粒, 唔錯!

其實有少少似韓式炸雞
:所以我覺得好好食!
2020-06-08 85 浏览
下班之後約了一個很久不見的朋友見面,來到我平常很喜歡的灣仔區飯聚~這條街很好找,剛好就在循道衛理教會的附近。我們兩個還蠻準時下班的😂所以入座的時間很早,大概6點半左右,附近的人應該還在辦公,店裡的人不多。這樣很好,我們可以在寧靜的環境下用膳~由於疫情的關係,店裡有在桌子之間安裝隔板,保障食客的安全。我們點了個二人套餐 C 選了台式酸菜魚,蒜泥白肉和乾煸四季豆。飲料方面,我們點了一杯珍珠奶茶,一杯香芋奶綠。這裡的珍珠奶茶讓我有點小驚喜~他們用的是白玉珍珠,而不是黑糖珍珠!味道上的分別不大,不過我是覺得平常很少能喝到白玉珍珠,所以不禁有點小激動😂台式酸菜魚跟我之前吃的中式酸菜魚有很明顯的分別。台式酸菜魚的調味比較柔和,口味比較踏實,就像在家裡吃飯一樣。之前吃過中式的那種,特別重口味,吃完會覺得需要一直喝水。蒜泥白肉的蒜泥建議可以多放點~乾煸四季豆很好吃👍🏻而且很下飯!這個套餐包含了兩份米飯,飯量很夠,絕對夠吃。總括來說,我對這頓飯感到很滿意,我會再來的~
這條街很好找,剛好就在循道衛理教會的附近。
我們兩個還蠻準時下班的😂
這樣很好,我們可以在寧靜的環境下用膳~

由於疫情的關係,店裡有在桌子之間安裝隔板,保障食客的安全。

飲料方面,我們點了一杯珍珠奶茶,一杯香芋奶綠。
這裡的珍珠奶茶讓我有點小驚喜~
台式酸菜魚跟我之前吃的中式酸菜魚有很明顯的分別。
之前吃過中式的那種,特別重口味,吃完會覺得需要一直喝水。
蒜泥白肉的蒜泥建議可以多放點~
乾煸四季豆很好吃👍🏻
而且很下飯!
這個套餐包含了兩份米飯,飯量很夠,絕對夠吃。
總括來說,我對這頓飯感到很滿意,我會再來的~
2020-05-27
2020-06-07 94 浏览
紅燒牛肉麵 ~ $80紅燒牛肉有四嚿大大嚿, 麵嘅軟硬度適中 台式香腸 ~ $58香腸皮烤得好脆, 呢碟台式香腸系我人生中食過最好食嘅香腸, 皮脆肉質有口感, 大家有機會真係要試下三杯雞 ~ $128胚芽奶茶 ~ $28胚芽再配埋奶茶嚟飲都幾夾,杯奶茶啲茶同埋啲奶都好香滑呀,值得一試餐廳環境有少少台灣簡約風格,裏面用左木紋色加上白色做配襯嘅裝修, 畀人一種清新嘅感覺。由於我同我朋友早嚟,餐廳裏面嘅人唔算太多,我哋兩個人可以坐張四人卡位
紅燒牛肉麵 ~ $80
紅燒牛肉有四嚿大大嚿, 麵嘅軟硬度適中

台式香腸 ~ $58

三杯雞 ~ $128

胚芽奶茶 ~ $28

2020-06-05 310 浏览
本打算今年好姊妹生日, 去轉台灣旅行, 點知疫症已經半年, 還未有好轉, 台灣之旅又無了期押後, 唯有今晚去食餐台灣菜過下口癮啦!位於灣仔同金鐘地鐵站交界, 一間小小台式料理, 地方企理, 除左散叫, 亦有套餐選擇。  【菜脯煎蛋】HK$70比預期中薄, 夾住鹹香菜脯粒同埋蔥粒, 入口有層次, 加上蛋甜味, 唔錯~ 【紅燒牛肉麵】HK$80湯底不會太濃郁, 味道清甜, 牛肉炆得超林, 有肉香, 索到個湯底精華, 好入味。麵質QQ彈牙  【左宗棠雞】HK$118無骨雞件被炸過, 表面平均有醬汁包住, 但炸皮依然好脆脆地, 內裡keep到juicy肉汁, 表面醬汁甜甜地又少少辣, 好惹味, 如果送飯, 一流!【珍珠奶茶】HK$28 加左$5額外加胚牙, 奶味偏重, 珍珠全熟, 中心位不會有生麵粉既韌, 有唔少胚牙, 啖啖麥香

【菜脯煎蛋】HK$70

2020-06-01
紅燒牛肉麵
左宗棠雞
2020-06-05 82 浏览
今日好想吃芋圓,於是search 下,呢間梅之味台灣嘢試下。我叫左酸菜魚,糖醋蝦球,茉莉綠茶和九份手工芋圓。酸菜魚做得很正宗,色香味都有,辣味再帶刺激酸味的湯底,魚肉好吃好滑,味道很鮮。酸菜入口嫩脆,味道不錯,我好喜歡吃。糖醋蝦球顏色好美,蝦球每隻好大,蝦肉爽口,橙紅的甜酸茨汁做得好好,酸酸甜甜,令人越食越開胃。茉莉綠茶茶味香,入口啱啱好,又唔甜!九份手工芋圓有蕃薯圓+芋頭圓。蕃薯圓勁好咬,芋頭圓入面有芋頭粒,超夾紅棗湯底,整體甜度適中,好味好味。

我叫左酸菜魚,糖醋蝦球,茉莉綠茶和九份手工芋圓。

茉莉綠茶茶味香,入口啱啱好,又唔甜!

2020-05-30
2020-06-04 73 浏览
在香港要揾到食正宗台菜既小店真係唔多,最近從朋友口中介紹呢間台菜小館,朋友因為在附近商業大廈辦事,經常光顧佢地既lunch或者下午茶,有佢呢個熟客仔幫襯過,或多或少都有信心去試下先。不過,我就係同我老公放工後晚上黎幫襯下先,從灣仔或者金鐘港鐵站出,再徒步走大約七至八分鐘就到餐廳餐牌約有八頁紙,選擇都幾多!佢哋都有提供晚市套餐,因為我地係屬於有選擇困難既人,套餐可即時縮窄選擇範圍兩碗飯內加入紅米,既健康又可以增加口感,最後我成碗飯食曬😲珍珠奶綠(涷)$28,淡淡既綠茶味,加上大大粒珍珠店員推介,金沙涼瓜,涼瓜食落好爽口,應該有經過冷水過一過冷河,金沙就是咸蛋黃,配搭得唔錯!招牌菜:三杯雞,熱辣辣上枱,送飯一流,煲內還配上血米糕冷盤係皮蛋豆腐

餐牌約有八頁紙,選擇都幾多!

兩碗飯內加入紅米,既健康又可以增加口感,最後我成碗飯食曬😲

珍珠奶綠(涷)$28,淡淡既綠茶味,加上大大粒珍珠

招牌菜:三杯雞,熱辣辣上枱,送飯一流,煲內還配上血米糕

冷盤係皮蛋豆腐