2024-02-24 36 浏览
一間木系店子,裝潢簡約日系,配上綠植,打卡一流!店內有多款輕食及甜品。食物非常打卡,店員服務態度好多款套餐可以揀,有漬物、鹽味蛤蜊湯和日本飯,記得轉日式醬油旦拌飯,日本醬油旦拌飯,用上了日本可生吃的蛋,熱騰騰的飯上面,香濃味道。香口的鹽酥雞,非常可口。大食之選招牌腐乳鹽酥雞入口酥脆,雞肉嫩滑,可口鰹魚花涼拌茄子茄子非常入味,一口份量,加上鰹魚花,日本精緻前菜。比目魚西京燒香濃魚肉味,份量大,煎香肉質鮮嫩無比為食之選也不錯馬鈴薯燉牛肉薯仔、紅蘿蔔和肥牛,很軟身,燉得軟腍,入口滑之薯仔菜式吸引,為食之選和大食之選。菠蘿梳菠蘿味香濃卻不膩口,清香甜,棒喔爆打香水檸檬茶檸檬味香甜,帶酸酸之感,清香

食物非常打卡,店員服務態度好

香口的鹽酥雞,非常可口。

招牌腐乳鹽酥雞
入口酥脆,雞肉嫩滑,可口

鰹魚花涼拌茄子
茄子非常入味,一口份量,加上鰹魚花,日本精緻前菜。

比目魚西京燒
香濃魚肉味,份量大,煎香肉質鮮嫩無比

為食之選也不錯

馬鈴薯燉牛肉
薯仔、紅蘿蔔和肥牛,很軟身,燉得軟腍,入口滑之薯仔

菜式吸引,為食之選和大食之選。

菠蘿梳
菠蘿味香濃卻不膩口,清香甜,棒喔

爆打香水檸檬茶
檸檬味香甜,帶酸酸之感,清香
2024-02-19 51 浏览
看電影後肚餓,上1樓看到這間台日fusion餐廳,環境不錯,價格恰宜,決定在這裡享用晚餐。店員安排座位後,才發現食客可以帶同寵物一起用餐。我們右鄰桌帶同老虎狗,左邊帶同芝娃娃,十分熱鬧。我們各點了一個套餐,為食之選($78)和大食之選($88)。前者可選2款主食和1款冷盤,後者則可選3款主食。每個套餐包含漬物、鹽味蛤蜊湯和飯。冷盤選了溏心蛋,蛋黃流心,蛋白彈牙。另外5款主食單骨芝麻雞翼、馬鈴薯燉牛肉、招鹽腐乳鹽酥雞、忌廉蟹肉餅(2件)及比目魚西京燒(+$20)。單骨芝麻雞翼共有6隻,意想不到頗大隻。馬鈴薯燉牛肉味道甜甜,鹽酥雞炸皮薄而香脆,忌廉蟹肉餅外脆內軟,比目魚魚肉嫩滑。我們叫了兩杯飲料,輕芝士岩鹽奶蓋綠茶(+$18)及爆打香水檸檬茶(+$18)。前者奶蓋芝士味香濃卻不膩口,和綠茶完美配搭。後者檸檬味足,酸酸的味道適合飯後飲用。

冷盤選了溏心蛋,蛋黃流心,蛋白彈牙。

單骨芝麻雞翼共有6隻,意想不到頗大隻。

2024-02-16 38 浏览
睇戲之前填飽個肚先,對面壽司郎排唔到,不妨上一層食日台混合美食喇好似muji D幾品料理咁簡餸,唔同的系份量真系好好好好大為食之選 可以簡一小食兩主菜,大食男仔可以加多十蚊簡三個主菜我地一人簡左一個total 有五款主菜一小食民腐乳鹽酥雞最好食,金黃酥脆,粒粒大大粒啖啖肉馬鈴薯燉牛肉燉得好淋好入味喲,馬鈴薯粉粉地真心正忌廉蟹肉餅呢個無咩特別古早味坑肉五花腩入口即溶,甜甜地唔會死咸日本無菌醬酒蛋飯個雞蛋橙橙地色,蛋黃味好濃郁好香
好似muji D幾品料理咁簡餸,唔同的系份量真系好好好好大

我地一人簡左一個total 有五款主菜一小食民
腐乳鹽酥雞最好食,金黃酥脆,粒粒大大粒啖啖肉
馬鈴薯燉牛肉燉得好淋好入味喲,馬鈴薯粉粉地真心正
忌廉蟹肉餅呢個無咩特別
古早味坑肉五花腩入口即溶,甜甜地唔會死咸
日本無菌醬酒蛋飯個雞蛋橙橙地色,蛋黃味好濃郁好香

平時如果同有養寵物既朋友食飯,就會好頭痛,因為唔係好多餐廳可以帶寵物。但前排朋友發現左荔枝角有棟pet friendly 既商場,所以我地就揀咗𥚃面既台灣菜,因為見到餐廳坐得幾鬆動,毛孩都可以玩得開心啲😆點餐可以根據我地既胃口去揀幾多野食🙆🏻‍♀️我地一行3人點左3個餐同幾個小食,就可以咩都試下🤣主食方面,其中一個好推介係係古早味炕肉💁🏻‍♀️炕肉煮得好淋嫩,肥肉又唔會太油,唔怕膩!而且配菜都好入味😋另外,比目魚西京燒都好推介!魚煮得好滑,燒得香,同調味岩岩好!招牌腐乳鹽酥雞都好好食!鹽酥雞外脆內juicy,炸得好好!腐乳又唔會太多,所以唔驚太咸😋同份量都不小,啲雞好大舊!小食額外加左台式香腸同脆炸雞軟骨,香腸有少少炸過,所以好香口😋雞軟骨份量好多,食極都重有咁🤣

今日👭🏻孖妹黎到荔枝角,餐廳以簡約木系裝修為主,感覺幾舒服小店提供幾款套餐,可以根據食量揀,以台式小菜為主,再揀冷盤、澱粉、另下可以加配飲品🍹👭🏻孖妹叫左1. 為食之選同大食之選,揀多個小菜一齊happy 冇share, 可惜今日冇日本醬油蛋珍珠飯🤧🥢日式胡麻豆腐✨豆腐質地柔軟細緻,好滑順,日式胡麻豆腐帶來了濃郁胡麻香氣+濃稠口感與豆腐的滑嫩相互融合🥢馬鈴薯燉牛肉✨馬鈴薯同牛肉用白蘿蔔汁燉腍,牛肉係半肥瘦,比較鞋口,另配西蘭花同紅蘿蔔,馬鈴薯吸收了湯汁,幾軟糯🥢比目魚西京燒✨比目魚魚肉鮮嫩,唔算太細件,油脂夠好香,甜甜地幾好餸飯🥢 招牌腐乳鹽酥雞✨ 鹽酥雞係台灣小吃,將雞用鹽椒同腐乳調味,外層經過炸製,呈現出金黃酥脆外皮,鹹香又有發酵過豆腐乳微酸,一啖接一啖🥢慢煮雞胸✨ 慢煮雞胸經低溫和長時間的烹調方式,保持雞胸肉的嫩滑同保留其天然的風味,肉質柔軟,保持左水分🥢凍手打香水檸檬茶+💰18✨濃郁檸檬香氣同茶葉好清新,檸檬酸度與茶葉的苦澀相互平衡🥢凍茉莉奶白 +💰18✨凍茉莉奶綠呈現出淡綠色,散髮著淡淡茉莉花茶香,清新同鮮牛奶mix埋夠哂清涼解渴,茶味好出🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹✍🏻總評
今日👭🏻孖妹黎到荔枝角,餐廳以簡約木系裝修為主,感覺幾舒服

🥢日式胡麻豆腐

🥢馬鈴薯燉牛肉

🥢比目魚西京燒

✨比目魚魚肉鮮嫩,唔算太細件,油脂夠好香,甜甜地幾好餸飯

🥢 招牌腐乳鹽酥雞

🥢慢煮雞胸

🥢凍手打香水檸檬茶+💰18

✨濃郁檸檬香氣同茶葉好清新,檸檬酸度與茶葉的苦澀相互平衡

🥢凍茉莉奶白 +💰18

💰人均消費:$120
2024-02-08
  • 手打香水檸檬茶
  • 茉莉奶白
荔枝角新餐廳,隔離係Urban貓Cafe格式似米氣,只係台式啲,主打炸物星期五晏晝嚟已經排長龍要等位每個set會有鹽味蛤蜊湯,清清地鹹鹹地,入面有海帶同兩粒迷你蛤蜊漬物係枝豆配紅蘿蔔同鹿尾菜,好適合撈白飯食▶️ 為食之選 ($78)可選一款冷盤同兩款熱盤溏心蛋好入味,蛋黃唔流心但晶瑩剔透漿狀🥚甜甜地好餸飯慢煮雞胸凍食,健康增肌之選💪🏻頭一片好嚡,之後嗰幾塊厚身大塊啲就OK用黑胡椒調味,另外可以點豉油 (如果唔係完全冇味)鹽燒鯖魚成條上,好多肉,同時多幼骨,食嘅時候小心唔好啃骨❗️鯖魚魚油味香,可以自行落檸檬汁🍋米飯係珍珠米,上面有啲芝麻粒,飯質唔錯🍚▶️ 大食之選 ($98)可選三款熱盤,冷盤需加錢日式胡麻豆腐 (+$10) 係盒裝即食豆腐再落深煎芝麻醬,味道正常,豆腐味幾香嘅招牌腐乳鹽酥雞大大件🐔酥脆厚肉,不過欠缺腐乳味馬鈴薯燉牛肉係肥牛配西蘭花、薯仔、紅蘿蔔,似日式壽喜燒牛肉,半肥瘦上湯燉菜係另一個健康之選🥬味道清淡,娃娃菜索湯清甜日式醬油蛋拌飯 (+$12) 有流心蛋,不過可能會令飯變得濕身-整體每道菜味道唔錯,炸物比較出色其他就材料簡單唔花巧,屋企會整到,為日式家庭料理勝在賣相整齊,
荔枝角新餐廳,隔離係Urban貓Cafe
格式似米氣,只係台式啲,主打炸物
星期五晏晝嚟已經排長龍要等位

漬物係枝豆配紅蘿蔔同鹿尾菜,好適合撈白飯食
漬物

▶️ 為食之選 ($78)
可選一款冷盤同兩款熱盤
溏心蛋好入味,蛋黃唔流心但晶瑩剔透漿狀🥚甜甜地好餸飯
為食之選

慢煮雞胸凍食,健康增肌之選💪🏻
頭一片好嚡,之後嗰幾塊厚身大塊啲就OK
用黑胡椒調味,另外可以點豉油 (如果唔係完全冇味)
鯖魚魚油味香,可以自行落檸檬汁🍋
米飯係珍珠米,上面有啲芝麻粒,飯質唔錯🍚
鹽燒鯖魚

▶️ 大食之選 ($98)
可選三款熱盤,冷盤需加錢
大食之選

招牌腐乳鹽酥雞大大件🐔酥脆厚肉,不過欠缺腐乳味

馬鈴薯燉牛肉

上湯燉菜係另一個健康之選🥬味道清淡,娃娃菜索湯清甜
上湯燉菜

整體每道菜味道唔錯,炸物比較出色
其他就材料簡單唔花巧,屋企會整到,為日式家庭料理
勝在賣相整齊,望落豐富吸引🥰

服務唔錯,侍應有禮貌,上菜快,冇堂食限時
不過食物可能唔係即製,除咗湯,上枱多為室溫或凍食
環境還好,內部裝修俾人感覺舒服
只係比較多人,要坐吧枱同搭枱,冇地方放袋,食得冇咁方便
好嘅係佢係寵物友善餐廳,可以比狗狗同主人一齊用餐🐶
性價比高,唔收服務費,最平$68一個套餐
份量幾大幾足(大份過米氣),女仔食為食之選、男仔食大食之選啱啱好👍🏻
另外仲有$138牛角包窩夫放題🤫90分鐘任食croffle配雪糕、台式香脆炸物、冬瓜茶
應該會越嚟越受歡迎,想食盡早去啦!
漬物
為食之選
上湯燉菜
2024-02-09 49 浏览
麗新以前係死場,自從開咗壽司郎之後就起死回生,連帶二樓都旺埋,入左貓Café,連帶附近都開左一間寵物友善餐廳,主打日台式精緻料理,就係今次要介紹嘅梓沐村。餐廳有唔同套餐揀,今次就揀2個主食+1個冷盤+一碗飯,同埋3個主食+一碗飯,套餐仲包湯品同飲品。- 溏心蛋+比目魚西京燒+古早味炕肉+日本醬油蛋拌飯溏心蛋好入味,好溏心!古早味炕肉都燜得好腍,近乎入口即溶。至於比目魚入口嫩滑,仲附上蛋黃醬可以蘸,留意比目魚製作需時,要等耐D先有得食。最難得有醬油蛋拌飯,標榜用日本無菌蛋,食得放心!鹽酥雞+忌廉蟹肉餅+醬燒黑豚肉+日本醬油蛋拌飯鹽酥雞有好多件,炸得皮脆肉嫩,蟹肉餅都係預期中嘅味道,而黑豚肉亦有好香肉味,呢幾樣都唔錯!飲品有免費冷泡茶,我地揀左加錢特飲,我要左熱茉香幻白,好香奶味!而朋友叫凍輕芝士岩鹽奶蓋綠茶再加紅豆,個奶蓋都好幼滑。整體覺得質素唔錯,仲見到幾多人帶狗一齊食添!

- 溏心蛋+比目魚西京燒+古早味炕肉+日本醬油蛋拌飯

鹽酥雞+忌廉蟹肉餅+醬燒黑豚肉+日本醬油蛋拌飯

整體覺得質素唔錯,仲見到幾多人帶狗一齊食添!
麗新又多一間寵物友善餐廳,當晚在場已經見到好多枱奴才帶埋主子一齊用餐🐶 環境闊落企理,空間感亦夠大坐得舒服,而且餐廳仲準備左寵物墊同埋水兜俾狗狗台式主食同小食款式都好多,套餐大約都係$68-88,價錢親民🍱大食之選 $88包左主食三款+鹽味蛤蜊湯+漬物+飯招牌腐乳鹽酥雞每件非常大件,炸得外皮超脆,入面仍然保持到雞肉肉質嫩滑古早味炕肉炕肉肥瘦比例適中,醬汁微微帶甜好啱配飯馬鈴薯燉牛肉牛肉炆得好入味,每款主食份量亦都相當大,食落完全唔止一人份量😆性價比高叫左一杯輕芝士岩鹽奶蓋綠茶🧋揀左無糖突顯到綠茶茶香同濃厚奶香芝士味

🍱大食之選 $88
包左主食三款+鹽味蛤蜊湯+漬物+飯

招牌腐乳鹽酥雞
每件非常大件,炸得外皮超脆,入面仍然保持到雞肉肉質嫩滑

古早味炕肉
炕肉肥瘦比例適中,醬汁微微帶甜好啱配飯

2024-02-08
  • 古早味炕肉
2024-02-06 47 浏览
第一次來呢棟大廈,佢在荔枝角同長沙灣中間,但原來呢棟大廈有咁多野食,仲係寵物友善tim。👍🏻好中意呢種日式小菜🍱的食法,可以選2種主食就$68,想選多一款冷盤就$78,如果想3個主食就$88。我地今次選左1款冷盤、5款主菜share食,其中最深刻的是比目魚京燒🐟(+$20),好嫩好滑的肉身,甜甜地又帶少少酒味!🍶另外推介的是招牌腐乳鹽酥雞🐔,脆卜卜的外皮,炸粉唔會厚,而且好香口,好食。😋仲有仲有,忌廉蟹肉餅🦀,脆脆的外身,內面則好柔軟,好香滑。🤤推介大家要食日式醬油蛋拌飯🍳(+$12),選用日本無菌蛋,加左隻蛋,個飯真係香好多。

• 比目魚西京燒
發現到屋企附近開左間又抵又好味pet friendly餐廳有3款套餐,適合唔同胃口嘅人,仲有好多餸可以選擇😝我哋揀咗一個為食之選($128),有兩款主菜,加一款冷盤✅招牌腐乳鹽酥雞有三舊大大塊雞肉,外皮炸得超香脆,入面雞肉仲好嫩滑多汁,而且啖啖肉,冇骨,好推薦😋✅日式奶油燉菜出到街都會想食吓菜,呢個菜加左奶油更加鮮甜, 仲有紅蘿蔔同洋蔥等配菜,好味又有營養✅溏心蛋(小食三選一)蛋黃超流心,同埋好香,加上用咗味醂醃製,蛋白帶着豉油嘅甜香,配飯好好味✅每個套餐都會跟一個白飯同前菜,我地加左醬油蛋(日本無菌蛋使用)拌飯,成個飯都充滿蛋香,超級好味✅爆打香水檸檬茶(凍)(少冰,少甜,走甜)比一般嘅檸檬茶更香更清爽,而且完全冇糖,啱晒想飲得健康嘅人男朋友叫咗大食之選,除咗飯同涼菜之外,仲可以揀三個餸✅鹽燒鯖魚燒得好香,魚肉仲保持嫩滑多汁,加上冇乜脂肪,比較健康✅忌廉蟹肉餅外皮炸得好香酥,入面係忌廉蟹肉,口感香滑細膩✅比目魚西京燒魚肉煎得啱啱好,仲好香滑,味道鮮甜✅輕芝士岩鹽奶蓋綠茶(凍)(少冰,少甜)芝士奶蓋好香,配合清新嘅綠茶,味道清甜不油膩好多食客都會帶佢哋嘅寵物,見到咁得意嘅狗仔,食嘢嗰陣
發現到屋企附近開左間又抵又好味pet friendly餐廳
有3款套餐,適合唔同胃口嘅人,仲有好多餸可以選擇😝

我哋揀咗一個為食之選($128),有兩款主菜,加一款冷盤

✅招牌腐乳鹽酥雞

✅日式奶油燉菜

✅溏心蛋(小食三選一)

✅爆打香水檸檬茶(凍)(少冰,少甜,走甜)
比一般嘅檸檬茶更香更清爽,而且完全冇糖,啱晒想飲得健康嘅人

男朋友叫咗大食之選,除咗飯同涼菜之外,仲可以揀三個餸

✅鹽燒鯖魚

燒得好香,魚肉仲保持嫩滑多汁,加上冇乜脂肪,比較健康
✅忌廉蟹肉餅
外皮炸得好香酥,入面係忌廉蟹肉,口感香滑細膩
✅比目魚西京燒
魚肉煎得啱啱好,仲好香滑,味道鮮甜

✅輕芝士岩鹽奶蓋綠茶(凍)(少冰,少甜)

芝士奶蓋好香,配合清新嘅綠茶,味道清甜不油膩

好多食客都會帶佢哋嘅寵物,見到咁得意嘅狗仔,食嘢嗰陣都會開心啲

2024-02-01 1128 浏览
早幾日去MCL睇戲,見樓上開咗啲新舖,上去睇下有咩食,今次揀咗間叫梓沐村嘅舖,睇落好似好多野食😂揀咗一個為食之選$78同一個大食之選$88,分別係前者揀一個冷盤,兩個主食,後者揀三個主食,一個轉咗醬油蛋拌飯+$12,飲品揀咗輕芝士岩鹽奶蓋綠茶+$18,同一個招牌茉莉奶白+$18冷盤揀咗鰹魚花涼拌茄子,主食揀咗招牌腐乳鹽酥雞,醬燒黑豚肉,古早味炕肉+$8,秘製牛肋條$15,同大菜單上面無,但落單時見到嘅單骨芝麻雞翼,套餐包咗漬物同一碗蛤蝲湯蛤蝲湯清清地飲落順口,漬物有少少似欖菜,食落都幾好食。鰹魚花涼拌茄子味道係日式高湯嘅味,食落幾好食,好入味招牌腐乳鹽酥雞腐乳味比我想像中輕,但係食得出有腐乳嘅存在,而且雞肉好多汁,好食醬燒黑豚肉輕輕搽咗醬油,之後做炙燒,食落都唔錯,醬油味係輕輕禁帶過。而且做咗炙燒,聞落香好多古早味炕肉幾好食,食落有屋企味道😂係比較家常嘅味道,幾好食~秘製牛肋條牛肋條炆得軟腍,肉唔係好嚡,食落唔錯,蕃茄味道都好出單骨芝麻雞翼好食,不過同平時食到分別唔太大,只不過變咗做單骨輕芝士岩鹽奶蓋綠茶,招牌茉莉奶白,兩杯味道都唔錯,覺得最大分別係個底,綠茶茶感出少少,仲會飲到少少綠

蛤蝲湯清清地飲落順口,漬物有少少似欖菜,食落都幾好食。
鰹魚花涼拌茄子
味道係日式高湯嘅味,食落幾好食,好入味
醬燒黑豚肉
古早味炕肉
幾好食,食落有屋企味道😂係比較家常嘅味道,幾好食~
秘製牛肋條
牛肋條炆得軟腍,肉唔係好嚡,食落唔錯,蕃茄味道都好出
單骨芝麻雞翼
好食,不過同平時食到分別唔太大,只不過變咗做單骨

輕芝士岩鹽奶蓋綠茶,招牌茉莉奶白,兩杯味道都唔錯,覺得最大分別係個底,綠茶茶感出少少,仲會飲到少少綠茶嘅清味,茉莉多咗個香氣
2024-01-31 41 浏览
平時都好鐘意食台灣野,今次依間仲要係可以比寵物入!又大又坐得好舒服有幾款可以揀,每個餐都有漬物、湯(鹽味蛤蜊湯)同飯,仲有得加$12轉日式醬油蛋拌飯,甜甜鹹鹹好開胃叫左大食之選($88),可以揀3款小食,同埋朋友都係叫依個餐所以就叫左6款野食一齊share!試左招牌腐乳鹽酥雞,入口酥脆,個雞都好嫩滑醬燒黑豚肉,好入味,甜甜地帶燒左嘅香味,送飯一流馬鈴薯燉牛肉,薯仔、紅蘿蔔同肥牛都燉得好軟腍,個汁撈飯都好正忌廉蟹肉餅,炸得唔係好油,忌廉蟹肉入口好滑鹽燒鯖魚,魚肉細嫩帶魚油香!最後揀埋單骨芝麻雞翼,好香口,外皮金黃酥脆雞肉都嫩滑飲品就揀左輕芝士岩鹽奶蓋綠茶(+$18),芝士好濃好厚,茶底都香今餐試到好多野,正!

試左招牌腐乳鹽酥雞,入口酥脆,個雞都好嫩滑

醬燒黑豚肉,好入味,甜甜地帶燒左嘅香味,送飯一流

忌廉蟹肉餅,炸得唔係好油,忌廉蟹肉入口好滑

鹽燒鯖魚,魚肉細嫩帶魚油香!

最後揀埋單骨芝麻雞翼,好香口,外皮金黃酥脆雞肉都嫩滑

今餐試到好多野,正!
2024-01-22 63 浏览
呢間餐廳係新開嘅,就係長沙灣電影院附近,佢係寵物友善既餐廳,我今日諗住探吓路,如果正嘅就帶我個寶貝貓咪過嚟套餐最平$68就有,已經兩款餸菜,仲有飯同湯,都幾抵菜式嘅選擇都好多,我揀咗一個為食之選($128),有兩款主菜,加一款冷盤主菜叫左日式奶油燉菜濃郁的奶油香氣,融合了菜的鮮甜比目魚西京燒經過燒烤處理,魚肉鮮嫩多汁,外層的醬汁帶著微妙的甜鹹風味,鮮甜又惹味冷盤簡左溏心蛋蛋黃超流心,一咬開時,蛋黃如液體黃金般流出,蛋香味好濃厚仲加左$12大加日式醬油蛋拌飯米飯蓬鬆香甜,配合著醬油蛋的鮮嫩味道,簡直是一絕🥰🥰男朋友簡左大食之選($118),有三個主菜!招牌腐乳鹽酥雞外皮酥脆,內裡肉質鮮嫩多汁,腐乳的風味與雞肉完美融合,令人回味無窮涼拌手撕雞微辣的調味帶來一絲辣椒的刺激,加上手撕雞肉的嫩滑口感,讓人欲罷不能馬鈴薯燉牛肉牛肉經過燉煮,口感鮮嫩,牛肉的肉汁滲入馬鈴薯中,讓整道菜更加美味招牌茉莉奶白(熱)(少甜)茉莉花的香氣在熱茶中散發出來,帶著淡淡的花香,讓人心情愉悅😜綿密的奶香與茶融合在一起,口感柔滑順口下次要帶埋我隻貓貓過嚟先

套餐最平$68就有,已經兩款餸菜,仲有飯同湯,都幾抵

主菜叫左日式奶油燉菜

濃郁的奶油香氣,融合了菜的鮮甜
比目魚西京燒

冷盤簡左溏心蛋

蛋黃超流心,一咬開時,蛋黃如液體黃金般流出,蛋香味好濃厚
仲加左$12大加日式醬油蛋拌飯

米飯蓬鬆香甜,配合著醬油蛋的鮮嫩味道,簡直是一絕🥰🥰

男朋友簡左大食之選($118),有三個主菜!

涼拌手撕雞

馬鈴薯燉牛肉

招牌茉莉奶白(熱)(少甜)

下次要帶埋我隻貓貓過嚟先
岩岩睇完戲咁就順便搵食,見到麗新商場1樓好似番新左,咁就試下台日特色休閒餐廳梓沐村,呢間主打食台日式料理,可以選擇唔同的熱盤同冷盤,而整體味道都幾家庭式,份量又大,以下係推介之一。<招牌腐乳鹽酥雞>基本上呢款係必叫,鹽酥雞唔會話炸得好熱氣,但雞肉夠Juicy,最特別係滲透陣陣腐乳鹹香的味道,夠晒惹味。另外唔會好大舊,可以每次一口就食得晒<馬鈴薯燉牛肉>一上枱已經覺得材料豐富,有至少6-7舊薯仔同埋紅蘿蔔,唔會話燉到冧晒,仲維持到口感。而牛肉就用日式肥牛,配上醬油都幾好餸飯。<單骨芝麻雞翼>單骨芝麻雞翼又係另一必點料理,已經是限定的菜式。雞翼就算單骨都好大隻多肉,本身已經有用特製醬汁餣過,食完有淡淡芝麻味<日式奶油燉菜>最後推介日式奶油燉菜,一開始會驚好Heavy或者膩,不過呢度處理得好好,奶油醬汁的質感唔會好杰身,味道亦唔會只有單調的奶油味,而蔬菜款式亦選擇得好好,係好容易入味的款式。<日式醬油蛋伴飯>白飯方面亦可以加錢升級為日式醬油蛋伴飯,一睇蛋黃顏色就知道係使用日本蛋,加上日式醬油,就咁撈飯已經好好味!

<招牌腐乳鹽酥雞>

<馬鈴薯燉牛肉>

<單骨芝麻雞翼>

<日式奶油燉菜>

<日式醬油蛋伴飯>

整體黎講,梓沐村係一間有心經營的小店,菜式係大家鐘意的日台式料理,味道亦偏向家庭式,比較健康的味道。而家係寵物友善的餐廳,如果大家都有毛孩係身邊,就更加要黎呢度試下!

聽朋友說,這一層的餐廳都是pet friendly !當天見到很多人帶狗狗去😝,超可愛!我們每人都選了大食之選,8️⃣8️⃣元可以選擇3️⃣個菜式,份量其實也不算少,吃得超飽的!✅比目魚西京燒($2️⃣0️⃣)因為比目魚比較貴,所以如果選擇這個的話就要加錢。但是比目魚真的很好吃,魚肉很滑,朋友對魚無感也說很不錯。✅單骨芝麻雞翼芝麻雞翼很難不好吃,而且變成單骨的話,吃起來會比較方便。✅腐乳鹽酥雞這個我們覺得幾大份,吃起來腐乳味比較突出,外皮炸得超脆,但不會感覺油膩。不過雞件弄得太大件了,如果可以再切開幾份會更好。✅涼拌手撕雞這個感覺有驚喜,吃起來少辣少麻,而且夠凍,配飯吃一流,必點之選。我們叫的飲品都是加錢的,其實和平時台式飲料店的都差不多,所以這家真的可以再去!

✅比目魚西京燒($2️⃣0️⃣)

✅單骨芝麻雞翼
芝麻雞翼很難不好吃,而且變成單骨的話,吃起來會比較方便。

✅腐乳鹽酥雞

✅涼拌手撕雞