餐厅: 梨泰園韓國餐廳
资讯:

2016-06-09 795 浏览
尖沙咀出名食韓國菜,我哋就去咗其中一間很正宗的韓國餐廳,內裡環境非常寬敞舒適。一坐低就送上了很多款前菜小碟,每款都很具韓國口味,非常開胃,但就冇得refill....辣豬肉泡菜湯,五花腩肉但只得幾舊,好多泡菜、豆腐、還有少許年糕,味道偏鹹咗啲,如果加碗飯應該會好啲。燉牛肋湯燉得非常軟腍,帶有少少中藥味道,牛肋非常入口,一抿就骨肉分離,湯充滿牛肉香氣,而且很清爽,一點也不油膩。天氣熱的關係,叫了個韓國夏天很多人吃的水冷麵,看似淡淡的以為會冇咩味道,但原來都很夠味,加入了白醋及芥末調味,很開胃爽口,麵條煙煙韌韌,食落好清爽,啱晒夏天食。店還會每枱送一客韓式蒸蛋,一點也不小,份量蠻大的,蛋很滑很有蛋香,裡面的材料也十分豐富,想不到附送的都如此美味。
水冷麵
2016-05-30
2016-06-07 667 浏览
平日晚上去試,質素只係普通,餐廳裏面只係得外國人,總共只有四4至5個人,價錢都叫貴,嘢食全部都只係正常,牛肋肉略嫌過老,味道單調,人蔘雞湯應該係雪藏雞乜嘢味都冇,不會再去

2016-06-07 588 浏览
近年韓國風吹得正熱,韓國餐廳開到滿街都是,其中尖沙咀的韓國餐廳真的多到數不清,特別是燒肉店。那天和男人到尖沙咀,想吃韓國料理,但不想吃燒肉,所以選了看起來較傳統的梨泰園。店內的裝潢真的很有傳統味道,桌子間的距離又很寬闊,坐得很舒服雖然傳統,但還是可以點燒肉的啦。而在較正統的韓國餐廳,這樣的小碟真的多得很誇張。當中有辣有不辣,甜的、咸的、酸的都有,其中煎蛋卷和綠色的煎薄餅好味到不得了。韓國的煎餅真的做得特別好吃,今次點了個海鮮葱餅,外面夠香脆,內裡軟身有咬感,海鮮料不少,葱味很香,讚。而我非常愛吃韓國壽司卷,這款牛肉壽司卷捲得夠紮實,口味夠傳統,餡料包括牛肉、醃蘿蔔、紅蘿蔔、菠菜、火腿,口感豐富且味道很好。韓國炒粉絲也是我大愛,這道宮中炒粉絲,配料多又色彩繽紛,粉絲軟硬剛好,牛肉炒得也不馬虎,重點是不會太油,味道也咸淡適中。

• 韓國壽司卷
韓食一向是我杯茶,反而男友就好一般,所以每當我條韓食筋一起,我就立刻相約朋友出去“偷食“!😂😂掉下男友在家食飯盒😢😢通常食韓食都有幾碟餐前小食,不過得兩個人食都有咁强大的陣容都好少見😂😂好似只食前菜都足夠飽左。强大的陣容包括有我最愛的泡菜、蘿蔔絲、小魚仔、大豆芽、醬八爪魚、紫心蕃薯、還有幾款說不出名字的。Kimpob就是飯卷,幾乎每一間韓食店都有,因為kimpob在韓國好受國民所喜愛,尤其習慣早餐食飯的韓國人,有時趕出門,都是準備kimpob來食的!我就鍾意它材料豐富,菜呀蛋呀牛肉呀,再用紫菜卷呀卷呀一齊食,單食或加點韓式辣醬更地道美味潻!韓食中, 我對紫菜飯卷🍣就是有一份鍾愛, 雖然好像不過是將紫菜包住一堆豐富既材料已而😂😂😂 而且正在減肥中的我,其實應該少吃澱粉質😧😧😧 可是我就是對他難捨難離😢😢馳名中外的人蔘雞湯,於作為“湯怪“的我們又豈能錯過(≧∇≦)原隻雛雞連人蔘和滋補的食材一齊清燉,用料十足!燉過的雞好似中了化骨綿掌大法一樣,不單皮嫩肉腍,軟骨頭都好似一咬即散,完全感受到火喉的十足!正所謂雞有蔘味,湯又有雞味,清澀滋潤的感覺,由口中一直湧入身體內,好似人都立刻精神了😄😄食過

食過燉煮的雞,再來個家下最興的炸雞就無敵了!

這裡的炸雞都會跟一碟酸蘿蔔,用來解辣一流!萬一有食不到認為過辣,食兩粒蘿蔔,當下辣氣全消,又可以再作戰過!💪
不過,其實炸雞有辣和不辣的可以選擇,炸雞用的炸粉本身有些微辣味,所以就算選擇不辣還是會有小小,不過其實也不算好辣,應該都接受到。

炸過的雞,皮脆肉嫩,帶小小甜酸醬味,食落好開胃下架!怕長痘痘的我也忍不住食了幾件😅
蒸蛋看似平凡,但又好好味喎!以小鐵窩上桌,可以有助保持蒸蛋的溫度,食到底,個蛋還是熱呼呼的,格外好食!

而且蒸蛋和我平時食到的蒸水蛋有好大分別,雖然不是滑溜滑溜的質感,但空氣感好重,蛋和蛋之間有好微細的小氣泡,所以蛋好快蒸熟又不怕太老影響質感,所以食起來還是很滑!而且沒加水,原來蛋味更香更濃,我好鍾意呀!

簡直放進小小蔥花已經不得了,令人好想潻飯呀!

#梨泰園韓國餐廳 #koreanfood #korea #korearestaurant #kimpob

梨泰園韓國餐廳 :

尖沙咀柯士甸路18號A僑豐大厦地下

2016-06-05 459 浏览
我最近成日爆痘,就系因為食得多煎炸耶,煲咗超多涼茶同中藥比我都唔見好轉,我已經壓抑自己好耐啦,我忍唔住咯,雖然可能加劇我爆痘,但系真系好好味,食過翻層味啊! 所以我都唔後悔哈哈! 你見到啦,調味大蝦甘大只,又香,你忍到唔食先怪啦呢度嘅牛扒都唔錯噶,最緊要份量要夠足啊嘛各式各樣嘅前菜 ,真系酸甜苦辣任君選擇我最中意辣豆腐湯,無得彈五花肉上邊嘅雪花足夠,擺明燒嘅時候會好香啦,燒香咗之後嘅五花肉聞到都想流口水,反正我地兩個真系搶住來夾菜,笑爆我肚 !
所以我都唔後悔哈哈!
你見到啦,調味大蝦甘大只,又香,你忍到唔食先怪啦
呢度嘅牛扒都唔錯噶,最緊要份量要夠足啊嘛
各式各樣嘅前菜
,真系酸甜苦辣任君選擇
我最中意辣豆腐湯,無得彈
2016-05-26
2016-06-04 374 浏览
尖沙咀收工, 同事話好想食韓國野, 見響呢頭收工一於行去韓國街睇下有咩食.見呢間韓菜夠傳統, 地方又大, 仲有韓國人招呼, 電視都可以睇SBS.除左韓燒之外, 仲有好多韓國料理.諗緊食咩既時候, 店員已經將前菜放滿成張枱, 其他食店多數得2-3樣, 呢度多到前菜都有10樣, 而且款款口味唔一樣, 非常吸引.食得韓菜當然要食辣野, 要個辣豆腐湯, 韓菜既湯夠晒滾, 材料豐富. 雖然話豆腐湯, 但其實入面仲有蜆, 魷魚等等. 辣度不算太辣夠層次, 易入口, 湯底清得黎帶有海鮮既鮮甜味, 仲有好多蔥香味, 豆腐又夠滑, 越飲越開胃. 仲有韓式脆香炸雞(半隻), 件數都有10件8件, 份量都多. 炸粉唔厚, 雖然淋左汁但仍然保持到香口. 雞肉則夠嫩滑, 富肉鮮味. 而個酸甜汁夠多, 件件都沾滿, 好開胃惹味, 兩個人每人食一半都唔覺濟.估唔到除左韓燒之外, 呢度既韓式料理都唔錯.
除左韓燒之外, 仲有好多韓國料理.
估唔到除左韓燒之外, 呢度既韓式料理都唔錯.

2016-06-03 368 浏览
最近係一間叫“梨泰園韓國餐廳”嘅地方食晚餐,發現佢裏面嘅菜式都得得哋喔,所以同大家介紹一下。我果日係同埋YT仔去食嘅,2個人要咗炒年糕、調味牛排、調味排骨肉、海鮮炒粉絲、燒香後的調味牛扒、五花肉。炒年糕紅彤彤睇起身好開胃,年糕同甜不辣係最佳搭配,再加上洋蔥白菜同熟雞蛋,食起嚟入味Q彈,營養更加均衡喇;已經調咗味嘅牛扒同排骨肉、五花肉新鮮捧上,厚厚的生肉睇落已經值回票價,烤起來果陣油滋滋咁響,肉香飄入鼻腔,忍唔住流曬口水。牛扒今次烤得好成功,外焦內嫩,食入口香噴噴,肉質IN韌有嚼勁;排骨肉將連骨嘅油脂烤香之後油香四溢,排骨肉煎起來更加色香味俱全,烤到外皮稍微有少少結焦就可以切開一小塊一小塊,吹兩下放入口,骨肉爽滑入味,超級好食;五花肉嘅油脂更加多,所以烤起來容易縮水同烤焦,所以烤果陣要勤力D翻下佢,唔好烤糊咗。
2016-05-26
2016-06-02 377 浏览
最近太陽的後裔大熱,好多韓國料理店嘅生意都旺咗起身,我同GG趁機蹭下熱鬧,來梨泰園韓國餐廳感受一下韓國美食我雖然係太后迷,但係對韓國炸雞情有獨鐘,佢哋嘅韓式脆香炸雞就至啱我喇,同平時食開嘅洋速食有D唔同,韓國炸雞外表蘇脆,肉質卻十分鮮嫩,咬一口已經深深吸引,回味無窮。牛肉壽司圈很精緻可口,雖然睇上去比較簡單,但係裏面嘅食材十分豐富,一D都唔簡單,切得纖細均勻嘅紅蘿蔔絲,煎蛋、雲腿、牛肉、紫菜、芝麻,每一樣都好考究,所以食入口先會餡料均勻,平分秋色。石鍋伴飯食材同樣繁瑣講究,韓國特色鐘意每一個步驟都盡善盡美,從食材搭配到刀功技巧,再到食物擺設,都完美咁以藝術呈現係我哋面前,淨係呢份心意,我覺得已經值滿分喇。我哋嘅拌飯有韓國最鐘意食嘅豆芽、紫菜、魚子、海藻、海鮮等美食,攪勻之後滿滿一勺食入口,鮮爽香嫩滑嘅感覺統統湧現出來,難怪韓國電視上面個個人食完之後都一副好幸福滿足嘅表情喇~
2016-05-25
2016-05-31 375 浏览
上星期同朋友去尖沙咀街拍影相,影到下晏5點幾,大家都攰曬就去穩野食。另外一個朋友上APP話附近有韓國菜,不如去試試,跟住GPRS穩到來梨泰園。蛋蒸,呢個賣相都特別,上面鋪滿芝麻,漲卜卜,好似酥皮湯咁,但係又唔系酥皮喔。系蛋來噶,有蔥味,香噴噴,第一次系韓國菜店食到甘特別嘅蛋蒸。韓國餐廳夠唔夠正中,有8樣甘多,就係睇前菜夠唔夠,韓國泡菜出名,醃製如果真系正中,同罐頭無得比。睇賣相,NE度都可以嘎喇。生菜包,呢個就系新鮮生菜,我個人都系鐘意包住來食。夠新鮮。夠沙律味。五花朒,切得好均勻,而且唔系系半肥瘦,有D雪花肉,咁樣嘅肉吃起來,會爽口D,而且肉質口感更加好。雪花牛肉,重點推介,真系好新鮮。D肉烤出來口感好嫩,好均勻,軟腍巖巖好,又多汁喔。加D菇同醬包生菜,一啖食落,再整翻啖啤酒,都系一種享受。
2016-05-17
2016-05-31 350 浏览
早前同啊媽同探姨婆,然後打算去食粵菜,我問姨婆,係咪依家就系中意食粵菜炒菜,有無興趣試試其他國家菜啊? 姨婆好開心,話可以啊,反正沒出過國,食下人地其他都好喔。姨婆話辣都可以,甘我就決定穩泰國菜了。系附近就穩了間梨泰園,都系好方便好搵。炒粉絲蓋飯,我自己就叫咗個飯都OK, 因為其實探姨婆之前,我已經食咗個雪糕,唔系好餓,不過呢個都好粵菜FEEL,因為好似碟頭飯,配個湯。粉絲都好多汁,味道剛剛好。調味牛排,叫個牛肉給阿媽烤下,等距同姨婆都體驗下NEED味道。烤起來果D汁香味撲上來。牛肉肉質嫩,有D腍,巖姨婆,姨媽牙唔系好好。辣豆腐湯,考慮下,姨婆唔係好好,但係又想食辣,甘就可以叫ne個豆腐,豆腐嫩得來又辣辣哋,好好餸飯。不過中老年人都係唔建議食太多辣,對個胃唔好。醃雞肉,魚怕多骨就無叫,叫了個雞肉,雞肉都嫩,唔會好多味精,好香,姨婆話呢個都巖距,而且同阿媽兩個都食唔曬,打包了一半。
2016-05-12
2016-05-30 1456 浏览
很喜歡吃韓國菜,雖不是什麼華麗菜式,又不是什麼名貴食材,卻是吃得很滿足的。今晚又和朋友來到香港的韓國街覓食,有選擇困難症的我們,很快就走入其中一間餐廳,又很快點了一個 2 人餐 A $670 和一個韓式蒸蛋。隨即服務員已經將前菜送上,當然有辛辣味十足的泡菜,爽彈的黑木耳,惹味的四季豆,蔥餅,酸瓜蘿蔔和蕃薯等。服務員先為我們烤調味牛排,醬汁香濃入味,牛排肉汁豐富,肉味濃郁,挺不錯的,也可以生菜包著來吃,減一點熱氣。之後就是邪惡的五花肉,誘人的肉脂滿溢,烤過的五花肉,肉和脂的部份也縮小了,肉質更緊緻,脂肪部份卻是彈彈的。這個辣豆腐湯用料也很豐富,豆腐,大蔥,瓜片,香菇和洋蔥,紅紅的湯頭不是想像的辣,越吃越惹味。此時我們也吃得半飽,幸好石頭鍋飯的份量剛好,當服務員為我們拌勻後,熱呼呼的拌飯和配料,加上辣醬,更適合冬天來吃,哈哈。最後,很努力把韓式蒸蛋也吃完,因為這個蛋層很深,厚厚的,比起我在韓國吃的還要多,用來拌以辣醬和泡菜也挺好的。飲品就點了一個桃汁,一個米汁,桃汁較甜,而米汁內竟然真是有米粒,增加了嚼口。很滿足的一餐,確是令人想起在首爾的日子。

很滿足的一餐,確是令人想起在首爾的日子。

2016-05-29 1052 浏览
平時自己都好鐘意睇下openrice有咩美食推介,然後自己再去搵嚟食。呢一間梨泰園系openrice都成日見到啦,今日終於有機會過嚟試食...!!老闆同服務員好似都系韓國人,會幫手烤肉,所以烤肉嘅手法同埋食材都系比較正宗嘅韓式。 不過今日嚟呢就唔系為咗烤肉,系為咗食其他特別嘅韓國料理!!店入邊好有韓國style,我特別鐘意店內掛系墻上面嘅畫,無論大細都好special燈光比較昏暗,食飯嘅時候會比較有氣氛。 前菜有9碟,每一份嘅份量都唔大,兩個人食前菜就啱啱好啦,唔會食得太飽,又可以試下各種美食,有蛋卷、八爪魚、仲有我最愛嘅kimchi!!! 人參雞湯,果然系真材實料!!!將成只雞擺曬落個煲到,再同人參一齊煲,雞湯味道好濃郁,人參味十足,而且湯唔會好油膩,已經隔走曬啲雞油啦,好飲! 水冷麺,果然夏天都係要食冷麵,成日睇韓國嘅綜藝節目都見到有人食冷麵,今日自己終於食咗一次,口感清涼,伴住涼拌青瓜、蘿蔔一齊食,清爽。 蒸水蛋就食得多啦,韓國蒸蛋呢就系第一次食,口感比我地平時食嘅水蛋要再水一啲,口感系偏豆腐。海鮮泡菜餅,呢個我最愛!酸辣得嚟又開胃!!!濃濃嘅泡菜味系佢嘅特
燈光比較昏暗,食飯嘅時候會比較有氣氛。
海鮮泡菜餅,呢個我最愛!酸辣得嚟又開胃!!!濃濃嘅泡菜味系佢嘅特色。
韓國梨汁同桃汁飲料,正宗韓國飲料!!
2016-05-16
2016-05-29 837 浏览
朋友中總有些喜歡擁日本菜,韓國菜或泰國菜,而這位熱愛韓菜的程度頗瘋狂,每次約她都說吃韓菜。這晚約了她吃飯,自然又是吃韓菜,來到尖沙嘴一間頗舊式的韓國餐館,檯上沒有吊下的抽煙卣,也沒有像汽油桶的座櫈,與近年新開的韓式烤肉店格局完全不同,也許時間尚早,所以客人不多。點菜時與韓國籍的老闆娘交談,原來已在港經營了三十年,相當難得。這晚不想吃燒烤,小妹點了她想吃了很久的炖牛肋骨及石鍋拌飯,我點人參雞湯。不一會,九小碟放了在檯上,有泡菜,番薯,乾魚仔,芽菜等,有辣有唔辣,做得很別緻,辣的全歸小妹享用,我專享不辣的,各有所愛。後來,陸續有客進來,飲得高興,比先前寧靜的環境變成另一個世界。牛肉在韓國古代是矜貴食物,對牛的烹調很講究,這道炖牛肋骨,以一小瓦甑盛著,保溫度高,有幾件大小不一的炖牛肋骨,已褪骨,同炖的材料有栗子,白果,紅蘿蔔,白蘿蔔,大蔥等。牛肋肉已酥軟,很入味,汁液是精華,應該可送兩碗飯。人參雞湯,是我認識韓國餐的第一個菜式,喜歡參類的味道,所以百吃不厭,用了紅棗,糯米,栗子等同煲,湯味濃郁有雞的清甜味道,糯米煮爛成粥,吸收了紅棗栗子人參和雞的味道,每一啖都可口,每人還可分兩碗。石鍋拌飯,
石鍋拌飯,燒熱的石鍋內有芽菜,菠菜,紅蘿蔔,紫菜等,快速攪勻,加上醬料便可吃,不太濃,多蔬菜,是很傳統的韓國飯。
送來了蒸蛋,真是送的,一大碗,應該加了上湯去蒸,內有紅蘿蔔,大蒜等,上有些少辣椒粉,結實,好味。
實而不華的傳統老店,值得捧場。
2016-05-28 249 浏览
唔知點解,女人一失戀就係韓劇女主角上身咁喔。上星期,一個好好嘅女朋友失戀。然後循例都係去做下韓國女主角,做之前,都系要去韓國餐廳食翻餐,邊食邊大吐苦水。呢間野,真係唔錯,我已經俾個前菜嚇親,太多品種了吧,我哋通常都系系電視線見到甘多品種,距一邊講,好彩都沒開始喊,我就開始食先喇。牛肉壽司卷,我怕肚餓,但係又唔想食冷麵,就點咗個飯卷,呢個飯卷,同餐牌上面嘅賣相真係一樣嘎喔。我仲專門對比過。D飯好食,裡面牛肉都係好滿,料好足喔。土豆脊骨湯,個湯真系好巖失戀嘅人,夠味道,夠辣,我覺得可以更加辣,D料都系好足,比較重口味嘅人都系可以嘅,失戀嘅人味覺比較遲鈍,我朋友竟然覺得還是唔夠辣。OK,睇樣都知道重口,我呢個都想加個面系裡面食。味道夠,裡面菜都好韓國泡菜嘅感覺。

2016-05-17
2016-05-27 344 浏览
最近我已經totally成為一個韓劇迷啦,追韓劇當然唔少得就係入邊嘅韓國料理啦,睇完之後即刻帶住我個boyfriend去附近嘅梨泰園韓國餐廳食嘢....哈哈哈哈,我果然系行動派達人!我地兩個點咗一份韓式2-3人晚市套餐$890,再加多一個炒粉絲蓋飯$128...炒粉絲蓋飯,粉絲加上特別嘅醬汁、mushroom、洋蔥等等嘅食材一齊炒,炒出嚟嘅味道好香,特別系啲汁,拿嚟撈飯食特別開胃。晚市套餐包括:牛扒、生菜、辣豆腐湯、燒雞肉同五花肉!!!!調味牛扒+生菜,服務員會過嚟幫手燒肉,牛扒好大塊,真係好大塊!!!燒嘅時候我已經忍唔住啦,味道實在太香,燒好之後拿一塊生菜包著嚟食,牛肉好嫩好多汁燉牛扒,燉出嚟嘅牛扒同燒嘅牛扒口感好唔同,燉出嚟嘅牛扒口感更加軟熟,咬落去更容易咬開。辣豆腐湯,好有韓風嘅一個湯,有濃烈嘅kimchi香味,湯汁都滲入去豆腐,好入味。湯嘅味道酸辣開胃。五花肉,唔單只夠厚,而且真係紅白相間,質地好靚,食材新鮮!!!!

晚市套餐包括:牛扒、生菜、辣豆腐湯、燒雞肉同五花肉!!!!
2016-05-12