2015-01-15 550 浏览
我知道-上training係唔應該食豐富晚餐,不過我真係好餓,唔食就咁做運動只會消耗肌肉㗎嘛… 係咁易揀咗gym room附近嘅呢間食碗麵啫😋呢間係M先生推介話好味嘅,其實我星期六下晝耐唔耐都會食,過咗兩點下午茶餐叫埋碟菜都係三十幾。今晚叫咗牛腩牛筋幼麵。牛腩一如正常好入味又腍身,黐住啲肥膏簡直罪大惡極,其實啲味有啲似筲箕灣好出名嗰啲舖頭。牛筋前後食過4-5次,約有一半機會失手唔夠腍,睇彩數啦,今晚就爭啲。麵每次都好爽好彈,冇乜鹼水味。總之正👍

總之正👍
牛筋牛腩幼麵
2015-01-15
牛筋牛腩幼麵
  • 牛腩
2014-09-20 692 浏览
走進森記, 就像走進時光隊道, 發黃的牆身, 佬味的伙記, 帶油的餐牌, 喧鬧的人聲, 一兩個粗聲的食客, 加上幾個斯文女仔, 西裝友食客, 組成了尖沙咀舊式茶餐廳獨有的畫面.打開餐牌, 食物不是特別便宜. 是什麼令這裡客人這麼多? 相信就是店家在尖沙咀的歷史.點了一個茶餐廳特色 – 乾炒牛河. 碟底沒有太多油, 牛肉有點鬆肉粉口感, 很典型的茶餐廳感覺, 最好是河粉不會黏在一起, 証明火喉好. 而且配菜足夠.同事的南瓜肉餅飯, 肉餅有少少肥豬肉, 而且肉餅起了膠, 口感煙韌 . 南瓜給這道菜增加了甜味.
2014-05-25 264 浏览
星期日,天氣超熱,無乜胃口下食碗牛腩麵鋪內無乜裝修,普通麺舖叫左牛腩麵,4大舊牛腩,吾靭,不過吾夠淋,麵條夠靭,湯底好味,份量適中,辣椒夠辣,$28扣分嘅係,冇菜,乜菜都冇。
星期日,天氣超熱,無乜胃口下食碗牛腩麵

鋪內無乜裝修,普通麺舖

扣分嘅係,冇菜,乜菜都冇。

2014-05-25
2010-12-18 107 浏览
小店外表雖舊, 但見到好多人去黎家店買外賣, 我估唔會差吧,我地叫了1. 云吞面-云吞好正, 蝦唔係平時食到個d比野la到賴係爽個d, 係真正自己包既云吞, 很香麻油味, 蝦鮮甜, 已經好小食到d甘真既云吞了. 面好爽口唔會好似外面甘係甘力加油, 食唔到有挸水味.正2. 牛肚河-黎家店必定要叫牛, 因為人人黎到都叫牛. 牛肚好淋係勁入味, 河粉好有小小彈口,最正都係個湯, 係超甜.2個面加埋菜都係$45, 好食又抵. 為了佢既云吞及牛肚, 一定會再來.
2009-02-13 112 浏览
九點, 死Antz原來係cafe死左, 找不到人便食點野頂下肚先, 便來到這個深入的麵檔仔, 食少少野. 食完行出街才有電話到.食什麼好呢, 看見所有客人都撈麵一客. 同我一齊進場的大叔未坐就叫了一個牛什撈. 不是太想食內臟, 看了兩看, 就決定牛腩撈一客.夜晚, 食客不多, 麵檔師傅快手快腳, 不一會就有得食. 牛腩是爽口的坑腩, 帶肥肉亦夠"淋". 附上的清湯帶點胡椒味. 慢慢撈上蠔油, 少許湯, 完全是有水準之手作. 店主選的牛腩肉絕對不差. 麵雖然差了少少, 但那鮮味蠔油完美地把一個看來平凡的牛腩撈變成美味的牛腩撈.一個人飲食, 好快完事. 行出門口, 已是9.05分, 老Antz的電話才打得通.....

撈.

$25 (其他)
(非会员)
2008-07-22 101 浏览
附近返工,宵夜成日食,附近路邊好多"摩羅叉"既間鋪唔似香港人開,次次見D員工都系大陸口音入返正題...我食過呢間既雲吞、牛腩和魚鮫,魚鮫一般,它的雲吞幾好食見它系自己整既,D牛腩系選用坑腩,一碗坑腩河加埋附送既XO辣醬,確實系正
附近返工,宵夜成日食,附近路邊好多"摩羅叉"既

間鋪唔似香港人開,次次見D員工都系大陸口音

$20 (宵夜)