2017-07-11 628 浏览
突然想食牛扒,又不想去太遠,附近就只有這間店舖。反正很久都沒有去過,唯有試試看。環境舒適,但服務態度就有點不太友善。像廣告一樣,今時今日咁既服務態度,真是有點不行。我們兩個人一個點選了西冷牛扒,一個點選了麵豉 鯇魚腩蒸豆腐。因有個apps點選做會員,會有杯凍飲贈送,就是這問題而問服務員,好像欠佢錢咁贈送特飲華田爆脆,這杯特飲唔錯,很多脆脆,味道不是太甜這店舖中湯和西湯都很多材料,這是值得一讚。而且味道濃郁,感覺好好。如果跟餐,還可加14元加一個甜品,就是藍莓芝士蛋糕,這個甜品都唔錯。雖然感覺不是自家製品,但都可以接受。西冷牛扒我點了5成熟,牛扒很大塊,配菜也很充足,蒜蓉汁也可以,不過飯就不夠軟身,這點有待改善。另一中式套餐麵豉鯇魚腩蒸豆腐,味道唔錯,而且足夠份量,有魚有豆腐,非常好食,而且夠新鮮。大至上這店舖問題都不太大,而且收費也大眾化,是服務有點需要改善。所以都值得一去的店舖。

贈送特飲華田爆脆,這杯特飲唔錯,很多脆脆,味道不是太甜

2017-07-06
2017-04-30 278 浏览
下午茶叫左個迷你野菌芝士焗長通粉,其實唔太餓預左佢迷你,但母親一睇成碟粉得一粒半既所謂野菌,問個waiter係咪正常分量,佢唔識答,話使唔使換第二個餐,我地樂意接受。點知過兩分鐘一個貌似經理拎返碟粉過來,話正常係咁,啲汁撈埋菇係咁多架咋,態度唔使問講到好似我地錯咁,我嬲嬲地同佢講你唔使解釋,如果你夠膽同我講呢個份量係正常我無野好講,我唯有照食。其實呢間野啲服務一向唔使期望,但呢條友咁既態度咁唔專業,我自己做服務業都引以為戒,佢鸁左場我唔想同佢嗌既交,但佢老闆一日唔知係佢手上輸左幾多個客。

2016-08-15 421 浏览
本人對中午飯個要求係比較高,因為我認為工作都係為左食飯,咁我覺得椰林閣都算係半高級,但冇諗過食焗豬扒飯,個焗豬扒飯係唔熱囉,同焗到飯焦都冇,真係有少少失望,希望可以改善下
焗豬扒飯
2016-08-08 325 浏览
今日下午3點鐘。。到了柴灣椰林閣食左個tea 黑椒牛柳絲意粉。很遺憾當個麵出到來後。。有點涼我相信已經放左超過5分鐘。。之後叫女經理來。。比本大meun 我點知佢比左個tea set 真唔明佢有無做過飲食。。再留意張枱。。牙籤筒得4支牙籤真係每位每支牙籤.而枱卡既活動又係過左期無去更換。。證明管理問題十分有問題
外卖送餐
2016-07-30 330 浏览
簡直係失敗之作!簡直貼錢揾難食……從未試過食一碟西蘭花帶子炒鮮鱿ge味道係苦澀……麻煩貴店請給我一個合理ge解釋?please...係西蘭花冇煮熟or處理食物過程出現問題?西蘭花,冇鹽味!鮮鱿係苦澀味!帶子ok,算正常……磨菇係苦味……得紅蘿蔔似番D味之外……
簡直係失敗之作!簡直貼錢揾難食……

係西蘭花冇煮熟or處理食物過程出現問題?
西蘭花,冇鹽味!
鮮鱿係苦澀味!
帶子ok,算正常……
磨菇係苦味……
得紅蘿蔔似番D味之外……
西蘭花帶子炒鮮魷
2016-06-09 231 浏览
今天,我的親友從內地遠道而來,來到之時剛剛是下午,於是就到椰林食下午茶,在椰林閣食下午茶餐一定要懂得點餐,否則就會覺得唔抵食之餘,亦唔好食。今次我點了那個小食三重奏,完全失望到不得了,奉勸各位勿試。反之,我親友點的芝士咖哩雞扒焗飯則大件夾抵食,味道仲好好,結果我唔夠飽仲要分享親友的焗飯。小食三重奏真的只有三件小食就是泰式春卷,司華力腸和串燒,連一點配料也沒有,醬汁都欠奉,味道亦極為一般。對比之下,芝士咖哩雞扒焗飯則味道較好,份量很足夠,咖哩味很香濃,雖然熱氣,但都很值得嘗試。焗飯是炒底的,有蛋花,因為有咖哩汁,飯唔會太乾身,但又唔會感道太濕溜,雞扒是煎過的,雞皮煎得很香,雖然好似唔太健康,但偶然食點對自己也是一種獎勵,雞肉的肉質也想不到的很嫩滑,芝士蓋在咖哩和焗飯之上,亦令焗飯更香,更有層次感,儘管有點油膩,但味道很好,令人有種幸福的滋味,下次到來必定要點這個焗飯。
芝士咖哩雞扒焗飯
2016-06-09
芝士咖哩雞扒焗飯
2016-02-16 354 浏览
今日收工 肚餓諗緊食咩好 本身去到椰林閣想食個下午茶炒牛河 但竟然比我見到牆上有我最鐘意食嘅福建炒飯! 嘩!我真係太耐冇嚟食 成個餐牌都轉哂!有中有西 唔錯唔錯 啱啱炒起 真係好香 賣相都唔錯 帶子同叉燒都好大粒 好帶帶子有用油泡過 好爽有咬口平時食開太興嘅 7-80蚊一個 當然好食啦 但呢度只係50 真係好抵食 加多杯凍檸茶都平過太興 整體嚟講 呢個價錢真係唔錯 不過有樣野真係要改善下 就係電話訊號收得好差 如果可以加個wifi就好 希望下次再嚟會有啦

题外话/补充资料: 整體嚟講 呢個價錢真係唔錯 不過有樣野真係要改善下 就係電話訊號收得好差 如果可以加個wifi就好 希望下次再嚟會有啦
2016-02-01
  • 福建炒飯
2015-11-14 238 浏览
唔知大家有冇發先,椰林客閣換左餐牌呀?換左之後選擇好似少左。不過加入左新野,今日就試下先。芝士伊麵居然可以喺呢度食到!叫黎試下先!啲伊麵同平時酒樓食果種唔同,比較幼。而芝士都幾香濃,凍左之後唔會好sticky,可以撈到尾都仲有汁。反而塊豬排唔得,似放左好耐咁樣,雪味重皮完全不脆。整體合格既…下午茶既海鮮烏冬,叫左30秒就黎,超快!但熱度唔夠呀,唔通係人地叫錯左之後俾我既?NVM啦。個鳥冬唔彈牙,有啲粉粉地,而所謂既海鮮差唔多全部都係魷魚,另有一隻蝦米同兩隻手指尾頭咁細既蜆肉。求飽肚,都ok既。最抵讚係好立克,冇溝水,好濃味!

最抵讚係好立克,冇溝水,好濃味!

芝士豬排伊麵
海鮮炒烏冬
好立克
下午茶
好立克
$64個餐,轉脾加$5,仲要無餐飲,嗌杯凍鴛鴦$17,總數$86埋單,竟然俾埋啲咁嘅垃圾我食?雞油飯無雞油味,無香茅味,乾掙掙,雞又唔起骨,又擺到風乾晒,加$5都係俾得半隻脾,碟醬料就用豆板醬當雞醬,仲敢話自己係正宗?俾個good你👎
海南雞飯餐
柴皮海南雞
2015-10-02
2012-11-28 55 浏览
柴灣有幾間椰林閣,這問比較好味,如果去新翠果間,不如行多兩步去興華村呢間。沙律餐,真的好大份,成碗沙律,還有成件煙鴨胸。有些地方的沙律餐,只得3匙沙律,或者得幾棵生菜,完全冇野落肚,騙人的....這裏食沙律,食到飽。

沙律餐,真的好大份,成碗沙律,還有成件煙鴨胸。
這裏食沙律,食到飽。

沙律 豬扒 煙鴨胸
沙律 豬頸肉 煙鴨胸
豬扒 小牛腸
沙律 豬扒 煙鴨胸
沙律 豬頸肉 煙鴨胸
豬扒 小牛腸
2012-07-29 40 浏览
記得這間分店的食物和服務都是一般,所以一直都是光顧新翠那間分店。不過,新翠那間的油煙味頗大。想起很久沒光顧此分店,於是今晚來這間試試,看它的食物和服務比幾年前有沒有改進,油煙味又是否會較少。兩個人,叫了兩個餐。餐包 x2:不算軟熟,好在是微暖,吃下去感覺還不錯。忌廉湯:[沒試]羅宋湯:十分多油,不過配料配多,我只吃掉配料沒喝湯。黑松露菌醬海鮮雙色意粉 ($68):露筍很乾也很多渣。海鮮是兩隻中蝦、幾隻細蝦、蟹棒、魷魚、蜆仔和一隻青口,雖不是新鮮材料,但味道還可以。醬不太鹹,但很膩。意粉爽口。燒春雞拼三文魚 跟意粉 ($60):三文魚很大件,燒得很漂亮。燒春雞外表燒得漂亮,但雞肉乾了一點。汁料吃不出是什麼汁,味道一般。熱檸茶:茶味尚算足夠。還算可以。凍檸茶 (+$2):[沒試]埋單連加一$143,價錢還算合理。但店員沒笑容,問他們檸蜜是否要加錢及請他們酙水,他們的反應很慢,服務真是一般。餐具有漬,很不乾淨。四周的油煙味十分厲害,比新翠那間分店的情況還要嚴重。唉,以後還是光顧新翠那間分店了。

兩個人,叫了兩個餐。

餐包 x2:不算軟熟,好在是微暖,吃下去感覺還不錯。
忌廉湯:[沒試]
羅宋湯:十分多油,不過配料配多,我只吃掉配料沒喝湯。
熱檸茶:茶味尚算足夠。還算可以。
凍檸茶 (+$2):[沒試]

羅宋湯
黑松露菌醬海鮮雙色意粉
燒春雞拼三文魚 跟意粉
2012-07-01
$71.5 (晚餐)
2011-03-15 17 浏览
好友陪妹妹到青年廣場看展覽,難得她千里迢迢入來柴灣,相約火速吃個午餐。地鐵站附近選擇不多,她揀了裝修較為骨子的椰林閣。黑森林汁野菌雞扒飯:賣相雖然討好,味道卻不敢恭維。雞扒很冷,醬汁過濃,野菌失蹤。法式香草汁魚柳意粉:友人並非嘴叼之人,見其吃剩很多,便知出事。一試,魚柳超超超超鹹,難怪啦!這裏唯一可取之處,是餐包送上時還微暖。相信在短期內,我不會再來光顧了。
地鐵站附近選擇不多,她揀了裝修較為骨子的椰林閣。

黑森林汁野菌雞扒飯:賣相雖然討好,味道卻不敢恭維。
雞扒很冷,醬汁過濃,野菌失蹤。
一試,魚柳超超超超鹹,難怪啦!
這裏唯一可取之處,是餐包送上時還微暖。
相信在短期內,我不會再來光顧了。
2010-12-20 20 浏览
因為就腳, 今日黎呢度食生日飯..叫左2 個sets湯: 好濃番茄味! 同埋都幾多料!餐包:好鐘意佢地既餐包, 因為每次都係暖既! 而且好軟熟!咖哩雞飯: 之前都食過佢地既咖哩, 好香咖哩味! 都唔會太spicy! d 雞都算滑!羊架配意粉: 羊架好肥, 無咩肉, 但都幾好味! 意粉既醬汁比較小, 唔係好夠味!配菜唔係好夠調味!!整體服務唔錯, 鐘意佢地既地方夠闊, 夠乾淨!
因為就腳, 今日黎呢度食生日飯..叫左2 個sets
湯: 好濃番茄味! 同埋都幾多料!
香濃番茄味!

餐包:好鐘意佢地既餐包, 因為每次都係暖既! 而且好軟熟!

咖哩雞

羊架!

整體服務唔錯, 鐘意佢地既地方夠闊, 夠乾淨!
2010-12-02
咖哩雞
香濃番茄味!
羊架!
2010-06-30 10 浏览
今次放左學去搵爸爸,然後同佢去開一開工,然後同爸爸食下午茶真係諗唔到食咩,m記果d又唔想食,我又食左lunch,飽飽地,我爸爸又鍾意食野,是是但但就入左黎ylk入到ylk,佢既環境又真係唔錯既又平,睇到佢d下午茶,我又真係冇咩邊隻想食..咁爸爸推介就係呢個包,平時食呢d包好乾架嘛,竟然呢道又唔乾喎,仲有肉汁,又香,個包又少少脆,d菜仲新鮮tim不過有骨既好彩用刀叉食姐,唔係牙都甩
今次放左學去搵爸爸,然後同佢去開一開工,
然後同爸爸食下午茶

真係諗唔到食咩,m記果d又唔想食,
我又食左lunch,飽飽地,我爸爸又鍾意食野,
是是但但就入左黎ylk

入到ylk,佢既環境又真係唔錯既
又平,
睇到佢d下午茶,我又真係冇咩邊隻想食..
咁爸爸推介就係呢個包,平時食呢d包好乾架嘛,
竟然呢道又唔乾喎,仲有肉汁,又香,個包又少少脆,
d菜仲新鮮tim
不過有骨既
好彩用刀叉食姐,
唔係牙都甩
2010-04-09
下午茶
2010-06-08 20 浏览
見此店新開,又期望它會比新翠那間分店好,於是與家人來這裡一試。三個人,叫了兩個餐和一個沙律。牛柳餐(跟餐湯、餐包、餐飲):〔沒試〕飯很少,牛柳的樣子還算ok,但家人說始終不及xx之王的質素。三文魚柳拼龍脷柳焗飯(跟餐湯、餐包、餐飲):比起一般的焗飯大碟得多。三文魚柳很薄、龍脷柳大件,兩款魚柳都有魚味,至少沒有雪味。不過,魚柳上面有一pat橙紅色的醬,味道怪怪的。白汁味道OK,而且鋪滿飯面,很漏。餐湯配料多,味道一般;餐包尚算軟熟;餐飲加錢轉特飲芒果飲品,是芒果汁加芒果爆珠,味道一般,但好在不會太甜,還算可以。大蝦鮮果沙律:有三款醬可選,我們要黑醋汁,但送來的是拌勻了沙律醬的沙律,於是我們立刻向傳菜的女職員反映。其後一位男職員(應該是店長或經理)拿了一小兜黑醋汁給我們,說:「......這款沙律本身就有沙律醬的......黑醋汁是額外的......」,然後立時離去,似乎是恐怕我們再追問。我真想說:「我們不是那麼無知的......黑醋汁和沙律醬是不會撈在同一碟沙律中的......其實明明是入錯單,又不老老實實告訴我及道歉......還給予這兜只有兩茶匙的黑醋汁企圖補鑊?太過份了吧?!」然而

三個人,叫了兩個餐和一個沙律。

然而,為免生事端和令自己勞氣,於是我沒有再追問,照吃那碟沙律。份量多,但配料只是十分普通的蘋果、菠蘿、薯仔、紅蘿蔔、青瓜、生菜,所謂的「鮮果」很少;大蝦五隻,味道一般;沙律醬太多,十分漏。如果是黑醋汁便不會這樣......

整體來說,環境雖還可以,但食物只是一般,而且職員沒有笑容,入錯單又沒有道歉......

不會再光顧!

三文魚柳拼龍脷柳焗飯
大蝦鮮果沙律 - 給錯了沙律醬,而沙律醬太多太漏
黑醋汁 - 只有兩茶匙的黑醋汁
2010-05-16