2020-11-20 27 浏览
朋友生日想食串燒,上網search,觀塘區起碼有4 間。自己燒就no la 🤣入來睇食評相片,決定試呢間。🈚️介紹錯的。第一次去食,入到去第一個感覺好舒服,坐室外,可食煙,分兩邊,每邊約6 張枱左右,大概12 張枱左右,室內比較少位,當時無人坐。性價比高。食物質素唔錯,價錢合理,叫了一個生菜包,🐔泡魚干,🐔軟骨,魷魚鬚,章魚小丸子,啤酒買一送一,叫了3 杯共6 杯。👍🏻店員態度OK,值得再去。總括而言,平靚正。
秋涼,最啱搵到露天地方,吹下風吃個飯,我發現原來身處官塘呢D咁人煙稠密既地方,都依然可以有呢種秋風送爽的享受係APM 鄰接的港貿中心既2樓,我搵到一間超有FEEL, 好食又抵食既泰式串燒 餐廳分別有室內和室外不過基本上室內的枱櫈都已經移哂出室外啦~XD 一行出室外,已經有種超級開心的感覺,好似去左旅行咁平台的範圍都幾大,放左成十張枱不止,仲要每張都隔得開開的無帳篷呢邊更加清涼舒服 我仲好幸運地見到剛新置既搖搖椅呀,又係必影打咭位啦 呢一邊加強風味的,竟然有部生啤車,即刻添加唔少氣氛仲有買一送一既優惠都異常吸晴呀咁的確,啤酒同串燒又真係好朋友,HAPPY HOUR係嘆番杯,食2串串燒,真係好爽呢度既環境超級正,估唔到價錢都超級貼地串燒十幾廿蚊一串,串燒比想像中,而且一次過就上哂枱了串燒整體黎黎講個味調得唔幾錯。唔會超級咸而每一款串燒都食到食物本身的味道或者不同醃製的味道唔會食到款款一樣味~ 鴨腎好大塊,唔係碎濕濕個種 ~ 而且火喉拿捏得幾好有燒烤味而又唔會燶~ 推介 呢個鹽燒厚切牛舌,堅厚燒,咬落口成個牛腩咁雖然厚牛舌唔同薄牛舌咁爽口,但又另一種肉肉的質感愛食肉的朋友會好滿足~我好鐘意食
秋涼,最啱搵到露天地方,吹下風吃個飯,

餐廳分別有室內和室外
不過基本上室內的枱櫈都已經移哂出室外啦~XD

一行出室外,已經有種超級開心的感覺,好似去左旅行咁
平台的範圍都幾大,放左成十張枱不止,仲要每張都隔得開開的
無帳篷呢邊更加清涼舒服
我仲好幸運地見到剛新置既搖搖椅呀,又係必影打咭位啦
呢一邊加強風味的,竟然有部生啤車,即刻添加唔少氣氛
仲有買一送一既優惠都異常吸晴呀
呢度既環境超級正,估唔到價錢都超級貼地
串燒十幾廿蚊一串,
串燒比想像中,而且一次過就上哂枱了

串燒整體黎黎講個味調得唔幾錯。唔會超級咸
而每一款串燒都食到食物本身的味道或者不同醃製的味道
唔會食到款款一樣味~
鴨腎好大塊,唔係碎濕濕個種 ~ 而且火喉拿捏得幾好
有燒烤味而又唔會燶~ 推介
呢個鹽燒厚切牛舌,堅厚燒,咬落口成個牛腩咁
雖然厚牛舌唔同薄牛舌咁爽口,但又另一種肉肉的質感
愛食肉的朋友會好滿足~
我好鐘意食台式香腸,但係屋企好難整到,因為台式香腸真係要燒先好食架~
呢個台式蜜糖腸,剪開幾個,燒到燙口,未入口已經聞到陣香味~
雖然都知係來貨,但燒得好食又係另一回事
好推介呀~
呢個雞脾菇非常厚切,調味仲非常好,可惜燒得未夠熱,扣左小小分
希望店鋪留意下,令呢個菇菇可以攞到滿分~
另一個我好鐘意食既串燒就係韮菜~ (其實所有韮菜既食物我都超LIKE)
呢碟韮菜係我已經食左成半後先記得影~XD
份量好多,而且韮菜夠嫩,唔會食到成日渣
調味都要讚下,非常合我口味~
隨串燒上的還有呢個泰式醬,我都係食到中後期先發現遺漏左佢
但估唔到呢個泰醬超級好味,佢好似新鮮調製咁,有好清香的香草味,非常醒味蕾

可惜每串串燒都有自己的調味,所以我都無點太多。感覺好浪費呢個醬呀~
或者下次黎食生蝦就可以大派用場了~
除左串燒,呢度仲有唔少食野~

泰式香辣雜菇炒蜆
蜆唔算係超大隻,亦有大小不一,不過全部都好新鮮飽滿,而且無沙
香辣汁係清新的泰式辣,開始食唔算好辣,不過食食下香辣味就會係口腔縈繞
食泰菜,泰式特色飲品一定要
因為可以止辣~XD
叫左呢個咸檸七~ 上枱時唔見平時的青檸既?
原來青檸己經和七喜混成一體了,好有心思又有新意的特色飲品呀~
味道好清新,又太甜,仲有青檸肉的咬口~
老闆更送購左是晚的甜品,椰汁西米糕,為是夜的晚餐畫上完美的句號
值得一提呢度既員工非常親切友善
雖然見佢地都忙不過來,但面上仍舊有親切的笑容
態度非常好,令人很窩心
在咁靚既環境,食住美味的食物,仲有友善的員工招待
實在非常滿意,當晚未食完我已經向不同朋友whatsapp推介呢間餐廳了~

臨走時發現呢度午市餐都超級抵食,有機會要黎試下呀~
题外话/补充资料: 待應哥哥溫提,工廈等"車立"有時會多人,可以行一層樓梯就出到去APM, 好方便的~
2020-11-12
  • 台式香腸
  • 鴨腎
又食泰菜啦🇹🇭, 今晚黎左li間別有洞天嘅餐廳, 喺觀塘APM隔離, 仲要有露天座位而家秋天涼涼地係別有一番風味derr, 食物方面好多選擇, 除左成張燒物之外, 亦同時供應特色泰菜, 門口寫住係重新開幕<但入面已經坐滿人!!>好犀利呀<Book枱好重要>.🤤日式一口牛 (HKD48), 炭燒豬頸肉 (HKD48)串燒全部即叫即燒到熟, 一口牛同豬頸肉都啖啖肉, 又唔會好醎, 同埋燒完都咁juicy唔dry呢.🤤日式燒鮮白鱔 (HKD28)厚肉👍🏻, 入口好滑👍🏻好juicy.🤤泰式炒金邊粉 (HKD68)必食嘅Pad Thai好足料炒得夠均勻, 櫻花蝦多到鋪唒成碟, 2個人share覺得大碟左👍🏻.🤤蝦醬炒通菜 (HKD58)我地揀左有風味嘅蝦醬炒通菜, 通菜夠唒嫩, 條條都入味.🤤燒原條蒜蓉茄子🍆 (HKD34)店家嘅茄子好大條好厚肉!! 切半面頭鋪上勁多蒜蓉再燒, 又香又惹味.🤤泰式醎檸七 (HKD18)一人飲返杯凍醎檸七爽下先, 店家嘅醎檸七特別好飲, 因為預先將醎檸blend碎等味道盡情散發出黎, 所以飲到尾都仲非常醎檸七.🤤Wow >

🤤
日式一口牛 (HKD48), 炭燒豬頸肉 (HKD48)
日式一口牛
炭燒豬頸肉

🤤
日式燒鮮白鱔 (HKD28)
日式燒鮮白鱔

厚肉👍🏻, 入口好滑👍🏻好juicy.
🤤
泰式炒金邊粉 (HKD68)

🤤
蝦醬炒通菜 (HKD58)
蝦醬炒通菜

我地揀左有風味嘅蝦醬炒通菜, 通菜夠唒嫩, 條條都入味.
🤤
燒原條蒜蓉茄子🍆 (HKD34)

🤤
泰式醎檸七 (HKD18)
泰式醎檸七

🤤
Wow >>> li個木製鞦韆仲唔係打卡必影gei📸.

2020-11-16
日式一口牛
炭燒豬頸肉
日式燒鮮白鱔
蝦醬炒通菜
泰式醎檸七
2020-11-13 34 浏览
今日約齊3個好姊妹一齊食晚飯,揀左間觀塘新開既泰式串燒小店。上到去先知原來有得坐户外,環境係好正,冇諗過喺市區都會有個咁舒服既環境😍豬牛雞選擇困難症一定係嗌拼盤😂😂一次過食晒3種肉,唔會燒到乾晒,唔錯🥰鹽燒厚切牛舌我每次食串燒都一定會嗌!冇呃人,真係好厚🤣但keep到爽口蒜蓉粉絲燒北海道扇貝海鮮超級正!粉絲好多,好入味,蒜蓉味又好夠濃,扇貝大大粒好鮮甜,必叫😛泰式煎蠔蛋餅其實似潮式蠔餅多啲,但炸得好香脆,蠔仔都好多好足料蒜蓉牛油焗雜菇呢個永遠都係穩陣之選,一貫的好味,而且份量好多,食得好滿足🥰泰國蝦多士炸到勁鬆脆😱😱蝦肉比想像中多,做到啖啖肉,好正🤤

豬牛雞

鹽燒厚切牛舌
我每次食串燒都一定會嗌!冇呃人,真係好厚🤣但keep到爽口

泰式煎蠔蛋餅
其實似潮式蠔餅多啲,但炸得好香脆,蠔仔都好多好足料

蒜蓉牛油焗雜菇

泰國蝦多士
炸到勁鬆脆😱😱蝦肉比想像中多,做到啖啖肉,好正🤤

係觀塘,大家想食好西一般都會去工廈尋寶,但又有得坐室外,又有串燒,又岩幾個朋友聚下吹下水,又唔太雜可以係邊到揾你又知唔知?想知就睇埋落去啦⤵️😏榕易燒原有同榕記係同一個老闆🤩🤩🤩(屋企樓下間榕記我之前成日去架🙋🏻‍♀️)大家記得,罰佢,罰佢,罰佢‼️‼️‼️呢到9成嘅枱都係室外,會有瓦遮頭所以唔會凍,而且因為係港貿二樓而唔係地下,所以除左餐廳嘅人聲之外好靜,可以舒服傾計。仲有一點就係,佢室外有啲小燈泡裝飾,令個場有氣氛左,仲可以綁生日波波同朋友慶祝😍雞牛豬各2串$88🐷🐮🐥燒得好香,而且仍然保持肉質嘅鮮嫩度,本身嘅肉味好足,旁邊嘅醉辣汁唔點都夠曬惹味🤤鹽燒厚切牛舌$28/串🐮厚切得來一啲都唔韌,一口咬落去稔稔地好滿足😌感覺上可以落多些少鹽令味道提升蜜糖雞中翼$14/2隻🐥賣相幾好,蜜糖同帶鹹嘅雞翼皮融為一體,燒得剛好,裡面肉質仲係又滑又嫩,雞翼友切勿走寶😜燒韮菜$16/份🌱(圖中為兩份)必食!唔會因為燒完就又乾又霉,食落仲係索索聲好爽口🤩韮菜味加上少少嘅seasoning,正正正😚日式燒豆卜$16/串🍡個燒汁/醬甜甜地幾好食,但硬左啲蒜蓉粉絲燒北海道扇貝$58🦪扇貝有口感之餘好juicy,粉絲索

雞牛豬各2串$88🐷🐮🐥

鹽燒厚切牛舌$28/串🐮

蜜糖雞中翼$14/2隻🐥

燒韮菜$16/份🌱
(圖中為兩份)

日式燒豆卜$16/串🍡
個燒汁/醬甜甜地幾好食,但硬左啲

蒜蓉粉絲燒北海道扇貝$58🦪
扇貝有口感之餘好juicy,粉絲索曬啲汁超正😋

燒三文魚頭連鮫$48🐠
肉質嫩滑,仲有豐富嘅油脂感,$48又有頭又有鮫好值🤤

酸辣肉碎生菜包$68🥬
雖然生菜未至於好爽脆,而肉碎亦無我想像中咁濃味,但加左酸辣汁之後,泰式嘅風味即時岀曬來🌶

椒鹽雞軟骨$42/份🐥
唔夠椒鹽味,加上少少炸過龍,食左幾粒之後就乾到食唔曬
  • 生菜包
  • 豬牛雞串
  • 韮菜
呢晚放工去咗觀塘APM隔離嘅港貿中心,幫襯「榕易燒泰式串燒專門店」。我上星期先食過餐廳嘅姐妹車仔麵店🍜,得悉位於九龍城嘅串燒店搬咗去觀塘。星期二晚上餐廳爆哂場,本身仲諗住可以坐室外位添,好彩最終有張吧枱接濟我哋😗。餐廳主要賣泰國菜🇹🇭,包括串燒🍢、小食、沙律、炒菜、湯羹、咖喱同炒飯麵等。菜式選擇頗多的,價錢亦都算抵食。泰式炸蝦餅($48),炸蝦餅唔係一大塊切件嗰種,而係有六小件。🍤蝦餅外皮超脆的,蝦膠部份口感彈牙,但如果可以厚生啲就無敵。肉類串燒方面,我哋要咗燒黑毛豬肋條($48)同鹽燒厚切牛舌($28)。🐷豬肋骨起咗骨,剩番肉,食用方便,肉質幾有咬口,我自己覺得醬汁落得重手咗少少。🐮👅厚切牛舌果然無呃人,牛脷大大塊,目測有1 cm厚呢,正。蔬菜串燒方面,我哋要咗王牌燒菠蘿條($24)同燒粟米($14)。🍍燒菠蘿果然係王牌必食推介😋,菠蘿燒完仍然保持多汁,上碟時經已切粒,所以可以一啖肉一啖菠蘿咁放入口,滋味無窮。燒粟米就正正常常啦,有啲乾身,建議塗啲牛油喺面燒。蒜蓉牛油焗雜菇($32),🍄菇菇係賣飛佛,蒜蓉牛油焗嘅味道超香口,雜菇有九成係金菇,好食嘅,但多啲種類就更好了😛。泰式炒金邊粉
泰式炸蝦餅
王牌燒菠蘿條
蒜蓉牛油焗雜菇(
泰式炒金邊粉
泰式炒金邊粉($68),我食親泰國菜都一定會嗌Pad Thai。炒粉賣相吸引😍,每條金邊粉都上晒色同好入味。呢碟炒粉嘅口味幾啱我,因為偏酸,好惹味;份量亦夠多,飽肚之選。
飲品方面🥤,我哋要咗泰式鹹檸七($18)同泰式青檸梳打($18)。味道唔錯,唔會過甜,又能解渴。店員仲話鹹檸七可以解熱氣添~。
總括嚟講,榕易燒嘅食物水準拍得住車仔麵😎。本身驚餐廳咁多客、上菜會好慢,點知又OK喎,正常速度。我認為餐廳收費唔貴,呢餐我哋落樓每人只需$150,又免加一服務費👍。
2020-11-03
王牌燒菠蘿條
2020-11-11 41 浏览
估吾到官塘都有個甘chill嘅地方,多謝朋友今日帶我黎,成個感覺好relax,好鐘意呀室內地方吾大,不過室外就有個大平台,宜家早晚有涼意,系度飲下食下又吹下水,感覺好舒服招牌海鮮冬陰功超多料,用左好多海鮮煮所以好鮮味又吾會太spicy燒原條蒜蓉茄子,蜜糖雞中翼,雞腎串燒得剛剛好,無過火,味道亦吾會太咸酸辣肉碎生菜包,酸酸辣辣幾開胃泰式炒通菜泰式煎蠔蛋餅配泰式辣汁,蠔仔好肥美又吾腥蒜蓉燒美國生蠔,新鮮好味,叫完一碟又一碟印度薄餅,香草蒜蓉包椰汁西米糕,芒果糯米飯食下又吹下水,不經不覺原來叫左好多野食,價錢合理

燒原條蒜蓉茄子,蜜糖雞中翼,雞腎串
燒得剛剛好,無過火,味道亦吾會太咸

酸辣肉碎生菜包,酸酸辣辣幾開胃

泰式炒通菜

泰式煎蠔蛋餅配泰式辣汁,蠔仔好肥美又吾腥

蒜蓉燒美國生蠔,新鮮好味,叫完一碟又一碟

印度薄餅,香草蒜蓉包

椰汁西米糕,芒果糯米飯
食下又吹下水,不經不覺原來叫左好多野食,價錢合理

2020-11-05
  • 蒜蓉燒美國生蠔
  • 招牌海鮮冬陰功
  • 泰式煎蠔餅
2020-11-11 22 浏览
-🔸燒原條蒜蓉茄子 $34🔸蒜蓉牛油焗雜菇 $32🔸日式章魚小丸子 $28🔸日式燒鮮白鱔 $48🔸蜜糖雞中翼 $14🔸泰式豬頸肉 $48🔸泰式炒通菜 $58🔸泰式奶茶 $22🔸泰式青檸梳打 $18-今晚同朋友收工食串燒,呢間喺APM附近嘅餐廳好就腳,而且有好chill嘅室外座位啱晒宜家涼浸浸嘅天氣,同埋地方都好闊落坐得好舒服。食物選擇好多,有滿滿嘅兩頁紙,同朋友每人揀咗幾款想食嘅嘢,份量都幾多食得好飽。推介蜜糖燒雞翼,甜甜哋帶少少脆口、燒白鱔好嫩滑又彈口火喉恰到好處、豬頸肉少少焦香更惹味、燒原條茄子唔駛諗係必食、焗雜菇好重牛油香同蒜香超正!仲有估唔到有嘅章魚丸,係懷念嘅味道啊!

🔸燒原條蒜蓉茄子 $34
🔸泰式豬頸肉 $48
🔸泰式炒通菜 $58
🔸泰式奶茶 $22
🔸泰式青檸梳打 $18

仲有估唔到有嘅章魚丸,係懷念嘅味道啊!
近來朋友發現新地方可以地方聚下腳食下野Relax 下,就是榕易燒,位於官塘AMP附近,位置十分方便。店裝修簡約乾淨,分別有內外坐位。外坐位有超级大露台,是談心飲酒食野好relax地方。***首先送來【泰式木瓜沙律】 $68這沙律內主要有好爽木瓜絲, 味道酸酸甜甜帶微辣,如多點辣,更好更開胃。****【王牌燒菠蘿條】 $24【炭燒豬頸肉】 $48菠蘿切好厚肉, 燒後更甜更美味。炭燒豬頸肉嫩中帶脆口,蘸點上有微辣醬, 味道更惹味。**【海鮮古法燒鰂魚】 $128切開外層被燶煙燒黑鰂魚皮,展現白白的魚肉,單食魚肉嫩滑非常,另可蘸點醬料,別有風味。**【蒜蓉牛油焗雜菇】  $32打開錫紙蒜香撲鼻, 牛油蒜蓉焗雜菇很足料,有冬菇及金針菇等不同菇菌, 加了蒜蓉及牛油,味道濃郁好味。**【泰式炒金邊粉】 $68炒金邊粉,內配料有蝦及菜等,並有花生碎點綴。金邊粉入口好乾身,有甜味道,要多酸,可加添青檸汁,更開胃好食呢!**【燒雞脾菇】$16+【蜜糖雞中翼】 $14雞脾菇肉質肥厚,有口感,燒得剛剛好不會乾巴巴,味道清香。*雞翼表皮香脆,肉汁保留,微微焦好味。

店裝修簡約乾淨,分別有內外坐位。
外坐位有超级大露台,是談心飲酒食野好relax地方。
***
首先送來
【泰式木瓜沙律】 $68
這沙律內主要有好爽木瓜絲,
味道酸酸甜甜帶微辣,如多點辣,更好更開胃。
****
【王牌燒菠蘿條】 $24
【炭燒豬頸肉】 $48
菠蘿切好厚肉, 燒後更甜更美味。
炭燒豬頸肉嫩中帶脆口,
蘸點上有微辣醬, 味道更惹味。
【海鮮古法燒鰂魚】 $128
切開外層被燶煙燒黑鰂魚皮,
展現白白的魚肉,單食魚肉嫩滑非常,
另可蘸點醬料,別有風味。
【蒜蓉牛油焗雜菇】  $32
打開錫紙蒜香撲鼻,
 牛油蒜蓉焗雜菇很足料,
有冬菇及金針菇等不同菇菌,
加了蒜蓉及牛油,味道濃郁好味。
【泰式炒金邊粉】 $68
炒金邊粉,內配料有蝦及菜等,
並有花生碎點綴。
金邊粉入口好乾身,有甜味道,
要多酸,可加添青檸汁,更開胃好食呢!
【燒雞脾菇】$16+【蜜糖雞中翼】 $14
雞脾菇肉質肥厚,有口感,
燒得剛剛好不會乾巴巴,味道清香。
雞翼表皮香脆,肉汁保留,微微焦好味。
2020-11-10 116 浏览
💛 #觀塘 #榕易燒觀塘新開咗間串燒、泰國嘢食冇耐,我同朋友就專登約上黎試一試😋呢度係喺APM連住嘅港貿中心入面,但估唔到佢除咗有室內座位,仲有一大個露台室外位坐🤩 環境勁chill,仲有串串燈飾,加上木枱木櫈,真係好有喺花園食嘢嘅感覺,完全估唔到觀塘鬧市入面,地鐵站隔離就有呢啲地方🥰🥰🍛🦀 香濃紅咖喱軟殼蟹 ($118)🧄🥖 香草蒜蓉包 ($36/6件)首先揀咗樣主食先,我就鍾意咖喱,朋友想食軟殼蟹,揀呢個就啱曬😍 呢個紅咖喱係唔辣嘅,唔食得辣都唔洗驚😋 咖喱睇落唔算大份,但軟殼蟹份量超多,我同朋友每人食咗三四舊😳 咖喱好香好creamy,入面仲有茄子等等,就咁食都好食😛 蒜蓉包都好正,好香脆,浸唔浸咖喱都正👍🏻🦪 蒜蓉粉絲燒北海道扇貝 ($58)想食吓海鮮,我叫咗隻扇貝,上面好多蒜蓉粉絲,好香口,扇貝好軟熟😙🐣🍢 雞軟骨串 ($14)一串有六粒雞軟串,脆脆哋又夠香☺️🌭 台式蜜糖腸 ($14)腸仔好juicy好甜蜜,又夠粗夠大條🤤💞 🍡 🧀燒芝心丸 ($12) 、🦑 燒墨魚丸 ($12)每串丸有三粒,好似bbq咁搽咗蜜糖嘅,賣飛佛! 芝心丸入面嘅芝士係軟腍嘅又暖暖哋,好味🥰 墨魚丸又
💛 #觀塘 #榕易燒

香濃紅咖喱軟殼蟹

🍛🦀 香濃紅咖喱軟殼蟹 ($118)
🧄🥖 香草蒜蓉包 ($36/6件)

蒜蓉粉絲燒北海道扇貝

🦪 蒜蓉粉絲燒北海道扇貝 ($58)

🐣🍢 雞軟骨串 ($14)
一串有六粒雞軟串,脆脆哋又夠香☺️

🌭 台式蜜糖腸 ($14)
腸仔好juicy好甜蜜,又夠粗夠大條🤤💞

🍡 🧀燒芝心丸 ($12) 、🦑 燒墨魚丸 ($12)
每串丸有三粒,好似bbq咁搽咗蜜糖嘅,賣飛佛! 芝心丸入面嘅芝士係軟腍嘅又暖暖哋,好味🥰 墨魚丸又甜啲香啲😋

🍹🍺 呢度飲品都有好多選擇,有多種泰式飲品、soft drinks、啤酒等等,我就飲青檸梳打($18),朋友就叫咗泰式奶茶($20)

呢間💛串燒店位置又方便、環境又正、食物同價錢都唔錯,值得回頭☺️ btw 呢度仲唔洗加一服務費😛
2020-11-09
  • 香草蒜蓉包
同媽媽去咗港貿中心2樓食串燒,原來佢哋係cross over泰國菜😳佢哋嗰度環境好靚好有feel❤️坐係室外感受秋夜涼風又唔會惹到成身味🙈睇過餐牌款式都算多而且價錢合理👍🏻日式燒白鱔$48呢個唔同普通嘅燒白鱔,加咗汁去燒,所以層皮唔脆,但食得出好新鮮,肉質juicy爽口,味道鮮甜😝金菇肥牛卷$22呢個encore左2次🤩因為佢哋燒到勁juicy!隻汁又唔會咸😋燒黑毛豬肋條$48呢個好推薦!肉味香濃,入口唔會韌,肥瘦適中🥳蜜糖燒雞翼$14佢哋嘅蜜糖燒雞翼唔止外層有味,連雞翼入面都好入味😍仲唔會燒到好窿!!原條燒茄子$32平時出邊食燒茄子會食到成口油,而且會太咸,呢間燒得啱啱好唔會太油之餘,連上面嘅調味粉都份量得宜💕泰式炒椰菜苗$58佢哋嘅泰式炒椰菜苗加咗櫻花蝦,味道甜甜地,炒得好好食🥰最後仲食咗椰汁西米糕🍮味道好似食緊椰汁西米露咁❤️布丁口感,滑滑溜溜的好好食😋下次如果開party帶埋班friend一齊嚟食🥳🥳

睇過餐牌款式都算多而且價錢合理👍🏻

日式燒白鱔$48
金菇肥牛卷$22
燒黑毛豬肋條$48
呢個好推薦!肉味香濃,入口唔會韌,肥瘦適中🥳

蜜糖燒雞翼$14

原條燒茄子$32

泰式炒椰菜苗$58
佢哋嘅泰式炒椰菜苗加咗櫻花蝦,味道甜甜地,炒得好好食🥰

下次如果開party帶埋班friend一齊嚟食🥳🥳
2020-11-08 61 浏览
唔係有朋友介紹真係唔會知觀塘有間咁正嘅榕易燒泰式串燒專門店,地點方便沿APM行過去就可以到達,坐位有室內同室外~依家嘅天氣坐室外非常涼爽幾個朋友一邊食一邊吹下水真係正👍食品種類非常多~有串燒,主菜,咖哩,炒粉麵飯,湯,小食,泰式沙律,甜品……泰式煎蠔蛋餅~又多又大隻蠔好正👍😋燒原條蒜蓉茄子~好香好食👍😋燒生蠔~好食都我地食完再encore 👍😋😁海鮮冬陰功湯~大大隻蝦,青口,蜆,菇,茄子……材料十足味道👍😋印度薄餅~有咖哩汁送不過唔使汁都好香脆好好味👍😋燒雞中翼,燒雞腎,生菜包,泰式炒通菜,蒜蓉包連甜品椰汁西米糕同芒果糯米飯都食埋😁出品真係唔錯我地即時約friend 再去試其他嘢食🤣
泰式煎蠔蛋餅~又多又大隻蠔好正👍😋
  • 燒原條蒜蓉茄子
  • 蒜蓉燒生蠔
  • 泰式煎蠔蛋餅
2020-11-08 29 浏览
最近在觀塘發現了一間新的燒烤店,就在APM旁邊的商場,喺APM直接行過去就OK,非常方便,而且這個店舖也有露天位置,秋冬最啱! 餐牌上價錢親民,有多款選擇,包括有燒烤,以及其他各式各樣的泰式食品,飲品選擇。雞泡魚乾$48 過口癮一流,口感煙韌,加上蛋黃醬非常清新。蟹肉咖喱角 $38這個咖喱角想不到有那麼多件,口感非常香脆,咖喱味道清香。 日式章魚小丸子$28章魚小丸子足足有六大粒,每一粒裏面的章魚也不小,加上表面的木魚+小丸子醬汁,美味又飽肚!泰式炒通菜$58炒通菜方面表面有很多蝦米作為配料,鹹香十足,如果配上白飯會更好吃,單吃也一流。炭燒豬頸肉$48豬頸肉方面味道偏鹹,口感爽口,有很香的燒烤味,可以配上醬汁更加清新。雞軟骨串$14雞腎串$14燒粟米$14多款燒烤食品,雞腎方面非常爽口,雞軟骨也非常香脆,燒粟米味道清甜,正合我意。泰式青檸梳打$18 食串燒當然不少得點飲品,飲品價錢也非常適中, $18青檸梳打味道清新不會過甜,食咁多串燒我通常就會叫兩杯!臨走前還送甜品,很是抵吃!

雞泡魚乾$48 過口癮一流,口感煙韌,加上蛋黃醬非常清新。

日式章魚小丸子$28

泰式炒通菜$58

炭燒豬頸肉$48

雞軟骨串$14
雞腎串$14
燒粟米$14

泰式青檸梳打$18

臨走前還送甜品,很是抵吃!
2020-11-07 73 浏览
觀塘散叫嘅串燒店唔多,最近新開左呢間串燒店唔錯,有戶外座位,露天環境開揚,一大班朋友吹水食飯最啱,加上有燈飾氣氛好好呀~最重要係味道好,抵食又大份呀!我就試咗唔同嘅肉類同小食,推介必點燒原條茄子,蒜蓉辣椒調味調得好好,少少辣,風味十足。日式章魚小丸子出奇地好味!係即叫即做,咬落去好creamy,一啲都唔乾,加埋燒汁同沙律醬,日本嘅風味出曬黎!炸蝦餅雖然薄,但係彈牙有咬口,份量多。蜜糖雞中翼又滑又入味~見到有人叫燒海鮮都唔錯~啤酒仲做緊買一送一添丫!

見到有人叫燒海鮮都唔錯~啤酒仲做緊買一送一添丫!
疫情過後搵返啲老友記聚會,就老友觀塘返工一於就喺附近搵嘢食。呢間榕易燒泰式串燒係商廈二樓又可以係戶外用餐直情係旺中帶靜👍🏻~雞泡魚干雖然唔係泰菜但好食就得啦,送酒一流~素式生𧐢杯,生𧐢爽滑海水味濃再配上加左青檸同泰式香料既茄汁令味道更有層次~炸素春卷炸得夠鬆化冇會油林林(用肉碎既生菜包住食仲正)~酸辣肉碎生菜包惹味又多生菜,食到尾D菜都夠食~日式燒鮮白鱔好新鮮肥美要追加多串先夠喉🥰~燒原條蒜蓉茄子蒜蓉多到呢!可能茄子本身冇味所以兩樣嘢夾到絕開心嘅時候過得特別快!一路食一路傾眨吓眼又過咗一個暢快嘅晚上⋯⋯

~雞泡魚干雖然唔係泰菜但好食就得啦,送酒一流

~炸素春卷炸得夠鬆化冇會油林林(用肉碎既生菜包住食仲正)
~酸辣肉碎生菜包惹味又多生菜,食到尾D菜都夠食

~日式燒鮮白鱔好新鮮肥美要追加多串先夠喉🥰