2019-09-10 777 浏览
老闆態度惡劣、眼神凶狠、全無笑容,好似欠咗你咁,現在咁嘅經濟環境,生意都應該以唔易做,你重係咁嘅態度,點可以維持落去,都唔係第一次。成日黑口黑面。真係祝你好運。

外卖自取
2019-09-06 574 浏览
中午吃飯時間,間間餐廳都坐滿晒,好多人,為有外賣打包😂😂榮式雞扒🏠我相信係金鐘PP附近番工嘅人應該唔會陌生🤗🤗💁🏻‍♀️雞藕天成兩塊煎藕餅再加一塊招牌雞扒藕餅個人覺得可以再煎脆一啲🙈🙈💁🏻‍♀️鴛鴦雞扒飯招牌味再加鹽酥味,兩款都好味😋😋岩晒食肉獸
中午吃飯時間,間間餐廳都坐滿晒,好多人,為有外賣打包😂😂

榮式雞扒🏠我相信係金鐘PP附近番工嘅人應該唔會陌生🤗🤗

💁🏻‍♀️雞藕天成
兩塊煎藕餅再加一塊招牌雞扒
藕餅個人覺得可以再煎脆一啲🙈🙈

💁🏻‍♀️鴛鴦雞扒飯
招牌味再加鹽酥味,兩款都好味😋😋
岩晒食肉獸

外卖送餐
  • 雞藕天成
  • 榮式雞扒飯
話說某一日做完野經過灣仔,諗住好耐都無幫襯過榮式雞扒,當時係午餐後又未到下午茶時間,一入到去真係無乜人,眼見6-7張枱係無人坐,諗住坐去一張4人枱,如果有人搭枱先算啦。點知有個四眼阿姐,應該係老闆娘,叫我坐去一張有4個人既6人枱,我無所謂,不過呢度啲位真係勁窄,好似坐左出走廊一樣,算......照叫食物。點知過左一陣果4個人離開,我又要調位,又係呢個四眼阿姐,態度真係好差,調左去一張坐左1個人既4人枱,我心諗.....我一個人就要坐去多人既枱,熟客就唔洗?我忍......食個雞藕天成,好似被監視一樣,食完即刻收我個碟,我知你好好生意唔休做,不過你咁對人,我唯有Black List你。
2019-08-18
2019-08-29 562 浏览
如果去開灣仔食lunch嘅話,我嘅首選都會係榮式燒雞扒🐥然後千篇一律咁order雞藕天成-即係招牌榮式燒雞扒配章魚蓮藕餅飯!🤭🤣我最喜歡佢個雞扒燒得好香,表皮脆脆地甜甜地,肉質又夠嫩。而炸藕餅亦好重料,咬開好多蓮藕粒、章魚粒同豬肉,香脆可口。然後再將附送嘅蔥蓉、菜脯粒同豉油撈埋啲飯一齊食,重口味得黎but I’m loving it🥰
雞藕天成
雞藕天成
2019-08-08 531 浏览
灣仔區既榮式雞扒唔顯眼,喺條巷入面,但一眾愛雞之人千其唔可以錯過我食左親子飯,有雞又有炒滑蛋,雞皮煎到好脆,肉好多汁,成塊扒好juicy 炒蛋好滑,就甘餸飯食都好簡單但滿足另外想講的配菜有蔥油嗰d,增添左另外一種味道但又唔會太咸,好味!

炒蛋好滑,就甘餸飯食都好簡單但滿足

2019-07-23 725 浏览
Lunch搵野食,行過榮式雞扒,同平時一樣都係人多多咁企晒係門口。反正有d時間,就拎張飛等下位。估唔到只係等左大約十分鐘已經入得去! 位唔多,大家都係密密坐。而職員反應快,服務態度好真係一個亮點!! 叫左一份雞扒烏冬招牌雞扒當然好食,又脆又軟又夠熱!! 不過就細左d, 大塊d既話會更好! 烏冬都ok, 正常烏冬。55一碗,不過不失!

估唔到只係等左大約十分鐘已經入得去!

叫左一份雞扒烏冬

2019-07-19 422 浏览
同事大力推介,超多人排隊食,這間店賣點系雞扒環境唔大,超多人雞扒豬頸肉飯雞扒薄薄,乾中有汁,豬頸肉爽口彈牙,本人較喜歡豬頸肉親子餐,雞扒配抄蛋,同事好愛,但炒蛋普通不特吃每款餐都有一块雞扒
同事大力推介,超多人排隊食,這間店賣點系雞扒
環境唔大,超多人
雞扒豬頸肉飯
雞扒薄薄,乾中有汁,豬頸肉爽口彈牙,本人較喜歡豬頸肉
親子餐,雞扒配抄蛋,同事好愛,但炒蛋普通不特吃
每款餐都有一块雞扒
2019-07-16
午餐
2019-06-25 703 浏览
第一次食榮式燒雞扒,聽朋友講最好味係茄子汁拼雞扒飯,雖然同朋友已經係夜晚6點半嚟到(夜晚嚟講都算早),茄子汁已經賣曬,唯有今次試住第二個汁先啦,雞才是重點嘛!呢個肉醬汁撈飯食剛剛好,不會太鹹,送飯一流!雞扒真係好滑,係好味到食完會翻尋味,一塊會唔夠架

肉醬汁拼雞扒飯
肉醬汁拼雞扒飯
2019-06-06 1228 浏览
約咗朋友響灣仔, 要簡單快捷咁食餐晚飯; 朋友以食肉見稱, 選擇咗呢間以雞扒為主嘅餐廳. 餐牌好簡單, 當然亦係以雞扒為主.飲品可以半價.<<榮式雞扒飯>>分量唔錯, 有兩大塊雞扒, 配上大量蔥花同榨菜. 雞扒食得出胡椒味同蜜糖味, 雞肉算腍算入味.<<雞藕天成>>有一塊雞扒同兩塊藕餅,同樣配上大量蔥花同榨菜, 白飯夠食.  藕餅炸得幾香, 幾靚.個人覺得兩樣幾夾, 只食雞扒似乎肉太肉, 膩咗少少. 加$10飲埋檸樂, 抵呀.

餐牌好簡單, 當然亦係以雞扒為主.

飲品可以半價.

<<榮式雞扒飯>>
榮式雞扒飯
分量唔錯, 有兩大塊雞扒, 配上大量蔥花同榨菜.
雞扒食得出胡椒味同蜜糖味, 雞肉算腍算入味.

<<雞藕天成>>

有一塊雞扒同兩塊藕餅,同樣配上大量蔥花同榨菜, 白飯夠食.

藕餅炸得幾香, 幾靚.

個人覺得兩樣幾夾, 只食雞扒似乎肉太肉, 膩咗少少.

加$10飲埋檸樂, 抵呀.
2019-06-03
2019-06-04 607 浏览
是日天公不造美,一直落雨,為左唔濕身,唯有委屈一下外賣的員工同事就推薦間燒雞扒飯,所謂好奇心嘛,然後就試試佢!由於落雨的關係,送過來的時間都算快,敬業!一個飯盒,薑蔥炸蒜配一塊雞扒,還有小許菜開盒的時候,溫度還在,而且有小許香味。初次見面的印象都唔錯,希望味道唔會令人失望。黑椒雞扒,唔算厚肉,不過甘樣就相對入味,味道幾好,美中不足就是無咩肉汁,食落去都幾干。另外還有一個例湯,胡椒豬肚湯,胡椒味十足,好暖胃,但是就可能太足,都幾辣。食完之後總結都還算還可以,一部分原因是因為落雨有外賣送唔使濕身出去食!
同事就推薦間燒雞扒飯,所謂好奇心嘛,然後就試試佢!
由於落雨的關係,送過來的時間都算快,敬業!

一個飯盒,薑蔥炸蒜配一塊雞扒,還有小許菜

外卖送餐
2019-05-31 533 浏览
周中的一天,小人獨個兒到久違的榮式雞扒店吃午餐。雖然午飯長龍人潮已過,但見店內仍有不少食客。聽見很多人都叫店之名物雞藕天成,本食肉獸看完餐牌之後,決定要了一碟雙式雞扒飯,即是一塊燒加一塊炸的雞扒。極碟飯上桌時熱騰騰的;小人先咬一口燒雞扒,雞皮竟是脆的,烤的火路十足。雞肉滑而有汁,超可口!再試炸雞扒,炸皮激脆,吃時索索聲,肉厚豐嫩,吃完都不會太滯。飯也很好吃,加了炸菜和蔥粒,份外惹味!至於小食炸豆腐,乃不過不失之作,問題是不夠熱。作為很多辦公室男女的飯堂,這裡的雞扒仍可稱譽。
周中的一天,小人獨個兒到久違的榮式雞扒店吃午餐。

雙式雞扒飯

炸豆腐
作為很多辦公室男女的飯堂,這裡的雞扒仍可稱譽。
午餐
雙式雞扒飯
  • 炸豆腐
2019-05-19 579 浏览
雞藕天成﹕ 榮式燒雞扒拼香煎藕餅飯、飲品  有創意嘅名字,係食客們熱點名菜,好多人話藕餅仲出位過雞扒。一碟飯有兩大塊藕餅,外皮脆脆地,似乎係半煎炸處理。熱辣辣嘅藕餅食落好鬆脆,有蓮藕味係應份嘅,但估唔到章魚味道都好濃郁。口感好獨特,爽爽脆脆之外,亦感覺粉粉腍腍,相信仲有白蘿蔔、冬菇等材料,唔知有無肉碎存在呢? 味道的確比雞扒更出位,印象更深刻。成餐飯食得急,食得靜,不過都係出於自願。因為太好味,潛意識控制下不禁一啖接一啖,唔想多講,只想多食。惟一怨言係,飲品真係好差,熱朱古力可以沖到有色但無味,的確厲害。有人話榮式燒雞扒應該係用炭燒,如果今時今日都仲係用炭的話,先係奇蹟。但係,今日嘅雞扒,無論調味、鎖汁技術都一樣做得好,我已經好滿足。相信日後翻轉頭機會甚高。
雞藕天成﹕ 榮式燒雞扒拼香煎藕餅飯、飲品

2019-05-16 522 浏览
最近回到舊公司幫忙,午飯的時候與同事一起叫外賣。我們選了這家店,打電話去下單了,然後過去給錢。不過人真的很多,所以也要等15分鐘才能拿到飯。外面排堂食還有外賣的人都很多,快擠的走不過去了。我叫的飯是雞同鴨講,一開始還以為是雞排還有燒鴨,雞排是沒錯了,不過是鴨胸肉。不過也挺好吃的,雞排燒得很香,然後鴨胸肉也煮得很好,很夠味!配上雞排上面還有爆香過的香蔥,所以吃起來覺得額外香。飲料我叫了鹹檸蜜,有點過鹹。 總的來說,這家的午餐也是不錯的選擇

外面排堂食還有外賣的人都很多,快擠的走不過去了。

2019-05-07 526 浏览
天陰陰,就唔想出街食飯。都係叫外賣好過,哈哈😄識榮式都係好偶然從朋友口中得知。並且佢強烈推介下都好必須要試既。第一次既時候叫左個肉燥雞扒飯,D肉燥分開左一個兜裝。但個色水望落唔吸引。偏稀,無咩肉係入邊。入口洋蔥味偏重。雖然肉燥麻麻,但塊雞都係唔錯既。本住對雞扒印象唔錯,所以又叫多一次。今次當然要試D新野,雞藕天成。好特別個名。蓮藕係切粒再加章魚粒與豬肉撈埋一起炸。醃製過既肉與蓮藕完美配合下,令你食到都唔覺得膩。雞扒照舊一樣出色,燒得岩岩好逼到d油,仲保持雞肉既滑。十分把握火候。再錦上添花加上小小黑胡椒,完美。

天陰陰,就唔想出街食飯。都係叫外賣好過,哈哈😄
  • 雞藕天成
2019-04-17 652 浏览
在灣仔覓食,朋輩間都有討論過「榮式雞排」,原因是他們口中的「既好味又抵食」。我已經是「三顧餐廳」(第三次拜訪),這一次便帶同舊同事去光顧一下這間雞排專門點。和「豪大大雞排」不同的是,這裡售賣的是「燒雞」,而因爲為了切合不同食客的口味,他們也加了一些名字很別開生面的名字,如「雞同鴨講」。在我還未決定要定那一個餐,早了早到達,朋友還未來到。餐廳的職員跟我說:「我們下午茶的時段快要完結了,難不成你也先為朋友點餐吧。」我恍然發現,:「啊!唔該曬你。」心裡很是感激這般貼心的提醒。

• 榮式燒雞扒