2024-05-11 205 浏览
我好少喺openrice寫食評,但呢間都真係數一數二差....叫咗個四餸麵,都成$65不過下午茶就八折,即$52,ok 料係幾多,但只係淥熟佢咁,成個麵係冇味嘅,好似食病人餐咁😂😂😂咁都算啦,諗住清清地一餐啦...點知! 食到中途飄來陣陣廁所味!!應該係隔離太近廁所.....其實不時有好多人出出入入,點知有埋味,我真係走都走唔切,仲要又係只收現金,食碗麵都要咁慘,抵你冇生意。下次請我都唔去食。🤮🤢

2024-05-11
2024-03-18 316 浏览
今次係第三次幫襯,前兩次都係食娃娃菜,所以冇發現有咁多蟲,今次諗住試下菜心苗,點知未食已發現有黑色物體喺湯面浮浮下,仲越撩越多,都唔知食唔食好😰最後都係夾起曬啲餸,唔要啲湯。食咁耐嘢第一次見到一碗嘢咁多蟲,究竟有冇洗過啲菜架,廚師唔會以為高温滾湯殺死曬啲蟲就冇事吖?成碗湯面都飄浮住啲蟲🫣🤮真心覺得佢啲嘢食都唔錯,幾清甜,但如有心做,就唔好因為少一個洗菜嘅步驟,越嚟越多負評,希望餐廳老細睇到可以改善下。
2024-03-18
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
2024-03-15 265 浏览
第一次幫襯呢間店但就絕對唔會有下一次!Lunch time第一次幫襯呢間舖頭,叫咗個三餸飯,其中一個菜係菜心。返到公司食完外賣之後先發現原個湯底都係浸滿菜蟲,真係好恐怖。個湯飯得過幾條菜都可以有咁多菜蟲浸滿成個湯底,可想而知有幾污糟,到底有冇洗過啲菜?真係好過份從來都唔會打食評,就算幾難食都唔會特登comment,但因為我係大肚婆食野要好小心,特登揀食湯飯想清淡d但估唔到會污糟到咁。因為d餸遮住左d湯搞到食完先睇到
第一次幫襯呢間店但就絕對唔會有下一次!

湯飯
外卖自取
2023-10-21 519 浏览
見有自家製肉丸同魚肉丸就試一試不過魚肉丸入口有腥味,肉丸就似平時食既肉餅整左做丸,有期望落差娃娃菜湯好食好飲,因為都係食返原味,感覺健康啲,其他無咩特別,好普通既一餐
見有自家製肉丸同魚肉丸就試一試

2023-08-12 600 浏览
今日黎到觀塘試呢間名為榮豐生滾湯飯既湯飯,我覺得佢真係唔錯。佢嘅四餸湯飯係一定要試嘅,特別係豬潤、雞肉、自家製豬肉丸同娃娃菜。豬潤鮮嫩多汁,煮得岩岩好,唔會太老。雞肉多汁得黎都有味,而且夠大舊,唔會好似譚仔啲雞肉咁。自家製豬肉丸有口感,調味非常好,食得出入面撈左少量肥肉,食落有肉汁亦有少量油分,非常好。娃娃菜清脆又爽口,食得出十分新鮮。整體黎講,榮豐生滾湯飯係觀塘一間值得推介既湯飯店。想食得清淡絕對可以黎試下。

豬潤鮮嫩多汁,煮得岩岩好,唔會太老。

雞肉多汁得黎都有味,而且夠大舊,唔會好似譚仔啲雞肉咁。

娃娃菜清脆又爽口,食得出十分新鮮。

2023-07-15 515 浏览
早兩個星期病左,想食d清淡d既野,感謝觀塘通同事搵到呢間好近做野地方既湯飯/米線小店🥹.✨四餸米線✨揀左豬潤、鯪魚球、白菜餃、勝瓜🌿一上枱,好!大!份!😳擔心會食唔晒?唔會,因為會好食到你食得晒😋☺️.✨鯪魚球好彈牙,真。手打先做到呢種效果,而且一d碎骨都無🐟豬潤好似隱約食到陣薑味🤔唔知係咪用薑汁醃過呢.✨白菜餃都似係人手包🥬🥟有成5粒,外皮唔算好薄,但粒粒都好多餡同實在🥰.✨另外仲食左同事叫既豬肉丸🐽好濃豬肉香味同好多肉汁!.✨雖然個樣平平無奇,甚至好頹,但每款食材都食得出小店既努力經營,唔怪得咁多人食同叫外賣啦❤️
✨四餸米線
✨另外仲食左同事叫既豬肉丸🐽好濃豬肉香味同好多肉汁!
2023-03-27 706 浏览
近排有d熱氣,所以今餐食得清淡d🥲,後咗食生滾米線,叫咗3️⃣三餸 - 豬潤🐷、北菇雞🐔、 勝瓜🥒,配米線,見到佢新鮮即製,平日夜晚食唔算太多人,所以等咗一陣就上菜,豬潤都算新鮮,唔會淥過龍,但如果佢係厚切多少少就更加好🤪,北菇雞感覺有d似蒸飯果d北菇雞,雞件都大舊🤩,完全無骨,啖啖肉! 勝瓜-呢個菜ge份量都好多,啱曬平時少菜多肉ge打工仔! 而且湯底清甜🤤,飲曬都唔會口渴! 💦米線分開無湯上,但都唔會好乾痴埋一舊👍🏻如果減肥,可以走米線,因為食餸已經夠飽😂
2023-03-23
2022-11-21 871 浏览
本來是想去龍城,但友人說商場內也有不少美食,我們便找找看,一直行到尾轉角竟發現了一間生滾湯飯,很正宗很不錯的樣子。三餸可選烏冬或白飯,主菜兩款加一款蔬菜,選了鯪魚肉加豆腐還有絲瓜,滿滿的一碗餸,飯是另上的,枱面醬料不多,只有辣油及醬油,店員說可加醬油提昇味道,湯底十分清晰,一點味精也沒有,很健康,鯪魚肉有大約8粒,份量超足,十分彈牙,魚味濃郁,豆腐是布包豆腐,沾點醬油,豆香味更濃,絲瓜也是十分多呀,而且很新鮮。非常有驚喜,友人說豬肉丸一流,可惜我不吃豬😂😂下次要嘗嘗手工餃子👍🏻

2022-11-11 524 浏览
今晚要返到觀塘OT,梗係要食返個有營養又健康嘅湯飯,先至有動力完成工作,我揀左彈牙鯪魚球,魚骨及鹹排骨調味,加埋蕃茄,湯底甜到爆,回味無窮,嗱嗱臨食完返去開工😄
2022-10-19
朋友話我知响觀塘搵到一間食得有營又健康店舖就係响觀塘駿業街56號中海日昇中心地下L舖嘅🥬【榮豐生滾湯飯】🥬 我今晚放工就去食 dinner,入到去就招呼我坐底,重話我第一次來,🤩介绍我食< 手工餃子><猪肉丸>< 鯪魚球>我今晚揀咗(四餸菜) 鯇魚腩白菜餃豆腐 菜心苗 白飯 $59蚊 白菜餃 餡料充足皮又煙韌 ,真係好好食呀鯇魚腩 🐟真係好新鮮 朋友果然冇介紹錯, 我一定會再嚟食, 又多菜又有魚食啱曬我 ,真係好新鮮呀,即叫即滾
朋友話我知响觀塘搵到一間
食得有營又健康店舖
我今晚揀咗(四餸菜) 鯇魚腩
白菜餃
豆腐
菜心苗
白飯 $59蚊
白菜餃
餡料充足皮又煙韌 ,真係好好食呀
鯇魚腩 🐟真係好新鮮
  • 白菜餃
2022-10-02 418 浏览
🥬食得有營, 食得健康🥦朋友話我知, 觀塘駿業街(中海日升中心)開咗間叫做『榮豐生滾湯飯』,叫我一定要去試吓。今日放工去試咗食 Dinner,我大約 6點半去到已座滿人 。本應想叫(鯇魚腩+魚骨),點知話(魚骨)賣哂啦!咁我叫咗『2份鯇魚腩+芥菜』+米線一大碗生滾鯇魚腩芥菜湯+細碗米線真係好正,即叫即煮,新鮮滾熱辣。魚腩好新鮮,重要有好多菜,超滿足,好飽呀😍😍😍湯飯也是我家中最常的美食之一,又快又省時😋
🥬食得有營, 食得健康🥦
本應想叫(鯇魚腩+魚骨),點知話(魚骨)賣哂啦!
咁我叫咗『2份鯇魚腩+芥菜』+米線
一大碗生滾鯇魚腩芥菜湯+細碗米線
真係好正,即叫即煮,新鮮滾熱辣。
魚腩好新鮮,重要有好多菜,超滿足,好飽呀😍😍😍
湯飯也是我家中最常的美食之一,又快又省時😋
生滾鯇魚腩芥菜湯+米線
2022-09-29
等候时间
5 分钟 (堂食)
生滾鯇魚腩芥菜湯+米線
我星期一至五放工,通常都會去『榮豐生滾』 食 Dinner。😁今日好忙 2 點先食 Lunch,咁就和同事去『榮豐生滾』試吓食下午茶🍜 。我叫咗🐷猪肉丸時菜烏冬 ,同事叫咗🥟韭菜餃時菜米線。🐷猪肉丸有 8 粒,猪肉丸係自家製,新鮮、彈牙、有肉汁 。🥟韭菜餃有 8 粒,韭菜餃都係自家製,每日人手包,新鮮、 餃子皮煙韌,好味。🥬時菜係菜心🍜一大碗,只糸$30蚊,真係平靚正😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋猪肉丸時菜烏冬韭菜餃時菜米線
我叫咗🐷猪肉丸時菜烏冬 ,同事叫咗🥟韭菜餃時菜米線。
🐷猪肉丸有 8 粒,猪肉丸係自家製,新鮮、彈牙、有肉汁 。
🥬時菜係菜心

猪肉丸時菜烏冬

韭菜餃時菜米線

2022-09-27
  • 🥟韭菜餃、白菜餃 ,🐷猪肉丸,猪粉腸
2022-09-26 137 浏览
自從發現(榮豐生滾),基本上我每日放工都會去食晚餐。因為可以食到🥬好多菜+🐟魚今晚本應想叫(🐟 鯇魚腩+魚骨),點知(魚骨)賣哂啦!😂我叫咗『🐟2份鯇魚腩+🥬芥菜』+米線一大碗生滾鯇魚腩芥菜湯+細碗米線🍜超滿足,好飽哦😋😋
自從發現(榮豐生滾),基本上我每日放工都會去食晚餐。
因為可以食到🥬好多菜+🐟魚
今晚本應想叫(🐟 鯇魚腩+魚骨),點知(魚骨)賣哂啦!😂
我叫咗『🐟2份鯇魚腩+🥬芥菜』+米線
一大碗生滾鯇魚腩芥菜湯+細碗米線
🍜超滿足,好飽哦😋😋
二款主餸+菜(2 份鯇魚腩+芥菜)+米線
2022-09-26
二款主餸+菜(2 份鯇魚腩+芥菜)+米線
在觀塘工作多年, 尋尋覓覓揾美食,畀我搵到一間做生滾湯飯嘅店舖,店舖2022.5月開張時叫(燦記),做了一個多月改名為🎉『榮豐』,💪🏻老闆親力親為,👍🏻由入貨去到烹調都係一手包辦🔪,食材新鮮🥬🍅🥦🥒🐟🐔🐷🐮🥟🍚。🥢店舖內的《🌶️ 辣椒油》《🏺 豉油》 都係老闆親手調配㗎,🤓我見好多客人都話🌶️🌶️辣椒油好好味😋, 重問有冇得賣添🌶️,🌶️只限店舖品嚐哦😂,我吾食辣所以未試過😉🥢食得健康🥬食得有營😋
在觀塘工作多年, 尋尋覓覓揾美食,
🥢食得健康🥬食得有營😋
魚骨,牛肉 +白菜(二款主食+一菜)
2022-09-23
魚骨,牛肉 +白菜(二款主食+一菜)
  • 🥟韭菜餃,🥟白菜餃,🐷猪肉丸,🐟 鯪魚球