這間中菜館真的好適合與家人來用餐。環境高尚典雅,充滿古色古香的氛圍。整個場所的照明也非常精心設計,它柔和的燈光營造出一種溫馨的氛圍~李白醉雞。肉質鮮美、口感滑嫩、加上酒香,十分開胃。原味小籠包。小籠包皮厚薄適中,不易破,餡料也非常豐富,湯汁非常多,味道非常正宗👍🏻皇朝擔擔麵。特色在於濃郁的花生醬和辣椒醬,加上麵條的彈性和滑嫩,味道非常鮮美。麵條的量也非常足,足以填飽肚子!酸辣湯拉麵。湯頭濃郁,麵條Q彈有口感又掛湯,而且湯裡的配料都很新鮮,味道豐富。

李白醉雞。肉質鮮美、口感滑嫩、加上酒香,十分開胃。

2023-06-12 94 浏览
這家中式餐廳讓我留下了非常深刻的印象。從進入餐廳的那一刻起,我就感受到了他們對細節的重視。餐廳的裝潢非常精美,充滿了中國傳統文化的元素,讓人彷彿置身於宮廷之中。餐桌上的餐具也非常精美,展現出餐廳對細節的關注。菜單上的菜式非常豐富,包括了各種中國地區的特色菜品。從點心到主菜,每一道菜都製作得非常用心,味道也非常美味。特別推薦他們的燒味拼盤和蝦餃,真的是絕品!此外,他們的湯品也非常道地,讓人回味無窮。服務方面更是非常到位。服務員非常專業和友善,總是能夠及時回答我們的問題和需求。他們會細心地介紹每一道菜的特色和做法,讓我們更加認識中國美食文化。總體來說,這是一家非常值得推薦的中式餐廳。他們對食材和工藝的追求,以及對服務的重視,讓我們感受到了中國餐飲文化的博大精深。我會毫不猶豫地向我的朋友和家人推薦這家餐廳。

2023-06-11 113 浏览
突然間想食上海小點心;一諗就諗起樂天皇朝。二話不說就去咗最近嘅銅鑼灣利舞臺分店,一入去都幾好情調、燈光有啲令人想昏睡感覺。今次大部份叫咗點心食:1)八色小籠包個人認為都係原味比較好食啲😊2)擔擔面比一般擔擔麵辣D, 味道一般3)蘿蔔絲酥餅好鬆脆蘿蔔好甜值得試4)上海生煎包生煎包個底皮好脆😊5)無錫鮮肉鍋貼麻麻哋🙁6)香蔥油餅鬆化好味😋7)蟹肉香酥餅麻麻地🙁8)風味醬鴨一般🙂下次試吓去其他分店食未試過食物😉我哋咁下午茶時段會抵啲😜

今次大部份叫咗點心食:

1)八色小籠包
個人認為都係原味比較好食啲😊

2)擔擔面
比一般擔擔麵辣D, 味道一般

3)蘿蔔絲酥餅

2023-06-08
  • 生煎包
  • 蘿蔔絲酥餅
2023-06-08 111 浏览
利舞台廣場食肆雲集,6樓的樂天皇朝是朋友圈的至愛之一。進入餐廳總有種氣派的感覺,格調中又有古色古香的設計。前菜有碟花生栗子炆得好稔好入味。每次必吃的「李白醉雞」雞肉嫩滑,酒味香濃, 球型的擺碟也增加美感,每次都好吃。「川味涼皮」爽滑醒胃。「芝麻醬油麥菜」好一道有營前菜,以青瓜捲起新鮮油麥菜,點上芝麻醬,爽脆清甜。「紅油抄手」微辣肉鮮,開胃。「烤麩」是上海菜的重要前菜,材料簡單有手撕烤麩、金針、雲耳、冬菇,配以濃醬油,看似簡單味道一流。「宮廷驢打滾」喜歡這個甜品,糯米皮捲着紅豆蓉,好柔軟,好好味。

「川味涼皮」爽滑醒胃。

「紅油抄手」微辣肉鮮,開胃。

2023-06-07 75 浏览
一坐低先奉上前菜和普洱茶,是曰前菜花生栗子🥜🌰,軟腍入味食唔停口😬。🥢招牌原味小籠包小籠包係店舖招牌名物,有八款味道,原味最正宗✨。小籠包可以選六粒/十粒,口感Q彈且滿滿肉汁,難怪枱枱客人都點😋。🥢竹炭流沙包流沙包一客三件,一咬流沙湧出來,小心燙咀👄。🥢無錫鮮肉鍋貼鍋貼皮脆肉鮮,飽滿肉汁👍🏿。🥢蒜蓉炒菠菜 蒜蓉炒完面頭再添加炸蒜,雙重口感,菠菜爽口鮮嫩且少少少油🤏,好岩我口味😋。
🥢招牌原味小籠包
🥢竹炭流沙包
流沙包一客三件,一咬流沙湧出來,小心燙咀👄。
🥢無錫鮮肉鍋貼
鍋貼皮脆肉鮮,飽滿肉汁👍🏿。
🥢蒜蓉炒菠菜
  • 招牌原味小籠包
  • 竹炭流沙包
2023-06-01 109 浏览
Yup I know they are famous for their colourful xiao long baos ( 小笼包)😌 But honestly their food in general was also great and deserve more people to try as well !! We went once before for their xiao long bao so we decided to try something else this time. I would say the taste of the food was great and my mom really liked it 🤤 ( Asian mom approval !! ⭕️⭕️⭕️) We ordered some side dish and two plates of fried rice for dinner today 😋Highlights of the whole meal ✨✨ 👍🏻 Fried Rice cake with pork soup and as

👍🏻 Fried Rice cake with pork soup and assorted vegetables 🥗
I like this dish because you can enjoy both soup and the vegetables at the same time, Perfect dish to order for someone who need vegetables for each meal 🥺🤤

👍🏻 Shanghai fried rice cake
Typical dish you would order if you eat at a Shanghai restaurant 😋 Fried rice cakes never disappoint and I like how it was served hot (so you know that they made it on the spot !! 🔥)

👍🏻 Pan fried buns (生煎包)
Buns are always my favourite, so I have to order these whenever I visit a Shanghainese place 🤍 The bun wasn’t super thick, and their portions are very big, so you won’t get too full after eating one (still have room for other food !! 😌👌🏻)

Overall, everything we ordered were on point and very delicious. The service was very good, as the staff kept checking on us from time to time if we need any assistance 🙏🏻. The food were also priced fairly and I would recommend my friends to visit 🥰

$200 pp
其實幫過好多次,水準下降了,當日撞啱星期日午飯時間,仲突別多人,如果去試呢間最好都係平日下午茶時段有優優惠。 食物水準下降了,服務都下降了,侍應見到係有點忙的,但睇得出佢地心態係🤬又係我,另一個晌到遊來遊去偷懶,唔多想理客人,呢點晌佢地上菜期聽到佢地同事之間的抱怨,作為一個唔算廉價的食店,呢啲野其實最好就控制下唔好比客人見到。 令人最驚喜的係紅油抄手食完竟然見到係下方有異物,保鮮紙一舊😒都咁樣上桌就知服務質素嚴重下滑。 烚花生:硬食你有冇點都好都照上黎照收錢,味道當然係無乜,咬口就烚完都無乜咬口。醋醬海蜇頭:呢個係我晌呢間店的最喜歡食物品,醋汁酸得黎唔太酸有回甘易入口,海蜇頭比一般海蜇更加爽口,唯一美中不足係份量少,同價錢唔成正比吧。 上海生煎包:包皮厚包唔算特別鬆軟,肉汁唔夠,不過入面都仲係熱,無特別可以唔叫。 無賜鮮肉鍋貼:低皮煎得脆,有肉汁,一般正常。 原味小龍包:食過咁多次都係原味最好味,雖然佢有好多種口味。小籠包皮薄唔易爆,有肉汁。 雪菜黃魚煨麵:魚肉唔算老有魚味有油份,麵算係香,味道算清淡。第一次食,唔係太啱個人口味。 重慶紅油鮮蝦抄手:個辣汁

烚花生:

醋醬海蜇頭:

上海生煎包:

無賜鮮肉鍋貼:
低皮煎得脆,有肉汁,一般正常。

原味小龍包:

雪菜黃魚煨麵:

重慶紅油鮮蝦抄手:個辣汁唔算辣但香口,抄手整體唔錯,係個驚喜特別點有異物保鮮紙。

本身一年幫襯幾次,現在…😵‍💫
2023-05-21 121 浏览
近排成日食西餐,好想食中菜,朋友就提議去樂天皇朝食上海菜。利舞臺店內環境寬敞舒適,裝潢古色古香,店員服務親切有禮,食物仲好有水準,下次一定帶埋屋企人再回訪!♡李白醉雞 $88醉雞係成個波既形狀咁上枱,肉質好嫩滑仲啖啖肉,索晒花雕酒味🍶超正! 雞皮又滑又爽,我都忍唔住食哂🤭♡蘿蔔絲酥餅 $48熱辣辣上枱,外皮好酥化,睇得出用新鮮油來炸。入面全部都係蘿蔔絲,入口清甜,食完都無油膩感💯♡酸辣湯拉麵 $78超大碗的拉麵,湯頭辣🌶️勁十足, 拉麵有掛湯效果, 酸酸辣辣越食越開胃, 鍾意食辣的朋友一定要試下🥰♡蟹粉鍋貼 $58一碟有三隻,外皮香脆,一啖咬落去肉汁爆滿, 仲有好香蟹粉味道,讚👏🏻♡擂沙湯圓 $45一碟有四粒,可以同店員講後上。即叫即整,上枱仲係熱的,入口軟糯,好香芝麻味😋

♡李白醉雞 $88

♡蘿蔔絲酥餅 $48

♡酸辣湯拉麵 $78

♡蟹粉鍋貼 $58

♡擂沙湯圓 $45

2023-05-20 116 浏览
樂天皇朝已經成為我經常去的飯堂了!他們的紅油抄手、賽螃蟹和蟹粉炒飯都非常好吃,每次去必點。餐廳的裝修非常有中國風,用餐環境也十分舒適。店員服務態度周到,讓人感到賓至如歸。除了以上推薦的菜式,他們還有其他上海菜式也很值得一試。如果你喜歡中國菜,一定要來試試哦!🍴😋❤️ 推薦菜式:- 🥟 紅油抄手:滑嫩的餃子皮配上香辣的紅油,味道超棒!- 🦀 賽螃蟹:鮮美的蟹肉和口感豐富的蟹黃,是螃蟹控必點的菜式!- 🍚 蟹粉炒飯:不用剝殼就能輕鬆品嘗蟹肉和蟹黃的美味,真是太方便了!

❤️ 推薦菜式:
- 🥟 紅油抄手:滑嫩的餃子皮配上香辣的紅油,味道超棒!
  • 紅油抄手
  • 賽螃蟹
2023-05-18 89 浏览
我們經常在這商場購物,今夜泛起小籠包的癮,嘴饞下就走到這兒用餐。環境舒適,裝修豪華雅致,樓底高,地方相當大,雖然人客很多,但不會嘈吵,風花雪月喝口清茶,吃些佳餚確能放鬆。小食是炆粟子和大花生,入面軟綿,外面乾身。芝士小籠包小籠包褶褶分明,包工平均,皮適中,不薄不厚,剛好盛載著鮮肉及肉湯,入口香嫩有嚼頭,有少少芝士奶香。包頂皮個人嫌不夠薄,有點厚。蒜香小籠包一口一個剛剛好,沒有芝士那款搶肉味,卻也有突出的蒜味,特別出眾,有點衝擊了我的味覺。雪菜蝦仁炒飯炒飯飯粒企身,口腔中可嚐到的少少Q彈,其他材料亦蠻豐富,蝦仁爽,雪菜脆,口味略清淡,自加了辣椒🌶️醬多點辛辣刺激。食後感:今次點的小籠包比原味的出色,如從未吃過的客人,建議試招牌的八式小籠,一次過滿足多個願望。P.S. 這分店是去過最高級的,氣氛佈置有不少驚喜。

小食是炆粟子和大花生,入面軟綿,外面乾身。

芝士小籠包

蒜香小籠包

雪菜蝦仁炒飯

P.S. 這分店是去過最高級的,氣氛佈置有不少驚喜。
2023-05-17 107 浏览
今日去咗食上海菜,主打嘅係八色小籠包🥗一上到枱,一大個蒸籠,八種顏色呈現眼前,好有睇頭啊🥟八隻分別係:招牌原味、🌶️川香、蒜香、🧀芝士、🥒絲瓜、蟹粉、鵝肝、黑松露我我比較鍾意食重口味,所以最鍾意食黑松露同埋鵝肝,有好香嘅味道,加埋入邊好有質感& 汁既肉,成件事都好夾🍖另外叫咗🥕蘿蔔絲酥,一絲絲既脆皮+ 清甜嘅蘿蔔下👍🥟無錫鮮肉鍋貼,三隻,皮脆餡料嫩滑🌯上海生煎包食完咁多包類嘅嘢,帶返碗有湯嘅嘢平衡番口感。🍜鮮蝦豬肉雲吞豬骨湯拉麵,拉麵幼細有質感,係即打即做,好新鮮🍲仲叫左一個碧綠黄魚羮暖下個胃,好鮮甜整體嚟講間餐廳嘅裝修都幾好,枱與枱之間闊落,食得舒服
今日去咗食上海菜,主打嘅係八色小籠包🥗
一上到枱,一大個蒸籠,八種顏色呈現眼前,好有睇頭啊

另外叫咗
🥕蘿蔔絲酥,一絲絲既脆皮+ 清甜嘅蘿蔔下👍
🥟無錫鮮肉鍋貼,三隻,皮脆餡料嫩滑
🌯上海生煎包

食完咁多包類嘅嘢,帶返碗有湯嘅嘢平衡番口感。

🍲仲叫左一個碧綠黄魚羮暖下個胃,好鮮甜

整體嚟講間餐廳嘅裝修都幾好,枱與枱之間闊落,食得舒服

邊點菜邊食鹵水小碟,鹵花生入晒味㗳落爆汁,栗子同樣好甜又夠軟淋。🥢特色皇朝小籠包(八色)必點八色小籠包,八款顏色配上不同口味,夠吸睛。外皮軟糯,輕咬鮮甜肉汁湯汁爆發,爽滑豬肉餡,新鮮滋味。依次由原味循序漸進到濃口味。當中較特別既川味,輕麻香而不辣,蒜香味好突出。我最中意黑松露,入口好香。 連鵝肝、芝士口味都有,夠創意新穎!🥢李白醉雞提起李白大詩人一定聯繫到同酒有關,菜式個名又幾貼切!醉雞上碟砌成圓咕碌,未食經已陣陣酒香氣味。雞皮脂少薄透,雞肉又掛汁,涼拌進食,酒香倍感濃厚,入口久而不散。🥢紅燒扣肉豬骨湯拉麵鮮甜濃白豬骨湯底,扣肉厚身又有膠質感。五花腩狀紅潤油亮,連皮食超邪惡好惹味,口感軟滑入味有酒香,連一口彈滑上海拉麵,好開胃!
邊點菜邊食鹵水小碟,
鹵花生入晒味㗳落爆汁,
栗子同樣好甜又夠軟淋。

🥢特色皇朝小籠包(八色)
必點八色小籠包,八款顏色配上不同口味,
夠吸睛。
外皮軟糯,輕咬鮮甜肉汁湯汁爆發,爽滑豬肉餡,新鮮滋味。
依次由原味循序漸進到濃口味。

當中較特別既川味,輕麻香而不辣,
蒜香味好突出。
我最中意黑松露,入口好香。
連鵝肝、芝士口味都有,夠創意新穎!

🥢李白醉雞
提起李白大詩人一定聯繫到同酒有關,
菜式個名又幾貼切!
醉雞上碟砌成圓咕碌,未食經已陣陣酒香氣味。
雞皮脂少薄透,雞肉又掛汁,涼拌進食,
酒香倍感濃厚,入口久而不散。

🥢紅燒扣肉豬骨湯拉麵
鮮甜濃白豬骨湯底,扣肉厚身又有膠質感。
五花腩狀紅潤油亮,連皮食超邪惡好惹味,
口感軟滑入味有酒香,連一口彈滑上海拉麵,
好開胃!

2023-05-11 105 浏览
好耐無嚟食啦一入去就見到依個水池(?) 好有氣勢小碟係花生同粟子黑松露小籠包 (6pcs) $138 黑松露味好香好濃郁🥹咬落去爆晒汁醋醬海蜇頭 $88海蜇頭夠凍夠爽 酸酸地 好開胃可以自己啪一碟皇朝擔擔麵 $68每次嚟都會嗌湯底少少杰身一放低已經聞到 好濃嘅花生香🥜味道少少辣 好惹味 就咁飲都好好飲麵質幾彈牙 而且掛滿晒湯紅油抄手 $68每粒都好飽滿 滿滿嘅餡 而且皮好薄 味道唔算好辣埋單每人二百多少少平日下午茶時段嚟食仲有半價 真係好抵食
好耐無嚟食啦

平日下午茶時段嚟食仲有半價 真係好抵食
2023-05-09
午餐
2023-05-10 113 浏览
好鍾意食中餐而上海菜都係經常會encore呢間樂天皇朝🙌🏻款式多又好味💯又坐得舒服 性價比好高😋🥢🌟豬骨湯年糕濃郁既豬骨湯底配以煙韌軟糯既年糕,肉絲同菜鮮甜又好味😋🌟蘿蔔絲酥餅外皮酥脆層層分明入面係包裹住清甜蘿蔔絲絕對係功夫菜🌟炸饅頭炸到金黃色 口感好酥脆 蘸埋煉奶食最正💯🌟竹炭流沙包一咬滿滿既奶皇餡如流沙般澎湃湧哂出黎充滿視覺效果 食落亦甜而不膩 👍🏻🌟乾煸四季豆炒得夠穫氣 食落好惹味
好鍾意食中餐
而上海菜都係經常會encore呢間
樂天皇朝🙌🏻款式多又好味💯
又坐得舒服 性價比好高😋🥢

🌟豬骨湯年糕
濃郁既豬骨湯底
配以煙韌軟糯既年糕,肉絲同菜
鮮甜又好味😋

🌟乾煸四季豆
炒得夠穫氣
食落好惹味
2023-05-09 90 浏览
在銅鑼灣吃中菜,性價比幾高,入到餐廳坐到卡位都幾闊落。坐低會有茶及小食,今晚食嘅菜式味道都唔錯嘅~京醬肉絲配薄餅切成絲狀的豬肉和京醬炒製而成,食落醬汁味道近似片皮鴨醬,再配上薄餅夾住吃,肉絲已加上一些蔥,更添口感。炸饅頭炸至金黃色,外皮金黃酥脆,內部鬆軟,蘸煉奶食更可口。紅油鮮蝦抄手入面有鮮蝦、豬肉做餡料,餃子皮薄薄的,最正係淋上一層辣椒油和醋,美味得很。小籠包小巧玲瓏的小籠包味道鮮美,鮮嫩多汁~
在銅鑼灣吃中菜,性價比幾高,入到餐廳坐到卡位都幾闊落。
坐低會有茶及小食,今晚食嘅菜式味道都唔錯嘅~

京醬肉絲配薄餅

炸饅頭
炸至金黃色,外皮金黃酥脆,內部鬆軟,蘸煉奶食更可口。

紅油鮮蝦抄手

小籠包
小巧玲瓏的小籠包味道鮮美,鮮嫩多汁~