2023-01-19 88 浏览
好友共聚樂天皇朝。—入到餐廳好自然會被個大水池吸引,不過這邊光線比較暗。我們被安排坐近窗的卡位,反而更為明亮。餐廳很大,每次叫侍應都要金睛火眼,一見到他望過來就要不斷揚手,否則他會看不到你呢。雖然這兒最出名是八色小龍包,但我們還是獨愛原味。此外還叫了不少點心。◇◇◇原味小龍包~好墜手,湯汁滿瀉無錫鮮肉鍋貼~鍋貼餡充滿肉汁聞香蔥油餅~全場最好食是這個,外皮酥脆,蔥餡清甜濕潤淮揚三絲春卷~餡料豐富紅油鮮蝦豬肉抄手~紅油有少許麻香紅燒扣肉豬骨湯拉麵~扣肉軟腍但未至入口即溶香煎豆沙鍋餅~比外面的少油擂沙湯圓~流心芝麻餡◇◇◇最後那兩款點心等極都未到,找來侍應一問,才知「你唔話起唔會起!」哦!落單時唔講我點知啫!
好友共聚樂天皇朝。
—入到餐廳好自然會被個大水池吸引,不過這邊光線比較暗。
我們被安排坐近窗的卡位,反而更為明亮。

◇◇◇
原味小龍包~好墜手,湯汁滿瀉
無錫鮮肉鍋貼~鍋貼餡充滿肉汁
聞香蔥油餅~全場最好食是這個,外皮酥脆,蔥餡清甜濕潤
淮揚三絲春卷~餡料豐富
紅油鮮蝦豬肉抄手~紅油有少許麻香
紅燒扣肉豬骨湯拉麵~扣肉軟腍但未至入口即溶
香煎豆沙鍋餅~比外面的少油
擂沙湯圓~流心芝麻餡
◇◇◇
2023-01-18 112 浏览
食上海菜就會諗起樂天王朝,見大家個個都打卡去食佢嘅八色小籠包,好似好吸引,今次終於到我去試吓👌🤩特色皇朝小籠包八色 $138皮薄多汁🥰🥰但好彩夾起唔會好易穿,一入口湯汁連肉一齊食,超正,但真係要小心熱🤣🤣同埋由淡味食到濃味,中間原味開始>糟溜絲瓜>鵝肝 >黑松露>芝士>蟹粉>蒜香>川味,咁就唔驚俾濃味嘅蓋過淡味🤤🤤🤤兩個人分我都唔捨得,我想試哂d味佢!🤣🤣🤣皇朝擔擔拉麵🍜 $65第一下食落去,辣咗我一下😂😂不過收尾食多幾啖,就開始食到花生香,夾埋辣椒味香,超好食!💕💕鍾意佢唔會太Heavy,食完唔會好滯🤤雪菜黄魚煨麵 $98有淡淡雪菜味,魚湯呈奶白色,沒有一點腥味,有黃魚香味🥳🥳麵條質感循環,魚片新鮮,以$98一碗咁大碗來說,尚算划算☺️☺️

🤩特色皇朝小籠包八色 $138

皇朝擔擔拉麵🍜 $65

雪菜黄魚煨麵 $98
2023-01-17 223 浏览
一直都好想試樂天皇朝的八色小籠包,大鄉里今日終於試到了!先唔講食物,想讚讚樂天皇朝的華麗中國夙裝潢先,入到黎好似去了古裝片的拍攝場地咁有蓮花水池、紅燈籠、皇袍、戰袍等等,真係好有'穿越'feel~仲見到以玻璃隔著的開放式廚房,即叫即做小籠包及點心,好有heart!食物就試了...特色皇朝小籠包(八色)$138一次過試晒全部口味的小籠包,最驚喜是黑松露味、蟹粉味及鵝肝味,夠晒濃味,我中意上海炒飯$93一上碟見到好深色以為中伏會好咸,好彩食落唔咸而且好多餡,有蝦、茶粒、肉粒,口感豐富皇朝擔擔拉麵$65喜歡吃辣的朋友不要錯過,真的幾辣,但無搶到花生味,兩者平衡到真係正宗上海口味的擔擔麵熱豆漿$22當天天氣急降,叫了杯熱豆漿暖暖身,想不到真係熱到出煙,熱豆漿就是夠滾先好飲總結︰開心的一餐~好滿足
一直都好想試樂天皇朝的八色小籠包,大鄉里今日終於試到了!
食物就試了...
特色皇朝小籠包(八色)$138
上海炒飯
熱豆漿
2023-01-16
2023-01-12 93 浏览
今日同朋友去銅鑼灣利舞台行街順便去埋飲茶 🫖-原味小籠包 $68小籠包皮薄餡靚👍🏻一咬啲湯汁精華就爆咗出嚟 食嘅時候要小心😝-蘿蔔絲酥餅 $45蘿蔔絲酥餅皮做得好薄 正👍🏻-上海生煎包 $45同小籠包一樣 會爆湯汁😝生煎包底部煎至金黃香脆 超有水凖-上海炒飯 $93炒飯粒粒分明 入面有蝦仁、叉燒、蔥加埋辣椒醬一流🌶️-擂沙湯丸 $45最後又點少得甜品😆湯丸質感非常軟糯😚湯丸餡係黑芝麻 唔會過甜👍🏻
今日同朋友去銅鑼灣利舞台行街

同小籠包一樣 會爆湯汁😝

生煎包底部煎至金黃香脆 超有水凖

上海炒飯 $93

炒飯粒粒分明

入面有蝦仁、叉燒、蔥

加埋辣椒醬一流🌶️

擂沙湯丸 $45

最後又點少得甜品😆

湯丸質感非常軟糯😚

湯丸餡係黑芝麻 唔會過甜👍🏻

耐唔耐我都好中意食下上海野✨樂天皇朝係我嘅首選!銅鑼灣分店面積都幾大枱與枱之間都隔得好寬闊,坐得非常舒服💕原味小籠包黎到樂天皇朝一定要叫佢地嘅小籠包啦!皮薄而不穿,一咬開就咇哂啲湯肉汁出黎!小籠包入面嚿肉好鮮甜,整體好高分💓炸饅頭呢個係我同朋友近期食過最好食嘅炸饅頭🥰表面炸到好酥脆又無多餘油份,入面軟綿綿!點埋煉奶一齊食,真係無得輸!龍華素鴨素鴨腐皮朔滿甜鹹適中又鮮味嘅醬油😜我鍾意❤️菜肉雲吞拉麵雲吞有五大粒,雲吞皮超滑嘟嘟🤩雲吞餡料嘅菜肉比例都好平均!拉麵煮嘅時間岩岩好,仲好保持到彈牙有口感,最怕食到腍啤啤嘅麵😜五香牛肉麵牛肉係用左牛展部位,牛展炆到好腍,五香滷水夠入味!除咗麵之外,仲有爽口嘅雲耳~真係唔錯!樂天皇朝 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場6樓
耐唔耐我都好中意食下上海野✨

樂天皇朝係我嘅首選!銅鑼灣分店面積都幾大
枱與枱之間都隔得好寬闊,坐得非常舒服💕

原味小籠包

黎到樂天皇朝一定要叫佢地嘅小籠包啦!
皮薄而不穿,一咬開就咇哂啲湯肉汁出黎!
小籠包入面嚿肉好鮮甜,整體好高分💓

炸饅頭

呢個係我同朋友近期食過最好食嘅炸饅頭🥰
表面炸到好酥脆又無多餘油份,入面軟綿綿!
點埋煉奶一齊食,真係無得輸!

龍華素鴨

素鴨腐皮朔滿甜鹹適中又鮮味嘅醬油😜我鍾意❤️

菜肉雲吞拉麵

雲吞有五大粒,雲吞皮超滑嘟嘟🤩
雲吞餡料嘅菜肉比例都好平均!

五香牛肉麵

牛肉係用左牛展部位,牛展炆到好腍,五香滷水夠入味!

除咗麵之外,仲有爽口嘅雲耳~真係唔錯!

樂天皇朝 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場6樓
  • 原味小籠包
  • 炸饅頭
  • 龍華素鴨
  • 菜肉雲吞拉麵
  • 五香牛肉麵
2023-01-08 109 浏览
相信大家就算未食過 都有聽過呢間上海菜 係香港有5間分店 餐廳食物定價合宜 不會太貴 而且坐得幾舒服🫖.▫️原味小籠包 ($68)叫左6粒原味 皮薄餡料多 食落爆汁超Juicy🤤▪️成都口水雞 ($88)超欣賞口水雞 麻香十足 雞仲有醉雞香 味道層次豐富▫️蒜香排骨王 ($108)炸排骨炸粉唔厚 肉質仲好嫩😆 蒜香如果再添加 會更惹味▪️竹炭流沙包 ($45)包體好軟熟 一咬開爆哂流沙醬 勁滿足🫣▫️擂沙湯丸 ($45)有4粒 入面係芝麻餡 芝麻味濃郁 岩哂做飯後甜點

▫️原味小籠包 ($68)
叫左6粒原味 皮薄餡料多 食落爆汁超Juicy🤤
▪️成都口水雞 ($88)
超欣賞口水雞 麻香十足 雞仲有醉雞香 味道層次豐富

▫️蒜香排骨王 ($108)
炸排骨炸粉唔厚 肉質仲好嫩😆 蒜香如果再添加 會更惹味

▪️竹炭流沙包 ($45)
包體好軟熟 一咬開爆哂流沙醬 勁滿足🫣

▫️擂沙湯丸 ($45)
有4粒 入面係芝麻餡 芝麻味濃郁 岩哂做飯後甜點

2023-01-07 480 浏览
聖誕同家中兩大長老🧓🏼👴🏼去左行工展會長老shopping 🛍消費完,滿載而歸長老鍾意食中式野,見佢地好少出銅鑼灣就決定帶佢地試試樂天皇朝1️⃣特色皇朝小籠包(八色)$138🥰靚靚視覺享受😎每人食兩粒當然比長老揀左先教佢地食小籠包,好似教小朋友咁🤭我食左蟹粉&蒜香味蒜香比蟹粉更出色但略嫌唔夠熱2️⃣李白醉雞$88/例🌟酒味濃,肉質唔嚡,夠凍有成隻脾,分量唔少我鍾意❤️但兩長老唔太好,話都係鍾意食熱野3️⃣瑤柱芙蓉賽螃蟹$93/例🌟🥉出色,好似食緊真蟹肉咁加上流心蛋,令蛋白更滑兩長老一致表示👍👍4️⃣蟹粉炒飯$138滿滿既蟹粉汁蓋住炒飯但略嫌味道唔夠濃郁,蟹黃味唔夠重可能期望太高,有少許失望5️⃣蘿蔔絲酥餅$45/3個🌟呢款係平時去酒樓都會點既點心做得不錯,蘿蔔清甜熱辣辣,好食6️⃣肉碎欖菜乾煸四季豆$88/例較普通,四季豆有點老7️⃣上海外婆紅燒肉$98/例👍🥈雖然肉質未算入口即溶,但甜甜既醬汁,配上入口即化但唔膩既肥膏係成餐不能缺少既菜色加上平時係屋企唔比長老整,佢地一整一定食好多淺嘗更顯矜貴8️⃣蟹粉白玉盅$88/位只係叫左一盅試,因為想試多d 菜色即係蟹粉豆腐湯唔錯,有蟹味但又未去到必食既程度9️⃣心太軟$63/例💖
聖誕同家中兩大長老🧓🏼👴🏼去左行工展會
長老shopping 🛍消費完,滿載而歸
長老鍾意食中式野,見佢地好少出銅鑼灣
就決定帶佢地試試樂天皇朝

1️⃣特色皇朝小籠包(八色)$138🥰
靚靚視覺享受😎
每人食兩粒
當然比長老揀左先
教佢地食小籠包,好似教小朋友咁🤭
我食左蟹粉&蒜香味
蒜香比蟹粉更出色
但略嫌唔夠熱

李白醉雞

2️⃣李白醉雞$88/例🌟
酒味濃,肉質唔嚡,夠凍
有成隻脾,分量唔少
我鍾意❤️
但兩長老唔太好,話都係鍾意食熱野

瑤柱芙蓉賽螃蟹

3️⃣瑤柱芙蓉賽螃蟹$93/例🌟🥉
出色,好似食緊真蟹肉咁
加上流心蛋,令蛋白更滑
兩長老一致表示👍👍

4️⃣蟹粉炒飯$138
滿滿既蟹粉汁蓋住炒飯
但略嫌味道唔夠濃郁,蟹黃味唔夠重
可能期望太高,有少許失望

蘿蔔絲酥餅

5️⃣蘿蔔絲酥餅$45/3個🌟
呢款係平時去酒樓都會點既點心
做得不錯,蘿蔔清甜
熱辣辣,好食

肉碎欖菜乾煸四季豆

6️⃣肉碎欖菜乾煸四季豆$88/例
較普通,四季豆有點老

上海外婆紅燒肉

7️⃣上海外婆紅燒肉$98/例👍🥈
係成餐不能缺少既菜色
加上平時係屋企唔比長老整,佢地一整一定食好多
淺嘗更顯矜貴

8️⃣蟹粉白玉盅$88/位
只係叫左一盅試,因為想試多d 菜色
即係蟹粉豆腐湯
唔錯,有蟹味
但又未去到必食既程度

心太軟

9️⃣心太軟$63/例💖🥇
大推❗️必試‼️
紅棗入面包住糯米粉糰
開頭以為係凍食,原來係熱既
糯米混合左紅棗既香甜🍬
口感&味道出奇地夾
為整餐飯劃上完美既句號。

🤵🏻員工有禮盡責
小插曲🤍外婆紅燒肉遲遲未到,追左侍應兩次,之後發覺應該我地果碟錯誤比左另一枱客
雖然見侍應佢地好忙,但每隔一陣,佢地經過,都會了解下我地情況
雖然時間上係等耐左,但都唔影響我同屋企人既心情💛
李白醉雞
瑤柱芙蓉賽螃蟹
蘿蔔絲酥餅
上海外婆紅燒肉
心太軟
去開利舞臺買鞋,同朋友講起先發現大家都未食過樂天皇朝 😂,所以一齊試下。6/F基本上應該都係餐廳範圍,地方極大唔怕無位坐😌。餐廳裝修雅致,座位寬敞坐得好舒服👍🏻。🔅小食 ($15)通常小食都係呃錢野😂,但花生同栗子都好腍好入味🥺,好快就清晒😚。🔅原味小籠包(6pcs) ($68)小籠包啱啱蒸好熱辣辣,一咬就爆晒汁🤤。影完相食就啱啱好唔會辣親😝。湯汁好鮮甜,皮薄餡靚🥺。🔅無錫鮮肉鍋貼(3pcs) ($38)鍋貼煎得焦脆香口,厚皮少少無咁易煎到甩皮甩骨🖖🏻。一夾開啲肉汁已經流晒出黎🥺,啖啖肉好正!🔅蟹粉炒飯 ($138)炒飯份量極多,真係睇少左佢🙈。飯底簡單用蛋炒過,面頭淋上滿滿既蟹粉🥺,幾香蟹味,撈埋飯忍唔住同朋友2個食晒🤣。🔅鮮蝦豬肉抄手拌麵 ($73)原本想食紅油抄手,不過見到呢個有麵又有抄手就叫左。抄手有成粒蝦,好彈牙,口感結實。拌麵幾爽口,份量都頗多,口感偏麻,唔算好辣。🔅刀切小饅頭(炸)(3pcs) ($30)饅頭炸得香脆,點埋煉奶無得輸😚,碟煉奶啱啱好夠點晒3隻饅頭😎。💬整體食物相當滿意😍,價錢都唔算貴,環境又唔錯,約朋友聚會不失為一個好選擇👍🏻。

小食
🔅小食 ($15)

原味小籠包(6pcs)
🔅原味小籠包(6pcs) ($68)

無錫鮮肉鍋貼(3pcs)
🔅無錫鮮肉鍋貼(3pcs) ($38)

蟹粉炒飯
🔅蟹粉炒飯 ($138)

鮮蝦豬肉抄手拌麵
🔅鮮蝦豬肉抄手拌麵 ($73)

刀切小饅頭(炸)(3pcs)
🔅刀切小饅頭(炸)(3pcs) ($30)

原味小籠包(6pcs)
2023-01-03 83 浏览
✏️ 皇朝小籠包 選擇呢款只有八粒選擇,因為每一粒就有唔同味道。溫馨提示,天氣凍一定一定要趁熱食,但係又唔可以一落枱就食,要放一放令到包子皮有啲軟糯口感絕佳,配上係人都知靚湯汁,嘩,呢到仲有不同口味選擇,而家講翻起都開心😃 由淡味食到濃味,分別有原味、絲瓜、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香、川味。絲瓜,尤其令人眼前一亮,所謂牡丹雖好,終須綠葉扶持,將原味過後開始由它帶入華麗的其餘。小朋友超級鍾意‼️個人最喜愛蟹粉味,濃濃蟹香加上豬肉鹹香,就係佢令到我想嗌以下另外一款菜式。✏️蟹粉炒飯天呀!蟹粉炒飯啲蟹粉多過飯!睇相都好清晰明顯知道係好重手的。喜歡濃味的朋友,呢到係佳音!粒粒蟹黃又有足夠的油香💯‼️大家應該都要知道要烹調蟹粉步驟係相當繁複,重點蟹膏係不能有二次烹調,咁樣鮮味先會確實保全落黎‼️✏️蒜蓉清炒菠菜點都要食啲菜,感覺都健康啲嘅。重口味過後都係要重口味,所以選擇蒜蓉。我覺得蒜蓉炒乜都好味🤤菠菜營養價值極高,改善腸胃不適,又能夠補血女士要多多食👍🏻冇錯,今次的確冇嗌到太多款式道菜,上海菜餚有好多出色。例如擔擔面,醉雞,賽螃蟹,口水雞,烤桂魚…..通通都令人食指大動,我都十分鐘情上海菜。尤其冬天享
✏️ 皇朝小籠包

✏️蟹粉炒飯

✏️蒜蓉清炒菠菜

冇錯,今次的確冇嗌到太多款式道菜,上海菜餚有好多出色。例如擔擔面,醉雞,賽螃蟹,口水雞,烤桂魚…..通通都令人食指大動,我都十分鐘情上海菜。尤其冬天享受完後真係會有令人溫暖快樂嘅感覺🍑💯‼️
今日只係陪小朋友練完琴路過,一大一細都可以食光光。真係無得頂👍🏻
呢度個價錢完全對得住大家。裝潢又有格調地方舒適又有bb櫈,一家大細黎好適合
新年就到,呢度作為團拜非常得宜。
#小籠包 #銅鑼灣美食
#利舞臺 #樂天皇朝 #八色小籠包
#膽固醇萬歲 #爆血管必食
#痛風餐 #foodguide
#吃貨人生 #吃喝玩樂
2023-01-03
  • 皇朝小籠包 蟹粉炒飯
樂天皇朝既小籠包真系一試難忘,今次再黎銅鑼灣利舞臺分店再試。呢度環境超大,裝修都好有特色,金碧輝煌及暗暗的,好有神秘感。😸🥟特色皇朝八色小籠包 ($138)八色小籠包係黎到呢度必點的菜色,平時食原味比較多,今次試吓八種的獨特口味。賣相好吸引,餐廳仲好貼心有張紙仔建議我哋食嘅先後次序。由原味開始 跟住糟溜絲瓜 再以順時鐘順序食到川味小籠包~ 由淡味食到濃味🥓京醬肉絲($98)京醬肉絲味道好似食片皮鴨咁,薄皮再加一條條既肉絲,肉絲好惹味,喜歡濃味嘅朋友可以試吓。炸饅頭饅頭炸得好香脆,必配煉奶,十分合拍!上湯水餃水餃的皮薄餡靚,上湯的味道滲入水餃其中肉同蝦的比例恰到好處!每一啖都啖啖肉,簡單的水餃都整到好好味🤗樂天皇朝 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)📍銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場6樓

🥟特色皇朝八色小籠包 ($138)
賣相好吸引,餐廳仲好貼心有張紙仔建議我哋食嘅先後次序。

🥓京醬肉絲($98)

炸饅頭
饅頭炸得好香脆,必配煉奶,十分合拍!

上湯水餃

樂天皇朝 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)
📍銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場6樓
  • 特色皇朝小籠包(八色)
朋友唸起想食小籠包,一直冇試過樂天王朝,今次就決定去銅鑼灣店試吓佢哋一入門口左邊隔住玻璃就見到師傅喺度好專心咁包小籠包,乾淨企理,未食已經好放心😍有別一般嘅上海菜館,佢哋嘅裝修宮廷得嚟好Modern,而且入面地方好大,空間感好強,坐得好舒服👍🏻餐前小食- 青瓜木耳~ 爽脆而且酸度啱啱好,開胃好味主食- 原味小籠包~ 平日食小籠包,通常一籠四件,見到呢度一籠六件,我同朋友都好開心,小籠包皮薄但唔容易爛,而且多汁鮮味,真係食多幾隻都唔嫌多😂- 三鮮鮮肉水餃~ 細細粒但好多餡- 雪菜鹹肉炒年糕~ 年糕夠煙韌,雪菜鹹肉配冇味嘅年糕,味道啱啱好- 薺菜黃魚春卷~好少食到呢種味道嘅春卷,個人覺得比一般春卷更惹味總括嚟講,喺銅鑼灣咁方便嘅地方,仲要坐得舒服,食物有水準,價錢又合理,將來一定會再嚟

餐前小食
- 青瓜木耳
~ 爽脆而且酸度啱啱好,開胃好味

主食
- 原味小籠包

- 三鮮鮮肉水餃
~ 細細粒但好多餡

- 雪菜鹹肉炒年糕
~ 年糕夠煙韌,雪菜鹹肉配冇味嘅年糕,味道啱啱好

- 薺菜黃魚春卷
~好少食到呢種味道嘅春卷,個人覺得比一般春卷更惹味

2022-12-31 3947 浏览
樂天皇朝係訂座平台個優惠兩點半後先有未夠鐘食就係時代廣場附近9行下先過格離利舞檯食野呢度有間U記旗艦店不過就第一次上去原來都幾多野食去到門口先見到其實佢餐廳本身下午茶時段就有自帶五折優惠唔洗訂座平台 book都得門口有張圓梳化可以等位樂天皇朝就係好出名七色小籠包果間餐廳我都係睇過下先知原來係新加坡集團研究完就覺得同鼎泰豐有d似都係係賣小籠包賣到全世界有好多分店而家係香港總共有五間分店之前都有去過旺角雅蘭果間不過見銅鑼灣呢間好似有個水池威d又有半價就想試多次入門口就有個半開放式廚房見到師傅整小籠包都已經係而家連鎖小籠包店既基本設計黎入面太暗個水池就係餐廳中間兩邊梳化位之間不過我地就安排坐窗邊既二人位個位就有D窄不過身後有置物籃坐低就已經有茶同小食兩樣都要收費餐牌都用左成兩頁黎介紹小籠包既咁小籠包同粵式點心有d唔同基本間間都話自己手工做既樂天皇朝就話每粒都有18摺同鼎泰豐一樣咁最大特別就係除左原味之外仲有另外七種顏色拉麵都吹到自己好大豬骨湯每日燉足十二個鐘我就無試到落單係寫紙仔本身已經夾住左張七色小籠包既順序食法話說我好鍾意食擔擔麵黎到呢種食川滬菜既地方我就一定會叫番碗黎食但呢碗野真係幾失
樂天皇朝係訂座平台個優惠兩點半後先有

服務都正正常常唔算差
但味道只屬一般
可能真係要試下其他小菜
如果為左小籠包同擔擔麵就唔會番翻桌了
$110.35 (下午茶)
用餐优惠
優惠券
2022-12-30 97 浏览
諗起食上海野,就會諗起樂天皇朝,雖然係來自新加坡,但係我心目中做滬菜最出色的連鎖店。今次去銅鑼灣店,貪佢裝修夠哂“皇朝”。皇朝八色小籠包每次必食,因為真係做到皮薄多汁,而最勁係夾起時外皮乘得起湯汁重量唔穿,入口仲爆汁爆到成隻匙羹滿哂。食呢個小籠包有個要點,要由淡味食到濃味,點菜紙上有夾著順序。由中間原味開始,跟著食綠色的糟溜絲瓜,順時針方向食鵝肝 > 黑松露 > 芝士 > 蟹粉 > 蒜香 > 川味,咁就最能夠品嚐到每一款個別的突出味道。 如黑松露真係見到片黑松露; 芝士味仲有少少拉絲添。蟹粉炒飯好香,金黃色的蟹粉遮哂成個炒飯,仲多過menu張圖會唔會過份咗少少。每一啖都可以食到蟹既鮮味。上海生煎包一份3個,個包十分軟熟,底部脆脆地,少少焦香,雖然放咗一陣先食,都無損美味。豆沙鍋餅個皮脆得黎蛋味亦濃郁,豆沙餡唔會太甜。花生栗子(前菜)唔好忽略呢碟花生,真係淋到無牙佬都食到! 有埋栗子幾特別。
今次去銅鑼灣店,貪佢裝修夠哂“皇朝”。

皇朝八色小籠包

上海生煎包

豆沙鍋餅
個皮脆得黎蛋味亦濃郁,豆沙餡唔會太甜。

花生栗子(前菜)
唔好忽略呢碟花生,真係淋到無牙佬都食到! 有埋栗子幾特別。

2022-12-29
放工想食久違嘅上海菜,朋友又話唔想熱氣,諗返起bookmarked 咗好耐嘅八色小籠包。 一入去就見到裝修偏高貴型格,旁邊隔著玻璃見到師傅們整小籠包。 🥟特色皇朝小籠包(八色)$138 第一次食八種味道小籠包,有創意之餘,味道亦天然,因為外皮採用純天然色素製作,可謂色香味俱全。餐廳細心準備咗紙仔,寫明小籠包食法次序,由淡味到濃味,每款一粒,不過我哋2 個口味唔同,啱啱分得好。 作為芝士同黑松露控,試咗黑松露味一咬落去就超濃郁,芝士未有拉絲,不過口感軟糯。朋友對海鮮同麻辣敏感,變相我食埋蟹粉同川味🤣,蟹粉鮮味突出,川味嘅麻辣適中。 至於朋友食咗糟溜絲瓜、蒜香、鵝肝同原味,佢最推介蒜香,濃味喺口腔度徘徊。 絲瓜雖然清新,但喺八款入面相對無咁夾。一個拼盤滿足晒我哋2 個嘅喜好,咁就唔使爭。 🥠京醬肉絲配薄餅$98肉絲沾滿甜麵醬炒得惹味,薄餅比皮片鴨皮更薄身,通常食皮片鴨多,好少食夾滿滿肉絲嘅餡料餅。🍲上海炒飯$93 炒飯鑊氣十足,米飯粒粒分明,超多蝦,同時亦食到肉鬆同菜粒🤗,唔會過多鹹味同油膩感。 🍜皇朝擔擔拉麵$65正常食完上面嘅美食已經飽肚。不過,各款食物水準唔錯加上為食,就叫多款人氣拉

🥟特色皇朝小籠包(八色)$138

🥠京醬肉絲配薄餅$98

🍲上海炒飯$93

🍜皇朝擔擔拉麵$65
正常食完上面嘅美食已經飽肚。不過,各款食物水準唔錯加上為食,就叫多款人氣拉麵, 望落湯底超橙紅,食落少辣,不過花生醬味道唔夠,辣味突出啲。
2022-12-28 80 浏览
今晚趁假期嘅最後一日相約家人黎到樂天皇朝食上海菜。環境都整潔😊夠闊落,坐得都舒服👍🏻睇下餐牌,入面有唔少好味又熱辣辣嘅上海菜😍黎到上海菜館點可以唔點小籠包😆我地點左以下:🌸龍華素鴨素鴨由千層腐皮組成,味道爽口,前菜黎講,食落味道都唔錯。🌸原味小籠包小籠包皮簿,湯汁滿滿,肉嫩🤤食落熱辣辣☺️要趁熱食🤗冬天食完暖笠笠,份量岩岩好❤️🌸上海生煎包生煎包外皮煎香左入面有肉汁,有豬肉嘅鮮味,又唔會太膩👍🏻🌸瑤柱芙蓉賽螃蟹蛋白口感滑滑帶瑤柱上湯嘅鮮味,每一口都有一絲絲嘅蟹肉🦀🌸京味炸醬拉麵炸醬都幾野味帶少少辣味,肉絲都幾多,拉麵煮得岩岩好,口感唔錯👍🏻

🌸龍華素鴨

素鴨由千層腐皮組成,味道爽口,前菜黎講,食落味道都唔錯。

🌸原味小籠包

🌸上海生煎包

生煎包外皮煎香左入面有肉汁,有豬肉嘅鮮味,又唔會太膩👍🏻

🌸瑤柱芙蓉賽螃蟹

蛋白口感滑滑帶瑤柱上湯嘅鮮味,每一口都有一絲絲嘅蟹肉🦀

🌸京味炸醬拉麵