餐厅: 樂聚廊
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2008-01-06 22 浏览
本來同老細黎呢度食lunch係好正既事,但係呢一輪竟然做印度食物,除左沙律同埋甜品,似乎所有野都係咖喱,果的牌全部都係curry乜乜,curry物物,連vegetables同埋turkey都係curry,食到我呢...感覺上乜野都係辣,都係咖喱,好似無口味可以選擇,我唔係咁喜歡,其中咖喱牛肉特別辣,口感又鞋,算係比較差既一道菜;我比較鍾意咖喱海鮮,有好多帶子同埋蝦,味道又少辣,幾好味;至於肉丸,淋淋地,索晒咖喱汁,口感差少少;有一道菠菜就唔算辣,但係一pat pat,可能係加左芝士整,呢一味無乜味道可言,唔算十分好味...反而加咖喱汁食下印度烤餅係一個唔錯既選擇,因為呢度的烤餅整得唔錯,軟硬適中,唔會太厚,食落感覺新鮮...主菜唔岩口味,我就攻甜品,呢度甜品算係好好,有apple crumber,cheese cake, mango mousse cake, creme bulee, puddings, chocolate pie,fruits,仲有雪糕!apple crumber好heavy,好漏,不過加左提子,甜中帶酸,如果可以有更多蘋果會更好,個批面脆得黎勁正!cheese ca
主菜唔岩口味,我就攻甜品,呢度甜品算係好好,有apple crumber,cheese cake, mango mousse cake, creme bulee, puddings, chocolate pie,fruits,仲有雪糕!apple crumber好heavy,好漏,不過加左提子,甜中帶酸,如果可以有更多蘋果會更好,個批面脆得黎勁正!cheese cake普通到唔普通,食完令我覺得嘥左quota...估唔到係mango mousse cake做得咁好味,軟滑,面頭芒果甜而不酸,令人想食多兩件!雪糕幼滑,可能係自家製,但當日係呍呢嗱味,感覺上普通左d!
另外,服務可以話係一流,無得頂!
環境又係寧靜舒適,有讚無彈!
如果呢餐唔係遇正印度主題,相信會好好多!
我之前去過Conrad 食dinner buffet. 價值雖貴, 但食物質素很好及款多, 印象不錯.但11月17日約了朋友去了食tea buffet, 十分激氣.之前幾日打電話Conrad book位食tea buffet, operator 轉了我去Lobby Lounge. Lobby Lounge 說$198 一位, 1:00-6:00 pm. 我說要book 檯近窗位, Lobby Lounge 說已訂滿, 盡量幫我. 我想時間長(5小時), 又多人book, 應該不錯, 十分期待!當日去到門口, 我已十分奇怪, 因為大部份檯是空的... 連近窗位都有多張檯任選. 因已經山長水遠來到又肚餓, 將就食一餐吧. 出到食物檯仔細一看, 真的失望... 只有一些小食: (如Dai Bear 所說) 雞肉三文治, 煙三文魚餅, 肉乾餅, 沙律, 蝦餃, 伊麵,炸蝦, 串燒雞牛沙爹, 甜品蛋糕, pan cake, 雪糕, 白粥, 生果, 磨菇餅等. 我和朋友3時多到, 4時多已無興趣再食, 埋單走人. 更激氣的在後. 走人前去洗手間. 洗手間在下一層. 當我落樓梯後...我看到...

更激氣的在後. 走人前去洗手間. 洗手間在下一層. 當我落樓梯後...我看到... 為什麼下一層的餐廳這麼多人, 而食物不錯. 一問之下, 才知下層是Garden Cafe. 同樣做tea buffet, $198一位, 但3:30-6:00 pm.

我認為Conrad有以下問題.
(1) 既然有2間餐廳做tea buffet, 應該告訴我, 讓我有選擇. 食tea的正常時間應該約3時開始, Lobby Lounge 1:00 開始有鬼用.
(2) Lobby Lounge的定價不合理. 以所提供食物, 收$100亦算貴. 我傻仔到要俾$220位($198 +10%); 仲要累朋友. 唯一優點是靜, 因為很小客.

一定不再來Lobby Lounge 食tea buffet. 就算有人請, 亦不會浪費時間來食.

可能我之前對Conrad太有信心, 沒有入來看食評. 如我看了Dai Bear的comment, 就不用做傻仔累朋友.

註:
因為一般酒店有多間餐廳, 請各位食評家註明餐廳名, 以免弄錯.
2007-11-05 19 浏览
親戚生日一大班人黎呢度食lunch buffet環境幾靚可惜太多人位都坐得幾迫下食物refill 得好快不停見到有人拎出黎主力食魚生同甜品冷盤有龍蝦仔魚生自己拎唔使排隊要師傅切咁煩有三文魚tuna 8爪魚etc.龍蝦仔同魚生新鮮唔錯!蠔就麻麻地好細隻好就好在有專人即開夠新鮮熱食推介天婦羅個皮薄熱辣辣好食!甜品有一個corner 位無香格里拉咁大part同精美有d失望隻隻都試過晒!推介cheese cake & chocolate mouuse cakecheese cake 好濃芝士味! 滿足!chocolate cake就係自己一向都對choco情有獨鍾另外有隻有焦糖+nuts ge pie 都唔錯tiramisu 唔知係咪擺得耐個底出水差左小小整體黎講甜品唔夠香格里拉多但質素唔差
親戚生日一大班人黎呢度食lunch buffet
環境幾靚可惜太多人位都坐得幾迫下
食物refill 得好快
不停見到有人拎出黎

主力食魚生同甜品
冷盤有龍蝦仔
魚生自己拎唔使排隊要師傅切咁煩
有三文魚tuna 8爪魚etc.
龍蝦仔同魚生新鮮唔錯!

蠔就麻麻地好細隻
好就好在有專人即開夠新鮮

熱食推介天婦羅個皮薄熱辣辣好食!

甜品有一個corner 位
無香格里拉咁大part同精美有d失望
隻隻都試過晒!
cheese cake 好濃芝士味! 滿足!
另外有隻有焦糖+nuts ge pie 都唔錯
tiramisu 唔知係咪擺得耐個底出水差左小小
整體黎講甜品唔夠香格里拉多但質素唔差

2007-07-29 20 浏览
Conrad昨天打電話俾我話我知有位食下午茶自助餐,我有DBS白金卡會有買一送一,所以我就同老公,爹地,媽咪一齊去試吓!好奇怪下午茶自助餐由1pm開始到6pm,我地1pm去到都未有好多人,坐低一陣我地就開始行動. 但其實無咩野食,比起紅磡海逸的下午餐差好多. 有咩食?? 好普通!! 壽司卷(超普通的!),迷你三文治,煙三文魚魚迷你版,沙律,蝦蛟,炒伊麵,炸蝦,串燒雞牛沙爹,迷你scone,春卷,咖哩角,甜品蛋糕,pan cake, 有味白粥,生果.好似無一樣可以談得上好好食,其實真係几少野食, 媽咪只係食甜品,爹地就只係食炒伊麵同粥,佢仲話d蝦蛟差過我屋企附近的酒樓.但最差最差的可以話係杯咖啡, 我要咗熱咖啡,我老公要凍咖啡,兩杯都唔知似咩!仲難飲過茶餐廳嗰d. 最好飲的可以算係媽咪的熱朱古力,如果只係沖朱古力粉都難飲, 咁間酒店真係可以收檔啦! 爹地話佢杯凍檸茶ok喎.服務都叫做ok,但如果要我俾$198一位食佢的下午茶自助餐,一定唔值! 今日我買一送一,但四個人都要俾原價的加一,四個人埋單$475. 價錢都係其次,只係野食唔係太好食,我地應該唔會黎第二次啦!

2007-07-18 26 浏览
好好食呀我覺得﹗- salad -d 菇好好食﹗veggies多款又新觧~- soup -南瓜湯很好味﹗同行朋友飲了三碗.- 海觧 -算係多呀,d龍蝦仔幾靚既,不過我一向又唔係好"好".. 鐘意既會好開心囉﹗蝦好鮮好甜- 日式-魚生幾好味﹗可惜冇蝦.. 唔知dinne有冇呢?- 熱盤-最驚喜係熱盤,中西式都有水準﹗三文魚好食, 通心粉好食, 朋友話羊仔扖都好好食.海南雞飯都好好味, 但要留肚食甜品, 唔敢食太多啦..- 甜品- 個choco fountain d choc甜得滯.. apple crumble又係過甜..雪糕冇vanilla味(本想用來配甜品ma)但個bread pudding就幾好食, 個焦糖蛋好好食, d cakes都一般啦. 但款唔算多囉.lunch..都真係算係咁啦﹗好滿意﹗坐又坐得舒服, 又唔嘈﹗
好好食呀我覺得﹗

- salad -
d 菇好好食﹗veggies多款又新觧~

- soup -
南瓜湯很好味﹗同行朋友飲了三碗.

- 海觧 -

蝦好鮮好甜

- 日式-
魚生幾好味﹗可惜冇蝦.. 唔知dinne有冇呢?

- 熱盤-
最驚喜係熱盤,中西式都有水準﹗
三文魚好食, 通心粉好食, 朋友話羊仔扖都好好食.
海南雞飯都好好味, 但要留肚食甜品, 唔敢食太多啦..

- 甜品-

2007-07-13 18 浏览
剛回來香港時,都唔知點解成日都走去呢度飲下午茶,但其實D food and service 真係唔係好得.所以我都唔會亦好耐冇去.

2007-07-07 23 浏览
6月中見到網上宣傳DBS白金卡可以係Conrad lobby lounge吃tea buffet buy one get one free,於是立刻申請張卡啦,點知6月25號打去Conrad想話book 星期六吃tea,點知佢話已經要book到9月份,個推廣都係做到9月12日!我覺得有少少離普,佢真係咁好生意?
2007-06-24 21 浏览
好耐無去食,昨日同個客social 就去一次。那裡有不少選擇,不過我胃口不大,所以主打都是龍蝦仔(因為不愛吃生蠔)、刺身及甜品。龍蝦仔及刺身都新鮮(除了吞拿魚刺身),另外熱食中的青口、咖哩海鮮、三文魚、東星斑(guess only,因為唔識認) 都很好。另外出面個BBQ 都不錯。又試了個西冷,不會太un,但我覺得太生。差不多試哂d 甜品。最好食個人認為是tiramisu 及其中一款chocolate cake,夠rich。最唔得的是芒果布丁。Service 不錯,食物亦refill得好快。相當滿意。不過因為個客請,唔知價錢,唔知到底抵唔抵。
好耐無去食,昨日同個客social 就去一次。那裡有不少選擇,不過我胃口不大,所以主打都是龍蝦仔(因為不愛吃生蠔)、刺身甜品。龍蝦仔及刺身都新鮮(除了吞拿魚刺身),另外熱食中的青口、咖哩海鮮、三文魚、東星斑(guess only,因為唔識認) 都很好。另外出面個BBQ 都不錯。又試了個西冷,不會太un,但我覺得太生。差不多試哂d 甜品。最好食個人認為是tiramisu 及其中一款chocolate cake,夠rich。最唔得的是芒果布丁。

2007-05-16 10 浏览
開完Party,友人們各自會家休息。到朝早9點幾,友人們就打電話來,話訓醒好肚餓不如去食Buffet(o岩o岩先散,又見??),OK!不過我要沖涼換衫,無o甘快到。去到友人們已經叫左個main course而且食完。Conrad的Sunday Brunch除左可以拎出面食物,重會包一個made to order的主菜。菜式有十幾款,豬牛羊海鮮沙律麵飯都有。朋友要左一個羊扒,另一個要Salad。我就只係食外面的,都已經有好多款可以選擇,除左我喜愛的鵝肝醬嘛嘛外,樣樣都唔錯。我地發現左樣得意野,每檯有BB仔的Table,都會有一隻黃色小玩具鴨仔,綁上一個輕氣球。係咪好得意呢?嘿嘿!其實應該係比工作人員一個提示囉!點解?呵!最後我地坐到3pm先走,埋單我地有85折卡,節後約$450。

2007-04-18 13 浏览
昨晚同朋友慶祝生日,四個人去食自助晚餐,本來都抱d期望架,因為我都好鐘意食自助餐,自助餐多野食,又有唔同種類,所以每次都好歡欣咁去架..好啦咁昨晚去度都全場滿坐,首先都係食出名多的龍蝦,應該係薑蔥炒的...仲有大大隻的唔知係咪波士頓的龍蝦(凍食)..咁全部都係開邊,都好大隻,所以都好多食既..不過我覺得un羅,咁食多兩三邊都好"仔"啦..另外仲有長腳蟹,但唔夠鮮味.魚生好新鮮,壽司就唔多選擇;其他熱食都唔係太多;牛扒我無食,但朋友話好味喎..天婦羅中的蕃薯幾好啦;沙律都ok;差d唔記得講d蠔,太細隻啦,真係食左都唔覺..最後生果都幾好啦士多啤利都幾紅,仲有蜜瓜,哈蜜瓜,西瓜咁;甜品方面比較出色,cheese cake好味,梳乎里都good呀,仲有豆腐花同芝麻糊,仲有其他cake呀批呀..不過我食晒,因為太飽啦.但叫做中西甜品都有,比起主食好似多d驚喜.哎呀..最失望無試埋個pancake因為好飽,又多人等,但好想食架.總括呢以呢個價錢同選擇其實我覺得少野羅,不過如果朋友們想大量食龍蝦同魚生都抵食,因為真係好多既.價錢方面因為請朋友,但有八五折咭都平左啦.
2007-01-23 25 浏览
Once a year, we would have birthday party for my dad here, 2 long tables against the window...Not because I like here, I like the Marriot Lobby Lounge much more, the atomosphere, the view... etc.Just, we have done it for so many times at this place and there are a lot of memories with friends and family. Still remember one time, we didn't expect that there would be fireworks outside, even the restaurant did not know about it. It was quite a surprise (good) for everybody. Then the atomosphere out
Just, we have done it for so many times at this place and there are a lot of memories with friends and family. Still remember one time, we didn't expect that there would be fireworks outside, even the restaurant did not know about it. It was quite a surprise (good) for everybody. Then the atomosphere outside was good, the bar, blue in tone, right next to the swimming pool, then the grill was served outside too. It's a bit chilly outside/

We have shrimp, lobster (served in cold and baked, two kinds) it's only ok, not particularly fresh, oyster from France, but I didn't like it too much, tasted bitter (yuck). Then crab legs.
Other stuffs were ok, some Chinese dishes, BBQ, steamed fish, salad, sushi, sashimi wide varieties too. Salad, somked Salmon.
Then dessert, chocolate fountain, fruit, some of the guests like the Souffle a lot (I didn't take any). Nothing special for the ice-cream (Vanilla chocolate etc), apple crumble, Trimisu (so so), jello...
The grill inside was ok, pork and roast beef (I wanted something on the rare side unfortunately).
The grill outside was ok, lamb chop, the steaks served was really thin (I thought it was thicker last year).....

I think this place is ok, but I'd leave this place for parties -- with a group of people.
2006-11-28 13 浏览
我吃的是晚餐\自助餐\,我來是因為朋友介紹的,其實價錢並不便宜,埋單差不多四百元一位,但我覺得對於自助餐\來說,是可以的。雖然他的款式並不多,不像其他酒店Renaissance Harbour View和Shangri-La的多,但其實因為我吃得並不多,所以款式多對我沒有好處,最重要是好吃。我最喜歡吃他的龍蝦和蟹腳,因為夠新鮮,他的壽司款式真的很少,但挺新鮮,熱盤也不多,但他不像其他自助餐\的熱盤煮得那麼久,所以不太老。另外,甜品款式不少,而且都不是一般的款式:芝士蛋糕,朱古力蛋糕,疏乎裏,我一天晚上還吃了五個疏乎裏呢但是环境不是很好,地方不大,但是人很多。
但是环境不是很好,地方不大,但是人很多。
2006-03-08 31 浏览
都好多款選擇..有開邊龍蝦(味道一般)..有生蠔,有焗蠔(正!)..有蟹腳(冇食到)..有肥美三文魚刺身..多款壽司..沙律吧..中菜..點心..甜品都好多款選擇..refill得好快..整體都唔錯唔錯~~
整體都唔錯唔錯~~
2005-10-17 24 浏览
一入去己經唔好印像,因為window位問題己有點唔愉快.waiter面無笑容,態度又一般.最慘係連經理也是這樣,竟然講客人壞話,在一間五星級酒店出現係咪有點兒那過.還有,對外國客態度明顯好好多啊!唔知係咪服務唔太好關係,今天都只係有四五成客人.環境都好一般,最唔明為何有蚊出現,感覺唔太乾淨講番食物有壽司,味道好一般,飯有點硬,有沙律,紫色的菜有點苦.點心蝦蛟好味,有糯米雞.雞翼都好好味.冷麵仔,八瓜魚,綠色的海澡,ok.其它食物一般啦!朋友話皮蛋瘦肉粥唔差.水果有哈蜜瓜,西瓜,新鮮菠蘿和蜜瓜,唔覺好味.雪糕有士多啤利和蕉糖,前者唔差,後者有點甜,有幾款曲奇,都係有點甜,有人整pancake和窩夫,味道唔差.包飲品一杯,奶茶好一般,朋友話咖啡唔差.

環境都好一般,最唔明為何有蚊出現,感覺唔太乾淨