餐厅: 樂茶軒 (大館)
资讯:

2023-06-06 47 浏览
去大館睇完展覽,搵啲嘢醫下肚先!今次唔歎咖啡、改為嘆茶,去大館嘅「樂茶軒」試下先!.呢度嘅裝修古色古香,好有特色,打卡一流!.先揀咗兩款茶:。月光白茶:我平時唔鍾意太濃郁嘅茶,呢款茶只需要沖泡10秒就飲得,茶味清香,啱晒我👍🏻。2013年陳皮普洱:陳皮味夠香,普洱夠濃郁,望住呢set茶具,感覺好專業!哈哈😜.再嚟一堆點心:。薑汁小籠包:皮薄多汁嘅小籠包,好juicy,記住要趁熱食丫👍🏻👍🏻👍🏻。黑松露燒賣:黑松露較多夠香,成粒燒賣都惹味晒。潮州粉果:一口粉果嘅尺寸,啱晒講究儀態嘅女生。紅棗糕:呢件最有驚喜,質地彈牙煙靭,紅棗味夠,仲帶有淡淡嘅椰汁香,趁熱食,超好味😋。上湯浸時蔬:點心與點中之間,食返碟新鮮嘅蔬菜,特別fresh。秘製豉油皇炒麵:炒麵夠乾身,一啲都唔油膩,而且好香口,仲好大碟添!。香煎蘿蔔糕:擺盤最靚最吸引,蘿蔔糕煎得好香口,沾埋碟邊嘅辣醬,夠晒惹味🥳🥳
去大館睇完展覽,搵啲嘢醫下肚先!
今次唔歎咖啡、改為嘆茶,去大館嘅「樂茶軒」試下先!
呢度嘅裝修古色古香,好有特色,打卡一流!
先揀咗兩款茶:
再嚟一堆點心:
。黑松露燒賣:黑松露較多夠香,成粒燒賣都惹味晒
。潮州粉果:一口粉果嘅尺寸,啱晒講究儀態嘅女生
2023-05-27
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥟🥟🥟🥟🥟🍴 🍽🍴🍽🍴🍽-🥢月光白茶 Moonlight White Tea $68 🆗🥢 有機老欉水仙 Organic Old Tree Suixian $58 🆗茶位最低消費每位$38,我地就揀咗Top 10嘅其中兩款。月光白茶味道清爽,香氣清雅。有機老欉水仙香氣幽長,味道甘醇,入口濃厚回甘🫖☕️🥢脆香咖哩角 Crispy Samosa (5 Pcs) $58 🆗🥦外皮酥脆,但內餡唔重咖喱味🥘唔食得辣嘅話都唔驚🤣🥢 焗素蟹餅配日式芥末醬 Crab Cake with Wasabi Mayo (3 Pcs) $68 🆗🥦焗素蟹餅配搭濃郁嘅芥末醬食落都幾鮮甜,唔會好重大豆味🫶🏻🥢 豉油皇素肉炒腸粉 Stir-fried Noodles w/ Soy Sauce $58 🆗🥦腸粉軟糯有彈性,搭配咸香嘅素肉同豉油嘅鮮香味,非常惹味,份量都唔講得笑🤫🥢 香菇芫荽素牛肉球 Steamed Herbs & Tangerine Peel w/ Vegan Beef $48 🆗🥦搭配芫荽同陳皮嘅香氣同埋爽脆嘅馬蹄,牛肉球清新得嚟口感嫩滑🤤🥢 金菇菜苗餃 Enoki & Veggie Ste

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥟🥟🥟🥟🥟🍴 🍽🍴🍽🍴🍽

外皮酥脆,但內餡唔重咖喱味🥘唔食得辣嘅話都唔驚🤣

焗素蟹餅配搭濃郁嘅芥末醬食落都幾鮮甜,唔會好重大豆味🫶🏻

🥢 金菇菜苗餃 Enoki & Veggie Steamed Dumpling (2 Pcs) $32 🆖🥦
🥢 海苔甘筍餃 Laver Carrot Steamed Dumpling (2 Pcs) $32 🆖🥦
兩款餃嘅味道分別唔大,內餡香脆清爽,但略嫌蒸得太耐,外皮唔夠軟糯彈牙🫠

🥢 薑汁糕 Ginger Pudding (2 Pcs) $32 🆙🥦
雖然得兩嚿,但非常飽肚,煙靭得嚟好重薑汁味,辣辣地又唔會好甜😍
2023-05-31 43 浏览
(๑⃙⃘◡̈๑⃙⃘)┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈中環素食茶館🍵位於大館地下的樂茶軒是以素食為主的茶館點心定價親民❤️還會提供酒類飲品大白天的室外位置也有很多外國人喝著酒聊聊天非常寫意啊~┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜香菇芫荽素牛肉球 $48 孜然彩椒羊肉串 $58 煎釀加咸街豆腐 $38 香煎蘿蔔糕 $38 香煎芋絲餅 $42 香煎鍋貼 $38 高麗菜餃 $32 奶黃包 $38𐂐 ⠜蜜香紅茶冷泡茶 $48 玉山烏龍冷泡茶 $48┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈點心紙大概有15-20款食物 選擇很多除了素食點心外 也會有非素食食物同時滿足不同客人的需要 十分貼心✨ 初嚐素牛肉球 味道比想像中出色入口很彈牙 跟真牛肉球無太大差別肉質吸滿醬汁很juicy😋推薦!另外的煎炸類也很不錯芋絲餅外脆焦脆 增添口感吃起來像芋頭糕一樣粉粉的😳男友挺愛素蘿蔔糕 油膩感更低 加入辣醬很惹味呢高麗菜餃口感好爽脆 這個我很愛😆有點像吃椰菜水餃 不過就減少了肉香但感覺自己會更加健康 可能全菜的關係😂┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈整
(๑⃙⃘◡̈๑⃙⃘)
中環素食茶館🍵

除了素食點心外 也會有非素食食物
同時滿足不同客人的需要 十分貼心✨

初嚐素牛肉球 味道比想像中出色
入口很彈牙 跟真牛肉球無太大差別
肉質吸滿醬汁很juicy😋推薦!

另外的煎炸類也很不錯

但感覺自己會更加健康 可能全菜的關係😂
整體不錯 天空微暗時在室外用餐更有情調
而且沒有限時用餐 很適合談天
2023-05-26 59 浏览
本人好喜歡歷史古蹟改建的地方所以定期會去大館看展覽🪄而樂茶軒更是常光顧店舖不論坐室內外都有不同風味!室內環境典雅 以木制為主🚪內有茶櫃 放滿了茶罐 亦有泡茶師傅另一個是酒櫃 🤟🏻除品茶飲酒外 餐廳更會提供素菜點心有傳統的奶皇包 香煎芋絲餅 糯米雞也有一些新潮點心 🧆 例如黑松露燒賣焗素蟹餅配日式芥末醬🥠更有麵類及糕點~飲品方便茶🫖可嘆除可選擇傳統的茶壺;亦有冷泡茶提提水樽好靚 可以重用!酒方面 有特色的茶味手工啤 $98 4杯♥️亦有紅白酒 真是一流享受!~黄小茶冷泡茶蜜香紅茶冷泡微涼的冷泡茶放在膠樽內 茶包更可重複沖泡 膠樽亦可循環再用♻️而2款茶味 帶濃濃茶香 齒頰回甘~♥下單點心🥧♥榨菜素肉餃 馬拉糕(2件)紅棗糕(2件)上湯浸白玉菇娃娃菜秘製豉油皇炒麵焗素蟹餅(3塊)香煎鍋貼(2件)香煎芋絲餅(2件)

本人好喜歡歷史古蹟改建的地方
所以定期會去大館看展覽🪄
而樂茶軒更是常光顧店舖
不論坐室內外都有不同風味!
室內環境典雅 以木制為主🚪
焗素蟹餅配日式芥末醬🥠
更有麵類及糕點

飲品方便茶🫖可嘆
除可選擇傳統的茶壺;亦有冷泡茶
提提水樽好靚 可以重用!
酒方面 有特色的茶味手工啤 $98 4杯♥️
亦有紅白酒 真是一流享受!

黄小茶冷泡茶

馬拉糕(2件)
紅棗糕(2件)
上湯浸白玉菇娃娃菜
秘製豉油皇炒麵
焗素蟹餅(3塊)
香煎鍋貼(2件)
香煎芋絲餅(2件)

2023-05-24 43 浏览
朋友話去大館晚餐聚一聚. 喺懷舊建築物大館內, 我地揀左間幾有特式嘅餐廳樂茶軒,呢間食素菜但竟然有酒類飲品供應.   大館靚就一向都知, 但呢間樂茶軒嘅裝潢真係幾別緻,  餐廳有Indoor 同Outdoor , 我地揀左Indoor 裝潢好特別好似個茶莊咁. 而outdoor 就好開闊舒服.  店員安排左indoor 坐位后就俾左點心紙我地, 仲介紹左有D 咩signature 酒. 食物我地就揀左1) 意大利啡菇漢堡配炸薯條- 用兩片大啡菇作漢堡包,配素肉漢堡扒以而成, 塊2cm厚漢堡扒 加上烤溶咗嘅芝士 味道好豐富 , 仲有番薯薄片作配菜. 香口又鬆脆!  2) 薑汁素肉小籠包- 多汁美味 。 3) 黑松露燒賣- 雖然係素肉做, 但配以黑松露味道又有驚喜 。 4) 芥末蜜糖魷魚圈  - 外皮香脆 幾惹味配酒一流之選. 5) 煎讓加咸街豆腐-  煎得好香, 內裡嫩滑。 店員推介左佢地Signature Drink -  - 四小杯嘅茶啤, 由淡淡清香茶到醇厚嘅普洱茶味. 第一次試酒啤, 味道出奇地好飲.  極度推介去樂茶軒一定要試呢個.
朋友話去大館晚餐聚一聚. 喺懷舊建築物大館內,

食物我地就揀左
2) 薑汁素肉小籠包- 多汁美味 。
4) 芥末蜜糖魷魚圈  - 外皮香脆 幾惹味配酒一流之選.
5) 煎讓加咸街豆腐-  煎得好香, 內裡嫩滑。

店員推介左佢地Signature Drink -  -
2023-05-03
  • Lockcha Beer testing package
2023-05-22 53 浏览
餐廳係大館入面 地方都幾寬敞🏯 裝修好別致 以懷舊中式茶館為主題 可以感受到一股古色古香既味道🏮呢度唔同既茶類可以揀 好多都好特別🍵 我地假日黎到都好旺場 人流都唔少 而因為天氣比較熱 我地就揀左坐室內既位置😛✿ 黑松露燒賣 ($48)呢款係佢地既招牌 黑松露粉量好多 味道濃郁👅裡面用左素豬肉 素蟹柳 鮮菇黎做餡料 食落好紮實 有咬口 口感都似平時既豬肉燒賣 但冇咁油膩🐖✿ 素芝士春卷($42)春卷炸至金黃色 非常香脆最驚喜係裏面既素芝士做到拉絲 芝士味濃郁 好味🧀✿ 豉油皇炒素牛腸粉 ($58)腸粉份量好多 炒得乾身有鑊氣 好軟滑而素牛肉真係好似真牛肉 食食下都差啲唔記得係食緊素🤣✿ 焗素蟹餅配日式芥末醬 ($68)素蟹餅焗得好脆 內裡做到一絲絲 口感幾自然 好似食緊真既蟹肉咁 蟹餅上面仲有芥末醬配搭黎食🦀✿ 薑汁小籠包 ($58)小籠包皮皮薄餡多 仲有啲薑粒不過可能因為係素既關係 湯汁唔算多~✿ 金菇菜苗餃 ($32)餃子皮幾 薄身 同平時酒樓的既差唔多🌱✿ 碟豆花 ($58)蝶豆花本身冇咩味 不過配埋蜜糖同檸檬 味道就好清新 酸酸甜甜咁🍋🍯✿ 有機鳳凰單欉冷泡茶 ($48)冷泡

✿ 黑松露燒賣 ($48)
呢款係佢地既招牌 黑松露粉量好多 味道濃郁👅

✿ 素芝士春卷($42)
春卷炸至金黃色 非常香脆
最驚喜係裏面既素芝士做到拉絲 芝士味濃郁 好味🧀

✿ 豉油皇炒素牛腸粉 ($58)
腸粉份量好多 炒得乾身有鑊氣 好軟滑
而素牛肉真係好似真牛肉 食食下都差啲唔記得係食緊素🤣

✿ 焗素蟹餅配日式芥末醬 ($68)

✿ 薑汁小籠包 ($58)
小籠包皮皮薄餡多 仲有啲薑粒
不過可能因為係素既關係 湯汁唔算多~

✿ 金菇菜苗餃 ($32)
餃子皮幾 薄身 同平時酒樓的既差唔多🌱

✿ 碟豆花 ($58)

✿ 有機鳳凰單欉冷泡茶 ($48)
冷泡茶茶味清香 入口醇柔
飲完可以免費加水 飲唔哂亦可以拎走👍🏻
2023-05-20 49 浏览
平時去大館可能都係打卡多,但其實佢都有唔少有特色既餐廳,今次去呢間就係愛茶之人必去既😗一入到去就比佢既古風裝修吸引,最正係個吧檯位,放滿一罐罐既茶葉😍佢有好多款茶可以揀,凍熱都有,仲有茶啤添🤣我地就揀左個凍既雲霧同熱既東方美人,兩杯茶都好順口,我特別鍾意東方美人,佢味道係甘香得嚟有少少果甜🙈檯面仲有壺熱水,可以沖多幾壺嚟飲💕食物方面佢係素食為主嘅,主部賣相都好精緻🫶🏻好欣賞佢個Wasabi蟹餅同炸椒鹽牛肉丸,口感係外酥內嫩,仲要100%還原到蟹肉嘅鮮美同牛肉丸嗰種輕微嘅酸味😛我地仲叫左蜜汁素粒包、金菇菜苗餃、紅棗糕同紫菜腐皮卷😎我最愛係紅棗糕,咬落去煙煙韌韌,仲有淡淡嘅紅棗糕,仲夠哂養生😍整體嚟講我覺得呢到嘅環境同食物都高質,仲可以品嘗到唔同嘅靚茶,推介大家嚟食返餐😬

食物方面佢係素食為主嘅,主部賣相都好精緻🫶🏻

大館餐廳入夜之後都非常Chill,最近陪老公吃素又找到新驚喜💚 樂茶軒店面唔算大,裝修非常別緻,有傳統中式風韻。長bar枱放住洋酒、酒杯,吊燈係一個個鳥籠;另一邊整齊陳列著各款茶餅🫖 🍵 高香鐵觀音 $58🍺 茶啤 - Beer Flight $98▪️鳳凰單欉淡啤▪️玫瑰紅茶季節啤▪️茉莉香片小麥啤▪️正山普洱英式啤我叫左高香鐵觀音,茶香撲鼻,醇、清、回甘而不苦澀,果然係品茶嘅專店👍🏻 老公叫嘅茶啤夠特別!茶同啤酒嘅碰撞一啲都唔突兀🙌🏻 4種口味由淡到濃厚咁飲起。啤酒嘅麥味同茶葉嘅微甘好搭配,唔會搶走彼此嘅光芒。黎Happy Hour必試啊 🍻 點心方面我地試左呢幾款,自問經常飲素茶嘅我地,覺得全部都好好食!🤩孜然彩椒羊肉串 $58孜然只係稍稍調味,唔會食到成口粉,又唔會太濃味。口感鬆軟,彩椒鮮甜,香口又唔會重口味。龍華寺素卷 $48大大份一件,點上喼汁夠開胃。腐皮香脆,咬開唔散碎。材料有豆腐、素火腿、椰菜,爽甜清新。焗素蟹餅配配日式芥末醬 $68蟹餅明明係豆製品,但就造到海鮮嘅鮮味,配上芥末醬醒一醒味蕾。家鄉蘿蔔糕 $38Robert Go煎得好靚仔,表面帶點金黃,咬落唔會散收收,開粉比例

🍵 高香鐵觀音 $58

孜然彩椒羊肉串 $58

龍華寺素卷 $48

焗素蟹餅配配日式芥末醬 $68

家鄉蘿蔔糕 $38
Robert Go煎得好靚仔,表面帶點金黃,咬落唔會散收收,開粉比例掌握唔錯。飲茶食糕一樂也🙌🏻

薑汁素肉小籠包 $58
入面嘅素肉好似真肉😂加上咬開表皮啜到鮮甜湯底,小籠包必食推介!

黑松露燒賣 $48
另一個推介係黑松露燒賣,除左獨特黑松露香撲鼻,裏面細嫩帶點彈牙嘅素肉口感,非常好食😋

終於黎到樂茶軒 不過天氣不似預期 遇著壞天氣🌧️本應計劃可以係度影吓相 點知淨係見到好多遮😣唯有專心係度嘆吓茶🫖食個包 放鬆吓心情😌食店係大館入面 地方都幾寬敞 可以做到室內室外兩個空間撞正假日 所以人流都唔少 幾乎滿座🫢呢度有多款唔同既茶類品嘗 真係多到揀唔到 好多款都想飲😍嘆茶之餘 仲嘆埋佢地出品既素食點心 落雨但寫意🥢➷🪐 黑松露燒賣每一粒都好飽滿精緻 散發出濃厚黑松露香氣非常有咬口 內裡好紮實 味道亦都唔會覺得太單調👍🏼§🪐 奶皇包如果係流心個隻我地應該會更開心😆又唔會過份甜 少食多滋味 無食一排又會掛住😋§🪐 高麗菜餃外層用上薄身餃子皮🥟包住高麗菜同菇類等等既配料雖然唔係用上啲好特別既配料 但卻有一份清新感😌而且冬菇既香味融入咗係餃子入面 可以令味道有更多演變§🪐 焗素蟹餅配日式芥末醬素蟹餅都可以做到內裡一絲絲 呢個要讚吓既👍🏼外層亦都帶有一點脆口 味道不輸真蟹餅🤤芥末醬係一個點綴 有佢既幫手 會多一份惹味§🪐 龍華寺素卷呢個素卷係出色既😍煎得香脆可口既腐皮包住滿滿蔬菜🥬一咬入口 餡料都已經爆晒出黎🤤又唔會有油膩感👍🏼我地影相影耐咗 熱食應係會係更加好食😋§🪐 家鄉蘿蔔糕平時食
終於黎到樂茶軒 不過天氣不似預期 遇著壞天氣🌧️

黑松露燒賣
奶皇包
焗素蟹餅配日式芥末醬
2023-05-08 91 浏览
今日超級悶熱,仲話下晝會大雨。去到大館睇完show,時間剛好lunch 可以飲個茶。孜然彩椒羊肉 - 賣相精緻,有串燒香,素羊肉口感幾可亂真,咬開仲有一絲絲肉絲嘅質感,好厲害!秘製豉油王炒麵 - 呢個炒麵好好味,個豉油真係調較過比平時食嘅香甜,炒麵乾身唔油~豉油皇炒素牛腸粉 - 個腸粉好軟滑,好有米漿香味,素牛肉真係好似真牛肉,食緊都唔記得左係食緊齋。素芝士春卷、煎釀嘉咸街豆腐,芝士春卷雖然無芝士味,但拉絲口感加炸香春卷皮仍然係好食。至於個豆腐,精粹在於豆味非常濃,稍煎一下都好好味~紅棗糕都算夠紅棗味,口感煙煙靭靭,中上~無book檯好full,所以就算超悶熱都要坐室外,坐低真真係成身大汗,唯有叫凍飲。凍咖啡好大杯好抵飲,唔係普通煲嘅咖啡黎,即刻爽返哂呀~

孜然彩椒羊肉
煎釀嘉咸街豆腐
紅棗糕
凍咖啡、可樂
2023-05-06 52 浏览
今日中環做完野. 就諗住搵朋友啤一啤 聚一聚. 朋友介紹去大館晚餐, 揀左去樂茶軒食素菜, 最正係竟然有酒類飲品. 樂茶軒位於古色古香的懷舊建築物大館內,真係好意外, 餐廳有INDOOR, OUTDOOR , 我地揀左INDOOR , 裝潢好特別好似個茶莊咁. 店員俾左點心紙我地, 仲介紹左有D 咩酒. 薑汁素肉小籠包- 餡料為素肉,味道不錯 。 黑松露燒賣- 啖啖素肉好足料,黑松露味都好重。 芥末蜜糖魷魚圈-外皮鹹酥香脆 , 內裡彈牙.煎讓加咸街豆腐- 煎得好香, 外皮香脆, 內裡嫩滑。 意大利啡菇漢堡配炸薯條- 最驚喜係個漢堡兩片烤過的大啡菇作漢堡包,漢堡扒以素肉而成, 入面塊漢堡扒成2cm厚,包上有烤溶咗嘅芝士,更加惹味!配菜用番薯刨成薄片再炸,清甜而香口! 一定要試 ! LOCKCHA Beer testing package - 有四杯唔同味道嘅茶啤, 由淡淡清香茶味到醇厚嘅普洱茶味. 一定要試 !
今日中環做完野. 就諗住搵朋友啤一啤 聚一聚.

樂茶軒位於古色古香的懷舊建築物大館內,

店員俾左點心紙我地, 仲介紹左有D 咩酒.

薑汁素肉小籠包- 餡料為素肉,味道不錯 。

黑松露燒賣- 啖啖素肉好足料,黑松露味都好重。

芥末蜜糖魷魚圈-外皮鹹酥香脆 , 內裡彈牙.

煎讓加咸街豆腐- 煎得好香, 外皮香脆, 內裡嫩滑。

2023-05-01 1387 浏览
知道中環大館有間品茶及素菜點心店,特意帶家人來品嚐一番。餐廳有室內及室外座位,室內環境較為典雅,大多為木制。比較特別是有一個茶櫃,放滿了茶罐,有泡茶師傅。有機鳳凰單欉 | $48微涼的冷泡茶放在膠樽內,令不完可以外攜,膠樽亦可循環再用。茶味清香帶輕柔的甜,齒頰留香。月光白茶 | $68用小茶壺沖泡放在木盆上,月光白味道清澈怡人,甘甜潤喉。枱上有熱水可自己沖茶,要好好控制泡茶時間,茶葉經過幾勻後,仍然充滿了茶香味。乾炒素牛腸粉 | $58炒腸粉是飽肚之選,好大碟,腸粉加上芝麻好香,素牛肉類似麵筋般的口感。焗素蟹餅配日式芥末醬 | $68覺得蟹餅最好食,一絲絲的似足蟹肉,上面有芥末醬,也不油膩。龍華寺素卷 | $48腐皮脆脆的,卷著的饀料也頗多,素火腿、椰菜、豆腐等,豐富又大件。家鄉蘿蔔糕 | $38最真實的蘿蔔糕,有很多菇粒,蘿蔔仍帶有些蘿蔔粒,口感十足。薑汁素肉小籠包 | $58小籠包有三隻,外型十足十 ,內裏的餡料為素肉,沒有肉汁,可以點醋食。黑松露燒賣 | $48燒賣上有大量黑松露,內裏的也是素火腿,加一些辣醬更為惹味。金菇菜苗餃 | $32除沒有蝦肉外,與一般酒樓的菜苗餃類同。有

有機鳳凰單欉 | $48

月光白茶 | $68

乾炒素牛腸粉 | $58

焗素蟹餅配日式芥末醬 | $68
覺得蟹餅最好食,一絲絲的似足蟹肉,上面有芥末醬,也不油膩。

龍華寺素卷 | $48

家鄉蘿蔔糕 | $38
最真實的蘿蔔糕,有很多菇粒,蘿蔔仍帶有些蘿蔔粒,口感十足。

薑汁素肉小籠包 | $58

黑松露燒賣 | $48
燒賣上有大量黑松露,內裏的也是素火腿,加一些辣醬更為惹味。

金菇菜苗餃 | $32
除沒有蝦肉外,與一般酒樓的菜苗餃類同。

有最低消費,為每人一款茶飲。
  • 冷泡茶
  • 月光白茶
今日放假同朋友一齊嚟參觀大館,行完之後都差不多夠鐘吃晚飯,準備離開嘅時候發現呢個專門飲茶嘅地方,都有點心食,而且裝修古色古香, 我同朋友都決定喺度食埋晚飯先走,有好多款不同類型嘅中式茶,花多眼亂,所以就揀咗Top 10嘅月光白茶,月光白茶 - $68餐廳會指導,如何沖泡才是最佳的品嚐時間,枱面有1壺恆溫熱水可以自己不斷加水沖泡,非常方便,月光白茶茶色清澈,味道幽香有回甘,茉莉香片小麥啤 - $68朋友選了茉莉香片小麥啤,因為其他地方都冇見過, 難得呢度有真係要試下,朋友覺得茶啤味道幾特別,係啤酒但係飲得出香片嘅味道,新奇得意,值得一試,秘製豉油王炒麵 - $48份量不少,炒麵有鑊氣,上面灑了香口的芝麻,夾雜著爽口的銀芽,口感更豐富,味道剛好不會過鹹,芥末蜜糖魷魚圈(5件) - $58魷魚圈大件厚肉,外面炸得金黃酥脆,內裡彈牙,脆香咖哩角(5件) - $58咖喱角脆卜卜,咖喱味濃得嚟不會太辣,香脆惹味,焗素蟹餅配日式芥末醬(3塊) - $68素蟹餅味道真的很像用真蟹肉做成,味道鮮美不會太咸,意大利啡菇漢堡配炸番薯條 - $68啡菇漢堡擺盤漂亮,打卡一流,啡菇大隻,有菇菌類的香味,配上香脆

今日放假同朋友一齊嚟參觀大館,行完之後都差不多夠鐘吃晚飯,

準備離開嘅時候發現呢個專門飲茶嘅地方,都有點心食,

而且裝修古色古香, 我同朋友都決定喺度食埋晚飯先走,

芥末蜜糖魷魚圈(5件) - $58

魷魚圈大件厚肉,外面炸得金黃酥脆,內裡彈牙,

脆香咖哩角(5件) - $58

咖喱角脆卜卜,咖喱味濃得嚟不會太辣,香脆惹味,

焗素蟹餅配日式芥末醬(3塊) - $68

素蟹餅味道真的很像用真蟹肉做成,味道鮮美不會太咸,

意大利啡菇漢堡配炸番薯條 - $68

啡菇漢堡擺盤漂亮,打卡一流,啡菇大隻,有菇菌類的香味,配上香脆的番薯條,正!

家鄉蘿蔔糕(2件) - $38

家鄉蘿蔔糕是純素,雖然沒有蝦米和臘腸,但用料依然豐富,而且煎得外面金黃香脆,仍舊香口惹味。

總結:
參觀完大館之後,來到呢間古色古香嘅餐廳,可以品嚐專業沖泡的中式茶,食啲精緻點心,幾開心,餐廳服務殷勤,座位舒適,環境亦乾淨衛生,適合朋友聚會聊天或情侶拍拖食飯。
家鄉蘿蔔糕(2件) - $38
我媽咪好鍾意飲茶同食齊🫖我今日專登帶佢來中環❦樂茶軒❦嘆返杯靚茶,樂茶軒多年來被本地同國際媒體評為香港之寶,城市中嘅綠州及香港文化必到景點。當中包括被~American Express Essentials~評選為全球最佳素食餐廳之一(香港公園店)被~Cathay Pacific Discovery~譽為香港最佳品嚐及買茶地點之一,及被(Lonely Planet)~Louis Vuitton City Guide~和多逾50個國家旅遊指南等媒體大力推薦。創辦人葉榮枝先生更走遍中國,實地到中國茶葉產地作深入調查及考察。地點位於中環大館總部大樓地下,呢到以前係舊中區警署,周圍滿佈打卡位,可以揀露天座位都得,我地揀左喺鋪頭入面座,裝修得好有格調👍🏻中西合璧,重放住古箏音樂,喺到飲茶真係好好feel,好似返左古代噤😀好寫意,除左環境好,茶同素食點心都做得好出色精緻❤️全部即叫即做熱辣辣👍🏻超級推薦大家來。有機鳳凰單欉 即係廣東人叫嘅烏龍茶,呢到啲茶全部用特製嘅茶居上,即時覺得自己成個品茶師一樣😆打卡呃like一流👍🏻,同平時飲嘅烏龍茶唔同,入口醇柔甘爽,茶味飽滿,高山蜜韻突出,齒頰留香😋20

2013年陳皮普洱 呢個我推薦必點🤤🤤好飲到不得了,我未試過飲到噤正嘅普洱,我媽都讚不絕口,佢有陳皮嘅果皮香味,入口回味甘甜,細膩爽滑,一啲苦澀味都冇👍🏻👍🏻好茶好茶

薑汁小籠包 呢度啲點心全部即叫即蒸😋皮簿餡多,最正係碟醋啲薑絲切到好幼,點埋一齊食🤤正到暈

素蝦木耳餃 啲素蝦同啲木耳多到不得了👍🏻入口爽身

豉油皇炒素牛腸粉 啲腸粉好Q彈好滑,唔會炒到一pat pat架,條條分明,唔會過鹹過淡,記得點埋佢跟嘅辣椒醬來食👍🏻呢個都係必點之選

香煎芋絲餅 芋絲餅我本人係唔好嘅,不過老媽子鍾意食,所以叫左,真係煎得好香脆,芋頭香味濃郁,會食到一條條嘅芋絲🤤煎得好實正,唔會一夾就散,超有口感👍🏻推介

孜然彩椒羊肉串 呢到啲師父真係好有心機,將菠蘿,紅椒青椒黄椒洋蔥串埋一齊,五顏六色,未食齊睇都好開胃🤤唔講比我聽係素食,我真係會以為係羊肉😂肉汁juicy加埋我最愛嘅孜然粉🤤正

薑汁膏 上枱時出晒熱😛👍🏻我未試過喺酒樓食糕點見到出煙架👍🏻香軟彈牙到不得了🤤好煙韌,唔會太甜,好岩我地兩母女口味👍🏻

嘆完茶重可以行過隔離茶店旗艦店買茶,有一系列茶葉商品,當中包括中國茶葉,花茶,冷泡茶,茶具,茶刊物及茶服等⋯⋯我都買左兩包陳皮普洱返屋企嘆😛飲完茶去茶店買野重有九折添

2023-04-24
  • 薑汁小籠包
  • 2013年陳皮普洱
  • 豉油皇炒素牛腸粉
  • 香煎芋絲餅
2023-04-24 52 浏览
一直都好鍾意大館呢一個歷史古蹟改建嘅地方。呢度有一間modern 飲茶地點-樂茶軒。坐室外涼風吹送,坐室內嘅裝修都好優雅舒適。除咗有傳統嘅奶皇包,香煎芋絲餅,糯米包,亦都有一啲比較新潮嘅點心,例如黑松露燒賣, 香烤啡菇漢堡配炸番薯條🍟 如果驚唔飽肚嘅,仲有豉油王炒麵添。而我最嘅係千層紅棗糕,甜而不膩。 飲品方便喜歡嘆茶🫖嘅朋友可以選擇用傳統嘅茶壺;而我就揀咗可recycle 嘅水樽阪,仲可以帶返Office慢慢飲添!另外鍾意飲酒嘅朋友亦都唔可以錯過佢嘅茶味手工啤,$98有4杯咁多,陣陣嘅茶香再加啤酒,淡味飲到濃味,一流嘅享受!꧁☬小編食左咩☬꧂✅ 黑松露燒賣✅ 迷你荷葉糯米飽✅ 奶皇飽✅ 和風素菜福袋✅ 秘製豉油皇炒麵✅ 香烤啡菇漢堡配炸番薯條✅ 香煎芋絲餅✅ 馬拉糕✅ 紅棗糕✅ 攻魂紅茶冷泡茶✅ Beer tasting set (◔◡◔) ♥️ 人均傷害💰:~ $250♥️

꧁☬小編食左咩☬꧂
✅ 黑松露燒賣